Arvioinnin määrittäminen

Tämä sivu on tarkoitettu opettajille.

Vinkki: Arvosanataulukko-ominaisuuksien käyttöä varten opettajan tai G Suite ‑järjestelmänvalvojan on rekisteröidyttävä käyttäjäksi. Katso ohjeet artikkelista Sign up for Gradebook beta.

Jos käytät arvosanataulukkoa, voit valita opetusryhmäsi arviointijärjestelmäksi joko kokonaispistemäärän tai arvosanaluokkiin perustuvan painotuksen. Voit lisäksi määrittää tehtävälle tai kysymykselle arvosanaluokan. Luokkia voivat olla esimerkiksi koe, kotitehtävät ja osallistuminen

Arviointijärjestelmän valitseminen

Voit laskea oppilaiden arvosanat joko kokonaispisteiden tai painotettujen luokkien avulla.

• Kokonaispistemäärän laskeminen: Kokonaisarvosana lasketaan jakamalla oppilaan saama kokonaispistemäärä suurimmalla mahdollisella kokonaispistemäärällä. Voit määrittää arvosanaluokkia ja asettaa kunkin arvosanaluokan tehtäville ja kysymyksille oletuspistemäärät.
  • Arvosanaluokkien prosenttiosuuksiin perustuva painotus: Kokonaisarvosana lasketaan määrittämällä kunkin arvosanaluokan tehtävien arvosanojen keskiarvo ja laskemalla sitten kaikkien arvosanaluokkien painotettu keskiarvo. Jos esimerkiksi kokeiden osuus kokonaisarvosanasta on 40 prosenttia ja kotitehtävien osuus on 60 prosenttia, oppilas, jonka kokeiden arvosanojen keskiarvo on 80 ja kotitehtävien arvosanojen keskiarvo 90, saa kokonaisarvosanan 86.

Arviointijärjestelmän määrittäminen

Voit valita arviointijärjestelmän vain Classroomin verkkoversiossa.

1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja klikkaa Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Klikkaa ryhmää ja sitten Asetukset Asetukset.
    Klikkaa Asetukset
  3. Valitse Kokonaisarvosanojen laskeminen ‑kohdan vierestä jokin seuraavista vaihtoehdoista:
    • Kokonaisarvosanaa ei lasketa: Oppilaille ei lasketa arvosanoja.
    • Kokonaispistemäärän laskeminen: Jakaa oppilaan saamat kokonaispisteet suurimmalla mahdollisella kokonaispistemäärällä.
    • Arvosanaluokkien prosenttiosuuksiin perustuva painotus: Laskee eri arvosanaluokkien painotetun keskiarvon.
  4. (Valinnainen) Jos haluat, että kokonaisarvosana näkyy oppilaalle hänen profiilisivullaan, valitse valintaruutu.
    Huom. Tämä vaihtoehto ei ole käytettävissä, kun arvosanalaskennan asetuksena on Kokonaisarvosanaa ei lasketa.
  5. Valitse oikeasta yläkulmasta Tallenna.

Arvosanaluokkien luominen

Voit pitää tehtävät helpommin järjestyksessä luomalla arvosanaluokkia. Arvosanaluokkia on käytettävä, jos asetuksena on Arvosanaluokkien prosenttiosuuksiin perustuva painotus, mutta niitä voi käyttää myös, jos asetuksena on Kokonaisarvosanaa ei lasketa tai Kokonaispistemäärän laskeminen. Kun käytät arvosanaluokkia, määritykset riippuvat valitusta asetuksesta seuraavasti:

• Kokonaisarvosanaa ei lasketa: Määritä tehtäville ja kysymyksille oletuspistemäärät.
  • Kokonaispistemäärän laskeminen: Määritä tehtäville ja kysymyksille oletuspistemäärät kokonaisarvosanaa varten.
  • Arvosanaluokkien prosenttiosuuksiin perustuva painotus: Määritä arvosanaluokille prosenttiosuudet kokonaisarvosanaa varten.

Arvosanaluokkien luominen Kokonaisarvosanaa ei lasketa- tai Kokonaispistemäärän laskeminen ‑arviointijärjestelmissä

1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja klikkaa Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Klikkaa ryhmää ja sitten Asetukset Asetukset.
    Klikkaa Asetukset
  3. Valitse Arvosanojen laskeminen ‑kohdasta Kokonaisarvosanaa ei lasketa tai Kokonaispistemäärän laskeminen.
  4. Klikkaa Arvosanaluokat-kohdasta Lisää arvosanaluokka.
  5. Lisää arvosanaluokka.
    Oletuspistemäärä
  6. Määritä haluamasi kokonaisluku Oletuspistemäärä-kohtaan.
  7. (Valinnainen) Jos haluat lisätä toisen arvosanaluokan, toista vaiheet 4–6.
  8. Valitse oikeasta yläkulmasta Tallenna.

Arvosanaluokkien luominen Arvosanaluokkien prosenttiosuuksiin perustuva painotus ‑järjestelmässä

Huom. Voit luoda arvosanaluokkia ainoastaan Classroomin verkkoversiossa.

1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja klikkaa Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Klikkaa ryhmää ja sitten Asetukset Asetukset.
    Klikkaa Asetukset
  3. Valitse Kokonaisarvosanojen laskeminen ‑kohdan vierestä Arvosanaluokkien prosenttiosuuksiin perustuva painotus.
  4. Klikkaa Arvosanaluokat-kohdasta Lisää arvosanaluokka.
  5. Lisää arvosanaluokka.
    Prosentti
  6. Määritä haluamasi kokonaisluku Prosentti-kohtaan.
  7. (Valinnainen) Jos haluat lisätä toisen arvosanaluokan, toista vaiheet 4–6.
  8. Valitse oikeasta yläkulmasta Tallenna.
    Huom. Jos haluat tallentaa asetukset, kaikkien arvosanaluokkien yhteenlasketun summan on oltava 100 %.

Arvosanaluokan poistaminen

Kun poistat arvosanaluokan

• arvosanaluokka poistetaan tehtävistä, joihin se liittyy
  • itse tehtäviä ei poisteta.
  1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja klikkaa Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Klikkaa ryhmää ja sitten Asetukset Asetukset.
    Klikkaa Asetukset
  3. Valitse poistettavan arvosanaluokan vierestä Poista Poista.