Kom ihåg att besöka Din AdSense-sida där du hittar anpassad information om ditt konto som hjälper dig att nå framgång med AdSense.

GDPR – översikt och vägledning

Felsöka överträdelser av policyn för användares medgivande inom EU

Enligt Googles uppdaterade policy för användares medgivande inom EU måste du informera dina användare i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och Förenade kungariket om vissa saker och inhämta deras samtycke till användning av cookies eller annan lokalt lagrad data där detta är ett rättsligt krav, samt till insamling, yppande och användning av personuppgifter i syfte att anpassa annonser. Policyn återspeglar kraven i EU:s ePrivacy-direktiv och kraven i den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR).

I den här artikeln beskriver vi några av de vanligaste frågorna om granskningen av efterlevnad av denna policy. Läs mer om policyn i hjälpcentret för policyn för användares medgivande inom EU.

Utöka alla  Komprimera alla

Vanliga frågor

Jag har fått ett meddelande om att följa policyn för användares medgivande inom EU. Vad innebär det?

Du måste inhämta slutanvändarnas juridiskt giltiga samtycke till att

• använda cookies eller annan lokalt lagrad data där det krävs enligt lag
  • samla in, dela och använda personuppgifter i syfte att anpassa annonser.

När du inhämtar samtycke måste du

• lagra dokumentation om slutanvändarnas samtycke
  • ge slutanvändarna tydliga anvisningar om hur de kan ge och återkalla sitt samtycke.

Enligt vår policy måste varje part som tar emot slutanvändares personuppgifter till följd av användningen av en produkt från Google identifieras. Det är även ett krav att delge tydlig och lättillgänglig information om hur slutanvändarnas personuppgifter används. Vi har publicerat information om hur Google använder uppgifterna. För att följa upplysningsskyldigheterna gällande Googles dataanvändning rekommenderar vi att du länkar till den här sidan i upplysningen.

Vår policy för användares medgivande inom EU kräver att du tydligt identifierar alla parter som du lämnar ut data till. Detta innebär att du måste informera varje användare om vilka annonsteknikleverantörer du använder, oavsett om du använder gruppen med de vanligaste leverantörerna eller en egen lista över leverantörer. Du kan se dessa kontroller och listan över annonsteknikleverantörer i ditt Ad Manager-, AdSense- och AdMob-konto. Läs mer om annonsteknikleverantörer

Mer information om vanliga misstag vid implementeringen av en samtyckesmekanism finns på den här listan.

Är e-postmeddelandet ”Efterlevnad av Googles policy för användares medgivande inom EU” legitimt?
Ja, om du har fått ett meddelande från publisher-policy-no-reply@google.com innebär det att de webbplatser eller appar som anges i den bifogade textfilen inte följer vår policy. Denna policy återspeglar vår tolkning av GDPR-efterlevnad enligt riktlinjer från dataskyddsmyndigheter i EU och/eller Förenade kungariket. Om du har fler frågor eller funderingar kan du kontakta oss på ddp-gdpr-escalations@google.com.
Jag har fått ett meddelande om att följa policyn för användares medgivande inom EU. Vad ska jag göra nu?
Kontrollera att webbplatserna och apparna som anges i meddelandet följer vår policy. Följande checklista kan hjälpa dig att undvika vanliga misstag när du implementerar en samtyckesmekanism:
  • Har du förklarat för användarna hur deras personuppgifter kommer att användas när de ger sitt samtycke till att uppgifterna samlas in på din webbplats eller i din app? Är de till exempel medvetna om att deras personuppgifter används för anpassning av annonser och att cookies kan komma att användas för anpassade och icke-anpassade annonser?
  • Har du kontrollerat att samtyckesmeddelandet visas för användare från alla länder inom EES när de använder din webbplats eller app?
  • Är ditt samtyckesmeddelande lättläst och synligt? (Nämner du till exempel specifikt ”cookies”, ”data” eller ”information”?)
  • Får användarna möjlighet att aktivt ge samtycke, (till exempel  genom att klicka på en knapp där det står OK eller Jag godkänner)?
  • Har du meddelat vilken tredje part (inklusive Google) som också får åtkomst till de användaruppgifter du samlar in på din webbplats eller i din app?
  • Har du informerat användarna om hur deras personuppgifter kommer att användas av Google när de ger sitt samtycke på din webbplats eller i din app, till exempel genom att inkludera en länk till Googles integritetspolicy och användarvillkor? Glöm inte att ange hur tredje part kommer att använda deras personuppgifter.
  • Om du enbart genererar intäkter via icke-anpassade annonser, har du kontrollerat att du inhämtar användares samtycke till att använda cookies och annan lokalt lagrad data (till exempel mobilidentifierare) där detta krävs enligt lag? Observera att icke-anpassade annonser som vi visar på webbplatser fortfarande kräver cookies för att fungera.
  • Om du enbart genererar intäkter från Ad Manager- och AdMob-exponeringar med begränsade annonser och inaktiverar insamling, delning och användning av personuppgifter i syfte att anpassa annonser har Google inte åtkomst till cookies, användaridentifierare eller motsvarande lokalt lagrad data på slutanvändarens enhet. Observera att annonsvisningsteknik (våra JavaScript-taggar och/eller vår SDK-kod) fortfarande cachelagras eller installeras som en del av användarens normala användning av webbläsare och mobila operativsystem. Denna funktion använder inte cookies eller annan lokal lagring som anges i Googles policy för användares medgivande inom EU, vilket innebär att du kan använda funktionen i enlighet med policyn även om slutanvändarens medgivande inte har begärts eller om användaren inte har gett sitt medgivande. Du måste själv bedöma om du uppfyller dina förbindelser, inklusive obligatoriska meddelanden och obligatoriskt samtycke, utifrån lokal lagstiftning i ditt rättskipningsområde. Mer information om den här funktionen finns i hjälpcentret för Ad Manager och hjälpcentret för AdMob.
  • Om du använder en IAB-certifierad CMP, har du angett Googles annonseringsprodukter (Google Advertising Products) som leverantör?
Kan Google granska mitt samtyckesmeddelande och bekräfta att det uppfyller gällande krav?
Vi kan inte verifiera att samtyckesmeddelanden uppfyller kraven i GDPR eftersom vi inte känner till omständigheterna för enskilda företag, vilka kan skilja sig från huvudkraven i vår policy. Vår policy återspeglar skyldigheterna i samband med användning av Googles produkter. Vi rekommenderar att du kontaktar din juridiska avdelning angående efterlevnad av GDPR.
Jag har ingen plattform för samtyckeshantering. Vilka alternativ har jag?
Partner kan skapa en egen samtyckeslösning, använda Integritet och meddelanden eller använda en CMP-lösning från tredje part. Partner som använder en befintlig CMP bör vända sig till sin juridiska avdelning för att kontrollera att de använder en samtyckeslösning som är lämplig för deras omständigheter och kan anpassas så att den speglar dessa omständigheter.
Det finns externa resurser som kan hjälpa dig att välja rätt CMP-leverantör, inklusive listan över CMP:er som har registrerats i IAB:s Transparency and Consent Framework. Observera att detta inte är en uttömmande lista över alla tillgängliga CMP:er och att användning av dem inte garanterar efterlevnad av Googles policy för användares medgivande inom EU, eftersom efterlevnaden är beroende av det specifika samtyckesmeddelandet som visas för användarna. (Mer information finns i checklistan för partner för att undvika vanliga misstag när du implementerar en samtyckesmekanism.)
Hur kan jag korrekt informera användarna om vilken tredje part som också har åtkomst till de användaruppgifter jag samlar in på mina webbplatser och i mina appar?
Vår policy för användares medgivande inom EU kräver att du tydligt identifierar alla parter som du lämnar ut data till (inklusive Google). Detta innebär att du måste informera dina användare om vilka annonsteknikleverantörer du använder, oavsett om du använder gruppen med de vanligaste leverantörerna eller en egen lista över leverantörer. Du kan se dessa kontroller och listan över annonsteknikleverantörer i ditt Ad Manager-, AdSense- och AdMob-konto.
Jag har fått skriftlig information från min lokala dataskyddsmyndighet om att mitt nuvarande arbetssätt uppfyller kraven på GDPR-efterlevnad.
Om du har fått skriftlig information från din lokala dataskyddsmyndighet ber vi dig skriva till oss på ddp-gdpr-escalations@google.com och berätta om denna information.
Jag har fler frågor om policyn för användares medgivande inom EU.
Du kan läsa mer om hur du följer Googles policy på hjälpsidan för policyn. Du kan även kontakta din Google-representant eller oss på ddp-gdpr-escalations@google.com. Vi rekommenderar även att du talar med din juridiska avdelning angående efterlevnad av GDPR och Googles policyer.
Vad kan jag göra för att undvika att cookies placeras utan användarens samtycke?
Vi föreslår att du samarbetar med din CMP-leverantör för att säkerställa att det inte placeras några cookies för Google-annonsering innan du har tagit emot användares samtycke.
Läs gärna också Googles utvecklarhandböcker, bland annat följande utvecklardokumentation om relevanta produkter från Google:

Ad Manager

AdSense

AdSense for Search

Annonseringsfunktioner i Google Analytics

Ytterligare resurser