Je Chromebook herstellen

Je kunt het besturingssysteem (OS) van je Chromebook herstellen als dit niet correct werkt. Herstellen is in dit geval het verwijderen en opnieuw installeren van het besturingssysteem.

Opmerking: Vraag je beheerder om hulp als je je Chromebook op het werk of op school gebruikt. Beheerders kunnen voor meer hulp contact opnemen met Google Support.

Wanneer je kunt herstellen

Je kunt het besturingssysteem in de volgende gevallen herstellen:

• Je ziet de volgende foutmelding: 'Chrome OS ontbreekt of is beschadigd'.
  • Je hebt andere stappen voor probleemoplossing geprobeerd, maar hiermee is je probleem niet opgelost.
  • Je hebt de experts op ons Helpforum gevraagd om hulp bij het oplossen van je probleem, en zij hebben je aangeraden het besturingssysteem te herstellen.

Wat heb je nodig om aan de slag te gaan?

• De Chromebook met de fout 'Chrome OS ontbreekt of is beschadigd'.
  • Een andere Chromebook, of een Windows- of Mac-computer waarop Chrome is geïnstalleerd.
  • Een USB-stick met ten minste 8 GB aan opslagruimte, die mag worden gewist. Je kunt in plaats daarvan ook een SD-kaart gebruiken als je Chromebook een SD-kaartsleuf bevat.

Belangrijk: Bij het herstellen wordt alles op de harde schijf van je Chromebook definitief verwijderd, inclusief je gedownloade bestanden. Indien mogelijk kun je een back-up maken van je bestanden voordat je je Chromebook herstelt.

Wat je moet doen

Stap 1: Probeer eerst minder ingrijpende stappen

Probeer eerst deze stappen als je kunt inloggen op je Chromebook:

1. Schakel je Chromebook uit en weer in.
  2. Zet je Chromebook terug naar de fabrieksinstellingen als er nog steeds een fout wordt weergegeven.

Ga verder naar stap 2 als je de fout met geen van deze stappen kunt oplossen.

Stap 2: Download een nieuwe kopie van het besturingssysteem

Op de functionerende computer (niet op de Chromebook met de fout):

1. Als je een Mac- of Windows-computer gebruikt:
    1. Installeer Chrome als je dat nog niet hebt gedaan.
    2. Open Chrome Chrome.
    3. Installeer de herstel-app.
  2. Open de herstel-app.
  3. Klik op Aan de slag.
  4. Klik op Een model uit de lijst selecteren of typ het modelnummer van de Chromebook die je wilt herstellen. Je vindt dit nummer onderaan de foutmelding op je Chromebook-scherm.
  5. Klik op Doorgaan.
  6. Plaats je USB-stick of SD-kaart in de computer.
  7. Selecteer de USB-stick of SD-kaart die je hebt geplaatst in het dropdownmenu.
  8. Klik op Doorgaan.
  9. Klik op Nu maken.
  10. Wanneer het bericht wordt weergegeven dat je herstelmedium gereed is, verwijder je de USB-stick of de SD-kaart uit de computer.
Stap 3: Open de herstelmodus

Op de Chromebook met de fout:

1. Als je iets hebt aangesloten op de Chromebook (zoals een muis of externe harde schijf), verwijder je deze randapparatuur.
  2. Open de herstelmodus:
    • Chromebook: Houd Esc + Vernieuwen ingedrukt en druk op de aan/uit-knop . Laat de aan/uit-knop los. Als er een bericht wordt weergegeven op het scherm, laat je de andere toetsen los.
    • Chromebox: Schakel het apparaat eerst uit. Houd daarna de herstelknop ingedrukt met een paperclip of iets dergelijks. Druk op de aan/uit-knop om de Chromebox weer in te schakelen. Als er een bericht wordt weergegeven op het scherm, laat je de herstelknop los.
    • Chromebit: Haal de stekker uit het stopcontact. Houd de herstelknop ingedrukt met een paperclip of iets dergelijks. Sluit de Chromebit weer aan op het stopcontact. Als er een bericht wordt weergegeven op het scherm, laat je de herstelknop los.
    • Chromebook-tablet: Houd de knoppen Volume omhoog, Volume omlaag en Aan/uit ten minste tien seconden ingedrukt en laat ze los.
  3. Je ziet nu een van de volgende berichten:
    • 'Chrome OS ontbreekt of is beschadigd. Plaats een USB-stick of SD-kaart voor herstel.'
    • 'Plaats een USB-stick of SD-kaart voor herstel.'
  4. Plaats de USB-stick of de SD-kaart die je hebt gebruikt om het herstelmedium te maken.
  5. Volg de instructies op het scherm.
Optioneel: Gebruik je USB-stick of SD-kaart opnieuw.

Nadat je je Chromebook hebt hersteld, moet je het herstelmedium wissen als je de USB-stick of SD-kaart opnieuw wilt gebruiken om andere bestanden op te slaan.

Het herstelmedium wissen:

1. Open de herstel-app.
  2. Klik op Instellingen .
  3. Klik op Herstelmedium wissen.
  4. Selecteer in het dropdownmenu de USB-drive of SD-kaart die je wilt wissen.
  5. Klik op Doorgaan.
  6. Controleer of het opslagapparaat dat je voor het herstel hebt gebruikt, wordt vermeld.
  7. Klik op Nu wissen.
  8. Met de tool wordt alles op je USB-stick of SD-kaart gewist. Wanneer het bericht 'Je herstelmedium is gewist' wordt weergegeven, klik je op Gereed.
  9. Verwijder de USB-stick of de SD-kaart uit de computer.
  10. Formatteer het opslagapparaat met een tool van je besturingssysteem.

Problemen oplossen door te herstellen

'Er is een onverwachte fout opgetreden'
  1. Wis het opslagapparaat en voer het herstelproces opnieuw uit.
  2. Probeer een andere USB-stick of SD-kaart te gebruiken voor het herstelproces. Sommige USB-sticks en SD-kaarten zijn niet geschikt voor het herstelproces.

Als je nog steeds problemen ondervindt, neem je contact op met de fabrikant van je Chromebook voor hulp. Meer informatie over hoe je contact kunt opnemen met de fabrikant.

'Verwijder alle gekoppelde apparaten en start het herstelproces.'

Verwijder eerst alles wat op je Chromebook is aangesloten, zoals een muis, SD-kaart of externe harde schijf. Volg daarna de stappen om de herstelmodus te openen.

'Het apparaat dat je hebt geplaatst, bevat geen Chrome OS'

Zorg er eerst voor dat je de USB-stick of de SD-kaart hebt geplaatst waarmee je het herstelmedium hebt gemaakt.

Als je het juiste opslagapparaat gebruikt, maar de fout blijft verschijnen, kan het zijn dat het opslagapparaat niet goed werkt.

1. Wis het opslagapparaat en voer het herstelproces opnieuw uit.
  2. Probeer een andere USB-stick of SD-kaart te gebruiken voor het herstelproces. Sommige USB-sticks en SD-kaarten zijn niet geschikt voor het herstelproces.

Als je nog steeds problemen ondervindt, neem je contact op met de fabrikant van je Chromebook voor hulp. Meer informatie over hoe je contact kunt opnemen met de fabrikant.

'De beveiligingsmodule op dit apparaat werkt niet'

Vraag eerst onze experts om hulp:

• Als je je Chromebook op het werk of op school gebruikt, neem je contact op met de beheerder. Beheerders: Neem contact op met Google Support.
  • Chat met experts op het Helpforum van Chromebook.

Als je nog steeds problemen ondervindt, neem je contact op met de fabrikant om je Chromebook te repareren. Meer informatie over hoe je contact kunt opnemen met de fabrikant.

Andere manieren om een Chromebook te herstellen

De herstelknop indrukken

Op sommige Chromebooks kun je het herstelproces starten door een paperclip te gebruiken om de herstelknop in te drukken. Je kunt de knop hier vinden:

Als er een bericht wordt weergegeven op het scherm, ga je verder met het herstelproces.

Een Linux-computer gebruiken
  1. Download het herstelprogramma op de Linux-computer via deze link: https://dl.google.com/dl/edgedl/chromeos/recovery/linux_recovery.sh
  2. Wijzig de scriptrechten om uitvoering toe te staan met de volgende opdracht: $ sudo chmod 755 linux_recovery.sh
  3. Voer het script met root-rechten uit met de volgende opdracht: $ sudo bash linux_recovery.sh
  4. Volg de instructies op het scherm om het herstelmedium te maken.
  5. Ga verder met het herstellen van je Chromebook aan de hand van de bovenstaande stappen.