Als u problemen ondervindt, maar het inlogscherm wel wordt weergegeven, probeert u eerst uw Chromebook opnieuw in te stellen. Dit is gemakkelijker dan de volledige herstelprocedure uitvoeren en kan voldoende zijn om de problemen te verhelpen.

Uw Chromebook herstellen

U kunt het besturingssysteem (OS) van uw Chromebook herstellen als dit niet correct werkt. Herstellen is in dit geval het verwijderen en opnieuw installeren van het besturingssysteem.

Opmerking: Vraag uw beheerder om hulp als u uw Chromebook op het werk of op school gebruikt. Beheerders kunnen voor meer ondersteuning contact opnemen met Google Support.

Wanneer u kunt herstellen

U kunt het besturingssysteem in de volgende gevallen herstellen:

• U ziet de volgende foutmelding: 'Chrome OS ontbreekt of is beschadigd'.
  • U heeft andere stappen voor probleemoplossing geprobeerd, maar hiermee is uw probleem niet opgelost.
  • U heeft de experts op ons Helpforum gevraagd om hulp bij het oplossen van uw probleem, en zij hebben u aangeraden het besturingssysteem te herstellen.

Wat heeft u nodig om aan de slag te gaan?

• De Chromebook met de fout 'Chrome OS ontbreekt of is beschadigd'.
  • Een andere Chromebook, of een Windows- of Mac-computer waarop Chrome is geïnstalleerd.
  • Een USB-stick met ten minste 4 GB aan opslagruimte, die mag worden gewist. U kunt in plaats daarvan ook een SD-kaart gebruiken als uw Chromebook een SD-kaartsleuf bevat.

Belangrijk: Bij het herstellen wordt alles op de harde schijf van uw Chromebook definitief verwijderd, inclusief uw gedownloade bestanden. Indien mogelijk kunt u een back-up maken van uw bestanden voordat u uw Chromebook herstelt.

Wat u moet doen

Stap 1: Probeer eerst minder ingrijpende stappen

Probeer eerst deze stappen als u kunt inloggen op uw Chromebook:

1. Schakel uw Chromebook uit en weer in.
  2. Zet uw Chromebook terug naar de fabrieksinstellingen als er nog steeds een fout wordt weergegeven.

Ga verder naar stap 2 als u de fout met geen van deze stappen kunt oplossen.

Stap 2: Download een nieuwe kopie van het besturingssysteem

Op de functionerende computer (niet op de Chromebook met de fout):

1. Als u een Mac of pc gebruikt:
    1. Installeer Chrome als u dat nog niet heeft gedaan.
    2. Open Chrome Chrome.
    3. Installeer de herstel-app.
  2. Open de herstel-app.
  3. Klik op Aan de slag.
  4. Klik op Een model uit de lijst selecteren of typ het modelnummer van de Chromebook die u wilt herstellen. U vindt dit nummer onderaan de foutmelding op uw Chromebook-scherm.
  5. Klik op Doorgaan.
  6. Plaats uw USB-stick of SD-kaart in de computer.
  7. Selecteer de USB-stick of SD-kaart die u heeft geplaatst in het dropdownmenu.
  8. Klik op Doorgaan.
  9. Klik op Nu maken.
  10. Wanneer het bericht wordt weergegeven dat uw herstelmedium gereed is, verwijdert u de USB-stick of de SD-kaart uit de computer.
Stap 3: Open de herstelmodus

Op de Chromebook met de fout:

1. Als u iets heeft aangesloten op de Chromebook (zoals een muis of externe harde schijf), verwijdert u deze randapparatuur.
  2. Open de herstelmodus:
    • Chromebook: Houd Esc + VernieuwenVernieuwen ingedrukt en druk op de aan/uit-knop Aan/uit. Laat de aan/uit-knop los. Wanneer een bericht wordt weergegeven op het scherm, laat u de andere toetsen los.
    • Chromebox: Schakel deze eerst uit. Houd de herstelknop ingedrukt met een paperclip of iets dergelijks. Druk op de aan/uit-knop om de Chromebox weer in te schakelen. Wanneer een bericht wordt weergegeven op het scherm, laat u de herstelknop los.
    • Chromebit: Haal de stekker uit het stopcontact. Houd de herstelknop ingedrukt met een paperclip of iets dergelijks. Sluit de Chromebit weer aan op het stopcontact. Wanneer een bericht wordt weergegeven op het scherm, laat u de herstelknop los.
  3. U ziet nu een van de volgende berichten:
    • 'Chrome OS ontbreekt of is beschadigd. Plaats een USB-stick of SD-kaart voor herstel.'
    • 'Plaats een USB-stick of SD-kaart voor herstel.'
  4. Plaats de USB-stick of de SD-kaart die u heeft gebruikt om het herstelmedium te maken.
  5. Volg de instructies op het scherm.
Optioneel: Gebruik uw USB-stick of SD-kaart opnieuw.

Nadat u uw Chromebook heeft hersteld, moet u het herstelmedium wissen als u de USB-stick of SD-kaart opnieuw wilt gebruiken om andere bestanden op te slaan.

Het herstelmedium wissen:

1. Open de herstel-app.
  2. Klik op Instellingen Instellingen.
  3. Klik op Herstelmedium wissen.
  4. Selecteer in het dropdown-menu de USB-drive of SD-kaart die u wilt wissen.
  5. Klik op Doorgaan.
  6. Controleer of het opslagapparaat dat u voor het herstel heeft gebruikt, wordt vermeld.
  7. Klik op Nu wissen.
  8. Met de tool wordt alles op uw USB-stick of SD-kaart gewist. Wanneer het bericht 'Uw herstelmedium is gewist' wordt weergegeven, klikt u op Gereed.
  9. Verwijder de USB-stick of de SD-kaart uit de computer.
  10. Formatteer het opslagapparaat met een tool van uw besturingssysteem.

Problemen oplossen door te herstellen

'Er is een onverwachte fout opgetreden'
  1. Wis het opslagapparaat en voer het herstelproces opnieuw uit.
  2. Probeer een andere USB-stick of SD-kaart te gebruiken voor het herstelproces. Sommige USB-sticks en SD-kaarten zijn niet geschikt voor het herstelproces.

Als u nog steeds problemen ondervindt, neemt u contact op met de fabrikant van uw Chromebook voor hulp. Meer informatie over hoe u contact kunt opnemen met de fabrikant.

'Verwijder alle gekoppelde apparaten en start het herstelproces.'

Verwijder eerst alles wat op uw Chromebook is aangesloten, zoals een muis, SD-kaart of externe harde schijf. Volg daarna de stappen om de herstelmodus te openen.

'Het apparaat dat u heeft geplaatst, bevat geen Chrome OS'

Zorg er eerst voor dat u de USB-stick of de SD-kaart heeft geplaatst waarmee u het herstelmedium heeft gemaakt.

Als u het juiste opslagapparaat gebruikt, maar de fout blijft verschijnen, kan het zijn dat het opslagapparaat niet goed werkt.

1. Wis het opslagapparaat en voer het herstelproces opnieuw uit.
  2. Probeer een andere USB-stick of SD-kaart te gebruiken voor het herstelproces. Sommige USB-sticks en SD-kaarten zijn niet geschikt voor het herstelproces.

Als u nog steeds problemen ondervindt, neemt u contact op met de fabrikant van uw Chromebook voor hulp. Meer informatie over hoe u contact kunt opnemen met de fabrikant.

'De beveiligingsmodule op dit apparaat werkt niet'

Vraag eerst onze experts om hulp:

• Als u uw Chromebook op het werk of op school gebruikt, neemt u contact op met de beheerder. Beheerders: Neem contact op met Google-ondersteuning.
  • Chat met experts op het Helpforum van Chromebook.

Als u nog steeds problemen ondervindt, neemt u contact op met de fabrikant om uw Chromebook te repareren. Meer informatie over hoe u contact kunt opnemen met de fabrikant.

Andere manieren om een Chromebook te herstellen

De herstelknop indrukken

Op sommige Chromebooks kunt u het herstelproces starten door een paperclip te gebruiken om de herstelknop in te drukken. U kunt de knop hier vinden:

Wanneer een bericht wordt weergegeven op het scherm, gaat u verder met het herstelproces.

Een Linux-computer gebruiken
  1. Download het herstelprogramma op de Linux-computer via deze link: https://dl.google.com/dl/edgedl/chromeos/recovery/linux_recovery.sh
  2. Wijzig de scriptrechten om uitvoering toe te staan met de volgende opdracht: $ sudo chmod 755 linux_recovery.sh
  3. Voer het script met root-rechten uit met de volgende opdracht: $ sudo bash linux_recovery.sh
  4. Volg de instructies op het scherm om het herstelmedium te maken.
  5. Ga verder met het herstellen van uw Chromebook aan de hand van de bovenstaande stappen.

Casey is Chromebook-expert en auteur van deze Help-pagina. Help haar dit artikel te verbeteren door hieronder feedback achter te laten.