Android-apps gebruiken op Chrome-apparaten

Als je klant bent van Chrome Education, is deze functie alleen beschikbaar als bètaversie.

Als beheerder kun je Android-apps afgedwongen laten installeren of bepalen welke apps gebruikers kunnen installeren op hun beheerde Chrome-apparaten. Gebruikers kunnen Android-apps niet automatisch laten installeren.

Voordat je begint

Op oudere Chromebooks moet het bestandssysteem wellicht worden gemigreerd en geüpdatet naar Chrome OS-versie 61 of hoger voordat er Android-apps op kunnen worden gebruikt. Meer informatie over het gebruik van Android-apps op oudere Chromebooks.

Kan ik Google Play-apps gebruiken?

• In Chrome OS-versie 64 en eerder kunnen Google Play-apps niet worden geïnstalleerd als de apparaatinstelling Gebruikersgegevens zo is geconfigureerd dat alle lokale gebruikersgegevens, -instellingen en -statussen worden gewist wanneer gebruikers uitloggen.
  • Als je klant bent van Chrome Enterprise, is de Managed Google Play Store beschikbaar voor deze Chromebooks op Chromium.org met Chrome OS-versie 53 en hoger.
  • Voor Chrome Education wordt de Managed Google Play Store ondersteund op Chrome OS-versie 56 en hoger.
Android-apps op Chrome OS inschakelen voor je domein
Android-apps op Chrome OS gebruiken het beheerkader van Android en Google Play.

Als je Android-apps inschakelt en het domein al een zakelijk Android-abonnement heeft waarin een zakelijke mobiliteitsbeheerprovider (Enterprise Mobility Manager, EMM) van derden wordt gebruikt (zoals VMware AirWatch® of MobileIron), worden het bestaande abonnement en de bestaande EMM gebruikt, maar worden andere aspecten van Android-apps op Chrome OS beheerd in de Google beheerdersconsole.

Als je Android-apps inschakelt en het domein geen zakelijk Android-abonnement heeft, wordt er automatisch een abonnement gemaakt en wordt Google Device Manager geselecteerd als EMM.

1. Log in bij uw Google-beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de beheerdersconsole naar Apparaatbeheeren danChrome-beheer.

Als u Apparaatbeheer niet ziet op de homepage, klikt u onderaan op Meer functies.

3. Klik op Instellingen voor Android-apps.
  4. (Optioneel) Doe het volgende als u Android-beheer nog niet heeft ingesteld voor uw organisatie:
    1. Klik op de link Android for Work.
    2. Accepteer de overeenkomst voor Managed Google Play.
  5. Selecteer Inschakelen dat Android-apps kunnen worden beheerd in de beheerdersconsole.
  6. (Optioneel) Klik op Facturering. Controleer of er een Android-beheerabonnement op de pagina Facturering staat.
  7. (Optioneel) Klik op Beveiliging > EMM-provider voor Android beheren. Controleer of Google Device Manager staat geregistreerd als uw EMM-provider. Als Google Mobile Management of een EMM van derden al uw EMM-provider is, staat deze hier geregistreerd, zelfs als Android-apps op Chrome zijn ingeschakeld.

Opmerking: Als je Android-apps op Chrome OS inschakelt voor je domein, worden deze niet automatisch ingeschakeld voor individuele gebruikers. Als je gebruikers toegang wilt geven tot Android-apps, moet je de apps ook inschakelen voor gebruikers in je organisatie.

(Optioneel) Afgedwongen installaties van apps controleren

Met de rapportagetool in de beheerdersconsole kun je controleren of apps zijn geïnstalleerd of dat de installatie ervan is mislukt voor gebruikers en apparaten in je netwerk.

Installatiegegevens staan op de pagina Afgedwongen installaties van Android-apps controleren. Hier zie je gegevens als installatiestatus, filterdetails en foutmeldingen.

Opmerking: In het rapport staan alleen gegevens over beheerde gebruikers die beheerde Chrome-apparaten gebruiken waarop Managed Google Play wordt ondersteund.

Android-apps installeren op Chrome-apparaten

Stap 1: Apps goedkeuren
  1. class="ghelp-hidden">
    Log in bij uw Google-beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de beheerdersconsole naar Apparaatbeheeren danChrome-beheer.

Als u Apparaatbeheer niet ziet op de homepage, klikt u onderaan op Meer functies.

3. Klik op App-beheer.
  4. Gebruik de filterinstelling App-type om Android-apps te laten weergeven.
  5. Gebruik de filterinstelling Type om Mijn geconfigureerde Android-apps of Goedgekeurde Android-apps te laten weergeven.
  6. Klik op Toevoegen 'Android-apps goedkeuren'.
  7. Zoek naar de app die je wilt goedkeuren en klik erop.
  8. Klik op Goedkeuren.
  9. Klik op Goedkeuren om namens je organisatie de rechten voor de app te accepteren.
  10. Klik op OK.

Je kunt apps ook goedkeuren in Managed Google Play.

1. Log in bij Managed Google Play met een Managed Google Play-beheerdersaccount.
  2. Zoek naar de app die je wilt goedkeuren en klik erop.
  3. Klik op Goedkeuren.
  4. Klik op Goedkeuren om namens je organisatie de rechten voor de app te accepteren.
  5. Klik op OK.
  6. (Optioneel) Klik in het menu Apps op Mijn beheerde apps om een lijst met alle goedgekeurde apps voor je organisatie te zien.

In het Helpcentrum voor Managed Google Play vind je uitgebreide informatie over het beheer van apps en app-licenties in je organisatie.

Stap 2: Bepalen hoe apps worden geïnstalleerd

Je kunt het beschikbare installatietype specificeren voor elk van de goedgekeurde apps. Je kunt een subreeks maken van apps die gebruikers mogen installeren en een andere subreeks van apps die automatisch voor elke gebruiker in de organisatie-eenheid worden geïnstalleerd door het systeem. Ook kun je gebruikers toestaan ​alle ​apps in de Managed Google Play Store te installeren.

De installatie van goedgekeurde apps afdwingen

In de lijst met apps die je hebt goedgekeurd in Managed Google Play, kun je een subreeks kiezen die automatisch voor elke gebruiker in de organisatie-eenheid wordt geïnstalleerd door het systeem. Wanneer de gebruiker inlogt op het apparaat, worden deze apps automatisch gedownload door het systeem.

Opmerking: Dit beleid is niet afhankelijk van ander beleid voor Android-tablets of -telefoons dat je hebt bij een EMM van derden. Dit betekent dat één reeks apps kan worden geconfigureerd zodat deze afgedwongen worden geïnstalleerd op je Android-telefoons en -tablets met een EMM van derden en dat een andere reeks apps kan worden geconfigureerd zodat deze afgedwongen worden geïnstalleerd op Chromebooks via de beheerdersconsole.

1. Log in bij uw Google-beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de beheerdersconsole naar Apparaatbeheeren danChrome-beheer.

Als u Apparaatbeheer niet ziet op de homepage, klikt u onderaan op Meer functies.

3. Klik op App-beheer.
  4. Klik aan de linkerkant op Android-apps in het filtermenu App-type.
  5. Klik op de app die je wilt configureren.
  6. Klik op Gebruikersinstellingen.
  7. Selecteer links de juiste OE in de Organisatiestructuur.
  8. Schakel Installatie afdwingen in.
  9. Schakel Vastzetten op taakbalk in.
  10. Klik op Opslaan.

Opmerking: Terwijl de apps worden gedownload, ziet de gebruiker een STOP-knop. Als de gebruiker op deze knop tikt, wordt het downloaden gestopt. De volgende keer dat de gebruiker inlogt, wordt opnieuw geprobeerd de apps te downloaden. Dit blijft doorgaan totdat de apps zijn geïnstalleerd of totdat de app niet meer in de lijst staat met apps die afgedwongen worden geïnstalleerd.

De installatie van goedgekeurde apps toestaan

Als je apps niet afgedwongen wilt installeren, kun je een lijst maken met apps waaruit gebruikers zelf kunnen kiezen. De apps moeten worden geselecteerd uit de apps die door jou zijn goedgekeurd in Managed Google Play.

1. Log in bij uw Google-beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de beheerdersconsole naar Apparaatbeheeren danChrome-beheer.

Als u Apparaatbeheer niet ziet op de homepage, klikt u onderaan op Meer functies.

3. Klik op App-beheer.
  4. Klik aan de linkerkant op Android-apps in het filtermenu App-type.
  5. Klik op de app die je wilt configureren.
  6. Klik op Gebruikersinstellingen.
  7. Selecteer links de juiste OE in de Organisatiestructuur.
  8. Schakel Installatie toestaan in.
  9. Klik op Opslaan.

Apps waarvoor installatie is toegestaan, verschijnen op de homepage van de Managed Google Play Store op de apparaten van gebruikers.

De installatie van alle apps toestaan

Als je gebruikers volledige toegang geeft tot de Managed Google Play Store, kunnen ze elke app zoeken en installeren op hun Chrome-apparaat, zelfs apps die niet zijn goedgekeurd.

Opmerking: Deze functie is niet beschikbaar voor accounts in onderwijsdomeinen.

1. Log in bij uw Google-beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de beheerdersconsole naar Apparaatbeheeren danChrome-beheer.

Als u Apparaatbeheer niet ziet op de homepage, klikt u onderaan op Meer functies.

3. Klik op Gebruikersinstellingen.
  4. Selecteer links de organisatie-eenheid waarop je de instellingen wilt toepassen. Meer informatie.
  5. Ga naar het gedeelte Android-apps.
  6. Selecteer Toestaan in het menu Toegang tot Android-apps
  7. Klik op Opslaan.
Stap 3: Android-apps inschakelen voor gebruikers in een organisatie

Zorg dat je apps hebt goedgekeurd en geconfigureerd voor gebruikers voordat je de Google Play Store laat installeren op Chrome-apparaten. Anders zien gebruikers de Google Play-app wellicht niet of is de Google Play Store op hun apparaat wellicht leeg.

1. Log in bij uw Google-beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de beheerdersconsole naar Apparaatbeheeren danChrome-beheer.

Als u Apparaatbeheer niet ziet op de homepage, klikt u onderaan op Meer functies.

3. Klik op Gebruikersinstellingen.
  4. Selecteer links de organisatie-eenheid waarop je de instellingen wilt toepassen.
    Zie Hoe de organisatiestructuur werkt voor meer informatie.
  5. Ga naar het gedeelte Android-apps.
  6. Selecteer Toestaan in het menu Android-apps op Chrome-apparaten.
  7. Selecteer onder Migratie bestandssysteem een beleid waarmee oudere Chromebooks Android-apps kunnen ondersteunen.
  8. (Optioneel) Selecteer Toestaan in het menu Toegang tot Android-apps om gebruikers toe te staan Android-apps in de Play Store te zoeken en te installeren.
  9. (Optioneel) Vink het vakje aan voor Google-account om te voorkomen dat gebruikers een tweede Google-account kunnen toevoegen.
  10. Selecteer Gebruik van Chrome OS CA-certificaten in Android-apps inschakelen om Google Chrome OS CA-certificaten die beschikbaar zijn voor Android-apps te synchroniseren.

11. Klik op Opslaan.

Instellingen worden meestal binnen enkele minuten van kracht. Het kan echter een uur duren voordat deze zijn doorgevoerd voor alle gebruikers.

Stap 4: (Optioneel) Beheerde configuraties toepassen op een Android-app

Voordat je begint, moet je het beheerde configuratiebestand hebben dat je op de app wilt toepassen. Dit tekstbestand (.txt) bevat de waarden van de instellingen die kunnen worden geconfigureerd voor de app. Neem contact op met de app-ontwikkelaar voor informatie over welke instellingen je kunt configureren voor een app.

Beheerde configuratiebestanden kunnen alleen worden toegepast op afgedwongen geïnstalleerde apps. Je kunt er geen instellingen mee specificeren voor apps die door gebruikers worden geïnstalleerd, zelfs niet als de apps op een lijst met goedgekeurde apps staan.

1. Log in bij uw Google-beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de beheerdersconsole naar Apparaatbeheeren danChrome-beheer.

Als u Apparaatbeheer niet ziet op de homepage, klikt u onderaan op Meer functies.

3. Klik op App-beheer.
  4. Selecteer links, onder App-type, de optie Android-apps.
  5. Klik op de app die je wilt configureren.
  6. Klik op Gebruikersinstellingen.
  7. Selecteer de organisatie-eenheid waarvoor je instellingen wilt configureren. Selecteer de organisatie op het hoogste niveau om de instellingen toe te passen op iedereen in het domein. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  8. Upload het configuratiebestand (.txt):
    1. Als je de organisatie op het hoogste niveau hebt geselecteerd, ga je naar Configureren en klik je op Configuratiebestand uploaden.
    2. Als je een onderliggende organisatie-eenheid hebt geselecteerd, ga je naar Configureren en klik je op Overschrijven en dan Configuratiebestand uploaden.
    3. Selecteer het configuratiebestand en klik op Openen.
    4. Klik op Opslaan.

Voorbeelden van configuratiebestanden

Je moet de configuratiebestanden opslaan als tekstbestand (.txt) voordat je ze kunt gebruiken en uploaden.

In de volgende voorbeeldconfiguratie zie je hoe je een zeer beperkende zwarte lijst kunt maken, waarmee de app geen enkele URL kan openen. Het bestand bevat ook een witte lijst met URL's waartoe de app wel toegang heeft:

{ "com.android.browser:URLBlacklist": "[\"*\"]"
"com.android.browser:URLWhitelist": "[\"www.solamora.com\", \"www.altostrat.com\”]" }

In de volgende voorbeeldconfiguratie zie je hoe je alle ondersteunde instellingstypes kunt specificeren (Booleaans, tekenreeks, array en object-array):

{
"can_say_hello": true,
"message": "Hello, it's me",
"approvals": [ "read", "write" ],
"items": [{ "key": "key1", "value": "1"}, { "key": "key2", "value": "2"}]
}

Controleren of Android-apps beschikbaar zijn op de apparaten van gebruikers

Stap 1: Controleren welke Chrome OS-versie wordt gebruikt

Voordat de gebruikers Android-apps kunnen gebruiken op hun Chrome-apparaat, moeten ze wellicht de software van hun Chromebook updaten. Controleer of de Chromebook minstens Chrome OS-versie 53 voor Chrome Enterprise-klanten of versie 56 voor Chrome Education-klanten bevat.

Stap 2: Google Play openen

Nadat je Android-apps hebt ingeschakeld voor gebruikers in je organisatie, zien ze Google Play Google Play onderaan of aan de zijkant van het scherm op hun Chrome-apparaat.
  1. Open Google Play Google Play op een Chromebook.
  2. Klik op Akkoord om de Servicevoorwaarden te accepteren.
Stap 3: Android-apps downloaden
Gebruikers kunnen goedgekeurde apps installeren op hun apparaat vanuit Google Play Google Play.
  1. Open Google Play Google Play op een Chromebook.
  2. Klik op Menu Menu > Homepage.
  3. Browse of zoek naar de app die je wilt installeren.
  4. Klik op de app die je wilt installeren.
  5. Klik op Installeren.
  6. (Optioneel) Bekijk de vereiste toegangsrechten en klik op Accepteren.

Als je een lijst wilt zien met de geïnstalleerde Android-apps op het apparaat, klik je in het Menu Menu op Mijn werk-apps of Mijn school-apps.

Android-apps verwijderen van Chrome-apparaten

Apps verwijderen
Je kunt Android-apps verwijderen als je deze niet meer wilt op gebruikersapparaten. De volgende keer dat gebruikers inloggen op het Chrome-apparaat, worden de app en de gebruikersgegevens daarin verwijderd. Gebruikers kunnen de app nog steeds zien in de bibliotheek van Google Play, maar niet meer installeren.

Voordat je begint

Als je gebruikers toegang tot alle apps in Google Play hebt gegeven, kun je de instelling Installatie toestaan niet aanpassen (om Android-apps te verwijderen) voor deze gebruikers.

Een Android-app en de gebruikersgegevens daarin verwijderen

1. Log in bij uw Google-beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de beheerdersconsole naar Apparaatbeheeren danChrome-beheer.

Als u Apparaatbeheer niet ziet op de homepage, klikt u onderaan op Meer functies.

3. Klik op App-beheer.
  4. Selecteer links, onder App-type, de optie Android-apps.
  5. Klik op de app die je wilt verwijderen.
  6. Klik op Gebruikersinstellingen.
  7. Selecteer de organisatie-eenheid waarvoor je de app wilt verwijderen. Als je de app wilt verwijderen voor iedereen in de organisatie, selecteer je de organisatie op het hoogste niveau.
  8. Kies een optie voor apps die automatisch worden geïnstalleerd op Chrome-apparaten wanneer gebruikers inloggen:
    • Als Installatie toestaan is overgenomen en uitgeschakeld voor de bovenliggende organisatie-eenheid, schakel je Installatie afdwingen uit en ga je door met stap 10.
    • Schakel Installatie afdwingen uit en ga door met stap 9.
  9. Schakel Installatie toestaan uit.
  10. Klik op OK om te bevestigen dat de app en de gebruikersgegevens daarin worden verwijderd van apparaten.
  11. Klik op Opslaan.

Een app verwijderen vanuit de beheerdersconsole

1. Log in bij uw Google-beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de beheerdersconsole naar Apparaatbeheeren danChrome-beheer.

Als u Apparaatbeheer niet ziet op de homepage, klikt u onderaan op Meer functies.

3. Klik op App-beheer.
  4. Selecteer links, onder App-type, de optie Android-apps.
  5. Klik op de titel van de app die je wilt verwijderen.
  6. Klik op het grote app-pictogram.
  7. Klik in Google Play op NIET GOEDKEUREN.
  8. Klik in de twee bevestigingsvensters op OK.
    Opmerking: Gebruikers die de app al hebben geïnstalleerd, kunnen deze blijven gebruiken.

(Optioneel) Een Android-app uitvoeren als kiosk op een Chrome-apparaat

Zie Android-apps uitvoeren als kiosk op Chrome-apparaten voor meer informatie over het pushen van Android-apps naar een Chrome-apparaat in de afgesloten kioskmodus.

Veelgestelde vragen

Op welke Chrome-apparaten worden Android-apps ondersteund?

Momenteel worden Android-apps ondersteund op deze Chromebooks.
  • Voor Chrome Enterprise worden Android-apps ondersteund in Chrome OS-versie 53 en hoger.
  • Voor Chrome Education worden Android-apps ondersteund in Chrome OS-versie 56 en hoger.
Opmerking: Als beheerder moet je Android-apps voor je domein inschakelen voordat je gebruikers Android-apps op hun apparaat kunnen installeren.

Kunnen gebruikers elke Android-app installeren?

Als beheerder kun je een lijst maken en beheren met goedgekeurde Google Play-apps die in je organisatie kunnen worden gebruikt. Je kunt vervolgens kiezen hoe je apps wilt laten installeren, afhankelijk van de organisatie-eenheid van gebruikers. Chrome Enterprise-beheerders kunnen gebruikers ook Android-apps uit de Google Play Store laten zoeken en installeren.

Ik heb alle installatiestappen voltooid. Waarom wordt de Google Play Store niet weergegeven op de Chromebooks van gebruikers?

Controleer op de lijst met ondersteunde apparaten of Android-apps worden ondersteund op de betreffende Chromebook. Controleer ook of de Chromebook minstens Chrome OS-versie 53 voor Chrome Enterprise-klanten of versie 56 voor Chrome Education-klanten bevat.