Vanliga frågor – allmänt

Har du problem med din Chromecast? Oroa dig inte! Du kanske hittar svaret på din fråga nedan. Och om du inte gör det kan du felsöka problemet.

Konfiguration och inställningar

Varför fungerar inte USB-kabeln som jag använder till mina andra enheter med Chromecast?

Vi kan inte garantera att Chromecast fungerar med alla kablar. Vi rekommenderar att du använder de kablar och adaptrar som följde med Chromecast-enheten för bästa möjliga resultat.

Jag vet inte vilken av mina enheter som måste konfigureras.

När du ansluter Chromecast eller Chromecast Ultra till tv:n och väljer HDMI-porten visas enhetens namn i hörnet med en Cast-ikon . Under konfigureringen visas en lista över enhetsnamn. Välj det namn som matchar namnet som visas på tv:n.

När du konfigurerar en Chromecast Audio-enhet spelas ett ljud upp på Chromecast Audio under konfigureringen, så att du kan kontrollera att rätt enhet konfigureras.

Min Chromecast passar inte i tv:ns HDMI-port. Vad ska jag göra?

Om du använder en första generationens Chromecast-enhet testar du att använda HDMI-förlängaren som följde med i förpackningen. Med förlängaren kan du även få bättre Wi-Fi-mottagning.

Jag ser inte startskärmen för Chromecast på tv:n när jag har konfigurerat Chromecast.
Du använder förmodligen fel ingångskälla. Tryck bara på knappen för ingång eller källa på fjärrkontrollen till tv:n tills startskärmen för Chromecast visas.
Jag kan inte konfigurera Chromecast-enheten. Var hittar jag hjälp?
Hur återställer jag standardinställningarna på enheten?

I artikeln Så här återställer du standardinställningarna på Chromecast får du veta hur du ska göra.

Måste jag inaktivera klientisolering på routern?

Ja. Du måste inaktivera isolering av åtkomstpunkt, även kallat klientisolering, på routern. Läs mer om hur du inaktiverar klientisoleringen i dokumentationen för routern.

Om du inte har åtkomst till routerinställningarna eller om du försöker ansluta via ett gästnätverk, hotellnätverk eller offentligt nätverk som använder klientisolering kan du inte konfigurera Chromecast-enheten.

Om du försöker ansluta via en Wi-Fi-extender kontrollerar du inställningarna för extendern. Du måste inaktivera klientisolering på Wi-Fi-förlängaren innan du konfigurerar Chromecast så att den fungerar med Wi-Fi-nätverket.

Hur tar jag reda på vilken firmware-version jag använder?

Så här kontrollerar du versionsnumret (firmware-versionen) på Chromecast-enheten:

1. Öppna Google Home-appen Google Home-appen.
  2. Tryck länge på enhetens ruta.
  3. Tryck på Inställningar följt av Enhetsinformation.
  4. Du hittar Firmwareversion för Cast: X.XXX.XXXXX under Teknisk information. Om enheten kör Fuchsia tittar du efter Firmwareversion för systemet: X.XXXXXXXX.X.XXXXXXX.
Var hittar jag serienumret?
Du hittar Chromecast-enhetens serienummer om du kopplar från Chromecast och tittar på baksidan. Serienumret är det tolvsiffriga numret högst upp som börjar med siffran 3, 4, 5 eller 6. Serienumret står även på Chromecast-enhetens förpackning. På Chromecast (första generationen)
På Chromecast
På Chromecast Audio
Hur uppdateras Chromecast?
Chromecast-uppdateringar distribueras i etapper till användarna och enheten uppdateras automatiskt. När en uppdatering har gjorts tillgänglig kan det ta upp till två veckor innan den har nått din enhet Det är viktigt att Chromecast är ansluten till ett vägguttag och till det trådlösa nätverket under den här tiden. Följ stegen nedan om du vill testa att aktivera en tillgänglig uppdatering som du tror att enheten borde få:
  • Låt Chromecast vara inkopplad och ansluten till Wi-Fi-nätverket i minst en minut.
  • Vi rekommenderar att du ansluter Chromecast till ett vägguttag med USB-strömsladden och nätadaptern som medföljde i förpackningen.

Efter en minut startar du om Chromecast-enheten. Följ anvisningarna nedan för den typ av enhet som du använder som sändare:

• Mobil enhet: Öppna Google Home-appen följt av Tryck länge på rutan med Chromecast-enheten följt av Inställningar följt av följt av Starta om.
Kan jag flytta Chromecast-enheten till en annan tv?
Ja. Chromecast är gjord för att vara flyttbar. Du kan flytta den mellan olika rum och använda den med andra HDMI-kompatibla visningsenheter. Du behöver inte konfigurera enheten igen. Så länge den är ansluten till samma Wi-Fi-nätverk kan du börja casta direkt.
Jag har redan konfigurerat Chromecast-enheten. Hur ansluter jag den till ett annat Wi-Fi-nätverk?
Om du vill ändra vilket Wi-Fi-nätverk Chromecast-enheten är ansluten till följer du stegen nedan:
  1. Öppna Google Home-appen.
  2. Tryck länge på rutan med den Chromecast-enhet som ska anslutas till ett annat wifi-nätverk.
  3. Tryck på Inställningar följt av Wifi följt av Glöm.
  4. Du måste konfigurera Chromecast-enheten igen i det nya nätverket.
Kan jag ta med mig Chromecast-enheten när jag reser?
Ja. Chromecast är gjord för att vara flyttbar. Du kan ta med dig den när du reser, men tänk på att du behöver Wi-Fi-åtkomst för att konfigurera och använda Chromecast.

Obs! Chromecast fungerar endast i nätverk som tillåter kommunikation mellan enheter. Om klientisolering är aktiverat på routern eller nätverket där du försöker konfigurera Chromecast-enheten (vilket är vanligt i hotellrum, skolnätverk, företagsmiljöer) går det inte att konfigurera den korrekt. Du måste inaktivera klientisoleringen på routern för att kunna konfigurera Chromecast-enheten. Om du behöver hjälp med att inaktivera klientisolering på routern kontaktar du routertillverkaren.
Hur väljer eller byter jag namn på en Chromecast-enhet?
När du konfigurerar Chromecast-enheten kan du ge den ett namn, till exempel Lindas Chromecast eller Vardagsrummet, så att du kan skilja den från andra. Du kan även byta namn på Chromecast-enheten vid ett senare tillfälle i konfigurationsappen för Chromecast.
Har Chromecast stöd för Dolby® Digital Plus?
Ljudtekniken Dolby® Digital Plus (E-AC-3) stöds med Chromecast om innehållet redan har Dolby Digital Plus-ljud och tv:n eller receivern har stöd för att skicka vidare Dolby Digital Plus-ljud.

Obs! Många tv-apparater kan inte skicka vidare Dolby Digital Plus-ljud. Du måste koppla in Chromecast-enheten direkt i receivern för att det ska fungera korrekt.

Casta

Jag försöker casta musik från Spotify, men jag ser inte Cast-ikonen på dess vanliga plats. Var är den?
Cast-ikonen är oftast i övre högra hörnet i Cast-kompatibla appar. I Spotify är Cast-knappen däremot längst ned på skärmen Tryck på Tillgängliga enheter  om du vill se dina tillgängliga enheter. Välj den enhet som du vill casta till.
Hur slutar jag casta från Spotify?
När du vill sluta casta från Spotify trycker du på Tillgängliga enheter  och väljer namnet på den enhet som du castar från. Nu ska musiken bara höras från den lokala enheten och inte från högtalarna.
Kan jag använda Cast när inkognitoläget är aktiverat i Chrome?
Ja. Följ anvisningarna för att casta en Chrome-flik till tv:n.
Vad är det som är så bra med Cast-kompatibla webbplatser?
Även om det går bra att casta flikar finns det många fördelar med att använda kontrollerna på webbplatsen i stället för att bara casta fliken i fråga. Här är en lista över fördelarna med att använda Cast-kompatibla webbplatser i stället för att casta flikar.
Kan jag casta Android-skärmen i energisparläge?
Inaktivera energisparläget på den Android-enhet du castar från. Om energisparläget är aktiverat kan det hända att enhetens processorkraft begränsas. Detta kan i sin tur påverka hur funktionen Casta skärm fungerar.
Kan två personer med kompatibla enheter och appar casta till tv:n samtidigt?

Nej. Bara en person åt gången kan casta till Chromecast med en kompatibel enhet och app. Om någon redan castar när någon annan börjar göra det bryts den första uppspelningen.

Allmän hjälp

Jag är utvecklare och intresserad av att utveckla för Cast och/eller Chromecast. Var hittar jag mer information?
Om du är utvecklare och intresserad av att veta mer om hur du utvecklar för Cast och/eller Chromecast besöker du developers.google.com/cast.
Vad är CEC?
Med CEC eller Consumer Electronics Control kan HDMI-enheter styras med en fjärrkontroll. Om din tv har stöd för CEC kan du starta och ändra insignal på tv:n med mobilen, surfplattan eller datorn när du använder Chromecast. Tänk på att Chromecast-enheten måste vara ansluten till ett vägguttag för att CEC ska fungera (om tv:n har stöd för CEC).

Tillverkare kallar ofta CEC för olika saker, bland annat Anynet+ (Samsung), Aquos Link (Sharp), BRAVIA Link och BRAVIA Sync (Sony), HDMI-CEC (Hitachi), CE-Link och Regza Link (Toshiba), SimpLink (LG), HDAVI Control, EZ-Sync, VIERA Link (Panasonic), EasyLink (Philips) och NetCommand for HDMI (Mitsubishi).
Vad är HDMI?
Till Chromecast behövs en visningsenhet med HDMI-ingång som är vanligt på nyare tv-apparater. HDMI står för High-Definition Multimedia Interface. I Chromecast-förpackningen hittar du en HDMI-förlängare som inte måste användas med Chromecast men som du kan använda om Chromecast-enheten inte passar direkt i tv:n. Den kan även användas för att förbättra Wi-Fi-mottagningen. HDMI-förlängaren ska först anslutas till tv:n och sedan till Chromecast.
Hur gör jag om Chromecast-enheten behöver bytas?

Om du köpte din Chromecast i Google Store eller av en auktoriserad Chromecast-återförsäljare och behöver få den utbytt kontaktar du oss så hjälper vi dig.

Obs! Du måste ha kvitto på köpet.

Om du har köpt din Chromecast av någon annan än en återförsäljare som har auktoriserats av Google täcks inte köpet av garantin. Läs vår garantipolicy här.