De toegang van gebruikers in Sites beheren

Dit artikel is bestemd voor beheerders van de nieuwe versie van Google Sites (knop Publiceren rechtsboven). Hulp voor beheerders van de klassieke versie van Google Sites.

Als beheerder kunt u bepalen of gebruikers sites kunnen maken en bewerken in Google Sites.

Voordat u begint

Als u sites wilt maken en bewerken, moet Google Drive aanstaan. Meer informatie over hoe u kunt nagaan welke apps aanstaan voor een gebruiker, groep of organisatie-eenheid. Zet indien nodig Drive aan voor gebruikers.

Maken en bewerken van sites inschakelen

Voordat u begint: Als u de instelling wilt toepassen op bepaalde gebruikers, plaatst u hun accounts in een organisatie-eenheid (om de instelling toe te passen op een bepaalde afdeling) of in een configuratiegroep (om de instelling toe te passen op gebruikers in verschillende afdelingen).

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Appsand thenGoogle Workspaceand thenSites.
  3. Klik op Nieuwe versie van Sites.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau staan als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid of een configuratiegroep.
  5. Klik op Sites maken en bewerken.
  6. Kies een optie:
    • Als u wilt dat gebruikers sites kunnen bewerken en maken, selecteert u Gebruikers mogen sites bewerkenand thenvink het vakje aan voor Gebruikers toestaan nieuwe sites te maken.
    • Als u wilt dat gebruikers sites alleen kunnen bewerken, maar niet maken, selecteert u Gebruikers mogen sites bewerkenand thenhaal het vinkje weg voor Gebruikers toestaan nieuwe sites te maken.
    • Als u wilt dat gebruikers geen sites kunnen maken of bewerken, selecteert u Gebruikers mogen sites niet bewerken.
  7. Klik op Opslaan. Als je een organisatie-eenheid of groep hebt ingesteld, kun je de instelling mogelijk laten overnemen of overschrijven van een bovenliggende organisatie-eenheid of instellen op Niet ingesteld voor een groep.
  8. (Optioneel) Zie Opties voor het delen van Google Sites instellen om in te stellen hoe gebruikers in uw organisatie Sites-projectbestanden kunnen delen.

Wijzigingen verwerken kan tot 24 uur duren, maar meestal gaat het sneller. Meer informatie

Als u Sites uitschakelt

Als de Sites-service is uitgeschakeld, heeft dit gevolgen voor gebruikers en bestanden:

• Gebruikers zien de menu-optie Sites in de browser, maar ze krijgen een foutmelding als ze proberen een projectbestand van een site te openen of te bewerken.
  • Projectbestanden worden niet verwijderd uit Drive, maar u en uw gebruikers hebben er geen toegang meer toe. U moet Sites weer inschakelen om toegang te krijgen.
  • U en uw gebruikers kunnen een gepubliceerde site in een ander domein niet zien, zelfs niet als de site is ingesteld als Iedereen op internet mag vinden en weergeven. Als u de site probeert te openen, krijgt u een foutmelding.

Als u Drive uitschakelt

• Documenten en Google Sites-projectbestanden blijven bewaard, maar u en uw gebruikers kunnen ze niet openen of bewerken. U moet Drive weer inschakelen om toegang te krijgen.
  • Mensen buiten uw organisatie (inclusief uw gebruikers als ze niet zijn ingelogd op hun Google Workspace-account) kunnen gepubliceerde sites nog steeds bekijken.