Hantera platshistoriken

En del av den här informationen gäller Android-enheter med Android 4.4 eller senare. Läs mer om hur du hanterar platsåtkomst i Android 4.1 till Android 4.3. Läs mer om platsrapportering och platshistorik för iPhone och iPad.

Utifrån platshistoriken kan Google visa dig användbar information utifrån var du har varit med de enheter där du är inloggad på ditt Google-konto. Till exempel visas förslag för pendlingsrutter du brukar ta och bättre sökresultat. Dessutom kan platsinformationen användas av alla appar och tjänster från Google – detta gäller även annonserna som visas för dig.

Aktivera eller inaktivera Platshistorik

Du hittar platshistoriken i Google Inställningar på enheter med Android 2.3 eller senare.

Om du inaktiverar platshistoriken sparas inte längre information om platser som du besöker. Du kan när som helst inaktivera platshistoriken. Om du gör det inaktiveras funktionen för alla enheter som är kopplade till det Google-kontot.

Om du vill inaktivera platstjänster via GPS eller Wi-Fi helt och hållet kan du stänga av funktionen helt på enheten enligt dessa anvisningar.

Aktivera eller inaktivera platshistoriken

Aktivera eller inaktivera platshistoriken i Google Inställningar

1. Öppna Google-inställningarna, som du hittar på något av följande ställen (beroende på enhet):
    • I en egen app som heter Google Inställningar Google Inställningar
    • I appen Inställningar, där du rullar nedåt och trycker på Google
  2. Tryck på Plats > Google Platshistorik för det aktuella kontot.
  3. Aktivera eller inaktivera platshistoriken för kontot eller enheten:
    • Google-konto: Med reglaget högst upp aktiverar och inaktiverar du platshistoriken för alla enheter som är kopplade till Google-kontot.
    • Endast på enheten: Med reglaget bredvid en viss enhet aktiverar och inaktiverar du platshistoriken enbart för den enheten.

Aktivera eller inaktivera platshistoriken i Aktivitetsinställningar

1. Gå till avsnittet Aktivitetsinställningar i Mitt konto. Du måste eventuellt logga in på det Google-konto som du vill koppla till din plats.
  2. Använd reglaget under Platser du besöker för att aktivera eller inaktivera platshistoriken. Om du inaktiverar funktionen här inaktiveras den för hela Google-kontot och för alla enheter som är kopplade till det kontot.

Om du använder ett konto för Google Apps for Business, Google Apps for Education eller Google Apps for Government måste din administratör eventuellt ge dig åtkomst till inställningarna.

Radera platshistoriken

Du kan radera hela platshistoriken eller delar av den. Om du raderarbort hela historiken kan det hända att en del appar, som Google Nu, inte fungerar som de ska.

Radera hela platshistoriken med hjälp av Google Inställningar
  1. Öppna Google-inställningarna, som du hittar på något av följande ställen (beroende på enhet):
    • I en egen app som heter Google Inställningar Google Inställningar
    • I appen Inställningar, där du rullar nedåt och trycker på Google
  2. Tryck på Plats > Platshistorik.
  3. Längst ned på skärmen trycker du på Radera platshistoriken.

OBS! Om du tar bort platshistorik i appen Google Inställningar kommer all historik att tas bort. Det går inte att ångra den här åtgärden, och den kan leda till problem i appar som Google Nu.

Radera delar av platshistoriken på webbplatsen Platshistorik

Du kan radera enskilda platser, platser efter datum eller hela din platshistorik på webbplatsen Platshistorik.

1. Öppna maps.google.com/locationhistory och logga in på ditt Google-konto.
  2. Nu kan du välja att radera platshistorik:
    • Efter datum: Välj Ta bort historik från den här dagen om du vill ta bort uppgifterna i historiken för det valda datumet. Om du väljer ett visst tidsintervall mellan olika dagar och väljer Ta bort historik för den här tidsperioden tas uppgifterna i historiken bort för alla dagar som visas.
    • Efter enskild plats: Välj en enskild plats i listan eller på kartan. I bubblan väljer du att radera den senaste platsen från historiken.
    • Hela historiken: Välj Ta bort all historik om du vill ta bort alla lagrade uppgifter i historiken.

OBS! Webbplatsen Platshistorik är inte tillgänglig i Korea.

Användning och diagnostik för Platshistorik

När du har aktiverat Platshistorik skickas diagnostikinformation om hur platshistoriken fungerar till Google.

När skickas användnings- och diagnostikinformation?

Information för att förbättra platshistoriken kan till exempel skickas till Google när platstjänsterna inte fungerar som de ska. Det kan handla om

• information om kvalitet och längd på anslutningar till mobilnätverk, GPS, Wi-Fi eller Bluetooth
  • status på dina platsinställningar
  • rapporter om omstarter och krascher
  • appar som använts för att aktivera eller inaktivera Platshistorik
  • batterinivåer.

Användnings- och diagnostikinformation kan användas för att förbättra Googles appar, produkter och Android-enheter. Google kan till exempel använda informationen för att förbättra följande saker:

• Batteritid: Google kan använda information om vad som kräver mest batteri på enheten för att minska batteriförbrukningen för funktioner som används ofta.
  • Platsangivelsens exakthet: Google kan använda information från platssensorer och platsinställningar för att förbättra den övergripande kvaliteten på platsangivelsen, som används i appar och tjänster för att ge en bra användarupplevelse.

All användnings- och diagnostikinformation används i enlighet med Googles sekretesspolicy.