Om det har uppstått problem och inloggningsskärmen visas kan du börja med att testa att återställa fabriksinställningarna i Chromebook. Det är enklare än att gå igenom hela återställningsprocessen och ibland kan det räcka för att lösa problemet.

Återställa Chromebook

Om operativsystemet på Chromebook inte fungerar som det ska kan du återställa det. När du återställer operativsystemet tas det bort och ominstalleras. På nyare Chromebook-modeller kan du återställa operativsystemet med en internetanslutning. På äldre Chromebooks kan det hända att uppdateringar inte stöds och återställning inte är möjlig.

Obs! Om du återställer Chromebook raderas allt på hårddisken permanent, även nedladdade filer. Säkerhetskopiera filerna innan du återställer Chromebook om du har möjlighet till det.

Om du använder Chromebook på jobbet eller i skolan kontaktar du administratören om du behöver hjälp. Om du är administratör kontaktar du Googles support om du behöver mer hjälp.

När är det lämpligt att återställa?

Du bör återställa om

• du får ett felmeddelande om att ChromeOS saknas eller är skadat
  • du har försökt med andra felsökningssteg och inget har hjälpt
  • du har bett experterna på vårt hjälpforum om hjälp med problemet, och de rekommenderar att du återställer.

Testa åtgärder som inte innebär ett lika stort ingrepp innan du återställer

Testa det här först om det går att logga in på Chromebook:

1. Stäng av Chromebook och sätt sedan på den igen.
  2. Återställ standardinställningarna på Chromebook om felet kvarstår.

Om inget av ovanstående hjälper fortsätter du med återställningen. Läs mer om hur du återställer maskinvaran i Chromebook.

Aktivera återställningsläget

Obs! Du måste slutföra det här steget innan du påbörjar något av återställningsalternativen nedan.

På den Chromebook som det är fel på:

1. Om du har anslutit något till Chromebook (t.ex. en mus eller en extern hårddisk) tar du bort det först.
  2. Aktivera återställningsläget:
    • Chromebook: Håll ned Esc + Uppdatera och tryck på strömbytaren . Släpp sedan upp strömbrytaren.
      • På vissa Chromebook-modeller: Håll ned Esc + Maximera och tryck på strömbrytaren . Släpp sedan upp strömbrytaren.
      • När ett meddelande visas på skärmen släpper du upp de andra tangenterna också.
    • Chromebox: Stäng först av den. Tryck in återställningsknappen med ett gem eller liknande och håll knappen intryckt. Slå på Chromebox igen med strömbrytaren. När ett meddelande visas på skärmen släpper du upp återställningsknappen.
    • Chromebit: Koppla först bort den från strömkällan. Tryck in återställningsknappen med ett gem eller liknande och håll knappen intryckt. Anslut Chromebit till strömkällan igen. När ett meddelande visas på skärmen släpper du upp återställningsknappen.
    • Chromebook-surfplatta: Håll Höj volymen, Sänk volymen och strömbrytaren nedtryckta i minst tio sekunder. Släpp sedan knapparna.

Återställningsalternativ 1: Använd internet

Välj Återställ med internetanslutning på din Chromebook och följ anvisningarna på skärmen. Strax efter att du har följt alla anvisningar startas datorn om automatiskt så att återställningen slutförs.

Obs! Om du vill välja en annan återställningsmetod när du redan har påbörjat denna håller du nere Esc + Uppdatera och trycker sedan på strömbrytaren .

Om datorn saknar internetanslutning eller om alternativet för att återställa med internet inte visas kanske du har en äldre Chromebook-modell som inte har stöd för den här funktionen. Fortsätt till Återställningsalternativ 2: Använd USB-enhet.

Återställningsalternativ 2: Använd USB-enhet

Steg 1: Samla dessa enheter
  • Den Chromebook där du får felmeddelandet om att ChromeOS saknas eller är skadat
  • En annan Chromebook, alternativt en Windows-dator eller Mac med Chrome installerat
  • Ett USB-minne som rymmer minst 8 GB och som du kan rensa utan att det gör något
Steg 2: Ladda ned en ny kopia av operativsystemet

Gör så här på datorn som fungerar, inte på den Chromebook som det är fel på:

1. På en Mac eller Windows-dator:
    1. Installera Chrome
    2. Öppna Chrome Chrome.
    3. Installera återställningstillägget.
  2. Så här öppnar du återställningstillägget:
    1. Klicka på Tillägg uppe till höger i webbläsaren.
    2. Välj tillägget Återställningsverktyg för Chromebook. Om fönstret inte öppnas kontrollerar du att tillägget är aktiverat.
  3. Klicka på Kom igång.
  4. Klicka på Välj modell från en lista eller skriv modellnumret på den Chromebook som ska återställas. Du hittar modellnumret längst ned i felmeddelandet på Chromebook.
  5. Klicka på Fortsätt.
  6. Sätt i USB-minnet i datorn som fungerar.
  7. Välj USB-minnet i rullgardinsmenyn.
  8. Klicka på Fortsätt följt av Skapa nu.
  9. När det står att återställningsmediet är klart tar du bort USB-minnet från datorn.
Steg 3: Starta återställningen

Välj Återställ med extern disk på den Chromebook som det är fel på och följ anvisningarna på skärmen.

Kontrollera att återställningstillägget är aktiverat
  1. Öppna Chrome Chrome på datorn.
  2. Klicka på Tillägg följt av Hantera tillägg.
  3. Flytta skjutreglaget vid Återställningsverktyg för Chromebook åt höger.
  4. Valfritt: Du kan även klicka på Information och flytta reglaget åt höger.
  5. När du har aktiverat tillägget öppnar du popupfönstret genom att klicka på tillägget i webbläsarens tilläggspanel.
  6. Valfritt: Om du använder tillägget ofta kan du fästa det Pin (keep).
Valfritt: Återanvänd USB-minnet

Om du vill använda USB-enheten till andra filer måste du radera allt på återställningsmediet när du har återställt Chromebook.

Så här raderar du återställningsmediet:

1. Öppna Chrome Chrome på datorn.
  2. Klicka på Tillägg uppe till höger.
  3. Öppna tilläggets popupfönster genom att klicka på Återställningsverktyg för Chromebook.
  4. Klicka på Inställningar i tilläggets popupfönster.
  5. Klicka på Radera återställningsmedia.
  6. Välj USB-enheten som ska raderas på rullgardinsmenyn.
  7. Klicka på Fortsätt.
  8. Kontrollera att det är lagringsenheten du använde för återställning som visas.
  9. Klicka på Radera nu. Verktyget tar bort allt på USB-minnet.
  10. När det står att återställningsmediet har rensats trycker du på Klar.
  11. Ta bort USB-minnet från datorn.
  12. Formatera lagringsenheten med det verktyg för detta som finns i operativsystemet.

Åtgärda problem med återställningen

Ett oväntat fel uppstod
  1. Rensa lagringsenheten och försök återställa igen.
  2. Testa att använda ett annat USB-minne för att återställa. Vissa USB-minnen fungerar mindre bra vid återställning.

Om det fortfarande är problem med din Chromebook kontaktar du tillverkaren. Läs mer om hur du kontaktar tillverkaren.

Ta bort alla anslutna enheter och påbörja återställningen

Ta först bort eventuella enheter som har anslutits till Chromebook, som mus eller en extern hårddisk. Aktivera sedan återställningsläget enligt anvisningarna.

ChromeOS finns inte på enheten som du har satt i

Kontrollera först att du har satt i den USB-enhet som du använde som återställningsmedium.

Om felet visas trots att du har satt i rätt lagringsenhet kanske det är något fel på enheten.

1. Rensa lagringsenheten och försök återställa igen.
  2. Testa att använda ett annat USB-minne för att återställa. Vissa USB-minnen fungerar mindre bra vid återställning.

Om det ändå inte fungerar läser du om hur du kontaktar tillverkaren.

Säkerhetsmodulen på den här enheten fungerar inte

Fråga först våra experter om hjälp:

1. Om du använder Chromebook på jobbet eller i skolan kontaktar du administratören. Administratörer ska kontakta Googles support.
  2. Chatta med experter på hjälpforumet för Chromebook.

Om problemen kvarstår kontaktar du tillverkaren och lämnar in din Chromebook för reparation.

Andra sätt att återställa Chromebook

Tryck på återställningsknappen

På vissa Chromebook-modeller startar du återställningen genom att trycka in en återställningsknapp med ett gem. Här ser du var knappen sitter:

När ett meddelande visas på skärmen fortsätter du med återställningen.

Med en Linux-dator
  1. Ladda ned återställningsverktyget på din Linux-dator.
  2. Ge skriptet körningsrättigheter med följande kommando: $ sudo chmod 755 linux_recovery.sh
  3. Kör skriptet med rotbehörighet med följande kommando: $ sudo bash linux_recovery.sh
  4. Skapa återställningsmediet genom att följa anvisningarna på skärmen.
  5. Om du vill fortsätta med återställningen av Chromebook följer du anvisningarna ovan.