Denna artikel handlar om Google Analytics 4-egendomar. Om du använder en Universal Analytics-egendom kan du läsa avsnittet Universal Analytics i detta hjälpcenter.

Konfigurera Analytics för en webbplats (Universal Analytics)

Den här artikeln är avsedd för den som vill konfigurera Analytics (med en Universal Analytics-egendom) på en ny webbplats.Universal Analytics är den tidigare versionen av Analytics och har endast stöd för webbmätning. Om du behöver ett UA-spårnings-id följer du anvisningarna i den här artikeln.
Följ anvisningarna nedan noga.Tänk på att klicka på Visa avancerade alternativ och aktivera sedan reglaget Skapa en Universal Analytics-egendom enligt nedan. Om du inte gör detta skapar du en Google Analytics 4-egendom i stället.

Skapa ett Analytics-konto

Det första steget är att skapa ett Analytics-konto, om du inte redan har ett. Fortsätt med att skapa en egendom såvida du inte vill skapa ett separat konto för webbplatsen. Du kan till exempel skapa ett nytt konto om webbplatsen tillhör ett separat företag.

1. I Administratör, i kolumnen Konto, klickar du på Skapa konto.
  2. Ange ett kontonamn. Ange inställningarna för datadelning för att styra vilken data du delar med Google.
  3. Klicka på Nästa för att lägga till den första egendomen i kontot.

Skapa en egendom

1. Går du vidare från Skapa ett Analytics-konto ovan? Fortsätt i så fall med steg 2.I annat fall:
    • Administratör tittar du i kolumnen Konto och kontrollerar att du har valt rätt konto. Klicka sedan på Skapa egendom i kolumnen Egendom.
  2. Ge egendomen ett namn (till exempel ”Webbplats för Mitt AB”) och välj tidszon och valuta för rapporteringen. Om någon besöker din webbplats på en tisdag i deras tidszon, men det fortfarande är måndag i din tidszon registreras besöket som att det skett på måndagen.
    • Om du väljer en tidszon som inbegriper sommartid justerar Analytics tidändringarna automatiskt. Använd Greenwich Mean Time om du inte vill använda sommartid.
    • Om du ändrar tidszonen påverkas bara framtida data. Om du ändrar tidszonen för en befintlig egendom kan det hända att du ser en topp eller dal i datan. Detta kan bero på tidsförskjutningen framåt eller bakåt. Rapporterna kan även innehålla den gamla tidszonen en kort tid efter att du har ändrat inställningen, tills Analytics-servrarna har genomfört ändringen.
  3. Klicka på Visa avancerade alternativ (nedanför fälten för egendomskonfiguration).
  4. Aktivera Skapa en Universal Analytics-egendom.
  5. Ange webbadressen till webbplatsen. Välj protokoll (http eller https).
    De flesta domänvärdar tillåter endast UTF-8-tecken i webbadresser. Använd antingen UTF-8-tecken eller punycode för specialtecken och andra tecken än UTF-8 (inräknat kyrilliska tecken) i domännamnet. Prova att använda en punycode-konverterare för detta.
  6. Välj nu att skapa
    • både en Google Analytics 4-egendom och en Universal Analytics-egendom. Det här alternativet
      • konfigurerar en parallell Google Analytics 4-egendom som samlar in data bredvid din Universal Analytics-egendom. När du har lagt till taggen för Google Analytics 4-egendomen på webbplatsen skickas data till båda egendomarna.Du kan växla mellan olika egendomar med egendomsväljaren eller skärmen Administratör.
      • upprättar en anslutning mellan de två egendomarna så att du senare kan migrera konfigurationsinställningar från din Universal Analytics-egendom till din Google Analytics 4-egendom.
        Så här identifierar du varje enskild egendom: Anta att du kallar din egendom ”Exempel” i steg 2. Då får din Universal Analytics-egendom namnet Exempel (UA-1234567) och Google Analytics 4-egendomen Exempel – GA4 (98765432).
    • endast en Universal Analytics-egendom.Välj det här alternativet om du bara har en Universal Analytics-egendom.
      Om du behöver ett UA-spårnings-id väljer du det här alternativet.
  7. Klicka på Nästa och ange information om ditt företag.
  8. Klicka på Skapa.

Godkänn användarvillkoren för Analytics och tillägget för databehandling om du uppmanas att göra detta och klicka på Slutför.

Ställ in datainsamling (dvs. lägg till den globala webbplatstaggen på din webbplats)

Lägg till den globala webbplatstaggen på en webbplats eller en webbplats med en CMS-värd (till exempel WordPress, Shopify osv.)

Om du valde att bara skapa en Universal Analytics-egendom (om du alltså inte valde att skapa både en GA4- och Universal Analytics-egendom) klistrar du bara in ditt UA-spårnings-id i Google Analytics-fältet för spårnings-id i ditt byggverktyg för webbplatser.

Om du däremot valde att skapa både en GA4-egendom och en Universal Analytics-egendom bör du följa anvisningarna nedan och klistra in hela den globala webbplatstaggen i det anpassade HTML-fältet i ditt byggverktyg för webbplatser. Då kan du se data i både din GA4- och din Universal Analytics-egendom. Om du däremot bara anger ditt UA-id i byggverktyget för webbplatser kan du bara se data i din Universal Analytics-egendom.

1. Leta reda på Global site tag (gtag.js). Analytics-sidtaggen är hela kodavsnittet som visas, som börjar med:
    <!-- Global Site Tag (gtag.js) - Google Analytics -->
    och slutar med
    </script>

Kopiera och klistra in hela Google Analytics-sidtaggen på din webbplats med den anpassade HTML-funktionen i CMS.

• Awesome Motive: Kontakta Awesome Motives support för att få anvisningar om hur du lägger till anpassad HTML på din webbplats.
  • Anvisningar för Blogger
  • Cart.com: Kontakta Cart.coms support för att få anvisningar om hur du lägger till anpassad HTML på din webbplats.
  • Drupal: Kontakta Drupals support för att få anvisningar om hur du lägger till anpassad HTML på din webbplats.
  • Anvisningar för Duda
  • Anvisningar för GoDaddy
  • Anvisningar för Hubspot
  • Anvisningar för Magento
  • One.com: Kontakta Cart.coms support för att få anvisningar om hur du lägger till anpassad HTML på din webbplats.
  • PrestaShop: Kontakta PrestaShops support för att få anvisningar om hur du lägger till anpassad HTML på din webbplats.
  • Salesforce (Demandware): Kontakta Salesforces support för att få anvisningar om hur du lägger till anpassad HTML på din webbplats.
  • Anvisningar för Shopify
  • Site Kit (Wordpress-plugin): Kontakta Site Kits support för att få anvisningar om hur du lägger till anpassad HTML på din webbplats.
  • Anvisningar för Squarespace
    Squarespace erbjuder bara en anpassad HTML-funktion för användare som har en Business and Commerce-prenumeration.
  • TYPO3: Kontakta TYPO3s support för att få anvisningar om hur du lägger till anpassad HTML på din webbplats.
  • VTEX: Kontakta VTEXs support för att få anvisningar om hur du lägger till anpassad HTML på din webbplats.
  • Anvisningar för Weebly
  • Anvisningar för Wix
  • Anvisningar för WooCommerce
  • Anvisningar för WordPress.com

Det kan ta upp till 30 minuter innan datainsamlingen startar. Sedan kan du verifiera att du tar emot data via realtidsrapporten.

Lägga till den globala webbplatstaggen direkt på dina webbsidor

Du måste ha åtkomst till dina webbsidors HTML-kod. Be din webbutvecklare att utföra de här stegen om du inte kan göra det själv.

1. Leta reda på Global Site Tag (gtag.js). Analytics-sidtaggen är hela kodavsnittet som visas, som börjar med:
    <!-- Global Site Tag (gtag.js) - Google Analytics -->
    och slutar med
    </script>
  2. Kopiera och klistra in hela Analytics-sidtaggen direkt efter <head>-taggen på varje sida på din webbplats.

Det kan ta upp till 30 minuter innan datainsamlingen startar. Sedan kan du verifiera att du tar emot data via realtidsrapporten.