Het wachtwoord van een gebruiker resetten

Als gebruikers het wachtwoord van hun beheerde Google-account (bijvoorbeeld hun Google Workspace- of Cloud Identity-account) zijn vergeten, of als u denkt dat hun account is gehackt, kunt u hun wachtwoord resetten in de Google Beheerdersconsole.

Het wachtwoord wordt alleen reset voor de online accounts van een gebruiker. Het wachtwoord verandert niet voor Google Drive voor desktop. Nadat u het wachtwoord van een gebruiker heeft gereset, moet u de inlogcookies van de gebruiker resetten.

Een wachtwoord wijzigen

Alles uitvouwen  |  Alles samenvouwen en naar bovenkant gaan

Als u de wachtwoorden van meerdere gebruikers tegelijk wilt resetten, bekijkt u Meerdere gebruikers toevoegen of updaten via een csv-bestand.

Als uw account Single sign-on (SSO) gebruikt met een identiteitsprovider van derden, ga naar Single sign-on (SSO) instellen voor beheerde Google-accounts met identiteitsproviders van derden.

Het wachtwoord van een gebruiker resetten

Als beheerder kunt u gebruikerswachtwoorden resetten om accounts veilig te houden. Hiervoor moet u zijn ingelogd met een beheerdersaccount dat rechten heeft om wachtwoorden te resetten.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Directoryand thenGebruikers.
  3. Zoek de gebruiker in de lijst Gebruikers. Zie Een gebruikersaccount zoeken als u hulp nodig heeft.
  4. Plaats de muisaanwijzer op de gebruikerand thenklik rechts op Wachtwoord resetten.

Er is een gebruiker geselecteerd en een pijl wijst naar de optie Wachtwoord resetten.

U vindt deze optie ook links op de accountpagina van de gebruiker.

5. Selecteer een optie in het vak Wachtwoord resetten:
    • Automatisch een wachtwoord laten maken.
      Selecteer Automatisch een wachtwoord genereren.
    • Als u een eigen wachtwoord wilt invullen, selecteert u Wachtwoord maken. Als u het wachtwoord wilt zien dat u heeft gemaakt, klikt u op Voorbeeld .
      Wachtwoorden moeten standaard minimaal 8 tekens lang zijn. U kunt de wachtwoordvereisten wijzigen voor uw organisatie.
  6. (Optioneel) Als u wilt dat de gebruiker het wachtwoord wijzigt wanneer deze de volgende keer inlogt, selecteert u Wachtwoord maken en vinkt u het vakje aan voor Vragen om wachtwoordwijziging bij de volgende keer inloggen.
  7. Klik op Resetten.
  8. (Optioneel) Als u het wachtwoord ergens wilt plakken, zoals in een Google Chat-gesprek met de gebruiker, klikt u op Wachtwoord kopiëren.
  9. Maak een keuze:
    • Klik op Klaar om het proces af te ronden.
      Opmerking: U moet de gebruiker het nieuwe wachtwoord sturen.
    • Als u het wachtwoord wilt e-mailen naar de gebruiker, klikt u op Wachtwoord e-mailenand thenVerzenden.
      Opmerkingen:
      • Als u het vakje heeft aangevinkt voor Vragen om wachtwoordwijziging bij de volgende keer inloggen in stap 6 EN u heeft geklikt op Wachtwoord e-mailen in stap 9, wordt de gebruiker automatisch een link gestuurd om het wachtwoord te resetten.
      • Als u NIET het vakje heeft aangevinkt voor Vragen om wachtwoordwijziging bij de volgende keer inloggen in stap 6 EN u heeft geklikt op Wachtwoord e-mailen in stap 9, moet de gebruiker contact met u opnemen voor het wachtwoord.
  10. De inlogcookies van de gebruiker resetten Zie De inlogcookies van een gebruiker resetten (hieronder) voor de stappen.
Het wachtwoord van een andere beheerder resetten

U moet hoofdbeheerdersrechten hebben om het wachtwoord van een andere beheerder te kunnen resetten.Als u hoofdbeheerdersrechten heeft, volgt u de stappen om het wachtwoord van een gebruiker te resetten (hierboven op deze pagina).

Uw eigen beheerderswachtwoord resetten

Als u niet kunt inloggen bij de Beheerdersconsole om uw eigen beheerderswachtwoord te resetten, gaat u naar Uw beheerderswachtwoord resetten.

De inlogcookies van een gebruiker resetten

Als u de inlogcookies van een gebruiker reset, kan deze niet meer inloggen met een oud wachtwoord.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Directoryand thenGebruikers.
  3. Zoek de gebruiker in de lijst Gebruikers. Zie Een gebruikersaccount zoeken als u hulp nodig heeft.
  4. Klik op de naam van de gebruiker om de accountpagina van de gebruiker te openen.
  5. Klik op Beveiligingand thenInlogcookiesand thenResetten.
  6. (Optioneel) Klik bovenaan op de pijl-omhoog om terug te gaan naar de accountpagina van de gebruiker.

Nadat een wachtwoord is gewijzigd

Nadat u een wachtwoord en inlogcookies heeft gereset, wordt de gebruiker uitgelogd bij alle actieve sessies. De gebruiker moet de volgende acties uitvoeren om de apps opnieuw te kunnen openen:

• Google-web-apps (zoals Gmail en Google Drive): De gebruiker moet opnieuw inloggen met het nieuwe wachtwoord.
  • Google-apps op Android: De gebruiker krijgt een melding dat deze de identiteit moet bevestigen door in te loggen op het account. Al gesynchroniseerde gegevens (zoals ontvangen e-mails in Gmail) kunnen nog worden geopend, maar de gebruiker kan pas nieuwe e-mails sturen of ontvangen als deze weer is ingelogd met het nieuwe wachtwoord.
  • Google-apps op Apple iOS: Het Google-account van de gebruiker wordt verwijderd uit de accountlijst. De gebruiker moet het account opnieuw toevoegen en vervolgens inloggen met het nieuwe wachtwoord.
  • Apps van derden die zijn gekoppeld via OAuth: E-mail-apps van derden, zoals Apple Mail and Mozilla Thunderbird (evenals andere apps die e-mailbereik gebruiken voor toegang tot de e-mails van een gebruiker) synchroniseren geen gegevens meer nadat een wachtwoord is gereset. De gegevens worden pas weer gesynchroniseerd als er een nieuwe OAuth 2.0-token is toegewezen. Er wordt een nieuwe token toegewezen als de gebruiker opnieuw inlogt met de gebruikersnaam en het nieuwe wachtwoord van het Google-account. Zie OAuth 2.0-tokens worden automatisch ingetrokken wanneer een wachtwoord wordt gewijzigd voor meer informatie.
  • Apps van derden waarvoor app-specifieke wachtwoorden zijn vereist: Als verificatie in 2 stappen wordt gebruikt, moeten gebruikers mogelijk een app-specifiek wachtwoord invoeren om oude apps te gebruiken waarin OAuth niet wordt ondersteund. Nadat een wachtwoord is gereset, worden alle app-specifieke wachtwoorden ingetrokken en moeten ze opnieuw worden gemaakt. Zie Inloggen met app-wachtwoorden voor meer informatie.

Google, Google Workspace en de gerelateerde merken en logo's zijn handelsmerken van Google LLC. Alle andere bedrijfs- en productnamen zijn handelsmerken van de bedrijven waarmee ze in verband worden gebracht.