Aan de slag met apps waarin wachtwoorden worden opgeslagen

Apps waarin wachtwoorden worden opgeslagen waren tot juni 2022 beschikbaar in Enterprise, Education Standard en Education Plus. Deze functie wordt vanaf 21 september 2022 uitgefaseerd en op 21 juni 2023 beëindigd. Meer informatie

Google Workspace ondersteunt Single sign-on voor apps die federatie via SAML gebruiken. Hoewel veel apps deze standaard ondersteunen, zijn er duizenden apps die federatie niet ondersteunen, waarvoor inloggegevens zijn vereist.

Als beheerder kunt u de service voor apps waarin wachtwoorden worden opgeslagen gebruiken om de toegang te beheren tot een deel van de apps die federatie niet ondersteunen en die gebruikers zien op het gebruikersdashboard. De service voor apps waarin wachtwoorden worden opgeslagen slaat inloggegevens op voor apps en wijst deze inloggegevens via gekoppelde groepen toe aan gebruikers. Wanneer een gebruiker via een groep toegang heeft tot een van deze apps, kan deze via het gebruikersdashboard inloggen bij de app of rechtstreeks inloggen via de app zelf. Deze functie kan worden gebruikt via een extensie of plug-in in Chrome en Firefox.

Als u een app toevoegt aan de service voor apps waarin wachtwoorden worden opgeslagen, kunt u deze zoeken en selecteren in de bibliotheek met webgebaseerde apps of een aangepaste app toevoegen. U kunt dan gebruikersnamen en wachtwoorden veilig beheren, terwijl gebruikers in uw organisatie snel met één klik toegang hebben tot alle apps die ze al gebruiken.

Belangrijk: Volg de stappen in de gedeelten hieronder om aan de slag te gaan met de service voor apps waarin wachtwoorden worden opgeslagen. Zorg dat u de richtlijnen volgt en de stappen in elk gedeelte uitvoert.
1. Een nieuwe groepsstructuur instellen voor apps waarin wachtwoorden worden opgeslagen

Voordat u apps waarin wachtwoorden worden opgeslagen instelt voor uw organisatie, raden we u aan een nieuwe groepsstructuur in te stellen in de Google Beheerdersconsole die speciaal is gemaakt voor deze apps. Als u een nieuwe groepsstructuur instelt, voorkomt u eventuele gevolgen voor andere workflows en instellingen in de Beheerdersconsole. Ook wordt het eenvoudiger voor gebruikers, omdat ze apps waarin wachtwoorden worden opgeslagen openen via het gebruikersdashboard.

Volg deze stappen om een nieuwe groepsstructuur in te stellen speciaal voor apps waarin wachtwoorden worden opgeslagen:

1. Maak minstens één toegangsgroep voor elke app die u toevoegt aan de service voor apps waarin wachtwoorden worden opgeslagen. Met deze groepen kunt u de groepstoewijzingen voor gebruikers instellen. Zie Manieren om groepen te maken voor meer informatie en instructies om toegang te beheren met groepen.
  2. Voeg gebruikers (of andere groepen) toe aan de toegangsgroepen.

U kunt bijvoorbeeld de groepsstructuur als volgt instellen (waarbij a3wo staat voor apps waarin wachtwoorden worden opgeslagen):

App App-groep (bevat inloggegevens) Leden (groepen, gebruikers, rollen)
Mixateria a3wo_mixateria Team Verkoop
Twitter a3wo_twitter Team Verkoop, Uitvoeringen
Slack a3wo_slack_pr Public Relations, Marketing
Slack a3wo_slack_legal Juridisch

Nadat u de apps heeft toegevoegd aan de service voor apps waarin wachtwoorden worden opgeslagen, kunt u de toegang tot de apps beheren door het groepslidmaatschap te beheren.

Opmerking:

• In sommige gevallen heeft u meerdere exemplaren van een app (ook wel multi-tenant apps genoemd) op het gebruikersdashboard, met verschillende inlog-URL's voor elke app. U kunt bijvoorbeeld de Slack-app een keer installeren voor de afdelingen Public Relations en Marketing en nog een keer installeren voor de afdeling Juridisch, zoals in de tabel hierboven.
  • U moet deze groepen maken in de Beheerdersconsole, de Directory API of Google Cloud Directory Sync. Groepen die zijn gemaakt in Google Groepen voor bedrijven, kunnen niet worden gebruikt als toegangsgroepen. (In de Beheerdersconsole is niet te zien of een groep is gemaakt in Google Groepen voor bedrijven.)
  • Met de service voor apps waarin wachtwoorden worden opgeslagen kunt u de toegang tot apps beheren via gekoppelde groepen, maar niet via gekoppelde organisatie-eenheden.
2. Apps waarin wachtwoorden worden opgeslagen, instellen in de Google Beheerdersconsole

Ga als volgt te werk om apps waarin wachtwoorden worden opgeslagen in te stellen in de Google Beheerdersconsole:

Belangrijke richtlijnen:

• Als u als beheerder wachtwoorden wijzigt in apps van derden, moet u de wachtwoorden updaten in de Google Beheerdersconsole via Apps > Apps waarin wachtwoorden worden opgeslagen.
  • Wanneer een werknemer het bedrijf verlaat, raden we beheerders aan de inloggegevens te wijzigen voor apps die dezelfde inloggegevens gebruiken, zowel in de app van derden als in de Google Beheerdersconsole. Daarnaast kunt u individuele accounts verwijderen uit de app. Selecteer in de Beheerdersconsole de betreffende app, ga naar de kaart met gegevens en verwijder het account. Doe dit pas nadat u het wachtwoord van de app van derden heeft gewijzigd.
  • Als een app verificatie in 2 stappen gebruikt en u die app toevoegt aan de service voor apps waarin wachtwoorden worden opgeslagen, werkt de Chrome-extensie normaal. Met andere woorden, de extensie vult de gebruikersnaam en het wachtwoord van het account in, maar de gebruiker wordt gevraagd om de tweede factor wanneer deze toegang probeert te krijgen tot de app waarin wachtwoorden worden opgeslagen.
  • Als wachtwoorden worden opgeslagen in apps, krijgen de apps de controle over inloggegevens en toegang tot apps. Als u wilt voorkomen dat wachtwoorden per ongeluk worden vrijgegeven, moet u ervoor zorgen dat er geen andere apps voor wachtwoordbeheer of apps die wachtwoorden opslaan bij het inloggen, actief zijn voor gebruikers.
  • Apps waarin wachtwoorden worden opgeslagen, worden alleen ondersteund in Chrome en Firefox en worden momenteel niet ondersteund voor gebruikers op mobiele apparaten.
  • Net als bij andere apps voor wachtwoordbeheer hebben gebruikers toegang tot de wachtwoorden waarmee ze inloggen bij websites wanneer ze ontwikkeltools gebruiken, zoals de Chrome Developers Console. Als de gegevens gevoelig zijn en u niet het risico wilt lopen dat gebruikers de wachtwoorden kunnen verkrijgen, raden we u aan SAML-verificatie te gebruiken in plaats van apps waarin wachtwoorden worden opgeslagen.
3. Uw gebruikers voorbereiden

Als uw gebruikers apps willen openen via de service voor apps waarin wachtwoorden worden opgeslagen, moeten ze de Cloud Identity Account Manager-extensie installeren voor Chrome. Volg hiervoor de instructies hieronder.

Als u Cloudbeheer voor de Chrome-browser gebruikt, kunt u de extensie installeren voor uw gebruikers. Zie Chrome-browserextensies beheren in de Beheerdersconsole en Apps en extensies automatisch installeren voor meer informatie over hoe u de extensie kunt installeren voor uw gebruikers. De extensie moet worden geïnstalleerd met de volgende extensie-ID:

bepedphhpelcmjancenhicofcbepgmpk

Vraag uw gebruikers de volgende stappen uit te voeren om toegang te krijgen tot apps waarin wachtwoorden worden opgeslagen:

1. Log in op uw bedrijfsaccount, niet op uw persoonlijke Gmail-account.
  2. Installeer de Cloud Identity Account Manager-extensie voor Chrome. Ga naar de volgende URL:
    https://chrome.google.com/webstore/detail/cloud-identity-account-ma/bepedphhpelcmjancenhicofcbepgmpk
  3. Klik op Toev. aan Chrome.

Optioneel: Als u de Cloud Identity Account Manager-extensie nog niet heeft geïnstalleerd, wordt u gevraagd de extensie te installeren als u op het gebruikersdashboard klikt op een app waarin wachtwoorden worden opgeslagen. Klik in het pop-upvenster op Extensie installeren. Volg vervolgens de stappen om de extensie toe te voegen.