Skapa ett starkt lösenord och ett säkrare konto

Med ett starkt lösenord och aktuella återställningsuppgifter blir ditt Google-konto säkrare.

Steg 1: Skapa ett starkt lösenord

Ett starkt lösenord ger ett bättre skydd

• för personliga uppgifter
  • för e-postmeddelanden, filer och annat innehåll
  • mot att någon annan loggar in på ditt konto.

Uppfylla krav som ställs på lösenord

Välj ett lösenord med minst åtta tecken. Du kan blanda bokstäver, siffror och symboler (ASCII-tecken).

Använd inte lösenord som

• är för enkla. Exempel: lösenord123
  • du redan har använt på kontot
  • börjar eller slutar med blanksteg.

Tips på hur ett bra lösenord ser ut

Ett starkt lösenord kan vara lätt för dig att komma ihåg men nästan omöjligt att gissa sig till. Läs igenom råden för hur ett bra lösenord ska se ut och följ dem när du väljer ett eget.

Använd inte samma lösenord två gånger

Använd olika lösenord för alla viktiga konton, som e-posten och internetbanken.

Att återanvända lösenord till viktiga konton innebär en risk. Om någon får tag på lösenordet till ett av kontona kan den personen få åtkomst din e-post, din hemadress och till och med dina pengar.

Tips! Läs mer om hur du använder en lösenordshanterare om du har svårt att komma ihåg många lösenord.

Gör lösenordet längre och lättare att komma ihåg

Långa lösenord ger ett bättre skydd. De här tipsen kan hjälpa dig att hitta på ett långt lösenord som är lätt att komma ihåg. Du kan utgå från

• orden i en låt eller dikt
  • ett bra citat från en film eller ett tal
  • ett citat ur en bok
  • en ordföljd som betyder något för dig
  • en förkortning: ta första bokstaven i varje ord i en mening och gör ett lösenord av det.

Ta inte ett lösenord som är lätt att gissa sig till för

• någon som känner dig
  • någon som läst allmänt tillgängliga uppgifter (t.ex. din profil i sociala medier).
Använd bokstäver, siffror och symboler

Lösenord med symboler av olika slag kan vara svårare för andra att gissa sig till, men även svårare för dig att komma ihåg. Du kan ange återställningsuppgifter så att du inte blir utelåst om du skulle glömma lösenordet.

Blanda olika sorters tecken

Använd en blandning av alfanumeriska tecken (bokstäver och siffror) och symboler i lösenordet:

• Versaler (stora bokstäver). Exempel: A, E, R
  • Gemener (små bokstäver). Exempel: a, e, r
  • Siffror. Exempel: 2, 6, 7
  • Symboler och specialtecken. Exempel: ! @ & *

Rekommendationer och exempel

Ersätt bokstäver med siffror och symboler. Välj ett ord eller en fras och använd siffror och symboler i stället för vissa bokstäver. Exempel:

• Solig midsommar blir s0L1gM1dS@mm4R
  • Fina fisken blir F!n4f1sK3n

Förkorta en mening. Välj en mening och använd första bokstaven i varje ord i lösenordet. Exempel:

• Han lagar alltid fläsklägg och rotmos till middag på söndagar blir hL4F&r+Mp$

Undvik personliga uppgifter och vanliga ord

Använd inte personliga uppgifter

Du bör inte använda uppgifter som andra känner till eller enkelt kan ta reda på som lösenord. Exempel:

• Smeknamn eller initialer
  • Ditt barns eller husdjurs namn
  • Viktiga födelsedagar eller årtal
  • Namnet på gatan där du bor
  • Siffror i din adress

Använd inte vanliga ord och mönster

Undvik enkla ord, fraser och mönster som är enkla att gissa. Exempel:

• Uppenbara ord och fraser, till exempel Lösenord eller Släppinmig
  • Sekvenser som abcd eller 1234
  • Tangentbordsmönster, till exempel qwerty eller qazwsx
  • Exemplen i den här artikeln, till exempel s0L1gM1dS@mm4R eller hL4F&r+Mp$.

Skydda lösenorden

När du har skapat ett starkt lösenord måste du hålla det hemligt.

Göm undan nedskrivna lösenord

Om du behöver ha lösenordet nedskrivet ska du inte låta det ligga framme på datorn eller skrivbordet. Göm undan alla nedskrivna lösenord någonstans eller lås in dem.

Använd en lösenordshanterare

Använd en tillförlitlig lösenordshanterare om du har svårt att komma ihåg många lösenord. Läs omdömen om olika tjänster innan du väljer en.

Du kan också låta Chrome spara lösenord åt dig.

Steg 2: Var förberedd om någon skulle få tag på lösenordet

Dina återställningsuppgifter är till hjälp om vi upptäcker misstänkt aktivitet i ditt konto.

Lägg till en återställningsadress

1. Öppna Google-kontot.
  2. Klicka på Personliga uppgifter på den vänstra navigeringspanelen.
  3. Klicka på E-post på panelen Kontaktuppgifter.
  4. Klicka på Lägg till återställningsadress.

Lägg till ett återställningstelefonnummer

1. Öppna Google-kontot.
  2. Klicka på Personliga uppgifter på den vänstra navigeringspanelen.
  3. Klicka på Telefon på panelen Kontaktuppgifter.
  4. Klicka på Lägg till alternativt telefonnummer.

Återställningsuppgifterna kan användas till att

• ta reda på om någon annan använder kontot
  • återfå kontot om någon annan har fått reda på lösenordet
  • komma in på kontot igen om du skulle glömma lösenordet eller inte kan logga in av någon annan anledning.

Göra kontot säkrare

Få anpassade råd om hur du kan göra just ditt konto säkrare.