Een opdracht nakijken en terugsturen

Dit artikel is voor docenten.

In Classroom kun je een cijfer geven, feedback geven of allebei. Je kunt ook opdrachten teruggeven zonder cijfer.

Je kunt werk nakijken en teruggeven op de volgende manieren:

• Via de pagina 'Werk van leerlingen'.
  • Via de nakijktool van Classroom.
  • Via de pagina Cijfers.

Op Je cijferlijst bekijken of updaten vind je instructies voor de pagina Cijfers.

Ontdek meer informatie over hoe je een oefenset nakijkt.

Je kunt cijfers downloaden voor één opdracht of voor alle opdrachten in een lesgroep.

Opdrachten tonen en toetsbeoordelingen importeren

Opdrachten van leerlingen tonen

Voordat je de opdracht van een leerling bekijkt, kun je de status van het werk van leerlingen en het aantal leerlingen in elke categorie bekijken.

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Klik op de lesgroep.
  3. Klik bovenaan op Schoolwerk.
  4. Selecteer de opdracht die je wilt tonen.
  5. Klik rechts op het nummer boven Ingeleverd of Toegewezen. De werkpagina van de leerling wordt getoond.
    • Tip: Je kunt de pagina met werk van leerlingen alleen openen als het nummer voor zowel Ingeleverd als Toegewezen niet 0 is.
  6. Op de pagina Werk van leerlingen zie je de leerlingen (aantallen en namen) gegroepeerd op werkstatus:
    • Toegewezen: werk dat leerlingen nog moeten inleveren, inclusief ontbrekend of niet ingeleverd werk.
    • Ingeleverd: werk dat leerlingen hebben ingeleverd.
    • Beoordeeld: werk met een beoordeling dat je hebt teruggegeven.
    • Teruggegeven: werk zonder beoordeling dat je hebt teruggegeven.
    • (Optioneel) Als je de leerlingen per categorie wilt zien, klik je op Ingeleverd, Toegewezen, Beoordeeld of Teruggegeven.
  7. Klik op de thumbnail van de opdracht om het ingeleverde werk van een leerling te checken.
Beoordelingen importeren vanuit een toets in Google Formulieren
Als je beoordelingen wilt importeren, moet de toets in Formulieren de enige bijlage bij een opdracht zijn. Als het importeren van beoordelingen niet was aangezet toen je de opdracht maakte, kun je de opdracht bewerken nadat deze is gepost en gemaakt door leerlingen. Ga naar Tips voor het gebruik van toetsen in Formulieren met Classroom voor meer informatie.
  1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Klik op de lesgroep.
  3. Klik bovenaan op Schoolwerk.
  4. Selecteer de opdracht die je wilt tonen.
  5. Klik rechts op het nummer boven Ingeleverd of Toegewezen. De werkpagina van de leerling wordt getoond.
    • Tip: Je kunt de pagina met werk van leerlingen alleen openen als het nummer voor zowel Ingeleverd als Toegewezen niet 0 is.
  6. Klik rechtsboven op Beoordelingen importeren.
  7. Klik op Importeren om te bevestigen.
    De beoordelingen worden automatisch ingevuld voor de leerlingen.
    Opmerking: Als je beoordelingen importeert, worden al ingevoerde beoordelingen overschreven.
  8. (Optioneel) Als je beoordelingen wilt teruggeven, vink je het vakje aan naast elke leerling aan wie je de beoordeling wilt teruggeven en klik je op Teruggeven.
    Leerlingen zien hun beoordelingen in Classroom en Formulieren.

Beoordelingen invoeren, bekijken of wijzigen

Als je een beoordeling invoert, wordt dit gesynchroniseerd tussen de nakijktool, de pagina Beoordelingen en de pagina Werk van leerlingen. Als je opdrachten nakijkt, ontdek je wellicht dat het werk of de beoordelingsstatus een bepaalde kleur heeft:
  • Rood: ontbrekend werk.
  • Groen: ingeleverd werk of voorlopige beoordeling.
  • Zwart: teruggegeven werk.
Andere kleuren zijn gebaseerd op je lesgroepthema en geven niet de status van werk of beoordelingen aan.
Een beoordeling invoeren op de pagina Werk van leerlingen
  1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Klik op de lesgroep.
  3. Klik bovenaan op Schoolwerk.
  4. Selecteer de opdracht die je wilt tonen.
  5. Klik rechts op het nummer boven Ingeleverd of Toegewezen. De werkpagina van de leerling wordt getoond.
    • Tip: Je kunt de pagina met werk van leerlingen alleen openen als het nummer voor zowel Ingeleverd als Toegewezen niet 0 is.
  6. Klik op het tabblad Werk van leerlingen.
  7. Klik op de miniatuur om bestanden die door de leerling zijn toegevoegd te openen en beoordelen.
    • De standaard beoordelingsschaal is numeriek op basis van het totale aantal punten van de opdracht. Education Plus en Teaching and Learning Upgrade bieden een uitgebreidere optie voor beoordelingsschalen. Je kunt de beoordelingen in Classroom aanpassen aan het systeem van je school. Hiervoor doe je het volgende:

• Alfabetisch
        • Bijvoorbeeld letterbeoordelingen A tot en met F of vaardigheid onvoldoende tot uitstekend.
      • Numeriek
        • Bijvoorbeeld: 4-puntsschalen.
      • Aangepaste beoordelingsschalen
        • Bijvoorbeeld emoji's.
    • Functies voor een beoordelingsschaal werken met:

• Berekening van gemiddelde beoordeling
      • Rubrieken
      • LIS-integratie
      • Analyse
      • Oefensets en automatische beoordeling van formulieren
    • Je kunt een beoordeling geven voor het aantal punten of, als je beoordelingsschalen hebt ingesteld, op basis van de niveaus van de beoordelingsschaal. Als je bijvoorbeeld letterbeoordelingen hebt ingesteld voor je lesgroep en je een opdracht van 10 punten toewijst, kun je onder Beoordelingen het volgende doen:

• 8 invoeren
      • Goed invoeren
      • Goed 8/10 selecteren in het dropdownmenu
    • Jij en je mededocenten kunnen alle beoordelingen vinden in zowel de puntwaarde als het niveau waarmee het overeenkomt.

• Leerlingen zien zowel de puntwaarde als het niveau waarmee deze overeenkomt als een beoordeling is gegeven.

8. Voer de beoordeling in naast de naam van de leerling. De beoordeling wordt automatisch opgeslagen.
  9. Voer beoordelingen in voor eventuele andere leerlingen.
Leerlingen krijgen hun beoordeling als je de opdracht teruggeeft. Je kunt de opdrachten ook tijdens een andere nakijksessie teruggeven.
Een beoordeling invoeren in de nakijktool

Je kunt beoordelingen invoeren en de feedback van je leerlingen personaliseren met de nakijktool van Classroom.

1. Ga naar classroom.google.com.
  2. Klik op de lesgroep.
  3. Klik bovenaan op Beoordelingen.
  4. Voer naast de naam van de leerling en onder de betreffende opdracht de beoordeling in.
  5. Druk op Enter.
    • De beoordeling wordt opgeslagen als concept.
    • De standaard beoordelingsschaal is numeriek op basis van het totale aantal punten van de opdracht. Education Plus en Teaching and Learning Upgrade bieden een uitgebreidere optie voor beoordelingsschalen. Je kunt de beoordelingen in Classroom aanpassen aan het systeem van je school. Hiervoor doe je het volgende:
      • Alfabetisch
        • Bijvoorbeeld letterbeoordelingen A tot en met F of vaardigheid onvoldoende tot uitstekend.
      • Numeriek
        • Bijvoorbeeld: 4-puntsschalen.
      • Aangepaste beoordelingsschalen
        • Bijvoorbeeld emoji's.
    • Functies voor een beoordelingsschaal werken met:
      • Berekening van gemiddelde beoordeling
      • Rubrieken
      • LIS-integratie
      • Analyse
      • Oefensets en automatische beoordeling van formulieren
    • Je kunt een beoordeling geven voor het aantal punten of, als je beoordelingsschalen hebt ingesteld, op basis van de niveaus van de beoordelingsschaal. Als je bijvoorbeeld letterbeoordelingen hebt ingesteld voor je lesgroep en je een opdracht van 10 punten toewijst, kun je onder Beoordelingen het volgende doen:
      • 8 invoeren
      • Goed invoeren
      • Goed 8/10 selecteren in het dropdownmenu
      • Klik op Meer Meer en dan Vrijstellen als de leerling niet meer meedoet met deze opdracht.
    • Jij en je mededocenten kunnen alle beoordelingen vinden in zowel de puntwaarde als het niveau waarmee het overeenkomt.
    • Als een beoordeling terugkomt, merkt de leerling zowel de puntwaarde op als het niveau waarmee deze overeenkomt.
  6. Als je de opdracht wilt teruggeven aan de leerling, klik je op Meer Meer en dan Teruggeven.
    • Optioneel: Voer beoordelingen in voor andere leerlingen en opdrachten.

Opmerking: Je kunt een opdracht teruggeven zonder beoordeling.

De beoordelings- en inlevergeschiedenis van een opdracht bekijken
Je kunt zien hoe de beoordeling voor een opdracht is gewijzigd en hoe vaak een leerling een opdracht heeft ingeleverd. Belangrijk: Deze functie is alleen beschikbaar voor ingeleverde en nagekeken opdrachten.
  1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Klik op de lesgroep.
  3. Klik bovenaan op Schoolwerk.
  4. Selecteer de opdracht die je wilt tonen.
  5. Klik rechts op het nummer boven Ingeleverd of Toegewezen. De werkpagina van de leerling wordt getoond.
    • Tip: Je kunt de pagina met werk van leerlingen alleen openen als het nummer voor zowel Ingeleverd als Toegewezen niet 0 is.
  6. Klik links op de naam van de leerling.
  7. Klik op Geschiedenis bekijken.
Een beoordeling wijzigen
Je kunt een beoordeling wijzigen nadat je een opdracht hebt teruggegeven aan een leerling. Leerlingen kunnen hun werk ook aanvullen en de opdracht opnieuw inleveren. Je kunt de beoordeling vervolgens wijzigen en de opdracht opnieuw teruggeven.
  1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Klik op de lesgroep.
  3. Klik bovenaan op Schoolwerk.
  4. Selecteer de opdracht die je wilt tonen.
  5. Klik rechts op het nummer boven Ingeleverd of Toegewezen. De werkpagina van de leerling wordt getoond.
    • Tip: Je kunt de pagina met werk van leerlingen alleen openen als het nummer voor zowel Ingeleverd als Toegewezen niet 0 is.
  6. Klik naast de naam van een leerling op de beoordeling die je wilt wijzigen.
  7. Voer een nieuwe beoordeling in.
    De nieuwe beoordeling wordt automatisch opgeslagen.
  8. (Optioneel) Klik op Teruggeven en danTeruggeven om te bevestigen.
Opmerking: De leerling kan de nieuwe beoordeling zien als je de opdracht teruggeeft.

Werk teruggeven of beoordelingen downloaden

Leerlingen kunnen bestanden die aan een opdracht zijn gekoppeld pas bewerken nadat je ze hebt teruggegeven. Als je werk teruggeeft, krijgen leerlingen een melding als deze zijn aangezet. Je kunt werk, met of zonder beoordeling, teruggeven aan één leerling of aan meerdere leerlingen tegelijk.

Een beoordelingsschaal instellen

Je kunt beginnen met de standaardopties voor beoordelingsschalen of je eigen beoordelingsschaal maken.

1. Ga naar classroom.google.com.
  2. Klik op de lesgroep.
  3. Klik rechtsboven op Lesgroepinstellingen .
  4. Klik bij Beoordeling onder Beoordelingsschaal, op Toevoegen.
  5. Selecteer een optie:
    • Vaardigheid
    • Letterbeoordelingen
    • 4-puntsschaal
    • Zelf een maken: Hiermee wordt een aangepaste beoordelingsschaal gemaakt.
  6. Bewerk het niveau en de waarden van je beoordelingsschaal.
  7. Optioneel: Zo kopieer je de beoordelingsschaal naar andere lesgroepen:
    1. Klik op Lesgroepen selecteren .
    2. Vink rechts het vakje aan naast de lesgroep waarnaar je de beoordelingsschaal wilt kopiëren.
    3. Klik op Selecteren.
  8. Klik rechtsboven op Opslaan.

Tips:

• Als je een standaard beoordelingsschaal bewerkt, wordt deze een aangepaste beoordelingsschaal.
  • Als je een aangepaste beoordelingsschaal verwijdert die eerder in een lesgroep werd gebruikt, verschijnt er een bevestigingsvenster en heb je er geen toegang meer toe.
Een opdracht teruggeven op de pagina Werk van leerlingen
Leerlingen zien hun beoordelingen als je de opdracht teruggeeft.
  1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Klik op de lesgroep.
  3. Klik bovenaan op Schoolwerk.
  4. Selecteer de opdracht die je wilt tonen.
  5. Klik rechts op het nummer boven Ingeleverd of Toegewezen. De werkpagina van de leerling wordt getoond.
    • Tip: Je kunt de pagina met werk van leerlingen alleen openen als het nummer voor zowel Ingeleverd als Toegewezen niet 0 is.
  6. Vink het vakje aan naast elke leerling aan wie je de opdracht wilt teruggeven en dan klik op Teruggeven en bevestig dit.
    Opmerking: Je moet een of meer leerlingen selecteren voordat je op Teruggeven kunt klikken.
Note: If an assignment is incomplete, you can return it without a grade. De status van de beoordeling wordt dan Toegewezen (of Ontbrekend als de inleverdatum voorbij is) en het beoordelingsveld is leeg.
Een opdracht teruggeven via de nakijktool

Je kunt beoordelingen invoeren en de feedback van je leerlingen personaliseren met de nakijktool van Classroom.

1. Ga naar classroom.google.com.
  2. Klik op de lesgroep.
  3. Klik bovenaan op Beoordelingen.
  4. Voer naast de naam van de leerling en onder de betreffende opdracht de beoordeling in.
  5. Druk op Enter.
    • De beoordeling wordt opgeslagen als concept.
    • De standaard beoordelingsschaal is numeriek op basis van het totale aantal punten van de opdracht. Education Plus en Teaching and Learning Upgrade bieden een uitgebreidere optie voor beoordelingsschalen. Je kunt de beoordelingen in Classroom aanpassen aan het systeem van je school. Hiervoor doe je het volgende:
      • Alfabetisch
        • Bijvoorbeeld letterbeoordelingen A tot en met F of vaardigheid onvoldoende tot uitstekend.
      • Numeriek
        • Bijvoorbeeld: 4-puntsschalen.
      • Aangepaste beoordelingsschalen
        • Bijvoorbeeld emoji's.
    • Functies voor een beoordelingsschaal werken met:
      • Berekening van gemiddelde beoordeling
      • Rubrieken
      • LIS-integratie
      • Analyse
      • Oefensets en automatische beoordeling van formulieren
    • Je kunt een beoordeling geven voor het aantal punten of, als je beoordelingsschalen hebt ingesteld, op basis van de niveaus van de beoordelingsschaal. Als je bijvoorbeeld letterbeoordelingen hebt ingesteld voor je lesgroep en je een opdracht van 10 punten toewijst, kun je onder Beoordelingen het volgende doen:
      • 8 invoeren
      • Goed invoeren
      • Goed 8/10 selecteren in het dropdownmenu
      • Klik op Meer Meer en dan Vrijstellen als de leerling niet meer meedoet met deze opdracht.
    • Jij en je mededocenten kunnen alle beoordelingen vinden in zowel de puntwaarde als het niveau waarmee het overeenkomt.
    • Als een beoordeling terugkomt, merkt de leerling zowel de puntwaarde op als het niveau waarmee deze overeenkomt.
  6. Als je de opdracht wilt teruggeven aan de leerling, klik je op Meer Meer en dan Teruggeven.
    • Optioneel: Voer beoordelingen in voor andere leerlingen en opdrachten.

Opmerking: Je kunt een opdracht teruggeven zonder beoordeling.

Een opdracht zonder beoordeling teruggeven
Als je een opdracht zonder beoordeling teruggeeft, gebeurt het volgende:
  • In plaats van een beoordeling zie je Klaar  naast de naam van de leerling.
  • De opdracht van de leerling wordt gemarkeerd als Teruggegeven.
Voordat je de opdracht teruggeeft, kun je een privéreactie toevoegen.
  1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Klik op de lesgroep.
  3. Klik bovenaan op Schoolwerk.
  4. Selecteer de opdracht die je wilt tonen.
  5. Klik rechts op het nummer boven Ingeleverd of Toegewezen. De werkpagina van de leerling wordt getoond.
    • Tip: Je kunt de pagina met werk van leerlingen alleen openen als het nummer voor zowel Ingeleverd als Toegewezen niet 0 is.
  6. Vink links het vakje aan naast elke leerling aan wie je de opdracht wilt teruggeven.
  7. Klik op Teruggeven en bevestig dit.
Beoordelingen downloaden
Opmerking: Bepaalde klanten kunnen beoordelingen rechtstreeks vanuit Classroom exporteren naar hun LIS. Meer informatie Je kunt beoordelingen uit Classroom downloaden naar Google Spreadsheets of naar een bestand met door komma's gescheiden waarden (csv). Als je een gedrukt exemplaar van de beoordelingen nodig hebt, kun je het gedownloade bestand afdrukken. Momenteel kun je alleen beoordelingen downloaden met de computerversie van Classroom.

Beoordelingen downloaden naar Spreadsheets

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Klik op de lesgroep.
  3. Klik bovenaan op Schoolwerk.
  4. Selecteer de opdracht die je wilt tonen.
  5. Klik rechts op het nummer boven Ingeleverd of Toegewezen. De werkpagina van de leerling wordt getoond.
    • Tip: Je kunt de pagina met werk van leerlingen alleen openen als het nummer voor zowel Ingeleverd als Toegewezen niet 0 is.
  6. Klik op de pagina Werk van leerlingen op Instellingen en dan Alle beoordelingen naar Google Spreadsheets kopiëren. De spreadsheet wordt gemaakt in je Classroom-map in Drive

Beoordelingen downloaden naar een csv-bestand

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Klik op de lesgroep.
  3. Klik bovenaan op Schoolwerk.
  4. Selecteer de opdracht die je wilt tonen.
  5. Klik rechts op het nummer boven Ingeleverd of Toegewezen. De werkpagina van de leerling wordt getoond.
    • Tip: Je kunt de pagina met werk van leerlingen alleen openen als het nummer voor zowel Ingeleverd als Toegewezen niet 0 is.
  6. Klik op de pagina Werk van leerlingen op Instellingen  en kies een optie:
    • Als je de beoordelingen van één opdracht wilt downloaden, selecteer je Deze beooordelingen als CSV-bestand downloaden.
    • Als je alle beoordelingen voor de lesgroep wilt downloaden, selecteer je Alle beoordelingen als CSV-bestand downloaden. Het bestand wordt opgeslagen op je computer.