Lidmaatschap automatisch beheren met dynamische groepen

Leden toevoegen aan groepen gebaseerd op afdeling of andere voorwaarden

Deze pagina is voor beheerders. Als u groepen voor uw eigen account wilt beheren, gaat u naar het Helpcentrum van Google Groepen.

Deze functie is beschikbaar voor Cloud Identity Premium. Versies vergelijken

Als Groepen-beheerder kunt u groepen maken waarvan het lidmaatschap automatisch wordt beheerd. Maak dynamische groepen waarin leden automatisch worden toegevoegd en verwijderd op basis van een lidmaatschapsquery die u maakt. Zo blijft de groep up-to-date, vooral als uw organisatie veel locaties heeft of mensen regelmatig wisselen van teams.

Gebruik dynamische groepen voor het volgende:

• Mailing- en distributielijsten
  • Gemodereerde groepen en gezamenlijke inboxen
  • Beveiligingsgroepen
Waar kan ik dit doen? U kunt dynamische groepen maken in de Google Beheerdersconsole en de Cloud Identity API. U kunt de lidmaatschapsquery en bepaalde instellingen bewerken in de Beheerdersconsole. U kunt aanvullende instellingen, zoals berichtmoderatie, bewerken in Google Groepen.

Hoe werkt lidmaatschap van dynamische groepen?

Het lidmaatschap van dynamische groepen verschilt op de volgende manieren van andere groepen:

• U kunt niet handmatig mensen aan de groep toevoegen: Als u wilt dat er andere leden worden toegevoegd, moet u de lidmaatschapsquery wijzigen.
  • U heeft beperkte opties om rechten toe te wijzen: In Google Groepen kunt u rechten voor dynamische groepen, zoals berichtmoderatie, alleen toewijzen aan groepsleden, de hele organisatie of iedereen op het web, indien beschikbaar. Net als in andere groepen hebben Groups-beheerders wel altijd het recht om dynamische groepen te beheren en lidmaatschapsquery's te wijzigen. Ga naar Rechten instellen voor het beheer van leden en content voor meer informatie over rechten.
  • Alleen gebruikers kunnen lid zijn: Reguliere groepen kunnen niet voldoen aan de lidmaatschapsvoorwaarden, dus u kunt deze niet toevoegen aan een dynamische groep.
  • Dynamische groepen kunnen geen lid zijn: U kunt een dynamische groep niet toevoegen aan een andere groep.

Een dynamische groep maken

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Directoryand thenGroepen.
  3. Klik op Dynamische groep maken.
  4. Maak de lidmaatschapsquery.
    1. Lijst Voorwaarde: Selecteer de criteria voor het lidmaatschap.
      Als u bijvoorbeeld een groep wilt maken voor mensen in uw organisatie die werken op een bepaalde afdeling, kiest u Gebruikersafdeling.
    2. Veld Waarde: Voer de waarde in die u wilt gebruiken.U kunt letters, cijfers en het underscoreteken (_) gebruiken. Als u spaties of andere tekens gebruikt, ziet u een foutmelding.
      U kunt voor elke groep slechts één query maken.
      Als u voorwaarden en waarden selecteert, wordt de query gemaakt en getoond als regel tekst. Als u bijvoorbeeld 'Landcode is gelijk aan VS' selecteert, verschijnt de query als 'user.addresses.exists(address, address.country_code=='VS').
      Voor meer informatie over het maken van query's gaat u naar Lidmaatschapsquery's voor dynamische groepen maken.
  5. (Optioneel) Als u een voorwaarde wilt instellen om alleen gebruikers op te nemen die niet aan een bepaalde waarde voldoen, maakt u de voorwaarde in stap 4 en klikt u op Uitsluiten . In de query wordt de uitsluiting weergegeven als een uitroepteken (!).
    Ga voor meer informatie naar Gebruikers uitsluiten van dynamische groep.
  6. (Optioneel) Gebruik meerdere voorwaarde/waarde-paren voor de lidmaatschapsquery. Doe het volgende om mensen op te nemen of uit te sluiten die voldoen aan:
    • Alle voorwaarden: Selecteer En in de lijst. In de query worden toegevoegde voorwaarden weergegeven met 2 ampersands (&&) ertussen.
    • Ten minste één van de voorwaarden: Selecteer Of in de lijst. In de query worden voorwaarden met meerdere variabelen met twee verticale lijnen (||) ertussen weergegeven.
    Houd er bij toevoeging van voorwaarde/waarde-paren rekening mee dat de maximale lengte voor de query 10.000 tekens is.
  7. (Optioneel) Klik op Voorbeeld om de mogelijke groep gebruikers, gebaseerd op de zoekopdracht, te bekijken.
  8. Klik op Dynamische groep maken.
  9. Voer de volgende gegevens in:
    Veld Beschrijving
    Naam

De naam waarmee de groep wordt aangeduid in lijsten en berichten. Gebruik deze richtlijnen:

• Namen mogen maximaal 73 tekens bevatten.
    • Gebruik namen waaruit het doel van de groep duidelijk wordt.
    Beschrijving Het doel van de groep. Deze informatie wordt weergegeven op de pagina Over van de groep. U kunt bijvoorbeeld informatie toevoegen over groepsleden, groespcontent, veelgestelde vragen en links naar gerelateerde groepen.
    Groepsmailadres

Het e-mailadres dat wordt gebruikt voor de groep. Als er meerdere domeinen worden weergegeven, selecteert u het juiste domein in de lijst. E-mailadressen mogen maximaal 63 tekens lang zijn. Deze limiet is exclusief het domeingedeelte van het adres, zoals @example.com.

Sommige woorden zijn gereserveerd en kunnen niet worden gebruikt als e-mailadres. Zie Woorden die niet kunnen worden gebruikt in e-mailadressen.

10. Klik op Opslaan.
  11. (Optioneel) Wijzig indien nodig de toegangsinstellingen.
  12. Klik op Gereed.
    U kunt maximaal 500 dynamische groepen maken. Als u een verhoging van deze limiet wilt aanvragen, neemt u contact op met support en geeft u het gewenste limietnummer en de use case of reden voor het verzoek op. We beoordelen verzoeken per geval. Ga naar Contact opnemen met Google Workspace-support om het verzoek in te dienen.

Rollen toewijzen in dynamische groepen

In dynamische groepen wijst u rollen op dezelfde manier toe als in andere groepen. Er gelden wel bepaalde beperkingen voor eigenaren en beheerders van dynamische groepen. Zie Inzicht in rollen voor dynamische groepen voor meer informatie.

Beveiligingsbeleid automatiseren met dynamische beveiligingsgroepen

Als u beleid wilt afdwingen met dynamische groepen, voegt u er een beveiligingslabel aan toe. U kunt bijvoorbeeld een dynamische groep maken om beleid in te stellen voor iedereen in uw organisatie die in een specifieke geografische locatie werkt. Als gebruikers hun locatie verplaatsen en wijzigen in hun gebruikersprofiel, worden ze automatisch toegevoegd aan of verwijderd uit de groep.

1. Maak een dynamische groep gebruikers die voldoen aan de door u gewenste criteria.
  2. Voeg een beveiligingslabel toe aan de groep.
  3. Maak beleid en kies welk beleid voorrang krijgt door de stappen te volgen in Service-instellingen aanpassen met configuratiegroepen.