Tekst- en weergave-instellingen wijzigen

Je kunt aanpassen hoe tekst en content op je apparaat worden getoond. Je kunt ook je scherm beter leesbaar maken.

Belangrijk: Sommige van deze stappen werken alleen op Android 12 en hoger. Meer informatie over hoe je je Android-versie checkt

Lettergrootte wijzigen

Je kunt op deze manier niet de lettergrootte in de Google Chrome-app aanpassen. Die kun je via de app zelf instellen.

Zo maak je de lettergrootte groter of kleiner:

1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en dan Tekst en weergave.
  3. Tik op Lettergrootte.
  4. Gebruik de schuifregelaar om de lettergrootte te kiezen.

Weergavegrootte wijzigen

Belangrijk: Sommige apps op je scherm kunnen alsnog bewegen.

Zo maak je items op het scherm groter of kleiner:

1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en dan Weergavegrootte.
  3. Gebruik de schuifregelaar om de weergavegrootte te kiezen.

Vetgedrukte tekst gebruiken

Je kunt vetgedrukte tekst gebruiken om de zichtbaarheid te verbeteren.
Belangrijk: Sommige apps gebruiken deze instelling niet.
  1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en dan Tekst en weergave.
  3. Zet Vetgedrukte tekst aan.

Kleurcorrectie gebruiken

Met de instellingen voor kleurcorrectie en grijstinten kan je apparaat mensen met kleurenblindheid ondersteunen.
  1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en dan Tekst en weergave.
  3. Tik op Kleurcorrectie.
  4. Zet Kleurcorrectie gebruiken aan.
  5. Kies een correctieoptie.
Tip: Je kunt een snelkoppeling maken voor kleurcorrectie. Meer informatie over snelkoppelingen voor toegankelijkheid

Kleurinversie gebruiken

Belangrijk: Met kleurinversie worden de kleuren op het scherm omgedraaid. Dit geldt voor alles, ook voor media.
  1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en dan Tekst en weergave.
  3. Zet Kleurinversie gebruiken aan.
Tip: Je kunt een snelkoppeling maken voor kleurinversie. Meer informatie over snelkoppelingen voor toegankelijkheid

Donker thema en kleurinversie combineren

• Android 10 en hoger: Als je een app opent die geen donker thema ondersteunt, kun je kleurinversie aanzetten.
  • Android 9 en lager: Je kunt maar één van deze instellingen tegelijk gebruiken. Als je het donkere thema aanzet, gaat kleurinversie automatisch uit.

Animaties verwijderen

Je kunt animaties uitzetten zodat je je beter kunt focussen.
  1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en dan Tekst en weergave.
  3. Zet Animaties verwijderen aan.

Grote muisaanwijzer gebruiken

Je kunt de muisaanwijzer groter maken zodat deze meer opvalt.
  1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en dan Tekst en weergave.
  3. Zet Grote muisaanwijzer aan.

Tekst met hoog contrast gebruiken

Tekst met hoog contrast kan tekst beter leesbaar maken op je apparaat. Met deze functie wordt de tekstkleur gewijzigd in zwart of wit, afhankelijk van de oorspronkelijke tekstkleur.
  1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en dan Tekst en weergave.
  3. Zet Tekst met hoog contrast aan.

Het scherm dimmen

Je kunt het scherm verder dimmen dan de minimale helderheid van je telefoon, zodat het prettiger voor je ogen is.
  1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Toegankelijkheid en dan Tekst en weergave.
  3. Zet Extra gedimd aan.