Styr meddelandeleverans baserat på meddelandeinnehåll

Som administratör kan du konfigurera regler som avgör hur Gmail hanterar meddelanden med ord eller fraser som du anger. Dessa regler kan tillämpas på inkommande eller utgående meddelanden eller båda. Regler kan instruera Gmail att avvisa eller karantänplacera meddelanden till eller leverera meddelanden efter att de har ändrats. Du kan till exempel skapa en regel som avvisar utgående meddelanden som innehåller känslig information. Du kan också karantänplacera inkommande meddelanden med stötande ord eller fraser som du anger i regeln.

Använd inställningen stötande innehåll genom att skapa en ordlista och sedan ange vilka åtgärder som ska vidtas på meddelanden med matchande innehåll.

Innan du börjar

Så fungerar innehållsmatchning

Tänk på följande när du skapar en regel för stötande innehåll:

• Innehållsmatchning är endast för enstaka ord. Innehållsmatchning för strängar stöds inte. Regler kan ha fler än ett ord för innehållsmatchning.
  • Ord är inte skiftlägeskänsliga. Om du till exempel lägger till BAD i den anpassade ordlistan behandlas meddelanden med dessa ord som en matchning: Bad, bad och Bad.
  • Endast fullständiga ord stöds när regeln tillämpas på meddelanden. Om du till exempel lägger till bad i den anpassade ordlistan behandlas inte ett meddelande med ordet badminton som en matchning.
  • Ordmatchning görs för meddelandets ämne, brödtext och eventuella textbilagor.
  • Det går inte att ange ett ord inom hakparenteser, till exempel [Bad]. Regeln har ingen effekt, även om texten i meddelandet, inklusive parenteserna, matchar innehåll i meddelanden.Om du en regel som aktiveras för text inom hakparenteser skapar du en regel för innehållsefterlevnad som aktiveras för det reguljära uttrycket (?i)\[(BAD)\]

Dynamisk e-post

Om du använder regler för stötande innehåll och dynamisk e-post för organisationen kan du läsa om hur regler för efterlevnad tillämpas på dynamiska meddelanden.

Så här tillämpas inställningarna

Reglerna gäller för alla användare i en organisationsenhet om du inte ändrar alternativen. Du kan inaktivera alla regler som ärvs från en överordnad organisation i en underordnad organisation. Du kan också lägga till flera regler i varje organisation.

När du ställer in flera regler beror vad som händer med ett meddelande på de villkor du anger och vilken regel som har företräde. Mer information finns i Hur flera inställningar påverkar meddelandets beteende.

Konfigurera en regel för stötande innehåll

Tips! Vi rekommenderar att du testar nya regler för att se till att de fungerar korrekt för organisationen. Mer information finns i Metodtips för snabbare testning av regler.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. Från administratörskonsolen öppnar du menyn följt av Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avGmailföljt avEfterlevnad.
  3. Scrolla till inställningen Stötande innehåll i avsnittet Efterlevnad, peka på inställningen och klicka på Konfigurera eller Lägg till ytterligare en regel.
  4.  I rutan Lägg till inställning gör du följande:
    Inställningsalternativ Gör så här
    Obligatoriskt: Ange ett namn eller en beskrivning för den nya regeln. Om fältet är tomt kan du inte spara den nya regeln.
    E-postmeddelanden som påverkas

Välj vilka meddelanden som du vill tillämpa regeln på:

• Inkommande – inkommande meddelanden från avsändare utanför din organisation.
    • Utgående – utgående meddelanden som har skickats av personer i din organisation.
    • Intern sändning – utgående meddelanden från interna avsändare. Meddelanden från interna avsändare har organisationens domän eller underdomän i fältet Från.
    • Intern mottagning – inkommande meddelanden från interna avsändare. Meddelanden från interna avsändare har organisationens domän eller underdomän i fältet Från.
    Lägg till ord som du vill söka efter i varje meddelande
    1. Markera rutan Anpassade stötande ord.
    2. Under Ange ord anger du ord som aktiverar regeln enligt följande riktlinjer:
      • Avgränsa ord med kommatecken.
      • Strängar stöds inte.
      • För att regeln ska aktiveras måste minst ett av orden du anger här finnas i meddelandetexten, ämnet eller bilagorna.

Se hur innehållsmatchning fungerar.

Gör följande om ovanstående uttryck matchar

Välj alternativet för hantering av meddelanden som aktiverar regeln:

• Avvisa meddelande – avvisar meddelandet innan det når mottagaren. För matchande meddelanden tillämpas inga andra dirigerings- eller efterlevnadsregler.I Gmail läggs en SMTP-avvisningskod till automatiskt, som 550 5.7.1. SMTP-standarden (email) kräver detta och kan inte tas bort. Du kan även ange ett anpassat avvisningsmeddelande under Anpassa avvisningsmeddelande för att informera avsändarna om varför deras meddelande avvisades.
    • Karantänmeddelande – skickar meddelandet till en administratörskarantän, där du kan granska meddelandet innan du levererar eller avvisar det. Det här alternativet är endast tillgängligt för kontotypen Användare. Mer information finns i Kontotyper som påverkas. Om du vill informera avsändare när deras meddelanden är karantänplacerade markerar du rutan Avisera avsändaren när e-post placeras i karantän (endast vidareleverans).
    • Ändra meddelande – lägg till rubriker, ta bort bilagor, ändra kuvertmottagaren, lägg till fler mottagare och ändra rutten innan meddelandet levereras.
    Ändra meddelandealternativ

Om du valde Ändra meddelande ovan väljer du alternativ för att ange hur du vill att matchande meddelanden ska ändras innan de levereras:

Lägg till rubriken X-Gm-Original-To

Lägg till en rubriktagg om mottagaren ändras, så att den mottagande servern känner till den ursprungliga kuvertmottagaren. Ett exempel på en rubriktaggformat är X-Gm-Original-To: användare@solarmora.com.

Lägg till rubrikerna X-Gm-Spam och X-Gm-Phishy

Lägg till rubriker om du vill ange skräppost- och nätfiskestatus för meddelandet. Administratörer för en mottagande server kan använda denna information för att konfigurera särskilda regler för hantering av skräppost och nätfiskemeddelanden. Mer information finns i Lägg till inställningen för skräppostrubriker i alla standardregler för dirigering.

Lägg till anpassade rubriker

Lägg till anpassade rubriker i meddelanden som berörs av den här inställningen. Du kan till exempel lägga till en rubrik som matchar den beskrivning du angett för inställningen. Detta kan vara användbart när du analyserar varför ett meddelande dirigerats på ett visst sätt eller varför en regel aktiverats.

Lägg till eget ämne

Du kan lägga till anpassad text i början av ämnesraden för utvalda meddelanden. Du kan till exempel ange Konfidentiellt för känsliga e-postmeddelanden. Om ett meddelande med ämnet Månadsrapport aktiverar regeln ser mottagarna följande ämne: [Konfidentiellt] Månadsrapport.

Ändra rutt och dirigera om skräppost

• Ändra rutt – du kan ändra destinationen för meddelandet från Gmail-standardservern till en annan e-postserver, till exempel Microsoft Exchange.

Obs! Innan du kan ändra rutten måste du lägga till den nya rutten i administratörskonsolen. Mer information finns i Lägga till e-postrutter för avancerad Gmail-leverans.

• Omdirigera även skräppost – det här alternativet är tillgängligt om du väljer Ändra rutt. Uppenbar skräppost tas bort direkt vid leveranstiden. Markera rutan Omdirigera även skräppost om du vill vidarebefordra eventuella ytterligare e-postmeddelanden som du markerar som skräppost. Lämna rutan avmarkerad om du vill vidarebefordra vanliga meddelanden, men inte skräppost. E-postinställningarna för administratörskonsolen (till exempel en lista med förhandsgodkända avsändare) åsidosätter skräppostinställningarna.

• Stäng av meddelanden om olevererbar e-post från denna mottagare — markera den här rutan för att förhindra att avvisade meddelanden omdirigeras till den konfigurerade e-postrutten. Du kanske till exempel vill förhindra att meddelanden om olevererbar e-post omdirigeras till ett automatiskt system. Låt den här rutan vara avmarkerad om du vill att det mottagande e-postsystemet ska få meddelanden om olevererbar e-post. Exempelvis om du vill informera avsändarna när deras meddelande inte har levererats.

Ändra kuvertmottagare

Meddelandet kringgår den ursprungliga mottagarens postlåda och går till den nya mottagaren.

Du kan ändra kuvertmottagaren på något av följande sätt:

• Ersätt mottagarens hela e-postadress – efter Ersätt mottagare anger du den fullständiga e-postadressen, exempelvis användare@solarmora.com.
    • Ersätt användarnamnet – om du bara vill ändra användarnamnet för mottagarens e-postadress och behålla domänen anger du användarnamnet, till exempel användare före @befintlig-domän.
    • Ersätt domänen – om du bara vill ändra domänen för mottagarens e-postadress och behålla samma användarnamn anger du domänen, till exempel solarmora.com efter befintligt-användarnamn@.

En MX-sökning på den nya mottagarens domän avgör destinationsservern. Om du använder kontrollen Ändra rutt avgör den angivna rutten destinationsservern.

Om du hellre vill lägga till en ytterligare mottagare som hemlig kopia, använder du alternativet Lägg till fler mottagare som beskrivs nedan.

Ignorera skräppostfilter för det här meddelandet

Leverera inkommande meddelanden till mottagare även om skräppostfiltret identifierar dem som skräppost. Detta alternativ gäller enbart för inkommande meddelanden. Du kan inte hoppa över skräppostfilter för utgående meddelanden. Obs! Det här alternativet är inte tillgängligt för kontotypen Grupper. Mer information finns i Kontotyper som berörs.

Ta bort bilagor från meddelande

Du kan ta bort alla bilagor från meddelanden. Du kan även lägga till text för att meddela mottagarna att bilagor har tagits bort.

Lägg till fler mottagare

1. Om du vill konfigurera dubbel leverans eller multileverans markerar du rutan Lägg till fler mottagareföljt av och klickar på Lägg till .
    2. Om du vill lägga till enskilda e-postadresser väljer du Grundläggande i listan följt av och klickar på Spara
    3. (Valfritt) Om du vill lägga till fler adresser klickar du på Lägg till .
    4. (Valfritt) Om du vill välja avancerade alternativ för din sekundära leverans väljer du Avancerat i listan.

Du kan ändra kuvertmottagaren, lägga till rubriker, infoga ett anpassat ämne och ta bort bilagor för sekundära leveranser. Obs! Det avancerade alternativet Leverera inte skräppost till mottagaren stöds inte för kontotypen Grupper.

Tänk på följande när du lägger till mottagare:

• Varje regel har en gräns på 100 ytterligare mottagare.
    • Inställningar för den primära leveransen gäller även sekundära leveranser.
    • För sekundära leveransen är rutorna Leverera inte skräppost till mottagaren och Stäng av meddelanden om olevererbar e-post från denna mottagare markerade som standard.
    • När du lägger till ytterligare mottagare skapas ett meddelande för varje mottagare. Avancerade Gmail-inställningar gäller för varje meddelande.

Kryptering (endast för vidare leverans)

Som standard försöker Gmail leverera meddelanden med TLS (Transport Layer Security). Om säker transport inte är tillgänglig levereras meddelandet via en icke-säker anslutning.

Om du vill att alla meddelanden som uppfyller villkoren i inställningen ska överföras via en säker anslutning markerar du rutan Kräv säker transport (TLS). Om TLS inte är tillgängligt på sändnings- eller mottagningssidan skickas inte meddelandet.

Om du har ett G Suite Enterprise- eller Enterprise for Education-konto kan du även avvisa meddelanden eller kräva att meddelanden endast kan skickas om de är S/MIME-krypterade. Mer information finns i Förbättra meddelandesäkerhet med värdbaserad S/MIME.

Kontotyper som berörs (valfritt)

Beroende på vilken meddelandeåtgärd du har valt och vilken typ av organisationsenhet du konfigurerar är kanske vissa kontotyper inte tillgängliga.

Välj en eller flera kontotyper som inställningen gäller för:

• Användare (standard) – inställningen gäller för administrerade G Suite-användare. För sändning och utgående e-post aktiveras inställningen när användarna skickar e-post. För mottagande och inkommande e-post aktiveras inställningen när användarna får e-post.
    • Grupper – inställningen gäller grupper som har konfigurerats i organisationen. För att skicka och utgående e-post aktiveras inställningen när dina grupper vidarebefordrar e-post eller sammanfattningar till medlemmar. För mottagande och inkommande e-post aktiveras inställningen när dina grupper får e-post.
    • Okänd/Catch-all – inställningen aktiveras när organisationen får e-post som inte matchar någon av dina administrerade G Suite-användare. Detta val gäller enbart mottagen och inkommande e-post.

Obs! Kontotypen Grupper och Okänd/Catch-all gäller inte för dessa kontroller:

• Lägg till rubrikerna X-Gm-Spam och X-Gm-Phishy
    • Ignorera skräppostfilter för det här meddelandet
    • Omdirigera även skräppost

När du är klar öppnar du Lägg till och sparar inställningen.

Kuvertfilter (valfritt)

Skapa ett kuvertfilter om du enbart vill påverka specifika avsändare och mottagare av kuvert:

1. Klicka på Visa alternativ längst ned i fönstret Lägg till inställning.
    2. Markera ett eller båda av dessa alternativ:
      • Berör enbart specifika kuvertavsändare
      • Berör enbart specifika kuvertmottagare
    3. Välj ett alternativ i listan:
      • En e-postadress – ange den fullständiga e-postadressen för en användare.
      • Mönstermatchning – ange ett reguljärt uttryck som specificerar en mottagaruppsättning på domänen. Exempel:

^(?i)(användare1@solarmora\.com|användare2@solarmora\.com|användare3@solarmora\.com)$

Läs mer om riktlinjer för användning av reguljära uttryck.

• Gruppmedlemskap – välj en eller flera grupper i listan. För kuvertavsändare gäller det här alternativet enbart skickade meddelanden. För kuvertmottagare är detta enbart tillämpligt på mottagen e-post. Skapa gruppen om du inte redan har gjort det.

Obs! Det här alternativet påverkar gruppmedlemmar och medlemmar i underordnade grupper. Om Grupp B till exempel är medlem i Grupp A påverkar det här alternativet medlemmar i Grupp A och Grupp B.

5. Längst ned i rutan Lägg till inställningen klickar du på Spara. Det kan ta upp till 24 timmar att införa ändringar, men det går oftast snabbare. Läs mer

> Relaterade ämnen

Konfigurera regler för att kräva S/MIME-signatur och -kryptering med värdbaserad S/MIME.

Google, Google Workspace och relaterade märken och logotyper är varumärken som tillhör Google LLC. Alla andra företags- och produktnamn är varumärken som tillhör de företag som de är kopplade till.