På den förbättrade sidan Mitt AdMob hittar du anpassade optimeringstips och kan läsa information om din kontostatus och slutföra konfigureringen.

Kampanjer

Skapa en ny kampanj

En kampanj är en grupp annonser. Varje kampanj kan innehålla flera annonser med olika annonseringsmål. Annonsörer bör skapa olika kampanjer för olika annonseringsmål.

En annons är vad användaren ser på sin telefon. Du använder annonser för att marknadsföra dina appar, och kampanjer för att strukturera dina annonser. Du kan till exempel skapa en kampanj med namnet ”Nexus 7” som innehåller annonser inriktade på Nexus 7-användare.

Så här skapar du en kampanj:

Komma igång med en ny kampanj

1. Logga in på ditt AdMob-konto på https://apps.admob.com.
  2. Klicka på Kampanjer i sidofältet.
  3. Klicka på Skapa kampanj
Obs! Det kan ta upp till sex timmar innan nya kampanjers annonser börjar visas.
Se till att dina kampanjer visar annonser genom att kontrollera att dina faktureringsuppgifter är korrekta i det Google Ads-konto som är kopplat till AdMob-kontot.

Steg 1. Skapa en kampanj

1. Välj en kampanjtyp.
    • Egen annons: Marknadsför dina egna appar och webbplatser.
    • Direktsåld: En kampanj som du skapar åt en annonsör.
  2. Välj en Måltyp för att ange hur kampanjen ska mätas.
  • Högsta kostnad per installation (betaversion för Android): Ange det högsta utgiftsbelopp du kan tänka dig för att förvärva en ny appanvändare. Den här måltypen gäller endast egna annonskampanjer.
  • Medlade annonser (rekommenderas för reservannonser): Dina annonser konkurrerar i medlingskedjan med en eCPM som kan optimeras för reservannonser.
  • Antal exponeringar: Ange antalet exponeringar för kampanjen.
  • Antal klick: Ange antalet klick för kampanjen.
  • Procent av alla exponeringar: Ange hur stor procentandel av dagliga exponeringar som ska riktas till din kampanj.
  1. Klicka på Fortsätt.

Steg 2. Välj annonsenheter

1. Klicka på Lägg till annonsenheter
  2. Markera kryssrutan vid annonsenheterna du vill visa i kampanjen. De läggs då till på listan över valda annonsenheter. Klicka på Välj alla för att lägga till alla tillgängliga annonsenheter.
    Obs! AdMob-kampanjer kan inte visas i appar som riktar sig till barn som en målgrupp. Om du har inkluderat en annonsenhet från en app som är inriktad på barn i din AdMob-kampanj ser du inga kampanjexponeringar för den appen.
  3. Klicka på Bekräfta.

Välja avancerad inriktning

Klicka på Avancerad inriktning och sedan på kriterierna du vill redigera. Klicka på Låt mig välja (välj minst ett)

• Geografiska platser som du vill inrikta dig på. Om du inte vill ha någon specifik geografisk inriktning ska du välja Välj alla länder och områden
    • Genom att annonsera i områden med rätt kunder kan du öka avkastningen på din investering.
  • Språk som du vill inrikta dig på. Språket utgår från det språk som användaren har ställt in på sin enhet. Standardinställningen är Alla tillgängliga språk.
    • AdMob kontrollerar språkinställningen på användarens enhet för att avgöra om den matchar något av de språk som kampanjen är inriktad på.
  • Internetleverantörer som du vill inrikta dig på. Standardinställningen är Alla internetleverantörer och wifi.
    • Om du till exempel väljer att inrikta dig på wifi-trafik visas dina annonser bara på telefoner som är anslutna till ett wifi-nätverk.
  • Enheter och operativsystemversioner som du vill inrikta dig på. Standardinställningen är Alla tillgängliga enheter och operativsystemversioner.
    • Om du till exempel har en iPhone-app med bildtillgångar i HD kan du välja att inrikta dig på modellen iPhone 12 eller senare.
    • Obs! Kampanjer kan inriktas på flera annonsenheter i flera appar. Om du begränsar inställningarna för mycket kan det få negativa konsekvenser för din kampanj.
  • Demografi eller specifika grupper av kunder som mest sannolikt är intresserade av den annonserade appen, till exempel en app för nyblivna mödrar inriktad på kvinnor mellan 18 och 44 år. Standardinställningen är Alla tillgängliga kön och åldrar.
    • Obs! Mer specifik demografisk inriktning innebär att annonser i den inriktade kampanjen visas för färre kunder. Detta kan vara önskvärt för specialappar. För mer generella appar får du en bredare målgrupp om du använder en mer allmän demografisk inriktning.
Ju mer specifik inriktning du väljer, desto mindre blir den totala tillgängliga annonstrafiken för dina annonser. När du experimenterar med inriktning rekommenderar vi att du granskar dina rapporter noga och finjusterar inställningarna.
  1.  Klicka på Fortsätt.

Steg 3. Justera kampanj och mål

1. Ge kampanjen ett namn. Kampanjnamnet är inte synligt för användare.
  2. Ange ett specifikt mål för kampanjen. Fältet baseras på den måltyp du valde när du skapade kampanjen. Det kan vara en viss procentandel exponeringar eller ett visst antal exponeringar eller klick som du vill att kampanjen ska få. Du kan också ange medlade annonser som mål, vilket innebär att dina annonser konkurrerar i medlingskedjan med hjälp av ett eCPM som kan optimeras för reservannonser.
    Innan du anger ett mål för kampanjen kan det vara en god idé att läsa igenom informationen om appens tidigare trafik, exponeringar och klick för att hitta trender och se till att målet kan nås inom den schemalagda tidsperioden.
  3. Ange start- och slutdatum för kampanjens målschema. Det tidigaste möjliga startdatum som du kan ange är kl. 12.00 nästa dag. Om dagens datum till exempel är måndag är kampanjens tidigaste startdatum tisdag kl. 12.00. Det är valfritt att ange slutdatum för medlade annonser och kampanjer med högsta kostnad per installation. Du kan låta dessa kampanjtyper köras tills du pausar dem.
Viktigt! Se till att dina kampanjer optimeras fullt ut genom att ställa in rätt kampanjmål.

Avancerade alternativ

Klicka på Avancerade alternativ för att ange frekvenstak och annonsvisningstakt:

1. Frekvenstak: Aktivera frekvenstak om du vill begränsa hur många gånger dina annonser kan visas för en och samma person. Läs mer om frekvenstak för kampanjer.
  2. Annonsvisningstakt: Ange i vilken takt annonserna ska visas för att styra hur många exponeringar varje rad får:
    • Jämnt: Varje rad får tillräckligt många exponeringar för att hålla tempot varje dag. Detta är den rekommenderade takten om du hanterar flera kampanjer.
    • Så snabbt som möjligt: Kampanjen får exponeringar med högsta möjliga tempo. Med det här tempot får kampanjen troligen exponeringar som annars skulle ha gått till andra kampanjer, vilket ökar sannolikheten för att kampanjen når sitt mål.
  3. Klicka på Spara och fortsätt.

Steg 4. Skapa annonser (valfritt)

Du kan välja att skapa annonserna eller gå tillbaka till detta steg senare genom att klicka på den befintliga kampanjens namn, sedan på fliken Annonser och därefter följa anvisningarna nedan.

Obs! Annonserna i en kampanj måste följa Googles plattformspolicyer. Läs mer om dessa policyer.
  1. Klicka på Skapa ny annons.
  2. Välj vad du annonserar om:
    • En app på Google Play: Du kan söka efter appen med appnamn, utvecklarens namn eller app-id. Vi använder resultaten för att skapa annonsen.
    • En app på App Store: Du kan söka efter appen med appnamn, utvecklarens namn eller app-id. Vi använder resultaten för att skapa annonsen.
    • En app någon annanstans: Ange måladressen som AdMob ska skicka användare till när de klickar på annonsen.
    • En webbplats: Ange måladressen som AdMob ska skicka användare till när de klickar på annonsen.
  3. Välj annonstyp och ange relevant information om annonsen.

Obs! Annonstypen måste vara kompatibel med det annonsenhetsformat du har valt och med det du marknadsför. Läs om vilka annonstyper som är kompatibla med annonsformaten

Textannons

Textannonser består av rader med text.

Marknadsföra en app
    • App: Använd sökrutan för att hitta den app som annonsen ska marknadsföra.
    • Annonsnamn: Ange ett namn på annonsen, upp till 25 tecken.
    • Måladress: Ange den webbadress som AdMob ska skicka användarna till när de klickar på annonsen. Denna webbadress syns inte i annonsen.
    • Rubrik: Skriv det budskap som du vill att användarna ska se, upp till 25 tecken.
    • Annonstext: Skriv en beskrivning av appen som du marknadsför, upp till 35 tecken.
    Bildannons

Bildannonser består av en bildfil som du laddar upp.

Marknadsföra en app
    • Annonsnamn: Ange ett namn på annonsen, upp till 25 tecken.
    • App/webbplats: Klicka på knappen App om den inte redan är vald.
    • App: Använd sökrutan för att hitta den app som annonsen ska marknadsföra.
    • Måladress: Ange den webbadress som AdMob ska skicka användarna till när de klickar på annonsen. Denna webbadress syns inte i annonsen.
    • Bildöverföring: Överför en bildfil från datorn som du vill använda som annonsmaterial.
    Marknadsföra en webbplats
    • Annonsnamn: Ange ett namn på annonsen, upp till 25 tecken.
    • App/webbplats: Klicka på knappen Webbplats om den inte redan är vald.
    • Måladress: Ange den webbadress som AdMob ska skicka användarna till när de klickar på annonsen. Denna webbadress syns inte i annonsen.
    • Bildöverföring: Överför en bildfil från datorn som du vill använda som annonsmaterial.
    HTML5-annons
    HTML5-annonser är endast tillgängliga om du marknadsför en webbplats eller app som har en annan värd.

HTML5-annonser består av en .ZIP-fil som du laddar upp och som innehåller en HTML5-annons som har skapats i Google Web Designer.

• Annonsnamn: Ange ett namn på annonsen, upp till 25 tecken.
    • Måladress: Ange den webbadress som AdMob ska skicka användarna till när de klickar på annonsen. Denna webbadress syns inte i annonsen.
    • Annonsmaterial: Ladda upp en ZIP-fil med en HTML5-annons som vill använda som annonsmaterial och som du har skapat i Google Web Designer från datorn.
    Videoannons

Obs! Just nu har vi bara stöd för YouTube-annonser. Videoannonser är bara tillgängliga om du marknadsför en app i Google Play Butik eller i App Store.

• Annonsnamn: Ange ett namn på annonsen, upp till 25 tecken.
    • App: Använd sökrutan för att hitta den app som annonsen ska marknadsföra.
    • Måladress: Ange webbadressen som AdMob ska skicka användarna till när de trycker på annonsen. Denna webbadress syns inte i annonsen.
    • Videons webbadress: Ange webbadressen till den video du vill visa i annonsen. Du kan titta på en förhandsgranskning av annonsen som genereras automatiskt och säkerställa att rätt video länkas. Tänk på följande:
      • YouTube-videor som inte tillåter inbäddning kan visas i videoannonser.
      • Videoannonser tar hänsyn till integritetsinställningarna för video. YouTube-videor som är privata kan inte visas i videoannonser. Endast offentliga och olistade videor kan visas.
      • Om en video av någon anledning inte kan visas ser användaren en statisk slutbild. Detta gäller till exempel om videon har landsspecifika begränsningar.
    • Rubrik: Skriv meddelandet du vill att användarna ska se, upp till 25 tecken.
    • Beskrivning: Ange en beskrivning av appen som marknadsförs, upp till 70 tecken.
    • Info som ingår: Det här fältet fylls i automatiskt. Det innehåller ytterligare information, t.ex. pris och betyg (om det är tillgängligt) från relevant appbutik, och används för att göra annonsen bättre.
      • Priset i annonsförhandsgranskningen utgår från standardvalutan och justeras utifrån den valuta som används på användarens plats.
      • Betyget visas bara när antalet stjärnor är fler än fyra och antalet recensioner är fler än 100.
    Videor som visas i premierade annonsenheter måste vara kortare än 30 sekunder.
    Responsiv displayannons
    Obs! Du måste välja Webbplats som det du annonserar om i kampanjen för att kunna använda responsiva displayannonser.
    • Måladress: Ange den webbadress som AdMob ska skicka användarna till när de klickar på annonsen. Denna webbadress syns inte i annonsen.
    • Rubrik: Ange den första raden i annonsen, högst 30 tecken.
    • Lång rubrik: Ange den första raden i annonsen som ska visas i stället för den korta rubriken i större annonser. Rubriken kan bestå av upp till 90 tecken och kan visas med eller utan din beskrivning.
    • Beskrivning: Ange en beskrivning av webbplatsen som marknadsförs, högst 90 tecken. Beskrivningen läggs till efter rubriken och ger ytterligare sammanhang eller detaljinformation.
    • Företagsnamn: Ange namnet på ditt företag eller varumärke, högst 25 tecken.
    • Videowebbadress (valfritt): Ange webbadressen till videon du vill visa i annonsen. Tänk på följande:
      • YouTube-videor som inte tillåter inbäddning kan visas i videoannonser.
      • Videoannonser tar hänsyn till integritetsinställningarna för video. YouTube-videor som är privata kan inte visas i videoannonser. Endast offentliga och olistade videor kan visas.
      • Om en video av någon anledning inte kan visas ser användaren en statisk slutbild. Detta gäller till exempel om videon har landsspecifika begränsningar.
    • Ansvarsfriskrivning (valfritt): Du kan inkludera en ansvarsfriskrivning som informerar användarna om samtycke eller juridiska meddelanden som är kopplade till annonsen. Ansvarsfriskrivningar får inte vara längre än 90 tecken och får inte innehålla länkar till andra webbplatser eller resurser.
    • Liggande bild: Ladda upp en liggande bild med bildproportionen 1,91:1 och som är större än 600 × 314. Filstorleken är begränsad till högst 5 120 kB.
    • Kvadratisk bild: Ladda upp en kvadratisk bild (1:1) på minst 300 × 300. Filstorleken är begränsad till högst 5 120 kB.
    • Uppmaningstext: För att uppmuntra till handling kan du visa uppmaningen i en rad olika layouter. Om du väljer Automatiskt väljer Google uppmaningen automatiskt åt dig. Vissa annonslayouter innehåller ingen uppmaning.
  4. Klicka på Förhandsgranska för att förhandsgranska annonsen.
  5. Klicka på Skapa annons
  6. Upprepa steg 1 till 5 för varje annons du vill skapa i kampanjen.
  7. När du är färdig klickar du på Klart.

Kompatibilitet mellan annonstyper

När du utformar en annons måste du välja en annonstyp. Tänk på att använda de annonsformat som fungerar med annonstyperna du väljer. Du får hjälp med att välja format i tabellen nedan.

Tänk också på att du måste välja annonsenheter som har samma format som annonsen du vill skapa. Annars kanske annonsen inte visas.

Annonstyper för att annonsera en app (Google Play eller App Store)

Text bild HTML5 Video
Banner Ja Ja Nej Nej
Mellansidesannons Ja Ja Nej Ja
Premierad annons Ja Ja Nej Ja
Integrerade annonser Ja Ja Nej Ja
Appstart Ja Ja Nej Ja

Annonstyper för att annonsera en app någon annanstans

Text bild HTML5 Video
Banner Nej Ja Ja Nej
Mellansidesannons Nej Ja Ja Nej
Premierad annons Nej Ja Ja Nej
Integrerade annonser Nej Ja Ja Nej
Appstart Nej Ja Nej Nej

Annonstyp för att annonsera en webbplats

Text bild HTML5 Video RDA
Banner Nej Ja Ja Nej Ja
Mellansidesannons Nej Ja Ja Nej Ja
Premierad annons Nej Nej Nej Nej Ja
Integrerade annonser Nej Ja Nej Nej Ja
Appstart Nej Ja Nej Nej Ja

Typen av kampanjmål påverkar också annonstypens kompatibilitet. Använd tabellen nedan för att välja typ av kampanjmål

Tabell som visar kompatibilitet mellan kampanjmålstyper och annonstyper

Obs! När du använder kostnad per installation som måltyp kan du bara använda text-, video- och bildannonstyper i kampanjer som marknadsför appar på Google Play. De stöds för närvarande inte i andra appbutiker eller på webbplatser.

Typer av kampanjmål

Annonsering

Annonstyp

Högsta CPI Medlade annonser Antal exponeringar Procentandel exponeringar Antal klick
En app på Google Play Text Supported Supported Supported Supported Supported
Video Supported Supported Supported Supported Supported
Bild Supported Supported Supported Supported Supported
En app på App Store Text Beta Supported Supported Supported Supported
Video Beta Supported Supported Supported Supported
Bild Beta Supported Supported Supported Supported
En app någon annanstans Bild Stöds inte Supported Supported Supported Supported
HTML 5 Stöds inte Supported Supported Supported Supported
Webbplats Bild Stöds inte Supported Supported Supported Supported
HTML 5 Stöds inte Supported Supported Supported Supported
Responsivt format Stöds inte Supported Supported Supported Supported
Text Stöds inte Supported Supported Supported Supported