Konfigurera Linux på Chromebook

Med hjälp av funktionen Linux kan du utveckla programvara på din Chromebook. Du kan installera kommandoradsverktyg, kodredigerare och utvecklingsmiljöer (integrerade utvecklingsmiljöer) för Linux på Chromebook. Med dem kan du skriva kod, skapa appar och mycket annat. Kontrollera vilka enheter som har Linux.

Obs! Om du använder Chromebook på jobbet eller i skolan kanske du inte kan använda Linux. Kontakta administratören om du vill veta mer.

Aktivera Linux

Linux är inaktiverat som standard. Du kan när som helst aktivera det i inställningarna.

1. Välj klockan längst ned till höger på Chromebook.
  2. Välj Inställningar  följt av Avancerat följt av Utvecklare.
  3. Välj Aktivera bredvid Utvecklingsmiljö för Linux.
  4. Följ anvisningarna på skärmen. Konfigureringen kan ta 10 minuter eller mer.
  5. Ett terminalfönster öppnas. Du har en Debian 11-miljö (Bullseye). Du kan köra Linux-kommandon, installera fler verktyg med pakethanteraren APT och anpassa skalet.

Inaktivera Linux

1. Välj klockan nere till höger.
  2. Välj Inställningar  följt av Avancerat följt av Utvecklare följt av Utvecklingsmiljö för Linux.
  3. Välj Ta bort under Ta bort utvecklingsmiljön för Linux.

Öppna mikrofonen i Linux

Du kan använda mikrofonen när Linux är aktiverat.

1. Välj klockan nere till höger.
  2. Välj Inställningar .
  3. Välj Linux till vänster.
  4. Aktivera Ge Linux åtkomst till mikrofonen.

Säkerhet och behörighet

Chromebook skyddas normalt genom att varje app körs i en så kallad sandlåda. Alla Linux-program körs i en och samma sandlåda. Det betyder att en skadlig Linux-app kan påverka andra Linux-appar men inte resten av Chromebook.

Behörigheter och filer som delas med Linux är tillgängliga för alla Linux-appar.

Säkerhetskopiera och återställa

Om du har problem med säkerhetskopiering och återställning läser du om hur du säkerhetskopierar och ersätter dina Linux-filer och Linux-appar.

Åtgärda problem med Linux

Om det blir problem med Linux eller med Linux-appar kan du testa följande:

• Starta om Chromebook.
  • Kontrollera att den virtuella maskinen är uppdaterad. Öppna chrome://components i webbläsaren. Välj Sök efter uppdatering under cros-termina. Om du laddar ned en uppdatering kan du behöva starta om Chromebook.
  • Uppdatera programpaketen. Öppna terminalappen  och kör det här kommandot: sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade

Tips! Du kan behöva starta om Chromebook för att ändringarna ska träda i kraft. Linux söker automatiskt efter nya paket efter den första konfigureringen och var 24:e timme under körning.

Detta stöds inte än

• Kameror stöds inte ännu.
  • Android-enheter stöds via USB, men andra enheter stöds inte ännu.
  • Android-emulatorer stöds inte ännu.
  • Maskinvaruacceleration stöds inte än, inklusive grafikprocessor och videoavkodning.
  • ChromeVox stöds för standardappen Terminal men ännu inte för andra Linux-appar.