Als u problemen ondervindt, maar het inlogscherm wel wordt weergegeven, probeert u eerst uw Chromebook opnieuw in te stellen. Dit is gemakkelijker dan de volledige herstelprocedure uitvoeren en kan voldoende zijn om de problemen te verhelpen.

Je Chromebook herstellen

Je kunt het besturingssysteem (OS) van je Chromebook herstellen als dit niet correct werkt. Herstellen is in dit geval het verwijderen en opnieuw installeren van het besturingssysteem.

Belangrijk: Als je je Chromebook herstelt, wordt alles op de harde schijf definitief verwijderd, waaronder je gedownloade bestanden. Maak als het kan een back-up van je bestanden voordat je je Chromebook herstelt.

Als je je Chromebook op het werk of op school gebruikt, vraag je je beheerder om hulp. Als je beheerder bent, neem je voor hulp contact op met Google Support.

Wanneer je kunt herstellen

Je kunt het besturingssysteem in de volgende gevallen herstellen:

• Je ziet de volgende foutmelding: 'Chrome OS ontbreekt of is beschadigd'.
  • Je hebt andere stappen voor probleemoplossing geprobeerd, maar hiermee is je probleem niet opgelost.
  • Je hebt de experts op ons Helpforum gevraagd om hulp bij het oplossen van je probleem. Ze hebben je aangeraden het besturingssysteem te herstellen.

Probeer eerst minder ingrijpende stappen voordat je gaat herstellen

Probeer eerst deze stappen als je kunt inloggen op je Chromebook:

1. Zet je Chromebook uit en weer aan.
  2. Zet je Chromebook terug naar de fabrieksinstellingen als je nog altijd een fout ziet.

Ga verder met herstellen als geen van deze stappen het probleem oplost.

Herstelmodus openen

Op de Chromebook met de fout:

1. Als je iets hebt aangesloten op de Chromebook (zoals een muis of externe harde schijf), verwijder je deze randapparatuur.
  2. Open de herstelmodus:
    • Chromebook: Houd Esc + Vernieuwen  ingedrukt en druk op de aan/uit-knop . Laat de aan/uit-knop los.
      • Op sommige Chromebook-modellen: Houd Esc + Maximaliseren  ingedrukt en druk op de aan/uit-knop . Laat de aan/uit-knop los.
      • Als je een bericht ziet op het scherm, laat je de andere toetsen los.
    • Chromebox: Zet het apparaat eerst uit. Houd daarna de herstelknop ingedrukt met een paperclip of iets dergelijks. Druk op de aan/uit-knop om de Chromebox weer aan te zetten. Als er een bericht op het scherm verschijnt, laat je de herstelknop los.
    • Chromebit: Haal de stekker uit het stopcontact. Houd de herstelknop ingedrukt met een paperclip of iets dergelijks. Sluit de Chromebit weer aan op het stopcontact. Als er een bericht op het scherm verschijnt, laat je de herstelknop los.
    • Chromebook-tablet: Houd de knoppen Volume omhoog, Volume omlaag en Aan/uit minstens 10 seconden ingedrukt en laat ze los.
  3. Als je computer toegang tot internet heeft, selecteer je Herstellen via een internetverbinding en volg je de instructies op het scherm. Als je computer geen internetverbinding heeft of je de optie om te herstellen via internet niet ziet, ga je verder met Traditioneel herstel.

Traditioneel herstel

Stap 1: Verzamel deze apparaten
  • De Chromebook met de fout 'Chrome OS ontbreekt of is beschadigd'.
  • Een andere Chromebook, of een Windows- of Mac-computer waarop Chrome is geïnstalleerd.
  • Een USB-flashdrive met minstens 8 GB aan opslagruimte, die mag worden gewist.
Stap 2: Download een nieuwe kopie van het besturingssysteem

Op de functionerende computer (niet op de Chromebook met de fout):

1. Als je een Mac- of Windows-computer gebruikt:
    1. Installeer Chrome.
    2. Open Chrome Chrome.
    3. Installeer de herstelextensie.
  2. Zo open je de herstelextensie:
    1. Klik rechtsboven in het browservenster op Extensies .
    2. Selecteer de extensie Chromebook-herstelprogramma. Als de pop-up van de extensie niet automatisch op je scherm verschijnt, zorg je dat deze aanstaat.
  3. Klik op Aan de slag.
  4. Klik op Een model uit de lijst selecteren of typ het modelnummer van de Chromebook die je wilt herstellen. Je vindt dit nummer onderaan de foutmelding op je Chromebook-scherm.
  5. Klik op Doorgaan.
  6. Plaats je USB-flashdrive in de functionerende computer.
  7. Kies de USB-flashdrive in het dropdownmenu.
  8. Klik op Doorgaan en dan Nu maken.
  9. Als je een bericht krijgt dat je herstelmedium klaar is, verwijder je de USB-flashdrive uit de computer.
Stap 3: Begin met herstellen

Selecteer op de Chromebook met de fout de optie Herstellen met externe schijf en volg de instructies op het scherm.

Zorg dat de herstelextensie aanstaat
  1. Open Chrome Chrome op je computer.
  2. Klik rechtsboven op Extensies  en dan Extensies beheren.
  3. Schuif de schakelaar naast Chromebook-herstel naar rechts.
  4. Optioneel: Je kunt ook op Details klikken en de schakelaar naar rechts schuiven.
  5. Zodra de extensie aanstaat, klik je in het extensievenster in de browser op de extensie om de pop-up te openen.
  6. Optioneel: Als je de extensie regelmatig gebruikt, kun je deze vastzetten Pin (keep).
Optioneel: Gebruik je USB-flashdrive opnieuw.

Nadat je je Chromebook hebt hersteld, moet je het herstelmedium wissen als je de USB-flashdrive opnieuw wilt gebruiken om andere bestanden op te slaan.

Zo wis je het herstelmedium:

1. Open Chrome Chrome op je computer.
  2. Klik rechtsboven op Extensies .
  3. Klik op de extensie Chromebook-herstelprogramma om de pop-up van de extensie te starten.
  4. Klik in de pop-up van de extensie op Instellingen.
  5. Klik op Herstelmedium wissen.
  6. Selecteer in het dropdownmenu de USB-drive die je wilt wissen.
  7. Klik op Doorgaan.
  8. Check of het opslagapparaat dat je voor het herstel hebt gebruikt, wordt vermeld.
  9. Klik op Nu wissen. Met de tool wordt alles op je USB-drive gewist.
  10. Als je het bericht 'Je herstelmedium is gewist' ziet, klik je op Klaar.
  11. Verwijder de USB-flashdrive uit de computer.
  12. Gebruik een tool van je besturingssysteem om het opslagapparaat te formatteren.

Problemen oplossen door te herstellen

'Er is een onverwachte fout opgetreden'
  1. Wis het opslagapparaat en voer het herstelproces opnieuw uit.
  2. Gebruik een andere USB-flashdrive om het herstelproces uit te voeren. Sommige USB-flashdrives zijn niet geschikt voor het herstelproces.

Als je nog steeds problemen ondervindt, neem je contact op met de fabrikant van je Chromebook voor hulp. Meer informatie over hoe je contact kunt opnemen met de fabrikant

'Verwijder alle gekoppelde apparaten en start het herstelproces'

Verwijder eerst alles wat op je Chromebook is aangesloten, zoals een muis of externe harde schijf. Volg daarna de stappen om de recovery mode te openen.

'Het apparaat dat je hebt geplaatst, bevat geen Chrome OS'

Zorg er eerst voor dat je de USB-drive hebt geplaatst waarmee je het herstelmedium hebt gemaakt.

Als je het juiste opslagapparaat gebruikt, maar de fout blijft verschijnen, kan het zijn dat het opslagapparaat niet goed werkt.

1. Wis het opslagapparaat en voer het herstelproces opnieuw uit.
  2. Gebruik een andere USB-flashdrive om het herstelproces uit te voeren. Sommige USB-flashdrives zijn niet geschikt voor het herstelproces.

Als je nog steeds problemen ondervindt, bekijk je hoe je contact opneemt met de fabrikant.

'De beveiligingsmodule op dit apparaat werkt niet'

Vraag eerst onze experts om hulp:

1. Als je je Chromebook op het werk of op school gebruikt, neem je contact op met de beheerder. Ben je beheerder? Dan neem je contact op met Google Support.
  2. Chat met experts op het Helpforum van Chromebook.

Als je nog steeds problemen ondervindt, neem je contact op met de fabrikant om je Chromebook te repareren.

Andere manieren om een Chromebook te herstellen

De herstelknop indrukken

Op sommige Chromebooks kun je het herstelproces starten door een paperclip te gebruiken om de herstelknop in te drukken. Je kunt de knop hier vinden:

Als je een bericht ziet op het scherm, ga je verder met het herstelproces.

Een Linux-computer gebruiken
  1. Download het herstelprogramma op de Linux-computer.
  2. Wijzig de scriptrechten om uitvoering toe te staan met de volgende opdracht: $ sudo chmod 755 linux_recovery.sh
  3. Voer het script met root-rechten uit met de volgende opdracht: $ sudo bash linux_recovery.sh
  4. Volg de instructies op het scherm om het herstelmedium te maken
  5. Volg de stappen hierboven om je Chromebook te herstellen.