Hantera eller radera platshistoriken

Med hjälp av platshistoriken får du bättre resultat och rekommendationer i Googles produkter. Du kan till exempel få rekommendationer utifrån platser där du har varit med en enhet som du var inloggad på, eller information om trafikläget där du brukar pendla.

Du bestämmer vad som ska sparas i platshistoriken och du kan när som helst radera historiken.

Obs! Android fungerar inte på samma sätt på alla enheter. Anvisningarna gäller enheter med Android 8.0 eller senare. Ta reda på vilken version av Android du har.

Läs mer om vad som gäller i Android 4.1 till 4.3 eller för iPhone och iPad.

Aktivera eller inaktivera platshistoriken

Du kan när som helst inaktivera platshistoriken. Om du inaktiverar platshistoriken sparas ingen information om nya platser du besöker. När du inaktiverar platshistoriken i Google-kontot inaktiveras den på alla enheter som är kopplade till kontot.

Du kan även inaktivera platstjänsterna för en enhet. Läs mer.

Aktivera eller inaktivera platshistoriken via enhetens inställningar (Android 2.3 eller senare)

1. Öppna appen Inställningar Appen Inställningar på en mobil eller surfplatta med Android och sedan Google och sedan Google-konto.
  2. Tryck på Data och anpassning högst upp.
  3. Tryck på Platshistorik under Aktivitetsinställningar.
  4. Aktivera eller inaktivera Platshistorik för kontot eller enheter:
    • Hela kontot och alla enheter som är kopplade till det: aktivera eller inaktivera Använd platshistorik.
    • En enskild enhet: aktivera eller inaktivera historiken för den enheten.

Aktivera och inaktivera platshistoriken via en webbplats

1. Öppna avsnittet Aktivitetsinställningar i Google-kontot. Du kan behöva logga in.
  2. Aktivera eller inaktivera Platshistorik.
  3. Bekräfta ändringen. Inställningen ändras för Google-kontot och för alla enheter som kopplats till det.

Om du använder ett konto i skolan eller på jobbet kan administratören aktivera eller inaktivera den här inställningen åt dig.

Radera platshistorik

Du kan radera hela platshistoriken eller delar av den. Vissa appar kanske inte fungerar som de ska om du raderar hela historiken.

Radera platshistoriken med hjälp av enhetens inställningar (Android 2.3 eller senare)

OBS! Om du raderar platshistoriken med appen Inställningar raderas historiken permanent. Åtgärden kan inte ångras. Om du raderar platshistoriken kan det uppstå problem i vissa appar.

1. Öppna appen Inställningar Appen Inställningar på en mobil eller surfplatta med Android och sedan Google och sedan Google-konto.
  2. Tryck på Data och anpassning högst upp.
  3. Tryck på Platshistorik under Aktivitetsinställningar.
  4. Tryck på Hantera tidslinje längst ned. Google Maps Google Maps öppnas på enheten.
  5. Tryck på Mer Meroch sedan Inställningar.
  • Välj Radera all platshistorik eller Radera den här delen av platshistoriken längst ned.

Radera platshistoriken via en webbplats

På webbplatsen Platshistorik går det att radera enskilda platser, platser efter datum eller all platshistorik.

1. Besök maps.google.com/locationhistory. Du kan behöva logga in.
  2. Välj hur du vill ta bort platshistoriken:
    • Efter datum:
      Klicka på Radera Radera till höger om önskat datum.
    • Efter plats:
      Välj en plats på listan eller kartan. Klicka på Mer Mer och sedan Ta bort stopp från dag och sedan Ta bort.
    • Hela historiken:
      Klicka på Inställningar och sedan Radera all platshistorik.

Obs! Webbplatsen Platshistorik är inte tillgänglig i Sydkorea.

Användning och diagnostik för Platshistorik

När du aktiverar Platshistorik skickas även diagnostikuppgifter om hur platshistoriken fungerar från enheten till Google.

All användnings- och diagnostikinformation används i enlighet med Googles sekretesspolicy.

Vilka uppgifter delas av enheten?

Uppgifter för att förbättra platshistoriken kan skickas från enheten till Google. Exempelvis kan enheten skicka uppgifter om när platstjänsterna inte fungerar som de ska.

Det kan handla om

• kvalitet och längd på anslutningar till mobila nätverk, GPS, Wi-Fi-nätverk eller Bluetooth
  • status på dina platsinställningar
  • omstarter och krascher
  • appar som använts för att aktivera eller inaktivera Platshistorik
  • batterinivåer.

Hur hjälper den delade informationen Google att bli bättre?

Användnings- och diagnostikinformationen kan vara till hjälp för att förbättra Googles appar, produkter och Android-enheter. Google kan till exempel använda informationen för att förbättra följande saker:

• Batteritid:
    Google kan använda information om vad som kräver mest batteri på enheten för att minska batteriförbrukningen för funktioner som används ofta.
  • Platsangivelsens exakthet:
    Uppgifter från platssensorer och platsinställningar gör det möjligt för Google att förbättra platsberäkningar för appar och tjänster.