Planerar du en strategi för återgång till kontorsarbete? Se hur Chrome OS kan vara till hjälp.

Rensa data från ChromeOS-enhet

Du kan rensa lokal enhets- och användardata för felsökning, borttagning av data eller av andra orsaker. Om enheten är registrerad i din organisation kan du fjärrensa enhetsdata. Om inte kan du rensa lokal data manuellt. Mer information finns i Rensa en ChromeOS-enhet manuellt.

Obs! Om du vill hantera en ChromeOS-enhet i organisationen måste den registreras innan någon användare loggar in på den (inklusive du som administratör). Om en användare loggar in innan enheten har registrerats gäller inte policyerna och inställningarna för Google Workspace-kontot och enheten måste rensas för att starta om registreringen och hantera enheten i organisationen.

All kontoinformation och data som lagras på ChromeOS-enheten och som inte synkroniseras med Google Chrome Sync, som foton, hämtade filer och sparade nätverk, tas bort vid en rensning.

Fjärrensa en ChromeOS-enhet

Det är enbart en administratör som kan fjärrensa en enhet och enheten måste hanteras. Detta återställer endast enheten. Om du vill fjärradministrera och återställa en enhet läser du Reparera, återanvänd eller fasa ut ChromeOS-enheter.

Fjärrensa en eller flera enheter
  1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Från startsidan för administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Enheterföljt avChromeföljt avEnheter.
  3. Klicka på Alla enheter till vänster om du vill visa alla enheter. Välj annars en underordnad organisationsenhet.
  4. (Valfritt) Använd filter för att söka efter specifika enheter. Mer information finns i Filtrera efter status.
  5. Så här rensar du en enskild enhet:
    1. Klicka på serienumret för den enhet du vill rensa.
    2. Välj Återställ på sidan Enhetsinformation.
  6. Så här rensar du flera enheter:
    1. Markera rutorna bredvid de enheter som du vill fjärrensa.
    2. Välj Merföljt avÅterställ högst upp.
  7. Gör följande i rutan:
    1. Välj Rensa användarprofiler eller Återställ standardinställningar.
    2. Välj Jag förstår att detta tar bort data från enheten och att denna åtgärd inte kan ångras.
    3. Klicka på Återställ igen.

Rensa en ChromeOS-enhet manuellt

De exakta stegen för din enhet kan variera. Om ChromeOS-enheten är listad nedan följer du de här stegen. I annat fall följer här allmänna steg som gäller för alla ChromeOS-enheter.

När du startar återställningsläget kan du rensa enheter med hjälp av internetåterställning om det finns ett sådant alternativ. Annars använder du utvecklarläget eller USB-återställningsalternativen.

Återställa Chromebook till standardinställningarna (rekommenderas)
  1. Logga ut från Chromebook.
  2. Håll nere på Ctrl+Alt+Skift+r.
  3. Välj Starta om.
  4. I rutan som visas väljer du Powerwashföljt avFortsätt.
  5. Följ anvisningarna som visas och logga in med ditt Google-konto.
    Obs! Det konto som du loggar in med när du har återställt Chromebook blir ägarkonto.
Rensa en Chromebook – utvecklarläge
  1. Stäng av din Chromebook.
  2. Tryck på Esc+Uppdatera+Power.
    Ett gult utropstecken (!) eller Infoga ett USB-minne för återställning visas.
  3. Tryck på Ctrl + D och öppna utvecklingsläget. Tryck sedan på Retur.
  4. Tryck på mellanslag och tryck sedan på Retur.
    Lokal data tas bort i Chromebook och enheten återgår till ursprungsläget. Det här kan ta flera minuter.
    Obs! Om obligatorisk registrering har aktiverats för enheten visas ett meddelande om att utvecklarläget är blockerat. Detta förkortar rensningsprocessen och tillåter fortfarande återregistrering vid automatisk omstart i säkert läge.
  5. När övergången är klar trycker du på blanksteg och sedan på Retur för att återgå till det säkra läget.
  6. Registrera din Chromebook innan du loggar in på den.
Rensa en Chromebook – återställ via internetanslutning

Enheter där du kan återställa via internet, till exempel HP Elite Dragonfly, och som är anslutna till internet.

1. Stäng av din Chromebook.
  2. Tryck på Esc+Uppdatera+Power.
  3. Välj Återställ med internetanslutning.
  4. Tryck på Retur för att gå till nästa skärm.
  5. Om du vill ansluta till ett nätverk och påbörja återställningen trycker du på Retur.
  6. Välj nätverksanslutningen och tryck på Retur.
  7. Om du uppmanas att göra det anger du ditt lösenord och trycker på Retur. Ethernet kräver inget lösenord.
    Obs! Om du vill visa lösenordet trycker du på Tabb.
  8. Det kan ta några minuter att ansluta till nätverket.
  9. När du startar återställningen trycker du på Retur för att fortsätta till nästa skärm.
  10. När återställningen är klar startas Chromebook om.
  11. Registrera din Chromebook innan du loggar in på den.
Rensa en Chromebook-surfplatta
  1. Om enheten inte laddar (stickkontakten är inte i eller också är enheten inkopplad men fulladdad) trycker du och håller på knapparna Volym upp, Volym ned och strömbrytaren tills batteriindikatorns LED-lampa ändrar färg till orange. Släpp då knapparna och kontrollera att LED-lampan ändrar färg till grön.
  2. Om enheten är ansluten och laddar trycker och håller du på knapparna Volym upp, Volym ned och strömbrytaren tills den batteriindikatorns LED-lampa blinkar orange. Släpp då knapparna och kontrollera att LED-färgen förblir orange.
    Obs! Om enheten stängs av helt slår du på den igen och startar om den.
  3. När du uppmanas att sätta i ett USB-minne eller SD-kort för en återställning trycker du på knappen Volym upp eller Volym ned knappen för att öppna alternativmenyn.
  4. Tryck samtidigt på knapparna Volym upp och Volym ned.
  5. Välj Bekräfta inaktivering av OS-verifiering och tryck på strömbrytaren.
  6. Välj Utvecklaralternativ och tryck på strömbrytaren.
  7. Välj Starta från intern hårddisk och tryck på strömbrytaren.
    Lokal data tas bort från Chromebook-surfplattan och enheten återgår till ursprungsläget. Detta tar cirka 15 minuter.
  8. Välj Aktivera OS-verifiering och tryck på strömbrytaren för att återgå till säkert läge.
  9. Välj Bekräfta aktivering av OS-verifiering och tryck på strömbrytaren.
  10. Registrera Chromebook-surfplattan innan du loggar in.

Viktigt! Stegen ovan kanske inte fungerar på alla enheter. Kontakta Googles support om du inte är säker på att du kan återställa enheten efter att du rensat den.

Rensa en Chromebox
  1. Anslut ett tangentbord till enheten.
  2. Stäng av din Chromebox.
  3. Stick in ett gem (eller häftstift) i återställningshålet:
    Här är ett exempel på vad du kan titta efter:

4. Håll återställningsknappen intryckt med ett gem samtidigt som du aktiverar enheten.
  5. Tryck på Ctrl+D. En tydlig ändring av skärmens text ska synas.
  6. Tryck på återställningsknappen med gemet igen.
    Enheten startas om och ett rött utropstecken visas.
  7. Tryck på Ctrl+D.
    Chromebox startar om och startar övergången till utvecklarläge. Detta rensar all lokal data och tar flera minuter att slutföra.
    Obs! Om obligatorisk registrering har aktiverats för enheten visas ett meddelande om att utvecklarläget är blockerat. Detta förkortar rensningsprocessen och tillåter fortfarande återregistrering vid automatisk omstart i säkert läge.
  8. I startfönstret trycker du på mellanslagstangenten och sedan på Retur för att starta om enheten och återgå till säkert läge.
  9. Om du använder en hanterad Chromebox för din skola eller verksamhet följer du de här stegen för att registrera enheten.
    Om du använder en Chromebox för möten läser du Registrera din enhet istället.

Frågor

Obs! Om enheten inte tillhör en organisation och ska användas som en personlig enhet slutför du konfigureringen på skärmen med ett personligt Google-konto.

Det står att min enhet har markerats för företagshantering. Vad ska jag göra?

Meddelandet Den här enheten kommer att hanteras av domän.com innebär att enheten är konfigurerad för Tvingad återregistrering av administratören för domänen.

Om du är medlem i den här organisationen anger du dina inloggningsuppgifter på den här skärmen för att registrera enheten.

Om du ser den här registreringsskärmen och din enhet inte tillhör en organisation (om du exempelvis har köpt den online och inte registrerat den) besöker du den här sidan för anvisningar.

Inget händer när jag trycker på Ctrl+D.

Om du använder ett externt USB-tangentbord kontrollerar du att det är anslutet direkt till enheten. Bluetooth-tangentbord kanske inte fungerar.

Obs! Om enheten inte tillhör en organisation och du vill använda den som en personlig enhet slutför du konfigurationen på skärmen med ditt personliga Google-konto.

Google och relaterade märken och logotyper är varumärken som tillhör Google LLC. Alla andra företags- och produktnamn är varumärken som tillhör de företag som de är kopplade till.