Android-apps implementeren voor beheerde gebruikers op Chromebooks

Voor beheerde Chromebooks en andere apparaten met Chrome OS.

Als beheerder kun je bepalen welke Android-apps je gebruikers kunnen installeren en gebruiken op hun Chrome-apparaten. Schakel hiervoor Managed Google Play en Android-apps in voor gebruikers in je organisatie.

Voordat je begint

• Als je geen abonnement op Chrome Enterprise Upgrade hebt, kun je Android-apps alleen voor gebruikers beheren. Sla in de stappen hieronder de stap over waarin je op het tabblad 'Gebruikers en browsers' bovenaan de pagina klikt.
  • Als je wilt configureren dat Chrome-apparaten worden uitgevoerd als kiosk of beheerde gastsessie, moet je de apparaten eerst inschrijven. Zie Chrome-apparaten inschrijven voor meer informatie.

Alles openen   |   Alles sluiten

Android-apps en Managed Google Play inschakelen

Stap 1: Controleren of Managed Google Play is ingeschakeld
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de beheerdersconsole naar Apps.
  3. Klik op Aanvullende Google-services.
  4. Controleer of de Servicestatus voor Managed Google Play op Ingeschakeld staat voor de betreffende gebruikers.
Stap 2: Android-apps inschakelen
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Apparatenand thenChrome-beheer.
  3. Klik op Apps en extensies.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. (Optioneel) Klik bovenaan op Gebruikers en browsers.
  6. Klik rechts op Aanvullende instellingen Instellingen.
  7. Selecteer Toestaan voor Android-apps op Chrome-apparaten.
  8. (Optioneel) Schakel Android-rapporten voor gebruikers en apparaten in.
    In het rapport staat alleen informatie over beheerde gebruikers die beheerde Chrome-apparaten gebruiken waarop Managed Google Play wordt ondersteund.
  9. Klik op Opslaan.
Stap 3: (Optioneel) Aanvullende functies gebruiken
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Apparatenand thenChrome-beheer.
  3. Klik op Instellingen voor gebruikers en browsers.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling geldt voor alle gebruikers en ingeschreven browsers. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Scroll naar Android-apps.
  6. (Optioneel) Als je niet wilt dat gebruikers een tweede Google-account toevoegen, vink je bij Accountbeheer het vakje aan voor Google-account.
  7. (Optioneel) Als je Google Chrome OS CA-certificaten die beschikbaar zijn voor Android-apps wilt synchroniseren, selecteer je Gebruik van Chrome OS CA-certificaten in Android-apps inschakelen bij Certificaatsynchronisatie.
  8. Klik op Opslaan.

Instellingen worden meestal binnen enkele minuten van kracht. Het kan echter een uur duren voordat deze zijn doorgevoerd voor alle gebruikers.

Android-apps installeren op Chrome-apparaten

Stap 1: Apps selecteren
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Apparatenand thenChrome-beheer.
  3. Klik op Apps en extensies.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. (Optioneel) Klik bovenaan op Gebruikers en browsers of Kiosks.
  6. Klik op Toevoegen Vraag toevoegenen dan Toevoegen vanuit Google Play Add from Google Play.
  7. Zoek de app die je wilt beheren en klik erop.
  8. Klik op Selecteren.
  9. Klik op Accepteren om de rechten van de app namens je organisatie te accepteren.
Stap 2: Bepalen hoe apps worden geïnstalleerd

Als beheerder kun je op twee manieren apps installeren voor je gebruikers op Chrome-apparaten. Je kunt apps automatisch laten installeren (Afgedwongen installeren) of je kunt gebruikers toestaan handmatig apps te installeren vanuit de Play Store (Installeren toestaan). Je kunt ook afgedwongen geïnstalleerde apps vastzetten op de taakbalk van gebruikers en voorkomen dat gebruikers apps installeren.

Instellingen voor app-installatie configureren

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Apparatenand thenChrome-beheer.
  3. Klik op Apps en extensies.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Klik op de app die je wilt configureren.
  6. Ga naar Installatiebeleid en kies Installeren toestaan, Afgedwongen installerenAfgedwongen installeren en vastzetten of Blokkeren.
  7. Klik op Opslaan.

Opmerking: Terwijl een afgedwongen geïnstalleerde app wordt gedownload, ziet de gebruiker de knop STOPPEN. Als de gebruiker op deze knop tikt, wordt de download gestopt. De volgende keer dat de gebruiker inlogt, wordt opnieuw geprobeerd de app te downloaden. Dit blijft doorgaan totdat de app is geïnstalleerd of totdat de app niet meer op de lijst staat met apps die afgedwongen worden geïnstalleerd.

De installatie van alle apps toestaan

Deze functie is niet beschikbaar voor onderwijsdomeinen.

Als je gebruikers volledige toegang geeft tot de Managed Google Play Store, kunnen ze elke app zoeken en installeren op hun Chrome-apparaat, zelfs apps die je niet hebt geselecteerd.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Apparatenand thenChrome-beheer.
  3. Klik op Apps en extensies.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Kies een optie bij Gebruikers toestaan andere apps en extensies te installeren:
    • Alle andere apps en extensies toestaan: Gebruikers kunnen alle apps en extensies installeren uit de Google Play Store en de Chrome Web Store, behalve apps en extensies die je blokkeert.
    • Alleen andere apps uit de Google Play Store toestaan: Gebruikers kunnen alle apps installeren uit de Google Play Store, behalve de apps die je blokkeert.
  6. Klik op Opslaan.

(Optioneel) Privé-apps toevoegen

In de Managed Google Play Store kun je privé-Android-apps hosten voor je organisatie. Je kunt bepalen wie een app kan downloaden en je kunt ook bepaalde beveiligingscontroles gebruiken, zoals gebruikersverificatie en malwaredetectie.

Als je privé-Android-apps wilt implementeren op Chrome-apparaten, moet je de apps eerst publiceren in de Managed Google Play Store. Zie Privé-apps in Google Play beheren voor meer informatie.

1. Log als beheerder in bij Managed Google Play.
  2. Klik links op Beheerdersinstellingen en noteer de organisatie-ID.
  3. Ga naar de Google Play Console.
  4. Selecteer de privé-app.
  5. Klik op Aanwezigheid in Google Play Store en dan Prijzen en distributie.
  6. Vink het vakje aan voor Deze app privé targeten op een lijst met organisaties.
  7. Klik op Organisaties kiezen en voeg je organisatie-ID toe (die je hebt genoteerd in stap 2).
  8. Klik op Update indienen.

Het kan 24 uur duren voordat de app wordt weergegeven in de lijst Mijn beheerde apps. In het Helpcentrum voor Managed Google Play vind je uitgebreide informatie over het beheer van apps en app-licenties in je organisatie.

Stap 3: (Optioneel) Beheerde configuraties toepassen op een Android-app

Voor sommige apps en extensies kun je aangepast beleid installeren. Een kiosk-app voor digitale bewegwijzering kan bijvoorbeeld een rooster bevatten in een JavaScript® Object Notation-bestand (JSON).

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Apparatenand thenChrome-beheer.
  3. Klik op Apps en extensies
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. (Optioneel) Klik bovenaan op Gebruikers en browsers of Kiosks.
  6. Zoek de app waarvoor je beleid wilt configureren en klik erop.
  7. Voer rechts, onder Beheerde configuratie, de JSON-gegevens in het tekstveld in.
  8. Klik op Opslaan.

Voorbeelden van configuratiebestanden voor beleid

In de volgende voorbeeldconfiguratie zie je hoe je een zeer beperkende zwarte lijst kunt maken, waarmee de app geen enkele URL kan openen. Het bestand bevat ook een witte lijst met URL's waartoe de app wel toegang heeft:

{ "com.android.browser:URLBlacklist": "[\"*\"]"
"com.android.browser:URLWhitelist": "[\"www.solamora.com\", \"www.altostrat.com\”]" }

In de volgende voorbeeldconfiguratie zie je hoe je alle ondersteunde instellingstypes kunt specificeren (Booleaans, tekenreeks, array en object-array):

{
"can_say_hello": true,
"message": "Hello, it's me",
"approvals": [ "read", "write" ],
"items": [{ "key": "key1", "value": "1"}, { "key": "key2", "value": "2"}]
}

Controleren of Android-apps beschikbaar zijn op de apparaten van gebruikers

Stap 1: Controleren welke Chrome OS-versie wordt gebruikt
Voordat de gebruikers Android-apps kunnen gebruiken op hun Chrome-apparaat, moeten ze wellicht de software van hun Chromebook updaten. Zorg dat de Chromebook minstens Chrome OS-versie 53 voor Chrome Enterprise Upgrade-klanten of versie 56 voor Chrome Education Upgrade-klanten bevat. Zie Het besturingssysteem van je Chromebook updaten.
Stap 2: Google Play openen
Nadat je Android-apps hebt ingeschakeld voor gebruikers in je organisatie, zien ze de Play Store Play Store in de plank onderaan of aan de zijkant van het scherm op hun Chrome-apparaat.
  1. Klik op een Chromebook op Play Store Play Store om Google Play te openen.
  2. Klik op Akkoord om de Servicevoorwaarden te accepteren.
Stap 3: Android-apps downloaden
Gebruikers kunnen geselecteerde apps installeren op hun apparaat via de Play Store Play Store.
  1. Klik op een Chromebook op Play Store Play Storeom Google Play te openen.
  2. Klik op Menu Menu en dan Homepage.
  3. Browse of zoek naar de app die je wilt installeren en klik erop.
  4. Klik op Installeren.
  5. Bekijk als je daarom wordt gevraagd de vereiste toegangsrechten en klik op Accepteren.

Als je een lijst wilt zien met de geïnstalleerde Android-apps op het apparaat, klik je in het Menu Menu op Mijn werk-apps of Mijn school-apps.

Android-apps verwijderen van Chrome-apparaten

Apps verwijderen
Je kunt Android-apps verwijderen als je deze niet meer wilt op gebruikersapparaten. De volgende keer dat gebruikers inloggen op het Chrome-apparaat, worden de app en de gebruikersgegevens daarin verwijderd. Gebruikers kunnen de app nog steeds zien in de bibliotheek van Google Play, maar niet meer installeren.

Voordat je begint

Als je gebruikers toegang tot alle apps in Google Play hebt gegeven, kun je de instelling Installatie toestaan niet aanpassen (om Android-apps te verwijderen) voor deze gebruikers.

Een Android-app en de gebruikersgegevens daarin verwijderen

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Apparatenand thenChrome-beheer.
  3. Klik op Apps en extensies
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Zoek de app die je wilt verwijderen en klik erop.
  6. Kies Blokkeren onder Installatiebeleid.
  7. Klik op Opslaan.

Een app verwijderen vanuit de Beheerdersconsole

Gebruikers die de app al hebben geïnstalleerd, kunnen deze blijven gebruiken.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Apparatenand thenChrome-beheer.
  3. Klik op Apps en extensies.
  4. Selecteer links de organisatie-eenheid op het hoogste niveau.
  5. Zoek de app die je wilt verwijderen en klik erop.
  6. Klik in het venster aan de rechterkant op Verwijderen Verwijderen
  7. Klik op Opslaan

(Optioneel) Een Android-app uitvoeren als kiosk op een Chrome-apparaat

Zie Android-apps gebruiken op Chrome-apparaten die als kiosk worden uitgevoerd voor meer informatie over hoe je Android-apps kunt pushen naar Chrome-apparaten in de vergrendelde kioskmodus.

Veelgestelde vragen

Op welke Chrome-apparaten worden Android-apps ondersteund?
Zie Chrome OS Systems Supporting Android Apps (Chrome OS-systemen waarop Android-apps worden ondersteund) voor een lijst met Chromebooks waarop Android-apps worden ondersteund.
  • Voor Chrome Enterprise Upgrade worden Android-apps ondersteund in Chrome OS-versie 53 en hoger.
  • Voor Chrome Education Upgrade worden Android-apps ondersteund in Chrome OS-versie 56 en hoger.
Opmerking: Als beheerder moet je Android-apps voor je domein inschakelen voordat je gebruikers Android-apps op hun apparaat kunnen installeren.
Kunnen gebruikers elke Android-app installeren?
Als beheerder kun je het volgende:
  1. Een lijst met Google Play-apps die kunnen worden gebruikt in je organisatie maken en beheren Meer informatie
  2. Kiezen hoe apps worden geïnstalleerd, afhankelijk van de organisatie-eenheid van gebruikers. Meer informatie

Chrome Enterprise-beheerders kunnen gebruikers ook Android-apps uit de Google Play Store laten zoeken en installeren.

Ik heb alle installatiestappen voltooid. Waarom wordt de Google Play Store niet weergegeven op de Chromebooks van gebruikers?
Controleer op de lijst met ondersteunde apparaten of Android-apps worden ondersteund op de betreffende Chromebook. Controleer ook of de Chromebook minstens Chrome OS-versie 53 voor Chrome Enterprise Upgrade-klanten of versie 56 voor Chrome Education Upgrade-klanten bevat. Zie Chrome OS Systems Supporting Android Apps (Chrome OS-systemen waarop Android-apps worden ondersteund) voor meer informatie.