Skapa ett anpassat experiment

Du kan skapa ett anpassat experiment utifrån din ursprungliga kampanj och jämföra resultatet av experimentet med resultatet av den ursprungliga kampanjen över tid. Experimentet får en viss andel av originalkampanjens trafik (och budget) så att du kan testa ändringar i kampanjen och fatta välgrundade beslut om vilken strategi som ger bäst avkastning på din investering.

I den här artikeln beskriver vi hur du skapar ett anpassat experiment. Du kan också skapa annonsvarianter och skapa videoexperiment. Mer bakgrundsinformation finns i avsnittet om sidan Experiment.

Anmärkningar om anpassade experiment

• Anpassade experiment är bara tillgängliga för sök-, display-, video- och hotellannonskampanjer. Du kan inte skapa anpassade experiment för app- eller Shopping-kampanjer.

Innan du försöker skapa anpassade experiment bör du se till att ta bort följande utfasade annonstyper från baskampanjen:

• Textannonser
    • Utökade textannonser

Utfasade annonstyper kan inte skapas i experimentet.

• Experiment med apptillgångar är tillgängliga för appkampanjer. Läs mer om hur du skapar ett nytt experiment med apptillgångar.
  • Du kan schemalägga upp till fem experiment för en kampanj men bara köra ett experiment åt gången.
  • Beroende på den ursprungliga kampanjens storlek kan det ta lite tid innan annonserna i experimentet har granskats och börjat visas. Schemalägg experimentet till ett senare datum om du vill vara säker på att det inte börjar köras innan annonserna har granskats.
  • Du kan bestämma hur stor procentandel av budgeten för den ursprungliga kampanjen som du vill avsätta till experimentet. För sökkampanjer kan du även dela upp experimentet med en cookiebaserad eller sökbaserad fördelning. Sådana experiment kan göra det lättare att se vilken kampanjversion som ger bäst resultat. Sedan kan du bestämma om du vill att användare enbart ska se ditt experiment eller din ursprungliga kampanj eller om båda ska visas slumpmässigt.
  • I displaykampanjer används alltid cookiebaserad fördelning så att användarna ser antingen experimentet eller den ursprungliga kampanjen.
  • Du kan bevaka experimentets resultat medan det körs.
Anmärkning om hotellannonskampanjer:
  • Budstrategier för provision per vistelse stöds inte för närvarande.
  • Kom ihåg att uppdatera budvärdet för varje hotellgrupp när du använder standardbud för annonsgrupper.

Viktigt att tänka på

Eventuella ändringar som du gör i den ursprungliga kampanjen återspeglas inte i experimentet. Tänk på att det blir svårare att tolka resultatet om du gör ändringar i den ursprungliga kampanjen eller i experimentet medan experimentet körs.

Om du väljer cookiebaserad fördelning och använder målgruppslistor måste det finnas minst 10 000 användare på listan för att du ska kunna köra anpassade experiment. Om du har färre användare än så kan resultaten bli mindre rättvisande.

Anvisningar

Skapa ett anpassat experiment

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
  1. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Kampanjer i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Experiment.
  4. Klicka på plusknappen högst upp i tabellen Alla experiment och välj Anpassat experiment.
  5. Välj Anpassat experiment(experiment med flera kampanjoptimeringar för en kampanj) och klicka på Fortsätt.
  6. Ange experimentets namn och beskrivning (valfritt) i avsnittet Skapa experimentet. Experimentet får inte ha samma namn som dina kampanjer eller andra experiment.
    1. Välj de ursprungliga kampanjer som du vill testa i experimentet. Då ser du kampanjerna du har valt och experimentet skapas automatiskt.
    2. Ge testkampanjerna ett suffix så att du kan se skillnad på dem och de ursprungliga kampanjerna. Vi lägger till suffixet i alla testkampanjer. Exempel: ”Kampanj 2 (veckoslut_test)”.
    3. Klicka på Fortsätt för att slutföra inställningarna av experimentet. På nästa sida kan du göra ändringar och schemalägga experimentet.
  7. Välj upp till två resultatmätvärden för att mäta hur det går för experimentet. Du kan till exempel välja Klick och Ökning som första mål.
    Obs! Dessa resultatmätvärden visas framhävda i kampanjrapporten, men du kan fortfarande se alla andra mätvärden som vanligt.
    1. Välj i avsnittet Experimentfördelning vilken trafik och budget du vill dela upp experimentet utifrån. Vi rekommenderar att du använder 50 % för att få bästa möjliga jämförelse mellan de ursprungliga kampanjerna och experimentkampanjerna.
    2. Välj de avancerade alternativ du vill använda i experimentet:
      • Cookie-baserat (rekommenderas) tilldelar slumpmässigt användarna experimentkampanjen eller den ursprungliga kampanjen och säkerställer att varje användare bara ser endera kampanjen.
      • Sökbaserat tilldelar slumpmässigt användarna experimentkampanjen eller den ursprungliga kampanjen varje gång en sökning sker. Om en användare gör flera sökningar kan hen se både experimentkampanjen och den ursprungliga kampanjen. Med det här alternativet kan du få statistiskt signifikanta resultat snabbare än med cookiebaserad fördelning.
  8. Välj experimentets startdatum och varaktighet vid Experimentdatum i avsnittet Schemalägg experimentet. Slutdatumet fastställs automatiskt.
  9. Slutför experimentet genom att klicka på Spara. Experimentet är nu klart att köras.
Obs! Efter att du har ställt in och schemalagt ditt anpassade experiment kan du bevaka det anpassade experimentet.

Åtgärda problem med att skapa ett experiment

I vissa situationer kan det inträffa fel när du försöker skapa ett experiment. Här följer några anledningar till att det händer och förslag på hur du kan åtgärda problemet:

När du vill avsluta experimentet

Om du är nöjd med resultatet av experimentet kan du tillämpa experimentet på den ursprungliga kampanjen eller omvandla det till en ny kampanj.

• Om du tillämpar experimentet på den ursprungliga kampanjen tillämpas ändringarna du testade i experimentet på den ursprungliga kampanjen.
  • När du har omvandlat ett experiment till en ny kampanj bör du kontrollera att alla ändringar har tillämpats på den resulterande kampanjen.

I båda fallen bevaras experimentets resultatdata. Läs mer om hur du tillämpar ditt experiment

Om du föredrar att avsluta experimentet gör du det genom att ändra experimentets slutdatum så att det slutar köras vid slutet av dagen. Du kan också klicka på Redigera högst upp till höger på sidan och välja Avsluta nu. Läs mer om hur du gör ändringar i dina experiment

Obs! Annonsmaterial i kampanjer som har statusen Konfigurera eller Skapa genomgår inte granskningsprocessen. Därför förblir annonsmaterialets status Undergår granskning tills utkastet tillämpas på den ursprungliga kampanjen.