Välja bud och budget

Innan du kan visa annonser på Google måste du välja en lämplig budget och lämpliga budgivningsalternativ. Budgeten utgör en utgiftsgräns för en enskild kampanj. Därför bör den vara det genomsnittliga belopp du är villig att betala per dag. Den faktiska kostnaden kan bli lägre beroende på hur du hanterar dina bud.

Obs! Google Ads beräknar budgeten dagligen. Om du behöver bestämma din månadsbudget multiplicerar du den dagliga budgeten med 30,4, vilket är det genomsnittliga antalet dagar i en månad. Läs mer i Budgetöversikt. Använd budgetrapporten för att se din månatliga utgiftsgräns och månadsprognos.

Ditt högsta CPC-bud (högsta kostnad per klick) är det maxbelopp du är villig att betala för ett klick på din annons. Genom att hantera dina bud kan du påverka mängden trafik till dina annonser och avkastningen på din investering. Med högre bud är det troligt att din kampanj får mer trafik men att du också spenderar mer pengar. Med lägre bud är det troligt att kampanjen får färre klick och konverteringar.

I denna artikel beskriver vi hur kampanjbudgeten fungerar, vilka olika budgivningsalternativ du kan välja bland och hur du ställer in bud och budget i en ny kampanj.

Så fungerar kampanjbudgetar

Med Google Ads kan du ange en genomsnittlig daglig budget eller en delad budget för en kampanj. Du kan ställa in en daglig budget med det genomsnittliga belopp som du är villig att betala per dag i kampanjen. Du hittar din genomsnittliga dagliga budget för alla kampanjer i kolumnen Budget på fliken Kampanjer. Om du hellre planerar budgeten per månad i stället för per dag kan du beräkna månadsbudgeten genom att multiplicera din genomsnittliga dagliga budget med 30,4 (det genomsnittliga antalet dagar i en månad).

Tips! Börja i liten skala

Titta till ditt konto varje dag när du har börjat använda en ny budget så att du ser hur det går för dina kampanjer.

Du kan ange en delad budget med det belopp du är villig att betala i flera kampanjer för samma kund. Exemplet nedan visar hur Google Ads optimerar kampanjresultatet när du använder en delad budget.

Exempel

Anta att du har avsatt 1 000 kronor per dag, jämnt fördelat mellan två kampanjer. En viss dag kanske en kampanj får färre exponeringar och klick än vanligt, vilket innebär att du bara spenderar 400 kronor. Med en delad budget kan Google Ads flytta över det överskjutande beloppet på 100 kronor till den andra kampanjen för att maximera ditt totala kampanjresultat.

Delade budgetar är effektiva när du har flera kampanjer med ett gemensamt mål för en kund. Du kan till exempel ange en delad budget när du har säsongsbetonade kampanjer i samband med särskilda högtider, som nyårsafton eller Alla hjärtans dag, och ange en kundspecifik delad budget för att begränsa utgifterna i samband med kundens alla säsongsbetonade kampanjer.

Du hittar delade budgetar i det delade biblioteket i ditt Google Ads-konto.

Delade budgetar fungerar inte med kampanjer som ingår i en kampanjgrupp eller som ingår i experiment.

Överleverans

Eftersom trafiken varierar från dag till dag kan Google tillåta att din kampanj spenderar mer än din genomsnittliga dagliga budget under en dag. Detta kallas överleverans.

Dina kampanjutgifter överstiger dock aldrig två gånger din genomsnittliga dagliga budget under en viss dag. Vårt system ser också till att du under en faktureringsperiod aldrig debiteras mer än 30,4 multiplicerat med ditt genomsnittliga dagliga budgetbelopp. Om din budget till exempel är 100 kronor per dag debiteras du högst 3 040 kronor.

Om Google visar dina annonser för ofta och din månadskostnad blir högre än vad du skulle ha betalat för en månad med den genomsnittliga dagliga budget som du har ställt in, kommer avgifterna ändå inte att överskrida din månatliga utgiftsgräns. Om din månatliga utgiftsgräns till exempel är 3 040 kronor och du har samlat på dig kostnader på 3 100 kronor under en viss faktureringsperiod debiteras du bara 3 040 kronor. Du hittar dessa justeringar på sidan Transaktionshistorik.

Tips! Se din rekommenderade budget

Förbrukar dina kampanjer hela budgeten? Välj budgetinställningen Visa rekommenderad budget, som utgår från kampanjens resultat de senaste 15 dagarna.

Så fungerar budgivning

Auktioner innebär i regel att ett föremål säljs till köparen som lägger det högsta budet. Men i våra annonsauktioner tar vi hänsyn till både kvalitet och bud när vi bestämmer annonsernas position. Det innebär att du även om dina konkurrenter bjuder högre än du kan få en högre position till ett lägre pris om du har mycket relevanta sökord och annonser. Ofta betalar du mindre än ditt högsta bud eftersom du bara betalar det minsta belopp som krävs för att behålla din annonsrankning och de eventuella annonsformat som visas med din annons, till exempel webbplatslänkar. Beloppet du betalar kallas faktisk CPC.

Det finns många olika sätt att ange dina bud, bland annat flera automatiska budstrategier. De flesta annonsörer börjar med budgivningsstrategin Maximera klick eller Manuell CPC.

Budgivning med Maximera klick kontra Manuell CPC

Om ditt mål är att få klick som genererar trafik till din webbplats finns det två CPC-budstrategier som kan passa dig:

• Maximera klick är den enklaste automatiska budstrategin. Det enda du behöver göra är att ange en genomsnittlig daglig budget. Google Ads AI hanterar dina bud så att du får så många klick som möjligt för din budget.
  • Med manuell CPC-budgivning hanterar du dina högsta CPC-bud själv. Du kan ange olika bud för varje annonsgrupp i din kampanj, eller för enskilda sökord eller placeringar. Om du märker att vissa sökord eller placeringar är mer lönsamma än andra kan du använda manuell budgivning för att flytta över en större del av annonsbudgeten till de sökorden eller placeringarna.

Tips! Beräkna sökordstrafik

Prova Sökordsplaneraren om du vill få trafikuppskattningar, till exempel uppskattningar av antalet klick, exponeringar eller genomsnittlig CPC för dina sökord. Informationen kan vara till hjälp när du ska bestämma dina bud och budgetar.

Budjusteringar

Du kan ange budjusteringar som automatiskt höjer eller sänker buden när din annons konkurrerar om att visas på mobila enheter, på särskilda platser och särskilda datum och tider. Budjusteringarna kan hjälpa dig att styra när och var din annons visas, och används utöver dina befintliga bud. Du kan dessutom anpassa budstrategin genom att kombinera flera budjusteringar med varandra, till exempel plats plus tidpunkt eller tidpunkt plus mobila enheter. Läs mer om budjusteringar.

Gör så här

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
  1. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Kampanjer i avsnittsmenyn och sedan på Kampanjer.
  3. Klicka på plusknappen och välj Ny kampanj
  4. Välj den kampanjtyp du vill skapa.
  5. (Valfritt) Ange ett kampanjmål och ange webbadressen till företagets webbplats.
  6. Scrolla till avsnittet Budgivning på sidan Välj kampanjinställningar och välj en budstrategi.
  7. Scrolla till avsnittet Budget och ange en enskild daglig budget eller använd en delad budget.
  8. Ange resten av kampanjinställningarna och klicka på Spara och fortsätt.