Als u problemen ondervindt, maar het inlogscherm wel wordt weergegeven, probeert u eerst uw Chromebook opnieuw in te stellen. Dit is gemakkelijker dan de volledige herstelprocedure uitvoeren en kan voldoende zijn om de problemen te verhelpen.

Uw Chromebook herstellen

Wanneer u uw Chromebook herstelt, wordt het Chrome-besturingssysteem (Chrome OS) verwijderd en opnieuw geïnstalleerd. De meeste ernstige problemen kunnen worden opgelost door te herstellen, maar hierdoor worden ook alle gegevens op de harde schijf van uw Chromebook definitief verwijderd.

Belangrijk: Voordat u de Chromebook herstelt, moet u een back-up van uw bestanden maken in Google Drive, op een externe harde schijf of in een ander cloud-bestandssysteem.

De fout 'Chrome OS ontbreekt of is beschadigd' oplossen

Wat deze fout betekent

Als deze fout wordt weergegeven, functioneert het besturingssysteem van uw Chromebook mogelijk niet goed. Probeer uw Chromebook uit en dan weer in te schakelen om te zien of de fout daardoor wordt verholpen. Als dat niet werkt, moet u uw Chromebook herstellen.

Bij het herstellen wordt alles op de harde schijf van uw Chromebook definitief verwijderd. Maak dus een back-up van uw bestanden voordat u de Chromebook herstelt.

Wat heeft u nodig om aan de slag te gaan?

U heeft het volgende nodig:

• De Chromebook met de fout 'Chrome OS ontbreekt of is beschadigd'
  • Een andere computer waarop de Google Chrome-browser is geïnstalleerd (Windows, Mac of een andere Chromebook)
  • Een SD-kaart of USB-schijf die mag worden gewist
  • De Chromebook-herstel-app (details hieronder)

Wat u moet doen

Uw Chromebook herstellen:

1. Installeer de herstel-app op de functionerende computer (niet op de Chromebook met de fout).
  2. Open de app en volg de instructies op het scherm om het herstelmedium te maken.
  3. Open de Chromebook die u wilt herstellen.
  4. Als u een muis, SD-kaart, externe harde schijft of andere hardware heeft aangesloten op de Chromebook, verwijdert u deze.
  5. Open de herstelmodus:
    • Als u een Chromebook met een toetsenbord heeft, houdt u de toetsen Esc + Vernieuwen Vernieuwen ingedrukt en drukt u daarna op de aan/uit-knop Aan/uit. Laat de aan/uit-knop los. Wanneer een bericht wordt weergegeven op het scherm, laat u de andere toetsen los.
    • Als u een Chromebox of Chromebit heeft, drukt u op de herstelknop en vervolgens op de aan/uit-knop om het apparaat weer in te schakelen. In de gebruikershandleiding kunt u de locatie van de herstelknop vinden.
  6. U ziet nu een van de volgende berichten:
    • 'Chrome OS ontbreekt of is beschadigd. Plaats een USB-stick of SD-kaart voor herstel.'
    • 'Plaats een USB-stick of SD-kaart voor herstel.'
  7. Plaats het herstelmedium dat u heeft gemaakt (SD-kaart of USB-schijf).
  8. Volg de instructies op het scherm.

Foutmeldingen over herstelproblemen oplossen

'Er is een onverwachte fout opgetreden'

Er is mogelijk een probleem met de USB-flashdrive of de SD-kaart. Gebruik een andere USB-flashdrive of SD-kaart met de Chromebook-herstel-app.

'Het apparaat dat u heeft geplaatst, bevat geen Chrome OS'

Zorg er allereerst voor dat u het juiste apparaat (USB-schijf of SD-kaart) heeft geplaatst, waarmee u het herstelmedium heeft gemaakt.

Als u het juiste apparaat gebruikt, maar de fout blijft verschijnen, kan het zijn dat het apparaat niet goed werkt. Probeer het herstelmedium opnieuw te maken met een andere USB-flashdrive of SD-kaart.

'Chrome OS ontbreekt of is beschadigd. Verwijder alle gekoppelde apparaten en start het herstelproces.'

Verwijder eerst alles wat op uw Chromebook is aangesloten, zoals een muis, SD-kaart of externe harde schijf. Volg daarna de stappen om de herstelmodus te openen.

Problemen bij Chromebook-herstel oplossen

Ik heb de stappen gevolgd, maar ik kan mijn Chromebook niet herstellen.

Als u het herstelmedium enige tijd geleden heeft gemaakt, bevat het mogelijk een verouderde versie van Chrome OS. Maak een nieuw herstelmedium met de Chromebook-herstel-app.

Ik heb mijn Chromebook hersteld, maar nu kan ik mijn USB-flashdrive of SD-kaart niet meer gebruiken.

Gebruik de Chromebook-herstel-app om uw USB-flashdrive of SD-kaart te wissen zodat u deze opnieuw kunt formatteren.

Andere manieren om een Chromebook te herstellen

Ik heb geen foutmelding, maar ik wil wel mijn Chromebook herstellen

Zelfs als uw Chromebook geen kritische fout heeft, kunt u deze herstellen door bovenstaande stappen te volgen.

Ik wil een Linux-computer gebruiken om mijn Chromebook te herstellen

Uw Chromebook herstellen met een Linux-computer:

Stap 1: maak een herstelmedium

1. Download het herstelprogramma op de Linux-computer via deze link: https://dl.google.com/dl/edgedl/chromeos/recovery/linux_recovery.sh
  2. Wijzig de scriptrechten om uitvoering toe te staan met de volgende opdracht: $ sudo chmod 755 linux_recovery.sh
  3. Voer het script met root-rechten uit met de volgende opdracht: $ sudo bash linux_recovery.sh
  4. Volg de instructies op het scherm om het herstelmedium te maken.

Stap 2: herstel uw Chromebook

Ga verder met het herstellen van uw Chromebook aan de hand van de bovenstaande stappen.

Casey is Chromebook-expert en auteur van deze Help-pagina. Help haar dit artikel te verbeteren door hieronder feedback achter te laten.