Ben je aan het plannen om weer op kantoor te gaan werken? Bekijk hoe Chrome OS hieraan kan bijdragen.

Android-apps implementeren voor beheerde gebruikers op ChromeOS-apparaten

Voor beheerde gebruikers op Chromebooks en andere ChromeOS-apparaten.

Als beheerder kun je bepalen welke Android-apps je gebruikers kunnen installeren en gebruiken op hun ChromeOS-apparaten. Zet Android-apps aan voor gebruikers in je organisatie om aan de slag te gaan.

Voordat u begint

• Zorg dat hoofdbeheerders de Servicevoorwaarden van Google Play accepteren.
  • Als je Android-apps op een toelatingslijst zet, kunnen gebruikers niet overschakelen naar een secundair account in Managed Google Play.
  • Stel Android-beheer in voor je organisatie. Ga in de Google Beheerdersconsole naar Factureringen danAbonnementen en voeg het Android Enterprise-abonnement toe.
  • Als je geen abonnement op Chrome Enterprise Upgrade hebt, kun je Android-apps alleen voor gebruikers beheren. Sla in de stappen hieronder de stap over waarin je op het tabblad 'Gebruikers en browsers' bovenaan de pagina klikt.
  • Als je wilt instellen dat ChromeOS-apparaten worden uitgevoerd als kiosk of beheerde gastsessie, moet je de apparaten eerst inschrijven. Zie ChromeOS-apparaten inschrijven voor meer informatie.
  • Als je instellingen wilt opgeven voor een specifieke groep gebruikers of ingeschreven Chrome-browsers, plaats je de gebruikersaccounts of browsers in een groep of organisatie-eenheid. Alleen gebruikersaccounts kunnen worden toegevoegd aan groepen. Zie Groepen en Een organisatie-eenheid toevoegen voor meer informatie.

Alles openen  |  Alles sluiten

Android-apps aanzetten

Stap 1: Android-apps aanzetten
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenApps en extensiesand thenGebruikers en browsers.

Als je je hebt aangemeld voor Cloudbeheer voor de Chrome-browser, ga je naar Menu and then Chrome-browserand thenApps en extensiesand thenGebruikers en browsers.

3. (Alleen gebruikers) Doe het volgende om de instelling toe te passen op een groep:
    1. Selecteer Groepen.
    2. Selecteer de groep waarop je de instelling wilt toepassen.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Klik rechts op Aanvullende instellingen Instellingen.
  6. Ga naar Aanvullende app-instellingen.
  7. Selecteer Toestaan voor Android-apps op Chrome-apparaten.
  8. (Optioneel) Selecteer bij Android-rapporten voor gebruikers en apparaten de optie Android-rapporten aanzetten.
    In het rapport staat alleen informatie over beheerde gebruikers die beheerde ChromeOS-apparaten gebruiken waarop Managed Google Play wordt ondersteund.
  9. Klik op Opslaan.
Stap 2: (Optioneel) Aanvullende functies gebruiken
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenInstellingen. De pagina Instellingen voor gebruikers en browsers wordt standaard geopend.

Als je je hebt aangemeld voor Cloudbeheer voor de Chrome-browser, ga je naar Menu and then Chrome-browserand thenInstellingen.

3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling geldt voor alle gebruikers en ingeschreven browsers. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  4. Ga naar Android-apps.
  5. (Optioneel) Zo voorkom je dat gebruikers een 2e Google-account toevoegen:
    1. Klik op Accountbeheer.
    2. Vink het vakje aan voor Google-account.
    3. Klik op Opslaan.
  6. (Optioneel) Zo synchroniseert u CA-certificaten voor Google ChromeOS die beschikbaar zijn voor Android-apps:
    1. Klik op Certificaatsynchronisatie.
    2. Selecteer Gebruik van CA-certificaten voor ChromeOS in Android-apps aanzetten.
    3. Klik op Opslaan.

Instellingen worden meestal binnen enkele minuten van kracht. Het kan echter een uur duren voordat deze zijn doorgevoerd voor alle gebruikers.

Android-apps installeren op ChromeOS-apparaten

Stap 1: Apps selecteren
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then  Apparatenand then Chromeand then Apps en extensies. De pagina Overzicht wordt standaard geopend.

Als je je hebt aangemeld voor Cloudbeheer voor de Chrome-browser, ga je naar Menu and then Chrome-browserand thenApps en extensies.

3. Klik bovenaan op Gebruikers en browsers of Kiosks.
  4. (Alleen gebruikers) Doe het volgende om de instelling toe te passen op een groep:
    1. Selecteer Groepen.
    2. Selecteer de groep waarop je de instelling wilt toepassen.
  5. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  6. Klik op Toevoegen Vraag toevoegenen danToevoegen vanuit Google Play Add from Google Play.
  7. Zoek de app die je wilt beheren en klik erop.
  8. Klik op Selecteren.
  9. Klik op Accepteren om de rechten van de app namens je organisatie te accepteren.
Stap 2: Bepalen hoe apps worden geïnstalleerd

Als beheerder kun je op 2 manieren apps installeren voor je gebruikers op ChromeOS-apparaten. Je kunt apps automatisch laten installeren (Afgedwongen installeren) of je kunt gebruikers toestaan handmatig apps te installeren vanuit Managed Google Play (Installeren toestaan). Je kunt ook afgedwongen geïnstalleerde apps vastzetten op de taakbalk van gebruikers en voorkomen dat gebruikers apps installeren.

Instellingen voor app-installatie instellen

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenApps en extensiesand thenGebruikers en browsers.

Als je je hebt aangemeld voor Cloudbeheer voor de Chrome-browser, ga je naar Menu and then Chrome-browserand thenApps en extensiesand thenGebruikers en browsers.

3. (Alleen gebruikers) Doe het volgende om de instelling toe te passen op een groep:
    1. Selecteer Groepen.
    2. Selecteer de groep waarop je de instelling wilt toepassen.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Klik op de app die je wilt instellen.
  6. Kies in het deelvenster dat rechts wordt geopend onder Installatiebeleid de optie Installatie toestaan, Afgedwongen installeren, Afgedwongen installeren en vastzetten op ChromeOS-taakbalk of Blokkeren.
  7. Klik op Opslaan.

Opmerking: Terwijl een afgedwongen geïnstalleerde app wordt gedownload op een ChromeOS-apparaat, zien gebruikers de knop STOPPEN. Als ze op deze knop klikken, wordt de download gestopt. De volgende keer dat ze inloggen, wordt geprobeerd de app opnieuw te installeren. Dit blijft doorgaan totdat de app is geïnstalleerd of totdat de app niet meer op de lijst staat met apps die afgedwongen worden geïnstalleerd.

De installatie van alle apps toestaan

Niet beschikbaar voor onderwijsdomeinen.

Als je gebruikers volledige toegang geeft tot de Managed Google Play Store, kunnen ze elke app zoeken en installeren op hun ChromeOS-apparaat, zelfs apps die je niet hebt geselecteerd.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenApps en extensiesand thenGebruikers en browsers.

Als je je hebt aangemeld voor Cloudbeheer voor de Chrome-browser, ga je naar Menu and then Chrome-browserand thenApps en extensiesand thenGebruikers en browsers.

3. (Alleen gebruikers) Doe het volgende om de instelling toe te passen op een groep:
    1. Selecteer Groepen.
    2. Selecteer de groep waarop je de instelling wilt toepassen.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Klik rechts op Aanvullende instellingen Instellingen.
  6. Ga naar de modus Toestaan/blokkeren.
  7. Klik op Bewerken.
  8. Kies een optie onder Play Store:
    • Alle apps toestaan, blokkeringslijst wordt beheerd door beheerder: Gebruikers kunnen alle apps installeren uit Managed Google Play, behalve de apps die je blokkeert.
    • Alle apps blokkeren, toelatingslijst wordt beheerd door beheerder: Gebruikers kunnen alleen de apps installeren uit Managed Google Play die je toestaat.
  9. Klik op Opslaan.

(Optioneel) Privé-apps toevoegen

In de Managed Google Play Store kun je privé-Android-apps hosten voor je organisatie. Je kunt bepalen wie een app kan downloaden en je kunt ook bepaalde beveiligingscontroles gebruiken, zoals gebruikersverificatie en malwaredetectie.

Als je privé-Android-apps wilt implementeren op ChromeOS-apparaten, moet je de apps eerst publiceren in de Managed Google Play Store. Zie Privé-Android-apps in Google Play beheren voor meer informatie.

1. Log als beheerder in bij Managed Google Play.
  2. Klik links op Beheerdersinstellingen en noteer de organisatie-ID.
  3. Ga naar de Google Play Console.
  4. Selecteer de privé-app.
  5. Klik op Aanwezigheid in Google Play Store en dan Prijzen en distributie.
  6. Vink het vakje aan voor Deze app privé targeten op een lijst met organisaties.
  7. Klik op Organisaties kiezen en voeg je organisatie-ID toe (die je hebt genoteerd in stap 2).
  8. Klik op Update indienen.

Het kan 24 uur duren voordat de app wordt weergegeven in de lijst Mijn beheerde apps. In het Helpcentrum voor Managed Google Play vind je uitgebreide informatie over het beheer van apps en app-licenties in je organisatie.

Stap 3: (Optioneel) Beheerde configuraties toepassen op een Android-app

Voor sommige apps en extensies kun je aangepast beleid installeren. Een kiosk-app voor digitale bewegwijzering kan bijvoorbeeld een rooster bevatten in een JavaScript Object Notation-bestand (json).

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then  Apparatenand then Chromeand then Apps en extensies. De pagina Overzicht wordt standaard geopend.

Als je je hebt aangemeld voor Cloudbeheer voor de Chrome-browser, ga je naar Menu and then Chrome-browserand thenApps en extensies.

3. Klik bovenaan op Gebruikers en browsers of Kiosks.
  4. (Alleen gebruikers) Doe het volgende om de instelling toe te passen op een groep:
    1. Selecteer Groepen.
    2. Selecteer de groep waarop je de instelling wilt toepassen.
  5. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  6. Zoek de app waarvoor je beleid wilt configureren en klik erop.
  7. Voer in het venster dat rechts wordt geopend, onder Beheerde configuratie, de json-gegevens in het tekstveld in.
  8. Klik op Opslaan.

Voorbeelden van configuratiebestanden voor beleid

In de volgende voorbeeldconfiguratie zie je hoe je een zeer beperkende blokkeringslijst kunt maken, waarmee de app geen enkele URL kan openen. Het bestand bevat ook een toelatingslijst met URL's waartoe de app wel toegang heeft:

{ "com.android.browser:URLBlocklist": "[\"*\"]"
"com.android.browser:URLAllowlist": "[\"www.solamora.com\", \"www.altostrat.com\”]" }

In de volgende voorbeeldconfiguratie zie je hoe je alle ondersteunde instellingstypes kunt opgeven (Booleaans, tekenreeks, array en object-array):

{
"can_say_hello": true,
"message": "Hello, it's me",
"approvals": [ "read", "write" ],
"items": [{ "key": "key1", "value": "1"}, { "key": "key2", "value": "2"}]
}

Ondersteunde variabelen voor beheerde configuratiebestanden

Je kunt beheerde configuratiebestanden definiëren met een van de volgende tijdelijke aanduidingen. Alle waarden zijn optioneel.

• ${DEVICE_DIRECTORY_ID}: De directory-ID van het apparaat.
  • ${USER_EMAIL}: Het e-mailadres van de ingelogde gebruiker.
  • ${USER_EMAIL_DOMAIN}: De domeinnaam van de ingelogde gebruiker.
  • ${DEVICE_SERIAL_NUMBER}: Het serienummer van het apparaat.
  • ${DEVICE_ASSET_ID}: De item-ID die is toegewezen aan het apparaat door de beheerder.
  • ${DEVICE_ANNOTATED_LOCATION}: De locatie die is toegewezen aan het apparaat door de beheerder.
  • ${USER_EMAIL_NAME}: Het eerste deel van het e-mailadres van de ingelogde gebruiker (vóór de @).

Als er geen tijdelijke aanduiding beschikbaar is, blijft de aanduiding leeg. Er worden alleen waarden weergegeven voor ingeschreven apparaten.

Controleren of Android-apps beschikbaar zijn op de apparaten van gebruikers

Stap 1: Google Play openen
Nadat je Android-apps hebt aangezet voor gebruikers in je organisatie, zien ze de Play Store Play Store in de plank onderaan of aan de zijkant van het scherm op hun ChromeOS-apparaat.
  1. Klik op een ChromeOS-apparaat op Play Store Play Store om Google Play te openen.
  2. Klik op Akkoord om de Servicevoorwaarden te accepteren.
Stap 2: Android-apps downloaden
Gebruikers kunnen geselecteerde apps installeren op hun apparaat via de Play Store Play Store.
  1. Klik op een ChromeOS-apparaat op Play Store Play Store om Google Play te openen.
  2. Klik op Menu Menuen danHomepage.
  3. Browse of zoek naar de app die je wilt installeren en klik erop.
  4. Klik op Installeren.
  5. Bekijk als je daarom wordt gevraagd de vereiste toegangsrechten en klik op Accepteren.

Als je een lijst wilt zien met de geïnstalleerde Android-apps op het apparaat, klik je in het Menu Menu op Mijn werk-apps of Mijn school-apps.

Android-apps verwijderen van ChromeOS-apparaten

Apps verwijderen
Je kunt Android-apps verwijderen van gebruikersapparaten. De volgende keer dat gebruikers inloggen op het ChromeOS-apparaat, worden de app en de gebruikersgegevens daarin verwijderd. Gebruikers kunnen de app nog steeds zien in de bibliotheek van Managed Google Play, maar niet meer installeren.

Voordat je begint

Als je bepaalde gebruikers toegang tot alle apps in Managed Google Play hebt gegeven, kun je de instelling Installatie toestaan niet aanpassen (om Android-apps te verwijderen) voor deze gebruikers.

Een app en de gebruikersgegevens daarin verwijderen

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenApps en extensiesand thenGebruikers en browsers.

Als je je hebt aangemeld voor Cloudbeheer voor de Chrome-browser, ga je naar Menu and then Chrome-browserand thenApps en extensiesand thenGebruikers en browsers.

3. (Alleen gebruikers) Doe het volgende om de instelling toe te passen op een groep:
    1. Selecteer Groepen.
    2. Selecteer de groep waarop je de instelling wilt toepassen.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Zoek de app die je wilt verwijderen en klik erop.
  6. Kies in het deelvenster dat rechts wordt geopend Installatiebeleid en daarna Blokkeren.
  7. Klik op Opslaan.

Een app verwijderen vanuit de Beheerdersconsole

Gebruikers die de app al hebben geïnstalleerd, kunnen deze blijven gebruiken.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenApps en extensiesand thenGebruikers en browsers.

Als je je hebt aangemeld voor Cloudbeheer voor de Chrome-browser, ga je naar Menu and then Chrome-browserand thenApps en extensiesand thenGebruikers en browsers.

3. Selecteer links de organisatie-eenheid op het hoogste niveau.
  4. Zoek de app die je wilt verwijderen en klik erop.
  5. Klik in het deelvenster dat rechts wordt geopend op Verwijderen Verwijderen.
  6. Klik op Opslaan.

(Optioneel) Een Android-app uitvoeren als kiosk op een ChromeOS-apparaat

Zie Android-apps gebruiken op Chrome-apparaten die als kiosk worden uitgevoerd voor meer informatie over hoe je Android-apps kunt pushen naar ChromeOS-apparaten in de vergrendelde kioskmodus.

Veelgestelde vragen

Op welke ChromeOS-apparaten worden Android-apps ondersteund?
Zie ChromeOS systems supporting Android apps (ChromeOS-systemen waarin Android-apps worden ondersteund) voor een lijst met ChromeOS-apparaten waarop Android-apps worden ondersteund.
Opmerking: Als beheerder moet je Android-apps voor je domein aanzetten voordat je gebruikers Android-apps op hun apparaat kunnen installeren.
Kunnen gebruikers elke Android-app installeren?
Als beheerder kun je het volgende:
  1. Een lijst met Google Play-apps die kunnen worden gebruikt in je organisatie maken en beheren Meer informatie
  2. Kiezen hoe apps worden geïnstalleerd, afhankelijk van de organisatie-eenheid van gebruikers. Meer informatie
  3. Gebruikers toestaan alle Android-apps te zoeken en te installeren vanuit Managed Google Play. Meer informatie