Hantera platshistoriken

Under de kommande månaderna ändras namnet på inställningen Platshistorik till Tidslinje. Om du har aktiverat Platshistorik i ditt konto kan du se Tidslinje i dina app- och kontoinställningar.

Platshistorik är en inställning i Google-kontot som skapar en tidslinje – en personlig karta som hjälper dig att komma ihåg

• platser du besöker
  • rutter till destinationer
  • resor du gör.

Den kan även ge dig anpassade upplevelser på Google baserat på var du befinner dig.

När platshistoriken är aktiverad sparas din exakta enhetsplats regelbundet, även när Googles appar inte används, på

• dina enheter
  • Googles servrar.

För att göra Google användbart för alla kan vi använda din data för att

• visa information utifrån anonymiserad platsdata, till exempel
    • populära tider
    • miljöinsikter.
  • upptäcka och förhindra bedrägeri och otillåten användning
  • förbättra och utveckla Googles tjänster, till exempel annonsprodukter
  • hjälpa företag att avgöra om personer besöker deras butiker till följd av en annons, om du har aktiverat Webb- och appaktivitet.
    • Vi delar endast anonyma uppskattningar, inte personuppgifter, med företag.
    • Den här aktiviteten kan innehålla information om din plats baserat på enhetens ungefärliga område och IP-adress.

Läs mer om hur Google använder platsdata.

Bra att veta om Platshistorik

• Platshistorik är inaktiverat som standard. Vi kan bara använda platshistoriken om du aktiverar den.
  • Du kan när som helst inaktivera platshistoriken i aktivitetsinställningarna för Google-kontot.
  • Du kan granska och hantera platshistoriken. Du kan göra något av följande:
    • recensera platser som du har besökt på tidslinjen i Google Maps
    • redigera eller radera platshistoriken när som helst.
Obs! Vissa av de här stegen fungerar endast i Android 8.0 eller senare. Så här tar du reda på vilken version av Android du har.

Aktivera eller inaktivera platshistoriken

Du kan när som helst inaktivera platshistoriken för ditt konto. Om du använder ett konto i skolan eller på jobbet måste administratören göra inställningen tillgänglig för dig. Om så sker kan du använda platshistoriken precis som vilken annan användare som helst.

1. Öppna avsnittet Platshistorik i Google-kontot.
  2. Välj om din platshistorik får rapporteras till Google från ditt konto och dina enheter:
  3. Kontot och alla dina enheter: Aktivera eller inaktivera Platshistorik högst upp.
  4. Endast en viss enhet: Aktivera eller inaktivera enheten under Den här enheten eller Enheter på detta konto.

När platshistoriken är aktiverad

Google kan göra en uppskattning om din plats med

• signaler som wifi- och mobilnätverk
  • GPS
  • sensorinformation.

Enhetens plats kan även användas i bakgrunden med jämna mellanrum. När platshistoriken är aktiverad sparas enhetens exakta plats regelbundet, även när Googles appar inte används, på

• dina enheter
  • Googles servrar.

När du är inloggad med ditt Google-konto sparas platshistoriken för varje enhet som har inställningen Enheter på detta konto aktiverad. Du hittar den här inställningen i inställningarna för platshistorik i ditt Google-konto.

Du kan välja vilka enheter som ska tillhandahålla platsdata till platshistoriken. Inställningarna ändras inte för andra platstjänster på enheten, till exempel

När platshistoriken är inaktiverad

Enhetens plats sparas inte i platshistoriken.

• Du kanske har tidigare platshistorikdata i kontot. Du kan radera den manuellt när som helst.
  • Inställningarna ändras inte för andra platstjänster på enheten, till exempel
  • Om inställningar som Webb- och appaktivitet är aktiverade men du inaktiverar platshistoriken eller raderar platsdata från platshistoriken kan Google-kontot fortfarande spara platsdata som en del av din användning av andra webbplatser, appar och tjänster från Google. Denna data kan innefatta information om din plats utifrån enhetens ungefärliga område och IP-adress.

Radera platshistorik

Du kan hantera och radera platshistoriken med tidslinjen i Google Maps. Du kan välja att radera hela platshistoriken eller bara delar av den.

Viktigt! Om du tar bort platshistorik från tidslinjen kan du inte se den igen.

Med Google Maps-appen

Radera all platshistorik

1. Öppna Google Maps-appen Maps på en Android-enhet.
  2. Tryck på din profilbild eller initial Kontocirkel följt av Din tidslinje Tidslinje.
  3. Tryck på Mer Mer uppe till höger följt av Inställningar och integritet.
  4. Tryck på Radera all platshistorik under Platsinställningar.
  5. Följ anvisningarna på skärmen.

Ta bort en del av platshistoriken

1. Öppna Google Maps-appen Maps på en Android-enhet.
  2. Tryck på din profilbild eller initial Kontocirkel följt av Din tidslinje Tidslinje.
  3. Tryck på Mer Merföljt av Inställningar och integritet.
  4. Tryck på Radera den här delen av platshistoriken under Platsinställningar.
  5. Följ anvisningarna på skärmen.

Ta bort en dag från platshistoriken

1. Öppna Google Maps-appen Maps på en Android-enhet.
  2. Tryck på din profilbild eller initial Kontocirkel följt av Din tidslinje Tidslinje.
  3. Tryck på Visa kalender Visa kalender.
  4. Välj den dag du vill radera.
  5. Tryck på Mer Merföljt av Radera dag.
  6. Följ anvisningarna på skärmen.

Ta bort ett uppehåll från platshistoriken

1. Öppna Google Maps-appen Maps på en Android-enhet.
  2. Tryck på din profilbild eller initial Kontocirkel följt av Din tidslinje Tidslinje.
  3. Tryck på Visa kalender Visa kalender.
  4. Välj dagen med det uppehåll du vill radera.
  5. Tryck på uppehållet du vill radera följt av Radera Radera .
  6. Följ anvisningarna på skärmen.

Med en webbläsare

Radera all platshistorik

1. Öppna tidslinjen i Google Maps i en webbläsare.
  2. Tryck på Radera Radera .
  3. Följ anvisningarna på skärmen.

Ta bort en dag från platshistoriken

1. Öppna tidslinjen i Google Maps i en webbläsare.
  2. Välj ett år, en månad och en dag du vill radera.
  3. Tryck på Radera Radera .
  4. Följ anvisningarna på skärmen.

Ta bort ett uppehåll från platshistoriken

1. Öppna tidslinjen i Google Maps i en webbläsare.
  2. Välj ett år, en månad och en dag du vill radera.
  3. Tryck på Mer Mer bredvid uppehållet du vill radera följt av Ta bort uppehåll från dag.
  4. Följ anvisningarna på skärmen.

Radera platshistoriken automatiskt

Du kan välja att automatiskt radera platshistorik som är äldre än 3, 18 eller 36 månader.

Med Google Maps-appen

1. Öppna Google Maps-appen Maps på en Android-enhet.
  2. Tryck på din profilbild eller initial Kontocirkel följt av Din tidslinje Tidslinje.
  3. Tryck på Mer Mer uppe till höger följt av Inställningar och integritet.
  4. Skrolla till Platsinställningar.
  5. Tryck på Radera platshistorik automatiskt.
  6. Följ anvisningarna på skärmen.

Med en webbläsare

1. Öppna tidslinjen i Google Maps i en webbläsare.
  2. Klicka på Inställningar Settings icon nere till höger följt av Radera platshistorik automatiskt
  3. Följ anvisningarna på skärmen.

Vad som händer när du tar bort en del eller all platshistorik

Om du raderar en del eller all platshistorik kan anpassade upplevelser på Google försämras eller försvinna. Du kan till exempel gå miste om

• rekommendationer baserat på platser du besöker
  • information i realtid om när det är bäst att åka hemifrån till jobbet eller tvärtom för att slippa den värsta trafiken.

Viktigt! Platsdata kan fortfarande sparas i Google-kontot när du använder Googles andra webbplatser, appar och tjänster om du har aktiverat andra inställningar, t.ex. Webb- och appaktivitet och om du pausar platshistorik eller raderar platsdata. Platsdata kan till exempel sparas som en del av din aktivitet i Sök och Maps om du har aktiverat inställningen Webb- och appaktivitet, och den kan inkluderas i foton beroende på inställningarna för kameraappen. Webb- och appaktivitet kan även inkludera information om din plats från enhetens ungefärliga område och IP-adress.

Läs mer om användning och diagnostik för Platshistorik

När du aktiverar platshistoriken kan även diagnostikuppgifter om hur platshistoriken fungerar skickas från enheten till Google. Google behandlar all information som samlas in enligt Googles integritetspolicy.

Vilka uppgifter delas av enheten?

Information kan skickas från enheten till Google i syfte att förbättra appar och produkter från Google och Android-enheter. Google kan till exempel använda informationen för att förbättra följande saker:

• Batteritid: Vi uppskattar vilka appar som drar mest batteri på enheten för att minska batteriförbrukningen för funktioner som används ofta.
  • Platsangivelsens exakthet: Vi använder platssensorer och platsinställningar för att förbättra platsberäkningar för appar och tjänster.

Informationen som kan skickas till Google från telefonen kan omfatta

• kvaliteten och längden på anslutningar till
    • mobilnätverk
    • GPS
    • wifi-nätverk
    • Bluetooth.
  • statusen för dina platsinställningar
  • omstarter och felrapporter
  • Google-appar som du använder för att aktivera eller inaktivera platshistoriken.
Hur hjälper den delade informationen Google att bli bättre?

Användnings- och diagnostikinformationen kan vara till hjälp för att förbättra Googles appar, produkter och Android-enheter. Google kan till exempel använda informationen för att förbättra följande saker:

• Batteritid: Google kan använda information om vad som drar mest batteri på enheten för att minska batteriförbrukningen för funktioner som används ofta.
  • Platsangivelsens exakthet: Uppgifter från platssensorer och platsinställningar gör det möjligt för Google att förbättra platsberäkningar för appar och tjänster.

Läsa mer om andra platsinställningar