Ben je aan het plannen om weer op kantoor te gaan werken? Bekijk hoe Chrome OS hieraan kan bijdragen.

Apps en extensies bekijken en configureren

Voor beheerders die Chrome-beleid beheren via de Google-beheerdersconsole.

Als Chrome Enterprise-beheerder kun je in de Beheerdersconsole beleid instellen voor een specifieke web-app, Chrome-app, Chrome-extensie of ondersteunde Android-app. Je kunt bijvoorbeeld een app afgedwongen installeren en vastzetten op de Chrome-taakbalk van gebruikers.

Voordat u begint

• Als je instellingen wilt definiëren voor een specifieke groep gebruikers of ingeschreven Chrome-browsers, plaats je de gebruikersaccounts of browsers in een groep of organisatie-eenheid. Alleen gebruikersaccounts kunnen worden toegevoegd aan groepen. Ga naar Groepen en Een organisatie-eenheid toevoegen voor meer informatie.
  • Als je wilt dat instellingen gelden voor gebruikers van de Chrome-browser op Windows-, Mac- of Linux-computers, zet je Chrome-beheer aan voor de organisatie-eenheid waar de gebruikers bij horen.
  • Als je Android-apps op een toelatingslijst zet, kunnen gebruikers niet overschakelen naar een secundair account in Google Play.
  • Ook als de Chrome Web Store of Google Play uitstaat, worden apps en extensies die u instelt op Afgedwongen installeren of Afgedwongen installeren en vastzetten op ChromeOS-taakbalk automatisch gedownload. Als je wilt dat gebruikers apps of extensies handmatig kunnen downloaden, moet je de Chrome Web Store of Google Play aanzetten. Ga naar Aanvullende Google-services voor meer informatie over hoe je services aan- of uitzet voor gebruikers.
  • Er is een limiet van 500 voor het totale aantal apps maal het aantal groepen.

Opmerking: Als een gebruiker bij zowel een groep als een organisatie-eenheid hoort waarvoor app- en extensiebeleid is ingesteld, krijgt het beleid dat is ingesteld voor groepen voorrang op het beleid dat is ingesteld voor organisatie-eenheden. Dit heeft geen invloed op de beleidsprioriteit die is ingesteld door het beleid CloudPolicyOverridesPlatformPolicy en CloudUserPolicyOverridesCloudMachinePolicy. Ga voor meer informatie naar Meer informatie over Chrome-beleidsbeheer. Je moet mogelijk ook controleren of een gebruiker bij een beveiligingsgroep hoort. Ga voor meer informatie naar De toegang tot gevoelige gegevens beheren met beveiligingsgroepen.

App-beheer instellen

Kan worden toegepast op ingelogde gebruikers op elk apparaat of ingeschreven browsers op Windows, Mac of Linux. Zie Begrijpen wanneer de instellingen gelden voor meer informatie.

Alles openen  |  Alles sluiten

Beleid voor een app instellen (belangrijkste stappen)
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then  Apparatenand then Chromeand then Apps en extensies. De pagina Overzicht wordt standaard geopend.

Als je je hebt aangemeld voor Cloudbeheer voor de Chrome-browser, ga je naar Menu and then Chrome-browserand thenApps en extensies.

3. Klik bovenaan op het type app of extensie dat je wilt configureren:
    • Gebruikers en browsers: De app instellen voor gebruikers die inloggen met een beheerd Google-account op elk apparaat en voor geregistreerde browsers. Je kunt de app ook instellen voor een specifieke organisatie-eenheid of groep.
    • Kiosks: De app implementeren als kiosk-app op een beheerd ChromeOS-apparaat als de app is ingesteld als kiosk in het manifestbestand van de app. Zie Chrome-kiosk-apps maken en implementeren voor meer informatie over hoe je Chrome OS-apparaten omzet in apparaten voor één doel.
    • Beheerde gastsessies: De app configureren voor gebruikers die inloggen bij een beheerde gastsessie op een beheerd ChromeOS-apparaat.
  4. (Alleen gebruikers) Doe het volgende om de instelling toe te passen op een groep:
    1. Selecteer Groepen.
    2. Selecteer de groep waarop je de instelling wilt toepassen.
  5. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  6. Zoek de app die je wilt beheren en klik erop. Zie Apps bekijken hieronder.
  7. Stel in het deelvenster dat rechts wordt geopend het app- en extensiebeleid in dat je wilt wijzigen. Meer informatie over elke instelling
  8. Klik op Opslaan.
Apps bekijken

In de Beheerdersconsole kun je een lijst maken met alle apps en extensies waarvoor je beleidsregels hebt ingesteld voor een bepaalde organisatie-eenheid.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then  Apparatenand then Chromeand then Apps en extensies. De pagina Overzicht wordt standaard geopend.

Als je je hebt aangemeld voor Cloudbeheer voor de Chrome-browser, ga je naar Menu and then Chrome-browserand thenApps en extensies.

3. Klik bovenaan op het type app of extensie dat je wilt bekijken:
    • Gebruikers en browsers
    • Kiosks
    • Beheerde gastsessies
  4. Kies links je zoekopdracht:
    • Gebruikers: Zoeken naar apps voor een specifieke gebruiker.
    • Groepen: Zoeken naar apps in een specifieke groep.
    • Organisatie-eenheden: Zoeken naar apps in een specifieke organisatie-eenheid.
  5. Klik bovenaan op Zoeken of een filter toevoegen en zoek op:
    • Volledige tekst: Voer de naam of ID van de app of extensie in.
    • Titel: Voer de naam van de app of extensie in.
    • ID: Voer de ID van de app of extensie in.
    • Type: Kies of je Android-, Chrome- of web-apps wilt weergeven.
    • Installatiebeleid: Kies of je apps wilt weergeven afhankelijk van het installatiebeleid voor de apps.
  6. Klik op Toepassen.
Apps toevoegen

In de Chrome Web Store of Google Play kun je zoeken naar apps die je wilt toevoegen en instellen. Als je een progressive web-app wilt installeren voor gebruikers of een snelkoppeling naar een website wilt maken, voeg je de app toe met de URL.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then  Apparatenand then Chromeand then Apps en extensies. De pagina Overzicht wordt standaard geopend.

Als je je hebt aangemeld voor Cloudbeheer voor de Chrome-browser, ga je naar Menu and then Chrome-browserand thenApps en extensies.

3. Klik op het type app of extensie dat je wilt toevoegen:
    • Gebruikers en browsers
    • Kiosks
    • Beheerde gastsessies
  4. (Alleen gebruikers) Doe het volgende om de instelling toe te passen op een groep:
    1. Selecteer Groepen.
    2. Selecteer de groep waarop je de instelling wilt toepassen.
  5. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  6. Als je een betaalde Chrome Web Store-app wilt toevoegen, klik je op Toevoegen Vraag toevoegen en kies je Chrome-app of -extensie toevoegen met de ID.
    Opmerking: Deze optie is niet beschikbaar voor Google Workspace for Education Fundamentals-klanten.
  7. Als je een gratis app wilt toevoegen, klik je op Toevoegen Vraag toevoegen en kies je een optie:
    • Toevoegen uit de Chrome Web Store
    • Toevoegen vanuit Google Play
    • Chrome-app of -extensie toevoegen met de ID
    • Toevoegen via URL (alleen beschikbaar bij de optie Gebruikers en browsers)
  8. Als je een app toevoegt via de Chrome Web Store of Google Play, zoek je de app en klik je op Selecteren. Accepteer de app-rechten namens je organisatie als daarom wordt gevraagd.
  9. Als je een app toevoegt via de ID, voer je de ID in en klik je op Opslaan. Als de app niet in de Chrome Web Store staat, voer je de ID in en selecteer je Via een aangepaste URL. Voer de URL in en klik op Opslaan.
  10. Als je een een URL gebruikt:
    1. Voer de URL van de progressive web-app (PWA) of websitesnelkoppeling in.
    2. Kies hoe je de app wilt openen:
      • Openen in een browsertabblad: Voor websitesnelkoppelingen.
      • Openen in een afzonderlijk venster: Voor websitesnelkoppelingen of PWA's.
      • Alleen openen als progressive web-app (PWA): Voor PWA's. Alleen beschikbaar voor Gebruikers en browsers.
    3. Als je Alleen openen als progressive web-app (PWA) kiest, wordt de unieke waarde voor de manifest-ID van de PWA automatisch toegevoegd. Als de ID niet wordt gevonden, moet je deze handmatig toevoegen. Ga naar de documentatie voor Chrome-ontwikkelaars.
    4. Klik op Opslaan.
Apps verwijderen
Je kunt apps verwijderen als je deze niet meer wilt dat deze worden gebruikt op gebruikersapparaten. De volgende keer dat gebruikers inloggen op het ChromeOS-apparaat, worden de app en de gebruikersgegevens daarin verwijderd.

App- of extensie-ID zoeken

Als je een specifieke app of extensie wilt verwijderen (inclusief apps en extensies die vooraf zijn geïnstalleerd op apparaten), moet je eerst de ID hebben van de app of extensie. Elke app en extensie heeft een eigen, unieke ID, die in alle versies hetzelfde is. Elke ID bevat 32 tekens.

Ga zo te werk om de ID te vinden van de app of extensie die je wilt verwijderen:

1. Ga op een beheerd ChromeOS-apparaat naar chrome://system.
  2. Ga links naar extensies.
  3. Klik op Uitvouwen.
  4. Zoek in de lijst de app of extensie die je wilt verwijderen en noteer de ID.

Een app en de gebruikersgegevens daarin verwijderen

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then  Apparatenand then Chromeand then Apps en extensies. De pagina Overzicht wordt standaard geopend.

Als je je hebt aangemeld voor Cloudbeheer voor de Chrome-browser, ga je naar Menu and then Chrome-browserand thenApps en extensies.

3. Klik bovenaan op Gebruikers en browsers.
  4. (Alleen gebruikers) Doe het volgende om de instelling toe te passen op een groep:
    1. Selecteer Groepen.
    2. Selecteer de groep waarop je de instelling wilt toepassen.
  5. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  6. Zoek de app die je wilt verwijderen en klik erop.
  7. Kies Blokkeren onder Installatiebeleid.
  8. Klik op Opslaan.

Over de pagina Apps en extensies

Op de pagina Apps en extensies kun je de volgende informatie bekijken voor al je apps en extensies.

Veld Beschrijving

App

De naam en ID van de app of extensie. De indeling van de ID hangt af van het type app of extensie:

• Android: De unieke app-ID van de Android-app die lijkt op een Java-pakketnaam, zoals com.example.myapp. De ID is een unieke ID van de app in de Beheerdersconsole, op de apparaten van gebruikers en in Google Play.
  • Chrome: Voor apps die worden gehost in de Chrome Web Store is de unieke ID 32 tekens lang. Voor zelfgehoste apps zijn de naam en de ID hetzelfde. De app-ID is een unieke ID van de app in de Beheerdersconsole, op de apparaten van gebruikers en in de Chrome Web Store.
  • Web: De URL van de web-app.

Installatiebeleid

Geeft aan hoe de app of extensie is geïnstalleerd voor gebruikers. Bijvoorbeeld Installeren toestaan of Afgedwongen installeren.

Zie Meer informatie over installatiebeleid hieronder voor meer informatie.

Versie vastzetten

Gebruikers en browsers: Voor Chrome OS-apparaten met versie 89 of hoger
Beheerde gastsessies: Voor Chrome OS-apparaten met versie 98 of hoger

Geeft aan of de app of extensie is vastgezet op een specifieke versie. Bij apps en extensies die zijn vastgezet op een verouderde versie staat een waarschuwingssymbool dat er een nieuwere versie beschikbaar is.

Zie Updates van Chrome-apps of -extensies vastzetten voor meer informatie.

Meer informatie over installatiebeleid

Welke installatiebeleidsregels er beschikbaar zijn, hangt af van of je een app of extensie updatet voor gebruikers en browsers, kiosks of beheerde gastsessies.

Installatiebeleid Wat het doet Geldt voor
Afgedwongen installeren

Hiermee wordt de app automatisch geïnstalleerd en kunnen gebruikers
deze niet verwijderen.

Gebruikers en browsers

Beheerde gastsessies

Afgedwongen installeren en vastzetten op de ChromeOS-taakbalk Hiermee wordt de app automatisch geïnstalleerd en kunnen
gebruikers deze niet verwijderen. Op ChromeOS-apparaten wordt de app
vastgezet op de taakbalk.

Gebruikers en browsers

Beheerde gastsessies

Installeren toestaan Hiermee kunnen gebruikers de app installeren.

Gebruikers en browsers

Blokkeren Hiermee wordt voorkomen dat gebruikers de app installeren en wordt de app
verwijderd voor gebruikers voor wie de app is geïnstalleerd.

Gebruikers en browsers

Geïnstalleerd Hiermee wordt de app automatisch geïnstalleerd en kunnen
gebruikers deze niet verwijderen.
Kiosks
Niet geïnstalleerd Hiermee wordt de app automatisch verwijderd.

Kiosks

Beheerde gastsessies

Apps en extensies implementeren

Bekijk deze demovideo met stapsgewijze instructies

How to deploy applications for ChromeOS

Meer informatie over instellingen voor apps en extensies

Welke instellingen er beschikbaar zijn, hangt af van of je een app of extensie updatet voor gebruikers en browsers, kiosks of beheerde gastsessies.

Gebruikers en browsers

Extensie is verplicht voor de incognitomodus

Stel een lijst met extensie-ID's in die vereist zijn voor browsen in de incognitomodus. Bij het openen in een incognitosessie wordt beheerde gebruikers gevraagd bepaalde extensies toe te staan in de incognitomodus voordat ze kunnen browsen.

Opmerking: Check het beleid IncognitoModeAvailability om te zorgen dat de incognitomodus aanstaat. Als de incognitomodus uitstaat, heeft het beleid MandatoryExtensionsForIncognitoNavigation geen effect.

Starten bij inloggen

Hiermee bepaal je of de PWA automatisch wordt gestart als een gebruiker inlogt op het ChromeOS-apparaat.

• Gebruikers toestaan handmatig te openen: Gebruikers kunnen instellen dat de app automatisch wordt geopend als ze inloggen.
  • Afgedwongen starten en sluiten toestaan: De app wordt automatisch gestart als de gebruiker inlogt. Gebruikers, taakbeheer en web-API's kunnen de app sluiten.
  • Afgedwongen starten en afsluiten niet toestaan: De app wordt automatisch gestart als de gebruiker inlogt. Gebruikers, taakbeheer en web-API's kunnen de app niet sluiten.

Instellingen voor gebruikers en browsers en voor beheerde gastsessies

Toevoegen aan de Chrome Web Store-collectie
Hiermee wordt de app aanbevolen aan gebruikers in de Chrome Web Store.
Rechten en URL-toegang

Hiermee stel je in dat gebruikers geen apps of extensies kunnen gebruiken waarvoor bepaalde rechten zijn vereist die niet worden toegestaan door je organisatie. Zie Apps en extensies blokkeren op basis van rechten voor meer informatie.

Bepaal of apps of extensies in het algemeen de webpagina's kunnen aanpassen die je opgeeft. Zie Voorkomen dat Chrome-extensies webpagina's aanpassen voor meer informatie.

Zakelijke challenge toestaan

Hiermee kan een gedwongen geïnstalleerde app de API's chrome.enterprise.platformKeys.challengeUserKey en challengeMachineKey aanroepen. Bekijk de Handleiding voor ontwikkelaars voor de Verified Access API voor meer informatie.

Implementatie-instellingen

Hiermee geef je de versie op waarop zelfgehoste Chrome-apps en -extensies worden vastgezet. Zie Zelfgehoste apps vastzetten voor meer informatie.

Instellingen voor gebruikers en browsers, kiosks en beheerde gastsessies

Beleid voor extensies

Voor sommige apps en extensies kun je aangepast beleid installeren. Een kiosk-app voor digitale borden kan bijvoorbeeld een rooster bevatten in een JavaScript Object Notation-bestand (json).

Check voordat je aangepast beleid installeert de documentatie van de app of extensie om te zien of en zo ja, welk aangepast beleid je kunt instellen. Vul vervolgens de JSON-gegevens in het tekstveld in. We raden je aan de json-validatietool van je keuze te gebruiken om de configuratie vooraf te controleren.

Beleid voor web-apps

Voor sommige web-apps en PWA's (progressive web-apps) kun je beheerd configuratiebeleid doorgeven met JSON. Een web-app voor videovergaderingen kan bijvoorbeeld specifieke instellingen gebruiken voor je hele organisatie. Je kunt deze instellingen configureren voor alle gebruikers met JSON.

Check voordat je aangepast beleid installeert de documentatie van de app of extensie om te zien of en zo ja, welk aangepast beleid je kunt instellen. Vul vervolgens de JSON-gegevens in het tekstveld in. We raden je aan de json-validatietool van je keuze te gebruiken om de configuratie vooraf te controleren.

Kiosk-instellingen

App toestaan batterijgebruik te beheren
Hiermee kan de app de API's voor energie-instellingen controleren, die verantwoordelijk zijn voor het standaardgedrag van het ChromeOS-apparaat.
Geïntegreerde desktop gebruiken
Hiermee kunnen gebruikers een app weergeven op meerdere beeldschermen of tv's met dezelfde resolutie. Maximaal 2 externe beeldschermen worden ondersteund. Als de geïntegreerde desktopmodus aan staat, is dit de standaardmodus als een gebruiker een beeldscherm aansluit op zijn apparaat. Wanneer deze instelling is uitgezet, kunnen gebruikers nog steeds 2 externe beeldschermen gebruiken, maar worden individuele vensters op het ene of het andere beeldscherm weergegeven, zelfs als het bureaublad op beide beeldschermen wordt getoond.
Schermtoetsenbord toestaan
Hiermee kan het schermtoetsenbord worden gebruikt in een app. Als het schermtoetsenbord is uitgezet, wordt het nooit weergegeven op het scherm, zelfs niet op apparaten met een touchscreen of waarvoor aanraken is aangezet.
Plug-ins aanzetten
Hiermee kun je instellen of websites plug-ins mogen uitvoeren. Plug-ins worden door websites gebruikt om bepaalde soorten webcontent aan te zetten die door Chrome anders niet kan worden verwerkt. Plug-ins worden standaard automatisch uitgevoerd op kiosks.
Bovenste rij van het toetsenbord instellen op Fn-toetsen
Bepaalt het standaardgedrag van de bovenste rij toetsen op het toetsenbord. Als je deze instelling inschakelt, functioneren de toetsen als functietoetsen, zoals F1 en F2. Als de instelling uit staat, functioneren de toetsen als mediatoetsen, zoals Afspelen en Pauzeren. Gebruikers kunnen een mediatoets in een functietoets veranderen (en vice versa) door de toets Zoeken ingedrukt te houden op het toetsenbord van de Chromebook.
Onderhoudsperiode
Hiermee kun je de begin- en eindtijd (lokale tijd) van een onderhoudsperiode voor de kiosk-app invullen. Bij de begintijd wordt de kiosk-app automatisch gestopt. Vervolgens wordt onderhoud uitgevoerd aan de app, zoals app-updates. Bij de eindtijd wordt de app automatisch opnieuw gestart.

Instellingen voor automatisch opstarten van kiosk-apps

Statuscontrole aanzetten
Selecteer Statuscontrole aanzetten om toe te staan dat rapporten worden verzonden over de status van de kiosk. Hierna kun je controleren of een apparaat online is en naar behoren werkt.
Uploaden van systeemlogboeken aanzetten

Selecteer Uploaden van systeemlogboeken aanzetten om automatisch systeemlogboeken op te slaan voor kiosk-apparaten. Logboeken worden elke 12 uur opgeslagen en worden geüpload naar de beheerdersconsole. Daar worden ze maximaal 60 dagen bewaard. Op elk moment kunnen er 7 logboeken worden gedownload: 1 voor elke dag van de afgelopen 5 dagen, 1 van 30 dagen geleden en 1 van 45 dagen geleden.

Zie De kioskstatus controleren voor meer informatie.

Opmerking: Voordat je instelt dat logboeken worden geüpload, moet je eerst de gebruikers van beheerde kiosk-apparaten op de hoogte stellen dat hun activiteiten gecontroleerd kunnen worden en dat gegevens onbedoeld kunnen worden opgeslagen en gedeeld. Als je je gebruikers hier niet van op de hoogte stelt, ben je in overtreding van de voorwaarden van je overeenkomst met Google.

Schermrotatie (rechtsom)
Selecteer de juiste schermstand om de schermrotatie voor kiosk-apparaten te configureren. Als je wilt dat het scherm wordt geroteerd zodat het in de portretstand komt te staan, selecteer je 90 graden. Dit beleid kan worden overschreven door op het apparaat handmatig een andere schermstand te configureren.