De ingebouwde schermlezer gebruiken

Chromebooks beschikken over de ingebouwde schermlezer ChromeVox, waarmee mensen met een visuele beperking het Chrome-besturingssysteem kunnen gebruiken.

Schermlezer in- of uitschakelen

Je kunt ChromeVox in- of uitschakelen op een pagina door op Ctrl + Alt + z te drukken.

Op een tablet: Houd de knoppen Volume omlaag en Volume omhoog gedurende vijf seconden ingedrukt. Als je de knoppen indrukt, hoor je een geluid dat aangeeft dat het werkt. Als je de knoppen ingedrukt houdt, begint ChromeVox met voorlezen.

Een pagina lezen

Tip: Als je een beschrijving van de huidige positie van de muisaanwijzer op een pagina wilt horen, druk je op Zoeken + k.

Tekst kiezen met de muisaanwijzer

Je kunt ChromeVox de tekst laten voorlezen die je onder de muisaanwijzer plaatst.
  1. Druk op Zoeken + o en daarna op o als je de opties van ChromeVox wilt openen.
  2. Schakel Spreek tekst onder de muisaanwijzer uit in
  3. Beweeg de muisaanwijzer over het scherm om de tekst hardop te laten voorlezen.

Naar andere tabbladen en vensters gaan

Een nieuw venster openen Ctrl + n
Een nieuw venster openen in de incognitomodus Shift + Ctrl + n
Een nieuw tabblad openen Ctrl + t
Een bestand openen in de browser Ctrl + o
Het huidige tabblad sluiten Ctrl + w
Het huidige venster sluiten  Shift + Ctrl + w
Het laatste tabblad of venster dat je hebt gesloten, opnieuw openen Shift + Ctrl + t
Naar tabblad 1-8 in het venster gaan Ctrl + 1 tot en met Ctrl + 8
Naar het laatste tabblad in het venster gaan Ctrl + 9
Naar het volgende tabblad in het venster gaan Ctrl + Tab
Naar het vorige tabblad in het venster gaan Shift + Ctrl + Tab
Snel schakelen tussen vensters Houd Alt ingedrukt, tik op Tab tot je het gewenste venster ziet en laat de toetsen los.
Het venster openen dat je het langst geleden hebt gebruikt Houd Shift + Alt ingedrukt, tik op Tab tot je het gewenste venster ziet en laat de toetsen los.
Naar de vorige pagina in de browsegeschiedenis gaan Alt + pijl-links Left arrow
Naar de volgende pagina in de browsegeschiedenis gaan  Alt + pijl-rechts Right arrow
De webpagina openen op een nieuw tabblad Typ het webadres (URL) in de adresbalk en druk op Alt + Enter
Een venster aan de linkerkant docken Alt + [ (linker vierkante haak)
Een venster aan de rechterkant docken Alt + ] (rechter vierkante haak)
Venster maximaliseren Alt + =
Venster minimaliseren Alt + - (min)
Van venster wisselen tussen schermen (wanneer je Chromebook is aangesloten op een beeldscherm) Zoeken Search + Alt + m
Het menu Tabbladen openen Houd Ctrl ingedrukt, tik op Volgende Forward of Terug Back totdat je een tabblad hebt geselecteerd. Druk daarna op Zoeken Search + Shift + Volume hoger Increase volume.

Op een pagina navigeren met sneltoetsen

Volgende knop Zoeken + b
Vorige knop Zoeken + Shift + b
Volgende teken Zoeken + Shift + pijl-rechts
Vorig teken Zoeken + Shift + pijl-links
Volgend selectievakje Zoeken + x
Vorig selectievakje Zoeken + Shift + x
Volgende keuzelijst met invoervak Zoeken + c
Vorige keuzelijst met invoervak Zoeken + Shift + c
Volgend bewerkbaar tekstgebied Zoeken + e
Vorig bewerkbaar tekstgebied Zoeken + Shift + e
Volgend focusbaar item Tab
Vorig focusbaar item Shift + Tab
Volgend formulierveld Zoeken + f
Vorig formulierveld Zoeken + Shift + f
Volgende afbeelding Zoeken + g
Vorige afbeelding Zoeken + Shift + g
Volgende groep Zoeken + Ctrl + pijl-omlaag
Vorige groep Zoeken + Ctrl + pijl-omhoog
Volgende kop Zoeken + h
Vorige kop Zoeken + Shift + h
Volgende kop van niveau 1 Zoeken + 1
Vorige kop van niveau 1 Zoeken + Shift + 1
Volgende kop van niveau 2 Zoeken + 2
Vorige kop van niveau 2 Zoeken + Shift + 2
Volgende kop van niveau 3 Zoeken + 3
Vorige kop van niveau 3 Zoeken + Shift + 3
Volgende kop van niveau 4 Zoeken + 4
Vorige kop van niveau 4 Zoeken + Shift + 4
Volgende kop van niveau 5 Zoeken + 5
Vorige kop van niveau 5 Zoeken + Shift + 5
Volgende kop van niveau 6 Zoeken + 6
Vorige kop van niveau 6 Zoeken + Shift + 6
Volgend herkenningspunt Zoeken + ; (puntkomma)
Vorig herkenningspunt Zoeken + Shift + ; (puntkomma)
Volgende regel Zoeken + pijl-omlaag
Vorige regel Zoeken + pijl-omhoog
Volgende link Zoeken + L
Vorige link Zoeken + Shift + L
Volgend object Zoeken + pijl-rechts
Vorig object Zoeken + pijl-links
Volgende tabel Zoeken + t
Vorige tabel Zoeken + Shift + t
Volgende bezochte link Zoeken + v
Vorige bezochte link Zoeken + Shift + v
Volgend woord Zoeken + Ctrl + Shift + pijl-rechts
Vorig woord Zoeken + Ctrl + Shift + pijl-links
Naar bovenkant van pagina gaan  Zoeken + Ctrl + pijl-links
Naar onderkant van pagina gaan Zoeken + Ctrl + pijl-rechts
Beginnen met lezen vanaf huidige locatie Zoeken + r
Naar details gaan Zoeken + a + j

Op een pagina navigeren met je touchscreen

Volgend woord Met twee vingers naar rechts vegen
Vorig woord Met twee vingers naar links vegen
Naar bovenkant van pagina gaan Met twee vingers omhoog vegen
Beginnen met lezen vanaf huidige locatie Met twee vingers omlaag vegen
Op gemarkeerd item klikken Twee keer tikken
Spraak stoppen Met twee vingers tikken
Volgende regel Omlaag vegen
Vorige regel Omhoog vegen
Volgende teken Naar rechts vegen
Vorig teken Naar links vegen
Volgend woord Met twee vingers naar rechts vegen
Vorig woord Met twee vingers naar links vegen
Meest recent bezochte menu openen Met vier vingers tikken
Volgend menu-item Binnen een menu omlaag vegen
Vorig menu-item Binnen een menu omhoog vegen
Volgende menukop Binnen een menu naar rechts vegen

Naar verschillende cellen in een tabel gaan

Je kunt met sneltoetsen navigeren in tabellen. Je moet er eerst voor zorgen dat de muisaanwijzer zich in de tabel bevindt.

Als je de muisaanwijzer wilt verplaatsen vanaf de huidige locatie in een tabel, druk je op Zoeken + Ctrl + Alt en de pijltoetsen om één cel omhoog, omlaag, naar links of naar rechts te gaan.

Naar verschillende cellen gaan:

Eerste cel in de tabel Zoeken + Alt + Shift + pijl-links
Laatste cel in de tabel Zoeken + Alt + Shift + pijl-rechts
Eerste cel in de huidige rij Zoeken + Alt + Shift + Ctrl + pijl-links
Laatste cel in de huidige rij Zoeken + Alt + Shift + Ctrl + pijl-rechts
Eerste cel in de huidige kolom Zoeken + Alt + Shift + Ctrl + pijl-omhoog
Laatste cel in de huidige kolom Zoeken + Alt + Shift + Ctrl + pijl-omlaag
Selecteren en klikken
Navigeren door items die kunnen worden geselecteerd (zoals links en tabbladen) Tab
Teruggaan door items die kunnen worden geselecteerd Shift + Tab
Klikken Enter of druk op Zoeken + spatiebalk
Tekst selecteren Zoeken + s. Druk aan het einde van je selectie nogmaals op Zoeken + s.
Informatie opvragen over een pagina of je Chromebook
Titel van de huidige pagina horen Zoeken + a en daarna w
URL van huidige pagina horen Zoeken + a en daarna u
Huidige datum en tijd horen Zoeken + a en daarna d
Horen hoeveel batterij je Chromebook nog over heeft Zoeken + o + b

De stem of taal wijzigen

Wanneer je ChromeVox voor het eerst inschakelt, wordt automatisch een stem geselecteerd op basis van de taal die je hebt gekozen voor je Chromebook. Meer informatie over hoe je de taal- en spraakinstellingen kunt wijzigen

Taal wijzigen
  1. Houd Zoeken ingedrukt en druk twee keer op de letter o.
  2. Selecteer Chrome OS in het gedeelte Stemmen. De standaardtaal wordt weergegeven op het knoplabel.
  3. Kies een andere taal in de lijst. Je hoort de nieuwe taal die je hebt geselecteerd.
  4. Als je klaar bent, druk je op Ctrl + w.
Gesproken feedback vertragen, versnellen of stoppen
Vertragen Zoeken + Shift + [ (linker vierkante haak)
Versnellen Zoeken + [ (linker vierkante haak)
Spreken stoppen Ctrl
De toonhoogte van de ChromeVox-stem wijzigen
Hogere frequentie Zoeken + ] (rechter vierkante haak)
Lagere frequentie Zoeken + Shift + ] (rechter vierkante haak)

De sneltoetsen van ChromeVox gebruiken

Sneltoetsen sneller typen

Druk twee keer op Zoeken om de sticky modus in te schakelen en te voorkomen dat je voor elke sneltoets op Zoeken moet drukken. Als je 'Modus voor vastzetten ingeschakeld' hoort, weet je dat deze functie is ingeschakeld. Deze functie blijft ingeschakeld tot je weer twee keer op Zoeken drukt.

Als je Zoeken niet langer wilt indrukken, druk je weer twee keer op Zoeken. ChromeVox zegt 'Modus voor vastzetten uitgeschakeld'.

Het ChromeVox-menu gebruiken

Druk op Zoeken + . (punt) om het ChromeVox-menu te openen. Als je een touchscreen gebruikt, kun je met vier vingers op het scherm tikken.
Druk op de pijl-links of de pijl-rechts om tussen de menu's te schakelen. Als je een touchscreen gebruikt, veeg je naar links of rechts.
Als je een specifiek item uit een lijst wilt openen, drukt je op de pijl-omhoog of de pijl-omlaag en daarna op Enter.
  • Springen: Lijst met alle sneltoetsen van ChromeVox.
  • Spraak: Lijst met sneltoetsen waarmee je de spreeksnelheid en de toonhoogte kunt verhogen of verlagen.
  • Tabbladen: Lijst met alle geopende tabbladen.
  • ChromeVox: Lijst met verschillende sneltoetsen van ChromeVox, waaronder de tutorial en de leermodus van ChromeVox.
  • Acties: Lijst met opties, specifiek voor aanraken.

Je kunt de menulijsten van ChromeVox gebruiken om door een webpagina te navigeren.

• Kop: Lijst met koppen op de webpagina.
  • Herkenningspunt: Lijst met herkenningspunten op de webpagina.
  • Link: Lijst met links op de webpagina.
  • Formulier: Lijst met knoppen en formulieren op een webpagina.
  • Tabel: Lijst met tabellen op een webpagina.

Door het ChromeVox-menu navigeren

Braillebijschriften in-/uitschakelen Zoeken + a, dan b
De ChromeVox-menu's verbergen Esc
Lijst met koppen weergeven Zoeken + Ctrl + h
Lijst met herkenningspunten weergeven Zoeken + Ctrl + ; (puntkomma)
Lijst met links weergeven Zoeken + Ctrl + L
Lijst met formulieren weergeven Zoeken + Ctrl + f
Lijst met tabellen weergeven Zoeken + Ctrl + t

Instellingen voor gesproken feedback wijzigen

Zoekopties openen Zoeken + o, dan o
Zoeken op pagina Zoeken + / (slash)
Beginnen met lezen vanaf huidige locatie Zoeken + r
Earcons in- of uitschakelen Zoeken + a, dan e
Leestekens horen terwijl je ze typt Zoeken + a, dan p
Letters horen terwijl je ze typt Zoeken + a, dan t
De volgende toetsaanslag negeren Zoeken + Shift + Esc

Meer informatie over ChromeVox

Het contextmenu van ChromeVox openen Zoeken + m
Zoektutorial openen Zoeken + o, dan t
De leermodus inschakelen (de namen van de toetsen op het toetsenbord horen)

Zoeken + o, dan k. Het toetsenbord spreekt de naam van elke toets of toetsencombinatie die je indrukt, en legt uit wat de sneltoets doet.

Opmerking: Je kunt deze modus ook gebruiken met gekoppelde brailleleesregels en aanraakgebaren op een touchscreen om de namen van de functies te horen.

Leermodus uitschakelen Ctrl + w
Update-opmerkingen openen Zoeken + o, dan n

Feedback verzenden of hulp krijgen bij het gebruik van ChromeVox

• Chatten met andere mensen: Word lid van de ChromeVox-Discuss-groep.
  • Feedback over ChromeVox verzenden: Schakel ChromeVox in, houd Zoeken ingedrukt en druk vervolgens op a + i.