Over het automatisch toewijzen van licenties aan organisatie-eenheden

Geldt voor Google Workspace, Essentials, Cloud Identity en andere services die worden beheerd in de Google Beheerdersconsole.

Afhankelijk van uw organisatiestructuur en Google-services, kunt u mogelijk de instelling voor automatische toewijzing van licenties van uw organisatie op het hoogste niveau overschrijven voor individuele organisatie-eenheden. Als u bijvoorbeeld het automatisch toewijzen van Business Standard-licenties heeft aangezet voor de organisatie op het hoogste niveau, kunt u die instelling overschrijven en uitzetten voor een of meer onderliggende organisatie-eenheden. U kunt ook verschillende opties instellen voor een bovenliggende organisatie-eenheid en eventuele onderliggende organisatie-eenheden.

Wanneer kunt u licenties automatisch toewijzen?

Als u licenties automatisch wilt toewijzen op organisatie-eenheidsniveau, moet u aan beide van deze voorwaarden voldoen:

• Minstens één organisatie-eenheid onder de organisatie-eenheid op het hoogste niveau
  • U heeft een abonnement op meerdere Google-services.

Het volgende geldt:

• Als u een abonnement heeft op een betaalde en een gratis service (zoals Business Standard en Cloud Identity Free), kunt u licenties alleen automatisch op organisatieniveau toewijzen voor de betaalde service.
  • Als u één primair Google-abonnement en een of meer secundaire services heeft (zoals Business Standard plus Google Vault), kunt u licenties automatisch op organisatieniveau toewijzen voor een van de secundaire services, maar niet voor de primaire service.
  • Als u geen onderliggende organisatie-eenheden en meerdere betaalde abonnementen heeft, ziet u dat licenties automatisch worden toegewezen voor één betaald abonnement, maar kunt u dit niet wijzigen.

Als u een instelling overneemt of overschrijft

Gedeelte openen  |  Alles samenvouwen en naar bovenkant gaan

Elke organisatie-eenheid onder het hoogste niveau neemt de instelling voor het automatisch toewijzen van licenties over van de bovenliggende organisatie-eenheid. In de Google Beheerdersconsole betekent overnemen dat dezelfde instelling (aan of uit) wordt gebruikt als die van de bovenliggende organisatie-eenheid.

U kunt echter de instelling van de bovenliggende organisatie-eenheid overschrijven en de optie voor het automatisch toewijzen van licenties apart instellen voor de onderliggende organisatie-eenheid.

Scenario's waarin het automatisch toewijzen van licenties wordt overgenomen
Instelling automatisch toewijzen licenties van bovenliggende organisatie-eenheid Instelling van onderliggende organisatie-eenheid Resultaat
Ingeschakeld Overgenomen

Het automatisch toewijzen van licenties is ingeschakeld voor de onderliggende organisatie-eenheid.

Als het automatisch toewijzen van licenties later wordt uitgeschakeld voor de bovenliggende organisatie-eenheid, wordt het ook uitgeschakeld voor de onderliggende organisatie-eenheid.

Uitgeschakeld Overgenomen

Het automatisch toewijzen van licenties is uitgeschakeld voor de onderliggende organisatie-eenheid.

Als het automatisch toewijzen van licenties later wordt ingeschakeld voor de bovenliggende organisatie-eenheid, wordt het ook ingeschakeld voor de onderliggende organisatie-eenheid.

Scenario's waarin het automatisch toewijzen van licenties wordt overschreven
Instelling automatisch toewijzen licenties van bovenliggende organisatie-eenheid Instelling van onderliggende organisatie-eenheid Resultaat
Ingeschakeld Overschrijven > Ingeschakeld

Het automatisch toewijzen van licenties is ingeschakeld voor de onderliggende organisatie-eenheid, onafhankelijk van de bovenliggende organisatie-eenheid.

Als het automatisch toewijzen van licenties later wordt uitgeschakeld voor de bovenliggende organisatie-eenheid, blijft het ingeschakeld voor de onderliggende organisatie-eenheid.

Ingeschakeld Overschrijven > Uitgeschakeld

Het automatisch toewijzen van licenties is uitgeschakeld voor de onderliggende organisatie-eenheid, onafhankelijk van de bovenliggende organisatie-eenheid.

Als het automatisch toewijzen van licenties later wordt uitgeschakeld voor de bovenliggende organisatie-eenheid, blijft het ook uitgeschakeld voor de onderliggende organisatie-eenheid.

Uitgeschakeld Overschrijven > Ingeschakeld

Het automatisch toewijzen van licenties is ingeschakeld voor de onderliggende organisatie-eenheid, onafhankelijk van de bovenliggende organisatie-eenheid.

Als het automatisch toewijzen van licenties later wordt ingeschakeld voor de bovenliggende organisatie-eenheid, blijft het ook ingeschakeld voor de onderliggende organisatie-eenheid.

Uitgeschakeld Overschrijven > Uitgeschakeld

Het automatisch toewijzen van licenties is uitgeschakeld voor de onderliggende organisatie-eenheid, onafhankelijk van de bovenliggende organisatie-eenheid.

Als het automatisch toewijzen van licenties later wordt ingeschakeld voor de bovenliggende organisatie-eenheid, blijft het uitgeschakeld voor de onderliggende organisatie-eenheid.

De invloed van het automatisch toewijzen van licenties op bestaande gebruikers

Gedeelte openen  |  Alles samenvouwen en naar bovenkant gaan

Gebruikers die al bij de organisatie-eenheid horen

Als u het automatisch toewijzen van licenties aanzet voor uw hele organisatie (of in een organisatie-eenheid) en de gebruikers al een licentie hebben, hangt het af van het organisatieniveau wat er met deze gebruikerslicenties gebeurt.

Als u het automatisch toewijzen van licenties aanzet voor... ...zijn dit de gevolgen
Uw hele organisatie

Bestaande gebruikerslicenties worden niet gewijzigd in de organisatie of eventuele organisatie-eenheden. Dit geldt zelfs als de gebruiker een licentie heeft voor dezelfde service als de service waarvoor het automatisch toewijzen van licenties wordt aangezet of voor een ander abonnement op dezelfde service.

Voorbeeld: Als gebruikers in uw organisatie een licentie hebben voor Google Business Plus en u het automatisch toewijzen van licenties aanzet voor Enterprise Standard, houden deze gebruikers hun Business Plus-licentie.

Een organisatie-eenheid
  • Bestaande gebruikers in de organisatie-eenheid krijgen een licentie voor de service.

Als een gebruiker al een licentie heeft voor dezelfde service (inclusief verschillende abonnementen op dezelfde service), wordt de oude licentie ingetrokken en krijgt de gebruiker een nieuwe, automatisch toegewezen licentie.

Voorbeeld: Gebruikers in een organisatie-eenheid hebben een licentie voor Business Plus. Als u het automatisch toewijzen van licenties voor Enterprise Standard aanzet, worden de licenties van die gebruikers overgezet naar Enterprise Standard.

• Als een gebruiker een licentie heeft voor een andere service, houdt deze die licentie.

Voorbeeld: Business Standard en Google Vault zijn verschillende services. Als u automatisch Business Standard-licenties toewijst, heeft dit geen gevolgen voor de bestaande Vault-licentie van de gebruiker.

Gebruikers die u verplaatst naar een andere organisatie-eenheid

Als u gebruikers met licenties verplaatst naar een andere organisatie-eenheid, hangt het af van het organisatieniveau wat er gebeurt met deze gebruikers. Deze regels zijn van toepassing als u individuele gebruikers of een hele organisatie-eenheid naar een andere organisatie-eenheid verplaatst.

Als u de gebruiker verplaatst naar... ...zijn dit de gevolgen
  • Het hoogste niveau
  • Een organisatie-eenheid die de instelling voor het automatisch toewijzen van licenties overneemt van de organisatie op het hoogste niveau

De gebruiker houdt alle bestaande licenties.

Dit geldt zelfs als de gebruiker een licentie heeft voor dezelfde service als de service waarvoor het automatisch toewijzen van licenties wordt aangezet of voor een ander abonnement op dezelfde service.

Voorbeeld: Als gebruikers in een organisatie-eenheid een licentie hebben voor Business Plus en u ze verplaatst naar het hoogste niveau, waarvoor licenties automatisch worden toegewezen voor Enterprise Standard, houden deze gebruikers hun Business Plus-licentie.

• Een organisatie-eenheid die de instelling voor het automatisch toewijzen van licenties van de organisatie op het hoogste niveau overschrijft
  • Een onderliggende organisatie-eenheid die het overschrijven overneemt van de bovenliggende organisatie-eenheid
  • Als een gebruiker al een licentie heeft voor dezelfde service (inclusief verschillende abonnementen op dezelfde service), wordt de oude licentie ingetrokken en krijgt de gebruiker een nieuwe, automatisch toegewezen licentie.

Voorbeeld: Gebruikers in een organisatie-eenheid hebben een licentie voor Business Plus. Als u deze gebruikers verplaatst naar een organisatie-eenheid waarvoor licenties automatisch worden toegewezen voor Enterprise Standard, worden de licenties van die gebruikers overgezet naar Enterprise Standard.

• Als een gebruiker een licentie heeft voor een andere service, houdt deze die licentie.

Voorbeeld: Business Standard en Google Vault zijn verschillende services. Als u een gebruiker verplaatst naar een organisatie-eenheid waarin automatisch Business Standard-licenties worden toegewezen, heeft dit geen gevolgen voor de bestaande Vault-licentie van de gebruiker.

Als er geen licenties beschikbaar zijn

Geldt alleen voor Google Workspace- en Cloud Identity Premium-versies met het Jaarmodel/Abonnement met vaste termijn

Als het aantal gebruikers in een bepaalde organisatie-eenheid groter is dan het aantal gekochte licenties, krijgen sommige gebruikers geen licentie. Dit kan gebeuren als u het volgende doet:

• Het automatisch toewijzen van licenties aanzetten voor de organisatie-eenheid.
  • Gebruikers verplaatsen naar of nieuwe gebruikers toevoegen aan de organisatie-eenheid.

Als in de organisatie-eenheid voor meerdere abonnementen automatisch een licentie wordt toegewezen, krijgen de betreffende gebruikers geen licentie voor al die abonnementen, zelfs niet als er voor bepaalde abonnementen wel licenties beschikbaar zijn.

U kunt het volgende doen om te zorgen dat de juiste gebruikers een licentie krijgen:

Als u het automatisch toewijzen van licenties uitzet

Als u het automatisch toewijzen van licenties op een bepaald niveau uitschakelt, blijven alle eerder toegewezen licenties behouden.

Als u het automatisch toewijzen van licenties op het hoogste niveau uitschakelt en u licenties handmatig toewijst aan gebruikers, kan het 24 uur duren voordat de licenties zijn toegewezen.