Uw Chromebook herstellen

Voer het herstelproces uit om een nieuwe versie van het Chrome-besturingssysteem op uw Chromebook te installeren. U kunt dit proces uitvoeren als u problemen ondervindt met het bijwerken van uw Chromebook of als deze niet meer werkt.

Alle accountinformatie en gegevens die op uw Chromebook zijn opgeslagen, zoals foto's, gedownloade bestanden en opgeslagen netwerken, worden verwijderd. De eigenaarsrechten voor uw primaire account worden ook opnieuw ingesteld. Het herstelproces is niet van invloed op de daadwerkelijke Google-accounts en eventuele gegevens die zijn gesynchroniseerd met deze accounts. Nadat het herstelproces is voltooid, wordt u opnieuw door de eerste configuratie geleid.

Wat u nodig heeft

Voordat u dit proces start, heeft u het volgende nodig:

• Een Chrome-apparaat, Windows-, Mac- of Linux-computer met beheerdersrechten.
  • Een USB-flashdrive van 4 GB of meer of een SD-kaart die mag worden gewist.

Stap 1: Controleren op het bericht 'Chrome OS ontbreekt of is beschadigd'

Als dit bericht wordt weergegeven, kunt u eerst proberen een harde reset uit te voeren op uw Chromebook. Als dit bericht nog steeds wordt weergegeven nadat u een harde reset heeft uitgevoerd, gaat u verder met stap 2.

Als het bericht 'Verificatie van Chrome OS is uitgeschakeld' wordt weergegeven, leest u het artikel Verificatie van Chrome OS is uitgeschakeld.

U kunt ervoor kiezen uw Chromebook te herstellen als geen van deze berichten wordt weergegeven door op de herstelknop te drukken. Schakel uw Chromebook uit, druk deze knop in en schakel uw Chromebook weer in terwijl u de knop ingedrukt houdt. In sommige gevallen moet u de knop indrukken met een speld, terwijl andere apparaten beschikken over een snelkoppeling op het toetsenbord om het apparaat te herstellen.

De herstelknop voor uw Chromebook vinden

ASUS Chromebox

HP Chromebook 11

Druk op Esc+Vernieuwen en houd vervolgens de Aan/uit-knop ingedrukt.

HP Chromebook 14

Druk op Esc+Vernieuwen en houd vervolgens de Aan/uit-knop ingedrukt.

Chromebook Pixel

Druk op Esc+Vernieuwen en houd vervolgens de Aan/uit-knop ingedrukt.

Acer C720/C720P

Druk op Esc+Vernieuwen en houd vervolgens de Aan/uit-knop ingedrukt.

Toshiba Chromebook

Druk op Esc+Vernieuwen en houd vervolgens de Aan/uit-knop ingedrukt.

Dell Chromebook 11

Druk op Esc+Vernieuwen en houd vervolgens de Aan/uit-knop ingedrukt.

HP Pavilion 14 Chromebook

Druk op Esc+Vernieuwen en houd vervolgens de Aan/uit-knop ingedrukt.

Acer AC700

Acer C7 Chromebook

Druk op Esc+Vernieuwen en houd vervolgens de Aan/uit-knop ingedrukt.

Cr-48

herstel knop

Samsung Chromebook 2

Druk op Esc+Vernieuwen en houd vervolgens de Aan/uit-knop ingedrukt.

Samsung Series 5

Samsung Series 5 550

Samsung Series 3

Samsung Chromebook

Druk op Esc+Vernieuwen en houd vervolgens de Aan/uit-knop ingedrukt.

Stap 2: Een USB-flashdrive of SD-kaart voor herstel maken

Plaats een USB-flashdrive of SD-kaart in de computer en volg de onderstaande instructies:

Instructies voor Chrome-apparaten

Maak een flashdrive voor herstel door Image Burner te gebruiken. Het programma is mogelijk niet beschikbaar in alle talen.

1. Typ chrome://imageburner in de omnibox (adresbalk van de browser)
  2. Voer het programma uit en volg de instructies die op uw scherm worden weergegeven.

Wanneer u uw Chromebook herstelt, moet u ervoor zorgen dat u de flashdrive voor herstel maakt op hetzelfde type Chromebook. Als u bijvoorbeeld een flashdrive voor Acer AC700 WiFi maakt, werkt deze niet op een Samsung Series 5 3G Chromebook.

Windows-instructies

Maak een flashdrive voor herstel door het herstelprogramma te gebruiken. Het programma is mogelijk niet beschikbaar in alle talen.

1. Klik op deze link om het herstelprogramma te downloaden: https://dl.google.com/dl/chromeos/recovery/chromeosimagecreatorV2.exe
    Als u de netwerkbeheerder bent voor uw school, bedrijf of organisatie, klikt u op deze link om het herstelprogramma te downloaden: https://dl.google.com/dl/chromeos/recovery/chromeosimagecreator.exe
  2. Voer het programma uit en volg de instructies die op uw scherm worden weergegeven.
  3. Nadat u uw Chromebook heeft hersteld, moet u uw USB-flashdrive of SD-kaart formatteren met het herstelprogramma. Als u uw USB-flashdrive of SD-kaart niet formatteert, kunt u niet alle opslagruimte op uw externe apparaat gebruiken. Daarnaast worden uw USB-flashdrive of SD-kaart mogelijk niet herkend door Windows. Bekijk instructies voor het opnieuw formatteren van uw USB-flashdrive of SD-kaart.

Mac-instructies

Maak een flashdrive voor herstel door het herstelprogramma te gebruiken. Het programma is mogelijk niet beschikbaar in alle talen.

1. Klik op deze link om het herstelprogramma te downloaden: https://dl.google.com/dl/chromeos/recovery/chromeosimagecreator.dmg
  2. Voer het programma uit en volg de instructies die op uw scherm worden weergegeven.

Nadat het proces is voltooid, wordt er mogelijk een melding weergegeven dat uw USB-drive of SD-kaart niet leesbaar is. Als dit mislukt, verwijdert u uw USB-drive of SD-kaart en plaatst u deze opnieuw. Uw USB-drive of SD-kaart kan nu worden gebruikt voor herstel.

Linux-instructies

Maak een flashdrive voor herstel door het herstelprogramma te gebruiken. Het programma is mogelijk niet beschikbaar in alle talen.

1. Klik op deze link om het herstelprogramma te downloaden: https://dl.google.com/dl/edgedl/chromeos/recovery/linux_recovery.sh
  2. Pas de scriptrechten aan om uitvoeren toe te staan. Gebruik hiervoor de volgende opdracht: $ sudo chmod 755 linux_recovery.sh
  3. Voer het script met rootrechten uit met de volgende opdracht: $ sudo bash linux_recovery.sh
  4. Volg de aanwijzingen van het programma om het maken van de image van het besturingssysteem te voltooien.

Stap 3: Het Chrome-besturingssysteem opnieuw installeren

1. Start uw Chromebook op.
  2. Wanneer het scherm 'Chrome OS ontbreekt of is beschadigd' wordt weergegeven, steekt u de gemaakte USB-flashdrive of SD-kaart in de USB-poort of SD-kaartsleuf van uw Chrome-apparaat.
  3. Wacht tot de Chromebook is opgestart vanaf de flashdrive.
  4. Volg de instructies die op het scherm worden weergegeven.
  5. Als het Chrome-besturingssysteem is geïnstalleerd, wordt u gevraagd de USB-flashdrive of SD-kaart te verwijderen.
  6. Verwijder de USB-flashdrive of SD-kaart wanneer dit wordt gevraagd en uw Chromebook start automatisch opnieuw op.

U moet uw Chromebook nu weer normaal kunnen inschakelen. Aangezien de gegevens die op uw Chromebook zijn opgeslagen, zijn gewist, moet u de eerste configuratie opnieuw doorlopen. Zorg ervoor dat u inlogt met uw primaire Google-account, omdat dit account als eigenaarsaccount wordt ingesteld.

Tips voor het oplossen van problemen

Klik op een probleem hieronder voor informatie over het oplossen ervan.

Ik kan mijn Chromebook niet herstellen.

Om ervoor te zorgen dat u de nieuwste versie van Chrome OS gebruikt nadat u uw Chromebook heeft hersteld, raden we u aan uw herstelmedium te maken met de nieuwste versie van Chrome OS en geen herstelmedium te gebruiken dat mogelijk een oudere versie van het besturingssysteem bevat.

Het foutbericht 'Er is een onverwachte fout opgetreden' wordt weergegeven.

Probeer de volgende stappen

1. Controleer of u alle instructies precies zo heeft voltooid als opgegeven in stap 2.
  2. Probeer een andere USB-drive of SD-kaart.
  3. Als het probleem blijft optreden, neemt u contact op met een Chrome-expert.
Het foutbericht 'U gebruikt een verouderde Chrome OS-herstelimage' wordt weergegeven

U moet een bijgewerkte herstelimage uploaden. Volg de bovenstaande instructies precies zoals aangegeven in stap 2 hierboven.

U heeft uw Chromebook hersteld maar nu kunt u uw USB-drive of SD-kaart niet gebruiken met Windows.

Nadat u het herstellen heeft voltooid, moet u uw USB-drive of SD-kaart formatteren met het herstelprogramma. Bekijk instructies voor het opnieuw formatteren van uw USB-flashdrive of SD-kaart.

U heeft uw Chromebook hersteld maar nu herkent Windows de volledige grootte niet meer van de USB-drive of de SD-kaart die is gebruikt voor herstel.

Nadat u het herstellen heeft voltooid, moet u uw USB-drive of SD-kaart formatteren met het herstelprogramma. Bekijk instructies voor het opnieuw formatteren van uw USB-flashdrive of SD-kaart.

Discuss with other Chromies in Chromebook Central.