Om datadriven attribution för MCF

Tilldela kontaktpunkterna i din marknadsföring rätt värde.
Denna funktion är endast tillgänglig i Google Analytics 360, en del av Google Marketing Platform.
Läs mer om Google Marketing Platform.

Till skillnad från vanliga positions- och regelbaserade attributionsmodeller använder datadrivna attributionsmodeller för MCF (flerkanalstrattar) faktisk data från ditt Analytics-konto. Utifrån den informationen skapas anpassade modeller för hur kontaktpunkterna mellan kund och marknadsföring ska tillskrivas konverteringsvärde längs kundens hela väg till konvertering. Den anpassade datadrivna modellen ger en fullständig bild av vilka digitala kanaler och sökord som ger bäst resultat. På så sätt kan du fatta mer välgrundade beslut om var du ska investera dina marknadsföringsresurser.

Innehåll i artikeln:

Vilken data analyseras?

Utöver data från organiska sökningar, direkt trafik och hänvisningstrafik analyserar datadriven attribution för MCF data från alla Googles produkter som du har länkat till Analytics, som Google Ads, Googles Display-nätverk och Campaign Manager 360. Dessutom ingår data som du importerar via funktionen Överföring av kostnadsdata. Datadriven attribution för MCF använder data om konverteringsvägar från flerkanalstrattar och data om användarnas väg genom tratten som inte leder till konvertering.

Så fungerar det

Datadriven attribution för MCF bygger på lösningskonceptet Shapley Value från den kooperativa spelteorin. Med hjälp av det här konceptet är det möjligt att ge algoritmbaserade rekommendationer för attribution för varje kanal som definieras i den standardinställda kanalgrupperingen. Kontaktpunkterna tillskrivs delvärden utifrån hur dina marknadsföringsaktiviteter påverkade de relevanta resultatmätvärden som du har angett.

Läs mer

Se din anpassade modell

Med rapporten Modellutforskare kan du utforska hur din datadrivna modell viktas efter kanal och position. Modellerna uppdateras varje vecka och konverteringsinformationen för varje vecka får en egen modell. Eftersom modellerna uppdateras automatiskt över tid speglar de förändringar i din marknadsföring.

Datadriven attribution för MCF och byggverktyget för anpassade modeller

Du kan använda datadriven attribution som basmodell när du använder byggverktyget för anpassade modeller i Analytics. På så sätt kan du lägga till anpassade regler för den datadrivna attributionsmodellen.

Analytics beräknar den datadrivna attributionsmodellen baserat på en definierad delmängd av din data. Anpassade regler påverkar inte viken data som görs tillgänglig för modellbearbetningen. Dessutom gäller att när du väljer datadriven attribution som basmodell får alternativet Tillbakablicksperiod i byggverktyget för anpassade modeller ingen effekt.

Krav för att använda datadriven attribution för MCF

För att vara kvalificerad för datadriven attribution för MCF måste du

• vara Google Analytics 360-användare
  • ha konfigurerat antingen spårning av e-handel eller mål
  • ha ett Google Ads-konto med minst 15 000 klick i Google Sök och en konverteringsåtgärd med minst 600 konverteringar inom 30 dagar.

Om du vill fortsätta använda modellen behöver du ha uppfyllt aktuell minimigräns för konverteringar under de senaste 28 dagarna:

• 400 konverteringar per konverteringstyp med minst två interaktioner
    OCH
  • 10 000 konverteringsvägar i den valda rapportvyn (motsvarar ungefär 10 000 användare, även om en enskild användare kan generera flera konverteringsvägar)

Ställa in datadriven attribution för MCF

Om du är Google Analytics 360-användare och har rollen Redigerare gör du så här för att aktivera datadriven attribution för MCF för en av dina kontovyer:

1. Logga in på Google Analytics.
  2. Klicka på Administratör och leta reda på vyn där du vill aktivera datadrivna attributionsmodeller för MCF.
  3. Klicka på Vyinställningar.
  4. Välj Aktivera datadrivna modeller under Modellinställningar.
    Om du deltar i Campaign Manager 360-integrationen ska du också välja de Floodlight-konverteringstyper som du vill modellera. Du kan välja upp till 20 stycken.
    Select Floodlight conversions
  5. Klicka på Spara.

Datadriven attribution för MCF börjar analysera informationen direkt. Du hittar den första datadrivna attributionsmodellen bland dina attributionsrapporter inom en vecka.