Vanliga frågor om programmet Avancerat skydd

Få svar på vanliga frågor eller felsök problem med programmet Avancerat skydd.

På vilket sätt skiljer sig Avancerat skydd från tvåstegsverifiering?

När du har loggat in med lösenordet kräver både tvåstegsverifiering och Avancerat skydd att du verifierar din identitet med ett andra steg.

Med tvåstegsverifiering kan det andra steget vara

• ett meddelande som skickas till din telefon
  • en verifieringskod
  • en säkerhetsnyckel.

Om du använder Avancerat skydd är det andra steget alltid en säkerhetsnyckel eftersom det är ett säkrare sätt att logga in på.

Med Avancerat skydd begränsas dessutom åtkomst till din data för tredjepartsappar, striktare kontroller av misstänkta nedladdningar utförs och säkerheten kring att återställa kontot skärps så att obehöriga användare inte ska få tillgång till kontot.

Grundläggande frågor om Avancerat skydd

Hur mycket kostar Avancerat skydd?

Du kan använda programmet Avancerat skydd utan kostnad. Däremot kan du behöva köpa säkerhetsnycklar.

Kan jag registrera flera konton?

Ja. Om du löper hög risk att utsättas för riktade attacker online rekommenderar vi att du registrerar både ditt jobbkonto och ditt personliga konto.

Vad ska jag göra innan jag registrerar mig?

Kan jag registrera mig med mitt Google Workspace-konto?

Ja, om administratören har aktiverat Avancerat skydd. Hör med honom eller henne innan du registrerar dig. Administratören kan även registrera alla konton i organisationen.
Kan Google Workspace-administratörer registrera alla i en organisation?
Vi rekommenderar att alla användare tillåts och uppmuntras att registrera sig i organisationer som kan vara utsatta (t.ex. politiska kampanjer, aktivistorganisationer eller din IT-avdelning). Observera att det är upp till användarna om de vill registrera sig. Just nu kan administratörer inte göra registrering obligatorisk.

Frågor om säkerhetsnycklar

Vad är en säkerhetsnyckel?

En säkerhetsnyckel är en liten enhet som ansluts antingen via enhetens USB-port eller trådlöst via NFC eller Bluetooth. Telefonen kan även ha en inbyggd säkerhetsnyckel.

En säkerhetsnyckel bidrar till att skydda kontot från obehörig åtkomst. När Avancerat skydd har aktiverats går det bara att logga in med hjälp av en säkerhetsnyckel som har registrerats på kontot.

Varför behövs säkerhetsnycklar?
Med Avancerat skydd används säkerhetsnycklar eftersom det är en säkrare metod som kan tjäna som andra steg vid tvåstegsverifiering. Du behöver en säkerhetsnyckel första gången du loggar in på Google-kontot på en ny enhet.
Ger säkerhetsnycklar ett effektivt skydd?
Våra undersökningar har visat att säkerhetsnycklar är ett mer effektivt sätt att stoppa hackare på än andra vanliga metoder.
Vilka säkerhetsnycklar behöver jag och var kan jag beställa dem?
Vi rekommenderar att du har en huvudnyckel och minst en reservnyckel. Den primära nyckeln kan vara telefonens inbyggda säkerhetsnyckel. Som reservnyckel kan du köpa Titan-säkerhetsnycklar från Google eller använda en FIDO-kompatibel nyckel från en annan betrodd återförsäljare. Läs mer om hur du beställer säkerhetsnycklar.
Vad händer om jag tappar bort min säkerhetsnyckel?

Om du har kvar tillgången till kontot:

1. Skaffa en eller flera ersättningsnycklar.
  2. Öppna Google-kontot.
  3. Klicka på Säkerhet på navigeringspanelen till vänster.
  4. Klicka på Nycklar och säkerhetsnycklar i panelen Så här loggar du in på Google.
  5. Klicka på Lägg till säkerhetsnyckel. Lägg till de nya säkerhetsnycklarna.
  6. Välj Redigera Redigera bredvid säkerhetsnyckeln som du inte har kvar följt av Ta bort den här nyckeln.

Om du inte har åtkomst till kontot:

1. Skicka en begäran om att återställa kontot. Det tar några dagar för Google att verifiera din identitet.
  2. Beställ en eller flera nya säkerhetsnycklar medan du väntar.
  3. Du får ett e-postmeddelande till din återställningsadress när du kan använda kontot igen. Logga in på kontot när du har fått det.
  4. Aktivera Avancerat skydd på nytt.
Måste jag alltid ha en säkerhetsnyckel med mig?

Du bör alltid ha säkerhetsnyckeln med dig om du kan behöva logga in på en ny enhet.

Ta säkerhetsnyckeln med dig om du är ute och reser. Vi rekommenderar att du laddar alla Bluetooth-säkerhetsnycklar innan du åker.

Frågor om Googles produkter

Kan jag fortfarande använda Googles produkter?
Du kan logga in på ditt Google-konto i Googles appar och med webbläsaren Chrome på datorn och den mobila webben. Du kan inte använda Google-kontot med vissa appar och tjänster som behöver åtkomst till din e-post och data från Google Drive.
Kan jag fortfarande använda Logga in med Google?

Du kan fortfarande logga in i appar och på tjänster med Google. Om appen eller tjänsten begär tillgång till data i Gmail eller på Drive tillåts inte detta.

Tips! Du kan ge vissa appar som stöds åtkomst till Gmail eller Drive med hjälp av en extra kod.
Kan jag använda Avancerat skydd med Nest?

Ja, Nest fungerar med Google-konton, även sådana som har registrerats för programmet Avancerat skydd. Du kan migrera ditt Nest-konto till ett Google-konto och hantera alla dina Google Nest- och Google Home-enheter med det.

Information om integritet i samband med Google Nests enheter och tjänster för det uppkopplade hemmet finns i dessa vanliga frågor om integritet.

Dela säkrare med andra medlemmar i hemmet

Skydda dina Google Nest- och Google Home-enheter genom att följa dessa råd:

1. Lägg bara till medlemmar som du litar på i hemmet. Tänk på att
    • alla medlemmar i hemmet har åtkomst till enheter, medietjänster, adresser och aktivitet i hemmet
    • alla medlemmar kan lägga till nya enheter i hemmet
    • alla medlemmar i hemmet kan lägga till eller ta bort andra medlemmar, även dig. Varje gång en medlem läggs till i hemmet får alla medlemmar en avisering om detta via e-post.
  2. Om du har registrerat ditt Google-konto för Avancerat skydd rekommenderar vi starkt att samtliga medlemmar i hemmet registrerar sig för Avancerat skydd. På det sättet får alla hemmets medlemmar samma skydd mot obehörig åtkomst vad gäller såväl Google-konto som enheter och tjänster i hemmet.

Frågor om tjänster från andra än Google

Kan jag använda Apps Script eller appar och tjänster som inte kommer från Google med Avancerat skydd?

De flesta appar och tjänster som inte kommer från Google blockeras

Med Avancerat skydd blockeras data på till exempel Google Drive och Gmail för de flesta appar och tjänster som inte kommer från Google. Detta ger ett bättre skydd mot skadlig eller osäker åtkomst av data.

När du har aktiverat Avancerat skydd kan du ge följande appar och tjänster tillgång till Google-data:

• Alla appar och tjänster från Google
  • Apparna Mail, Kalender och Kontakter från Apple på iOS och macOS
  • Mozilla Thunderbird
  • E-postklienter på skrivbordet som har åtkomst till Gmail direkt

Ge appar från andra än Google tillgång till Google-data

Appar från Apple på iOS

Med hjälp av en tillfällig kod kan du ge vissa appar från Apple åtkomst till Gmail och vissa andra uppgifter i Google-kontot.

Mozilla Thunderbird

Du kan använda Gmail via Mozilla Thunderbird. Använd den senaste versionen av Thunderbird (60.0 eller senare).

Apps Script kanske blockeras

Om du har registrerat dig för Avancerat skydd kan Apps Script användas. Om skript begär åtkomst till viss data i ditt konto, till exempel e-post, dokument eller foton, kan de blockeras.

Kan jag använda Avancerat skydd på Mac?

Du kan använda Avancerat skydd på en Mac med macOS 10.5 eller senare. Så här lägger du till en säkerhetsnyckel:

• Öppna Systeminställningar på datorn.
  • Klicka på Internetkonto följt av Google.
  • Logga in enligt anvisningarna.
Kan jag använda appar på iPhone eller iPad med Avancerat skydd?

Obs! De här stegen gäller bara om du använder Avancerat skydd på kontot.

Du kan ge Apples iOS-appar Mail, Kontakter och Kalender åtkomst till Gmail och vissa andra uppgifter i Google-kontot genom att skapa en tillfällig kod.

1. Installera appen Google Smart Lock om du inte redan har gjort det.
  2. Öppna inställningarna Inställningar på en iPhone eller iPad.
  3. Tryck på Lösenord och konton följt av Lägg till konto följt av Google.
  4. Logga in på kontot genom att följa anvisningarna.
  5. Öppna appen Google Smart Lock app när du blir ombedd.
  6. Logga in eller välj ditt konto.
  7. Skapa en tillfällig sexsiffrig kod genom att följa anvisningarna.
  8. Öppna inställningarna Inställningar igen.
  9. Ange den sexsiffriga koden.
  10. Tryck på Nästa.

Om ett felmeddelande visas när du har loggat in

Om du får ett felmeddelande om att det inte går att komma åt kontot loggar du in genom att följa de här anvisningarna:

1. Tryck på Inställningar Inställningar på en iPhone eller iPad.
  2. Tryck på Lösenord och konton följt av Gmail följt av Radera konto följt av Radera från min iPhone. Då tas kontot bort från enheten, men ingen data raderas i Google-kontot.
  3. Tryck på Lägg till konto på skärmen Lösenord och konton följt av Google.
  4. Börja om från steg 4 så att du kan använda Google-kontot med vissa appar på iPhone eller iPad.

Om du uppmanas att ange lösenordet med några minuters mellanrum

Följ anvisningarna ovan om du vill ge Apples appar Mail, Kontakter och Kalender åtkomst till Gmail och vissa andra uppgifter i Google-kontot.

Hur skyddar jag mitt Google-konto från risker med iCloud-säkerhetskopiering?

För att förhindra att ett Google-konto i programmet Avancerat skydd utsätts på grund av en iCloud-säkerhetskopia rekommenderar vi att iCloud-användare konfigurerar säkerhetsnycklar i iCloud-kontot

Om du har en iOS-enhet och använder iCloud för säkerhetskopiering innebär det att iCloud säkerhetskopierar information och inställningar som lagras på din enhet. Denna data omfattar webbläsarcookies, lösenord och nycklar för tjänster som du är inloggad på. Den omfattar även ditt Google-konto. Användare av programmet Avancerat skydd som återställer en säkerhetskopia på en ny enhet loggas även in på Google-kontot på den nya enheten. Det innebär att en angripare kanske kan använda säkerhetskopian för att få åtkomst till Google-kontot om ditt iCloud-konto någonsin utsätts för intrång.

Kan jag fortfarande använda applösenord?
Nej. Appar som använder applösenord i stället för tvåstegsverifiering blockeras för användare med Avancerat skydd.

Kan e-postklienter från tredje part få Googles skydd mot skadliga länkar?

Användare med Google-konton som har registrerats för Avancerat skydd får ytterligare skydd mot skadliga länkar med vissa e-postklienter när de klickar på en länk.

Läs mer om länkskydd.

Frågor om politiska kampanjer

Går det att öka skyddet under valtider?

Om du vill öka skyddet för konton som löper högre risk att utsättas för attacker under valtider kan du begära ökat skydd för kontot här.

Tips! Vi samarbetar med Defending Digital Campaigns och ger politiska organisationer Titan-säkerhetsnycklar utan kostnad för att öka deras säkerhet. Kontakta Defending Digital Campaigns för att ta reda på om ditt team kvalificerar sig för nycklar utan kostnad.

Åtgärda problem med Avancerat skydd

Varför visas ett 404-fel när jag försöker registrera mig?

Du kanske inte är inloggad på det Google-konto som fick inbjudan till Avancerat skydd.

Om du är inloggad på flera konton samtidigt loggar du ut från de andra kontona. När du har konfigurerat Avancerat skydd kan du logga in på de andra kontona igen.

Varför fungerar inte min Bluetooth-säkerhetsnyckel med Chrome på datorn?
Du måste ansluta Bluetooth-nyckeln med en USB-sladd när du registrerar den på datorn.
Varför fungerar inte säkerhetsnyckeln på min Linux-dator?

Om du vill konfigurera en säkerhetsnyckel på en dator med ett Linux-baserat operativsystem kan du behöva lägga till en ny udev-regel.

1. Öppna den här katalogen: /etc/udev/rules.d
  2. Skapa en ny fil för säkerhetsnyckeln.
  3. Ge filen ett namn (t.ex. 70-key.rules).
  4. Klistra in instruktionerna för din version av Udev i den nya filen. Om du inte känner till vilken version av Udev du har kör du kommandot sudo udevadm --version
    • Version 188 eller senare av Udev:
      • KERNEL=="hidraw*", SUBSYSTEM=="hidraw", ATTRS{idVendor}=="18d1|096e", ATTRS{idProduct}=="5026|0858|085b", TAG+="uaccess"
    • Version 187 eller tidigare av Udev:
      • KERNEL=="hidraw*", SUBSYSTEM=="hidraw", ATTRS{idVendor}=="18d1", ATTRS{idProduct}=="5026", GROUP="plugdev", MODE="0660"
  5. Spara filen och kör kommandot: sudo udevadm control --reload-rules

Starta om datorn och lägg till en säkerhetsnyckel i Google-kontot.

Varför stoppade Chrome nedladdningen?
Om Säker webbsökning inte kan bekräfta att en nedladdning är säker får du en varning i Chrome om att filen kan vara farlig.  Du kan skicka filen till Avancerat skydd för genomsökning.

Välj ett alternativ om du vill skicka en misstänkt fil för genomsökning:

• Klicka på Skicka bredvid filnamnet.
  • Klicka på Utöka bredvid Skicka följt av Genomsöka filen.
  • Klicka på filnamnet. Klicka på Skicka i det nya popup-fönstret.
Filen genomsöks i Avancerat skydd:
  • Om filen är farlig får du ett meddelande om att Chrome har blockerat den. Klicka på Släng om du vill radera den nedladdade filen.

Om filen betraktas som säker kan du ladda ned den. Ladda ned filen genom att klicka på Öppna nu.

Tips! Alla filer du laddar upp för genomsökning bidrar till att upptäcka nya hot och skydda alla på webben.

Fortsätta en nedladdning som det visats en varning för i Chrome

Obs! Skydda ditt konto och känslig data genom att inte ladda ned filer som du varnas om, såvida du inte är säker på att de är säkra.
  1. Klicka på filnamnet.
  2. Klicka på Öppna nu i det nya popup-fönstret.
Varför kan jag inte ansluta Bluetooth-säkerhetsnyckeln till Android-enheten?
Aktivera Bluetooth på en telefon eller surfplatta med Android. Om du fortfarande har problem med att ansluta säkerhetsnyckeln kan du tillfälligt aktivera platstjänster när du använder säkerhetsnyckeln.
Varför står det att Bluetooth inte är aktiverat på Windows 10-enheten?

Om du försöker logga in med telefonens inbyggda säkerhetsnyckel kan du få meddelandet Aktivera Bluetooth om du vill tillåta koppling. Aviseringen kan visas även om du har aktiverat Bluetooth på både telefonen och Windows 10-enheten.

Så här tillåter du att telefonens inbyggda säkerhetsnyckel ansluts till Windows 10-enheten:

1. Öppna Windows 10: Inställningar följt av Sekretess följt av Trådlösa anslutningar
  2. Aktivera Låt appar hantera trådlösa anslutningar.
Hur inaktiverar jag Avancerat skydd?

Du kan inaktivera Avancerat skydd i Google-kontot.

1. Öppna säkerhetsavsnittet i Google-kontot på en enhet där du redan är inloggad.
  2. Välj Avregistrera under Programmet Avancerat skydd.
  3. Avregistrera dig enligt anvisningarna på skärmen.
Varför kan jag inte logga in på Android TV när jag har aktiverat Avancerat skydd?

Så här loggar du in på Android TV när du har aktiverat Avancerat skydd:

1. Ta bort Google-kontot från Android TV.
  2. Lägg till Google-kontot på Android TV-enheten igen och välj alternativet för att konfigurera enheten med en telefon på samma Wi-Fi-nätverk.