Rollen toewijzen aan de leden van een groep

Deze pagina is voor beheerders. Als u groepen voor uw eigen account wilt beheren, gaat u naar het Helpcentrum van Google Groepen.

Als Groepen-beheerder kunt u rollen toewijzen aan leden van groepen in uw organisatie, ook groepen die u niet zelf heeft gemaakt. Binnen een groep heeft elke rol specifieke rechten die bepalen wie content kan bekijken, posten en modereren en wie groepsleden kan beheren.

Waar kan ik dit doen? U kunt standaardrollen toewijzen en aanpassen in de Beheerdersconsole en Google Groepen. U kunt aangepaste rollen maken en beheren in Google Groepen.

Standaardrollen

Elke groep heeft 3 standaardrollen die u kunt toewijzen aan leden.

Eigenaar

Leden met de rol Eigenaar hebben standaard alle rechten voor de groep. Veel van deze rechten kunnen aan andere sets gebruikers worden toegewezen. Bekijk alle rechten voor leden- en contentbeheer.

Alleen eigenaren kunnen het volgende doen:

• Een groep verwijderen
  • Een ander groepslid de rol Eigenaar geven
  • De instellingen van een andere eigenaar wijzigen
  • Groepsberichten exporteren met Google Takeout

Alleen eigenaren en beheerders van een groep kunnen de instellingen van een groep wijzigen.

Als je op een werk- of schoolaccount bent ingelogd, kan een beheerder voor een bepaalde groep sommige eigenaarsrechten verwijderen, maar andere niet:

• Rechten die de beheerder wel kan verwijderen: berichten posten, en nieuwe leden toevoegen, uitnodigen en goedkeuren
  • Rechten die de beheerder niet kan verwijderen: leden en gesprekken bekijken, en contact opnemen met andere eigenaren

Een groep kan geen eigenaar van een andere groep zijn.

Beheerders krijgen automatisch de rol Eigenaar voor alle groepen in een organisatie, inclusief groepen die door gebruikers worden gemaakt.

Aanbevolen

Als je de rol Eigenaar aan iemand toewijst, geef je deze persoon de grootste controle over de groep. We raden je daarom aan het aantal eigenaren beperkt te houden.

Beheerder

Beheerders kunnen standaard alles doen wat een eigenaar kan, behalve het volgende:

• De groep verwijderen
  • Andere leden eigenaar maken
  • De rol- of abonnementsinstellingen van een eigenaar wijzigen

Groepseigenaren kunnen rechten instellen op Alleen eigenaren. Hierdoor worden de rechten van beheerders verder beperkt. Beheerders hebben echter altijd de mogelijkheid om de rechten zo in te stellen dat ook beheerders die rechten hebben.

Een groep kan geen beheerder zijn van een andere groep.

Lid

Groepsleden beschikken standaard over basisrechten. Afhankelijk van de organisatie- en groepsinstellingen omvatten deze rechten bijvoorbeeld het bekijken en reageren op gesprekken en het bekijken van leden. Eigenaren en beheerders van de groep kunnen de rechten van leden uitbreiden of beperken. Alle rechten die zijn ingesteld voor de rol Lid, worden automatisch ook toegewezen aan de rollen Beheerder en Eigenaar.

Een standaardrol toewijzen aan een lid

De Beheerdersconsole gebruiken

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Directoryand thenGroepen.
  3. Klik op de naam van een groep and thenLeden.
  4. (Optioneel) Als u de ledenlijst wilt filteren, klikt u bovenaan op Filter toevoegen en selecteert u een filter. Voer een zoektekst in en klik op Toepassen om verder te filteren.
  5. Ga als volgt te werk om een rol toe te wijzen aan één lid:
    1. Klik voor de gebruiker van wie u de rol wilt wijzigen onder Rol op de pijl-omlaag and thenselecteer de nieuwe rol.
    2. Klik op Opslaan.
  6. Ga als volgt te werk om een rol toe te wijzen aan meerdere leden tegelijk:
    1. Vink het vakje aan naast elk lid van wie u de rol wilt wijzigen.
    2. Klik bovenaan op Bulkwijziging and then Rol.
    3. Selecteer een rol en klik op Toepassen.

Google Groepen gebruiken

Hiervoor moet u Google Groepen voor bedrijven aanzetten.

1. Log in bij Google Groepen.
  2. Klik op de naam van een groep.
  3. Klik links op Leden.
  4. Zo wijst u een rol toe aan één lid: Plaats de muisaanwijzer op een lid en selecteer een rol in de kolom Rol.
  5. Zo wijst u een rol toe aan meerdere leden tegelijk:
    1. Plaats de muisaanwijzer op elk lid van wie je de instellingen wilt wijzigen en vink het selectievakje naast de naam aan.
    2. Klik boven de lijst aan de rechterkant op Rol wijzigen .
    3. Selecteer de nieuwe rol.

Tip: In het informatiecentrum vindt u meer informatie over hoe u de groepen van uw organisatie kunt beheren via Google Groepen.

Aangepaste rollen maken en toewijzen

Google Groepen gebruiken

Hiervoor moet u Google Groepen voor bedrijven aanzetten.

Als u een andere rol dan een standaardrol wilt gebruiken, kunt u een aangepaste rol maken. Leden met het recht 'Wie kan aangepaste rollen wijzigen' kunnen ook aangepaste rollen maken en verwijderen. U kunt bepaalde rechten alleen toewijzen aan eigenaren, beheerders en leden, niet aan aangepaste rollen.

U vindt de stappen in het informatiecentrum: Aangepaste rollen maken

Rechten voor rollen bekijken of wijzigen

De Beheerdersconsole gebruiken

U kunt algemene instellingen voor groepslidmaatschap wijzigen in de Beheerdersconsole. U kunt bijvoorbeeld instellen wie gesprekken kan bekijken en erin kan posten, wie leden kan bekijken en wie nieuwe leden kan toevoegen, uitnodigen en goedkeuren.

Zie Toegangsinstellingen wijzigen voor meer informatie.

Google Groepen gebruiken

Hiervoor moet u Google Groepen voor bedrijven aanzetten.

U kunt instellen wat eigenaren, beheerders en leden kunnen doen in een groep, zoals berichten goedkeuren, leden bekijken of posts verwijderen. Afhankelijk van de groepsinstellingen van uw organisatie kunt u iedereen in uw organisatie of iedereen op het web toestaan bepaalde taken uit te voeren. U kunt ook rechten instellen voor aangepaste rollen die u maakt.

U vindt de stappen in het informatiecentrum: Rechten toewijzen aan een groep gebruikers

Inzicht in rollen voor dynamische groepen

Beheerders, groepseigenaren en groepsbeheerders kunnen rollen toewijzen in dynamische groepen. Eigenaren kunnen elke rol (eigenaar, beheerder of lid) toewijzen en beheerders kunnen de rol beheerder of lid toewijzen.

Voor groepseigenaren en -beheerders in dynamische groepen gelden de volgende beperkingen:

• Een beheerder of eigenaar kan gebruikers niet handmatig toevoegen of verwijderen. Lidmaatschap is alleen gebaseerd op de query voor dynamische groepen.
  • Een beheerder of eigenaar kan de query voor dynamische groepen niet wijzigen. Alleen een beheerder kan de query wijzigen via de Google Beheerdersconsole of de Cloud Identity Groups API.
  • Als een beheerder of eigenaar wordt verwijderd uit en weer toegelaten wordt tot de groep (door wijzigingen in de query voor dynamische groepen of de gebruikerskenmerken), wordt deze opnieuw lid met de rol Lid en niet met de eerder toegewezen rol.
  • Als een groep wordt verwijderd en opnieuw wordt gemaakt, krijgen gebruikers die eerst beheerder of eigenaar waren de rol Lid en niet hun voormalige rol.

Ga naar Een standaardrol toewijzen aan een lid hierboven op deze pagina voor stappen om rollen toe te wijzen in een dynamische groep.