Styra åtkomsten till Googles tjänster efter ålder

Den här funktionen är bara tillgänglig för Google Workspace for Education-utgåvor.

Du kan ställa in åtkomsten till vissa Google-tjänster baserat på ålder för att anpassa upplevelserna för användarna. Standardinställningen för åldersbaserad åtkomst beror på institutionstypen:

• Grund- och gymnasieskolor och högre utbildning — alla användare som inte angetts vara över 18 år får en åldersbegränsad upplevelse för vissa Google-tjänster.
  • Institutioner för högre utbildning — användare som inte angetts vara under 18 år har inga begränsningar för Google-tjänster. Administratörer i dessa organisationer måste dock identifiera användare som är under 18 år.

Förstå standardinställningarna

Som administratör ska du identifiera användare i organisationen som är över 18 år. Om du inte gör det sker följande:

• Alla användare i grund- och gymnasieskola och i högre utbildning som inte angetts vara över 18 år får som standard inställningarna för under 18 och får en begränsad upplevelse i vissa Google-tjänster.
  • Användare under 18 år förlorar åtkomsten till vissa tjänster och funktioner. Data som har skapats av dessa användare i tilläggstjänster eller funktioner som de inte längre har åtkomst till raderas. Innan data raderas kan du låta användarna exportera sin data med Google Takeout. Läs mer om hur man tillåter eller blockerar Google Takeout.
  • Tjänster utan på/av-kontroll ställs in på Begränsad för användare som inte har angetts vara över 18 år. Du kan inte ändra inställningen för de här användarna. Mer information finns i Hantera åtkomst till tjänster som inte styrs separat.

Den åldersbaserade åtkomstinställningen gäller organisationen på toppnivå. Du kan dock identifiera användare, som lärare och personal, som under 18 år genom att placera dem i en organisationsenhet eller åtkomstgrupp och ställa in rätt åldersnivå. Mer information finns i Anpassa inställningen för organisationen (nedan).

Appbegränsningar för användare under 18 år

Användare som har angetts vara under 18 år får begränsningar i vissa Google-tjänster när de är inloggade på sitt Google Workspace for Education-konto. Vissa tjänster är dessutom inte heller tillgängliga för användare under 18 år.

Utöka alla  |  Komprimera alla

YouTube
Om du aktiverar YouTube kan du begränsa vilka YouTube-videor som är tillgängliga för inloggade användare i organisationen och i nätverket med YouTube-inställningarna för begränsat läge. Mer information finns i Hantera organisationens YouTube-inställningar.
Här är även några funktioner som inte är tillgängliga för användare som har angetts vara under 18 år i grund- och gymnasieskolan:
  • Skapa kanaler, offentliga spellistor, snabbklipp, Shorts-videor, livestreamar eller ladda upp videor
  • Titta på livestreamade videor (endast inaktiverat för begränsat läge Medel eller Strikt)
  • Läsa eller lämna kommentarer
  • Delta i livechatt
  • Köpa kanalmedlemskap, kreatörsvaror, filmer och tv-serier, Super Chat och Super Stickers eller delta i YouTube Giving-insamlingar
  • Använd appar som YouTube Go, YouTube Mobile Web, YouTube Music, YouTube Studio, YouTube TV och YouTube VR
  • Få åtkomst till andra funktioner som:
    • få de flesta aviseringar
    • casta på tv:n
    • ansluta spelkonton
    • använda inkognitoläge
    • visa anpassade annonser
    • aktivera eller inaktivera Begränsat läge
  • filtrera videoresultat (exempelvis efter uppladdningsdatum).
Google Sök
SafeSearch är en användarpolicy som bidrar till att filtrera bort huvuddelen av det explicita innehållet från Googles sökresultat. Användare som har angetts vara under 18 år och som är inloggade på Google Sök med sina Google Workspace for Education-konton har SafeSearch aktiverat som standard för alla webbläsare.
Obs! SafeSearch är också en Chrome-policy som du kan tillämpa på utloggade användare i webbläsaren Chrome.

Generativ sökupplevelse och Search Labs

Google Workspace for Education-användare som har angetts vara under 18 år har inte åtkomst till den generativa sökupplevelsen (SGE), Search Labs och andra verktyg för generativ AI när de är inloggade med sitt konto.

SGE och Search Labs kan enbart användas med ett personligt Google-konto.

Relaterade ämnen

Google Play
Om du aktiverar Google Play gäller följande för användare av Google Workspace for Education som har angetts vara under 18 år:
  • De kan bara se innehåll som är klassificerat som Ingen åldersgräns, Från 10 år eller Tonåring. Mer information finns i innehållsklassificeringar för Appar och spel på Google Play.
  • De kan inte köpa Google Play-innehåll från kategorierna Appar och spel, Filmer och Böcker.
  • De kan inte läsa eller lyssna på böcker med sexuellt explicit innehåll på Google Play. Användarna kan dock eventuellt se explicita böcker när de söker efter eller öppnar dem via en direktlänk till innehållets sida.
Google Maps och Google Earth
Om du aktiverar Google Maps och Google Earth kan användare av Google Workspace for Education som har angetts vara under 18 år inte göra följande:
  • få åtkomst till funktioner som kräver betalning
  • skapa offentliga inlägg som kommentarer och recensioner
  • delta i Local Guides
  • aktivera platshistorik för Google Workspace for Education-kontot
  • få åtkomst till tidslinjen i Google Maps
  • dela sin plats.
Google Foto
Om du aktiverar Google Foto kan användare av Google Workspace for Education som har angetts vara under 18 år inte göra följande:
  • se meddelanden om betalfunktioner
  • använda partnerdelning. Mer information finns i Konfigurera partnerdelning.
  • Dela eller ta emot foton och videor i Google Foto.
  • Delta i privata konversationer i Google Foto där foton och videor delas. Mer information finns i Dela foton och videor.
Google Grupper
Om du aktiverar Google Grupper kan Google Workspace for Education-användare som har angetts vara under 18 år inte få åtkomst till, gå med i eller visa offentliga grupper som slutar på @googlegroups.com.
Tjänster som inte är tillgängliga för användare under 18 år

Tjänster med på- eller av-kontroller

Trots att dessa appar har på- eller av-kontroller på Googles administratörskonsol kan Google Workspace for Education-användare som har angetts vara under 18 år inte använda dessa tjänster med Google Workspace for Education-konton, oavsett inställning:
  • AppSheet
  • Blogger
  • Campaign Manager
  • Förtur till appar
  • Gemini
  • Google Ad Manager
  • Google Ads
  • Google AdSense
  • Google Analytics
  • Google Cloud Platform
  • Googles utvecklarplattform, inklusive utvecklarprofiler
  • Google Pay
  • Google Play Console
  • Google Utforskare för offentlig data
  • Platshistorik
  • Merchant Center
  • Partner Dash
  • Partnercenter för Play Böcker
  • Question Hub
  • Search Ads 360
  • Studio
  • Tables

Tjänster utan på- eller av-kontroller

Google Workspace for Education-användare som administratörer har angett vara under 18 år kan inte få åtkomst till Google-tjänster med sitt Google Workspace for Education-konto som inte har en individuell på- eller av-kontroll. Administratörer kan bara aktivera tjänster som har en specifik på- eller av-kontroll för dessa användare.

Relaterade ämnen

Anpassa inställningen för organisationen

Du kan flytta användare till en organisationsenhet eller åtkomstgrupp och tillämpa åldersbaserade inställningar. Mer information finns i Konfigurationsgrupper för användning av administratörer.

Om du använder organisationsenheter eller åtkomstgrupper:

• Ändra inställningen för en organisationsenhet eller konfigurationsgrupp för personal (inklusive en administratör), lärare och fakultet till över 18 år. Säkerställ att alla användare i organisationsenheten eller gruppen är över 18 år.
  • Flytta användare som är under 18 år i organisationsenheter eller åtkomstgrupper för personal, lärare eller fakultet till en annan organisationsenhet eller grupp och tillämpa relevant åldersinställning.
  • Institutioner i högre utbildning som har användare under 18 år måste lägga till dem i en organisationsenhet eller grupp och tillämpa rätt åldersinställning.

Obs! Om du raderar en användare raderar du även informationen om den åldersbaserade åtkomstinställningen för kontot.

Ställa in åldersbaserad åtkomst till Googles tjänster

Du kan ange användarnas ålder i administratörskonsolen. Om du inte gör det får alla användare utan åldersklassificering standardupplevelsen för institutionstypen. Du kan ändra beteckningen så att den återspeglar användarens korrekta ålder om standardinställningen inte är rätt.

Tänk på att när du ändrar en användares ålder från över 18 till under 18 år förlorar hen åtkomsten till vissa tjänster och funktioner. Från och med 30 dagar efter att åldersgränsen har ändrats raderas data som har skapats i tilläggstjänsterna eller funktioner som användaren inte längre har åtkomst till. Om du av misstag ändrar en användares åldersklassificering från över 18 år till under 18 år kan du återställa ändringen inom 30 dagar. Användarens data raderas inte.

Användarna kan exportera sin data innan den raderas genom att använda Google Takeout för tjänster som du tillåter Google Takeout för. Läs mer om att aktivera Google Takeout.

Innan du börjar: Se till att institutionen får rätt standardklassificering för ålder genom att kontrollera att rätt organisationstyp har ställts in på Googles administratörskonsol. Mer information finns i Välj organisationstyp för Google Workspace for Education.

Så här ställer du in åldersbaserad åtkomst:

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Från startsidan för administratörskonsolen klickar du på Kontoinställningar följt avÅldersbaserade åtkomstinställningar.
  3. Om du vill att inställningen ska gälla alla väljer du organisationsenheten på den högsta nivån. Välj i annat fall en underordnad organisationsenhet eller en konfigurationsgrupp.
  4. Välj ett alternativ för Välj en lämplig åldersetikett:
    • Vissa eller alla användare är under 18 år
    • Alla användare är över 18 år
  5. Klicka på Spara. Om du har konfigurerat en organisationsenhet eller grupp kan något av alternativen Ärv eller Åsidosätt vara tillgängligt för en överordnad organisationsenhet eller Inget angivet för en grupp.