Berichtbezorging beheren op basis van berichtcontent

Als beheerder kunt u regels instellen om te bepalen wat Gmail doet met berichten die bepaalde door u opgegeven woorden of woordgroepen bevatten. Deze regels kunnen worden toegepast op inkomende of uitgaande berichten, of op beide. Met regels kunt u Gmail opdracht geven om berichten te weigeren, in quarantaine te plaatsen of om ze pas te bezorgen als ze zijn gewijzigd. U kunt bijvoorbeeld een regel maken waarmee uitgaande berichten die gevoelige informatie bevatten worden geweigerd. U kunt ook inkomende berichten met door u opgegeven aanstootgevende woorden of woordgroepen in quarantaine laten plaatsen.

Gebruik de instelling Aanstootgevende content door een woordenlijst te maken en de acties op te geven die moeten worden uitgevoerd op berichten met overeenkomende content.

Voordat u begint

Hoe contentmatching werkt

Houd rekening met het volgende als u een regel voor aanstootgevende content maakt:

• Matches bestaan uit één woord. Tekenreeksmatches wordt niet gedetecteerd. Regels kunnen meer dan één woord bevatten om content te matchen.
  • Woorden zijn niet hoofdlettergevoelig. Als u bijvoorbeeld SLECHT toevoegt aan de aangepaste woordenlijst, worden berichten met de volgende woorden allemaal gezien als match: SLECHT, slecht en Slecht.
  • Alleen hele woorden worden gedetecteerd als de regel wordt toegepast op berichten. Als u bijvoorbeeld slecht toevoegt aan de aangepaste woordenlijst, wordt een bericht met het woord slechterik niet behandeld als overeenkomst.
  • De vergelijking wordt uitgevoerd in het onderwerp, de hoofdtekst en de tekstbijlagen van het bericht.
  • Een woord tussen vierkante haken wordt niet gedetecteerd, zoals [SLECHT]. De regel heeft dan geen effect, zelfs niet als de tekst in het bericht (inclusief de haken) overeenkomt met de content in het bericht.Als u een regel wilt maken die geldt voor tekst binnen vierkante haken, maakt u een regel voor content-compliance die wordt getriggerd met de reguliere expressie (?i)\[(BAD)\].

Dynamische e-mail

Als u regels voor aanstootgevende content en dynamische e-mail gebruikt voor uw organisatie, bekijkt u hoe complianceregels worden toegepast op dynamische berichten.

Hoe instellingen worden toegepast

De regels gelden voor alle gebruikers in een organisatie-eenheid, tenzij u de opties wijzigt. In een onderliggende organisatie-eenheid kunt u regels uitschakelen die deze organisatie-eenheid overneemt van een bovenliggende organisatie-eenheid. U kunt ook meerdere regels toevoegen aan elke organisatie-eenheid.

Als u meerdere regels instelt, hangen de gevolgen voor een bericht af van de voorwaarden die u instelt en welke regel prioriteit heeft. Zie De invloed van meerdere instellingen op wat er gebeurt met berichten voor meer informatie.

Een regel instellen voor aanstootgevende content

Tip: We raden u aan nieuwe regels te testen om te controleren of deze correct werken voor uw organisatie. Zie Praktische tips om regels sneller te testen voor meer informatie.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Appsand thenGoogle Workspaceand thenGmailand thenCompliance.
  3. Scroll in het gedeelte Compliance naar de instelling Aanstootgevende content. Plaats de muisaanwijzer op de instelling en klik op Configureren of Nog een regel toevoegen.
  4. Voer in het vak Instelling toevoegen de volgende stappen uit:
    Instellingsopties Wat u moet doen
    Vereist: Voer een naam of beschrijving in voor de nieuwe regel. Als dit veld leeg is, kunt u de nieuwe regel niet opslaan.
    E-mailberichten waarvoor dit geldt

Selecteer de berichten waarop u de regel wilt toepassen:

• Binnenkomend: Inkomende berichten van afzenders buiten uw organisatie.
    • Uitgaand: Uitgaande berichten die worden gestuurd door mensen in uw organisatie.
    • Intern - Verzenden: Uitgaande berichten van interne afzenders. In berichten van interne afzenders staat het domein of subdomein van uw organisatie in het veld Van.
    • Intern - Ontvangen: Inkomende berichten van interne afzenders. In berichten van interne afzenders staat het domein of subdomein van uw organisatie in het veld Van.
    Woorden toevoegen die u wilt zoeken in elk bericht
    1. Vink het vakje aan voor Aangepaste aanstootgevende woorden.
    2. Voer onder Woorden invoeren woorden in waardoor de regel moet worden getriggerd. Volg hiervoor deze richtlijnen:
      • Scheid afzonderlijke woorden met een komma.
      • Tekenreeksen worden niet ondersteund.
      • Minstens één van de woorden die u hier opgeeft moet in het bericht, het onderwerp of de bijlagen staan om de regel te triggeren.

Bekijk hoe contentmatching werkt.

Doe het volgende als de bovenstaande expressies overeenkomen

Selecteer een optie voor als de regel wordt getriggerd:

• Bericht weigeren: Het bericht wordt geweigerd voordat het de ontvanger bereikt. Er worden geen andere routings- of complianceregels toegepast op overeenkomende berichten. Opmerking: Gmail voegt automatisch een SMTP-weigeringscode toe, zoals 550 5.7.1. De SMTP-standaard (e-mail) vereist dit en dit kan niet worden verwijderd. Voer desgewenst een aangepast bouncebericht in onder Weigeringsbericht aanpassen om afzenders te laten weten waarom hun bericht is geweigerd.
    • Bericht in quarantaine plaatsen: Hiermee wordt het bericht in de beheerdersquarantaine, geplaatst, waar u het bericht kunt bekijken voordat u het verzendt of verwijdert. Deze optie is alleen beschikbaar voor het accounttype 'Gebruikers'. Zie Accounttypen waarop dit van toepassing is voor meer informatie. Vink het vakje aan voor Afzender een melding sturen wanneer een e-mail in quarantaine is geplaatst (alleen voor verzonden e-mails) om ontvangers te informeren dat verstuurde berichten in quarantaine worden geplaatst.
    • Bericht aanpassen: Kopteksten toevoegen, bijlagen verwijderen, de envelopontvanger wijzigen, meer ontvangers toevoegen of de route voordat het bericht wordt bezorgd wijzigen.
    Berichtopties aanpassen

Als u hierboven Bericht wijzigen heeft geselecteerd, selecteert u opties om aan te geven hoe de overeenkomende berichten moeten worden aangepast voordat ze worden bezorgd:

Koptekst X-Gm-Original-To toevoegen

Voeg een koptag toe als de ontvanger wordt gewijzigd, zodat de ontvangende server weet wie de oorspronkelijke envelopontvanger was. Een voorbeeld van een koptag is X-Gm-Original-To: gebruiker@solarmora.com.

Kopteksten X-Gm-Spam en X-Gm-Phishy toevoegen

Voeg kopteksten toe om aan te geven dat een bericht een spam- of phishingstatus heeft gekregen. Beheerders van ontvangstservers kunnen deze informatie gebruiken om speciale regels in te stellen voor het beheer van spam- en phishingberichten. Zie De instelling 'Koptekst Spam' toevoegen aan alle standaard routingregels voor meer informatie.

Aangepaste kopteksten toevoegen

Voeg aangepaste kopteksten toe aan berichten waarop deze instelling van toepassing is. U kunt bijvoorbeeld een koptekst toevoegen die overeenkomt met de beschrijving die u voor de instelling heeft ingevuld. Zo kunt u bepalen waarom een bericht op een bepaalde manier is doorgestuurd of waarom een regel is getriggerd.

Vooraan een aangepast onderwerp toevoegen

U kunt voor bepaalde berichten een aangepaste tekst laten toevoegen aan het begin van de onderwerpregel. U kunt bijvoorbeeld Vertrouwelijk laten toevoegen aan gevoelige e-mails. Als de regel wordt getriggerd door een bericht met het onderwerp Maandelijks rapport, zien gebruikers dit onderwerp: [Vertrouwelijk] Maandelijks rapport.

'Route wijzigen' en 'Spam ook omleiden'

• Route wijzigen: U kunt de bestemming van het bericht wijzigen van de standaard Gmail-server in een andere e-mailserver, zoals Microsoft Exchange.

Opmerking: Voordat u de route kunt wijzigen, moet u de nieuwe route toevoegen in de Beheerdersconsole. Zie E-mailroutes toevoegen voor geavanceerde Gmail-bezorging voor meer informatie.

• Spam ook omleiden: Deze optie is beschikbaar als u Route wijzigen selecteert. Overduidelijke spam wordt niet bezorgd. Vink echter het vakje aan voor Spam ook omleiden om eventuele aanvullende e-mails die u markeert als spam, toch te routeren Vink het vakje niet aan als u normale berichten wel wilt routeren, maar spam niet. De e-mailinstellingen in de Beheerdersconsole (bijvoorbeeld een lijst met vooraf geautoriseerde afzenders) overschrijven de spaminstellingen.

• Terugsturen van deze ontvanger onderdrukken: Vink dit vakje aan als u niet wilt dat geweigerde berichten worden teruggestuurd naar de ingestelde e-mailroute. Bijvoorbeeld als u niet wilt dat geweigerde berichten worden omgeleid via een geautomatiseerd systeem. Vink het vakje niet aan als u wilt dat geweigerde berichten in het ontvangende e-mailsysteem terechtkomen zodat er een bouncebericht wordt gestuurd, bijvoorbeeld om afzenders te laten weten dat hun bericht niet is bezorgd.

Envelopontvanger wijzigen

Het bericht slaat het postvak van de oorspronkelijke ontvanger over en gaat naar de nieuwe ontvanger.

U kunt de envelopontvanger op de volgende manieren wijzigen:

• Het hele e-mailadres van de ontvanger vervangen: Vul na Ontvanger vervangen het volledige e-mailadres in, zoals gebruiker@solarmora.com.
    • Gebruikersnaam vervangen: Als u alleen de gebruikersnaam van het e-mailadres van de ontvanger wilt wijzigen en het domein hetzelfde wilt houden, vult u voor @bestaand-domein de gebruikersnaam in, zoals gebruiker.
    • Domein vervangen: Als u alleen het domein van het e-mailadres van de ontvanger wilt wijzigen en de gebruikersnaam hetzelfde wilt houden, vult u na bestaande-gebruikersnaam@ het domein in, zoals solarmora.com.

De bestemmingsserver wordt bepaald door een MX-lookup (MX-zoeken) in het domein van de nieuwe ontvanger. Als u de functie Route wijzigen gebruikt, wordt de bestemmingsserver bepaald door de opgegeven route.

Als u liever een aanvullende ontvanger in de Bcc wilt plaatsen, gebruikt u de optie Meer ontvangers toevoegen (hieronder beschreven).

Spamfilter overslaan voor dit bericht

Binnenkomende berichten bezorgen bij ontvangers, zelfs als het spamfilter ze als spam identificeert. Deze optie geldt alleen voor ontvangen berichten. U kunt de spamfilters niet laten overslaan voor uitgaande berichten. Opmerking: Deze optie is niet beschikbaar voor het accounttype Groepen. Zie Accounttypen waarop dit van toepassing is voor meer informatie.

Bijlagen van bericht verwijderen

U kunt bijlagen verwijderen uit berichten. U kunt ook een tekst toevoegen om ontvangers te laten weten dat er bijlagen zijn verwijderd.

Meer ontvangers toevoegen

1. Als u dubbele bezorging of bezorging op meerdere adressen wilt instellen, vinkt u het vakje aan voor Meer ontvangers toevoegenand then en klikt u op Toevoegen .
    2. Als u individuele e-mailadressen wilt toevoegen, selecteert u Basis in de lijst and then en klikt u op Opslaan
    3. (Optioneel) Klik op Toevoegen om meer adressen toe te voegen.
    4. (Optioneel) Als u geavanceerde opties voor de secundaire bezorging wilt kiezen, selecteert u Geavanceerd in de lijst.

Voor secundaire bezorging kunt u de envelopontvanger wijzigen, kopteksten toevoegen, vooraan een aangepast onderwerp toevoegen en bijlagen verwijderen. Opmerking: De geavanceerde optie Geen spam bezorgen aan deze ontvanger wordt niet ondersteund voor het accounttype Groepen.

Houd rekening met het volgende als u ontvangers toevoegt:

• Er geldt een limiet van honderd aanvullende ontvangers voor elke regel.
    • Instellingen voor de primaire bezorging gelden ook voor de secundaire bezorging.
    • Voor secundaire bezorging zijn de vakjes voor Geen spam bezorgen aan deze ontvanger en Terugsturen van deze ontvanger onderdrukken standaard aangevinkt.
    • Als u aanvullende ontvangers toevoegt, wordt er een bericht gemaakt voor elke toegevoegde ontvanger. De geavanceerde Gmail-instellingen gelden voor elk bericht.

Versleuteling (alleen voor verzonden e-mails)

Standaard probeert Gmail berichten te bezorgen met Transport Layer Security (TLS). Als beveiligd transport niet beschikbaar is, wordt het bericht verzonden via een onveilige verbinding.

Als u wilt dat alle berichten die voldoen aan de voorwaarden in de instelling worden verzonden via een beveiligde verbinding, vinkt u het vakje aan voor Beveiligd transport (TLS) vereisen. Als TLS niet beschikbaar is aan de kant van de verzender of de ontvanger, wordt het bericht niet verzonden.

Als u een G Suite Enterprise- of Enterprise for Education-account heeft, kunt u ook berichten weigeren of vereisen dat berichten alleen kunnen worden verstuurd als ze S/MIME-versleuteld zijn. Zie Berichten beter beveiligen met gehoste S/MIME voor meer informatie.

Accounttypen waarop dit van toepassing is (optioneel)

Afhankelijk van de berichtactie die u heeft gekozen en het type organisatie-eenheid dat u configureert, zijn sommige accounttypen wellicht niet beschikbaar.

Selecteer een of meer accounttypen waarop de instelling van toepassing is:

• Gebruikers (standaard): de instelling is van toepassing op geregistreerde G Suite-gebruikers. Voor verzenden en uitgaande e-mails wordt de instelling getriggerd als uw gebruikers e-mails verzenden. Voor ontvangen en binnenkomende e-mails wordt de instelling getriggerd als uw gebruikers e-mails ontvangen.
    • Groepen: de instelling is van toepassing op groepen die zijn ingesteld in uw organisatie. Voor verzenden en uitgaande e-mails wordt de instelling getriggerd als uw groepen e-mails of overzichten doorsturen naar leden. Voor ontvangen en binnenkomende e-mails wordt de instelling getriggerd als uw groepen e-mails ontvangen.
    • Onbekend/verzameladres: de instelling wordt getriggerd als uw organisatie e-mails ontvangt die niet voor een van uw geregistreerde G Suite-gebruikers is. Deze instelling geldt alleen voor ontvangen en binnenkomende e-mails.

Opmerking: De accounttypen 'Groepen' en 'Onbekend/verzameladres' zijn niet van toepassing op deze functies:

• Kopteksten X-Gm-Spam en X-Gm-Phishy toevoegen
    • Spamfilter overslaan voor dit bericht
    • Spam ook omleiden

Ga als u klaar bent naar De instelling toevoegen en opslaan.

Envelopfilter (optioneel)

(Optioneel) Als u wilt dat de instelling alleen geldt voor specifieke envelopafzenders en -ontvangers, stelt u een envelopfilter in:

1. Klik onderaan het venster Instelling toevoegen op Opties weergeven.
    2. Vink een of beide vakjes aan:
      • Alleen van invloed op specifieke envelopafzenders
      • Alleen van invloed op specifieke envelopontvangers
    3. Kies een optie in de lijst:
      • Eén e-mailadres: Vul het volledige e-mailadres van een gebruiker in.
      • Patroonovereenkomst: voer een reguliere expressie in om een reeks afzenders of ontvangers in uw domein op te geven. Voorbeeld:

^(?i)(gebruiker1@solarmora\.com|gebruiker2@solarmora\.com|gebruiker3@solarmora\.com)$

Meer informatie over richtlijnen voor het gebruik van reguliere expressies.

• Groepslidmaatschap: selecteer een of meer groepen uit de lijst. Voor envelopafzenders is deze optie alleen van toepassing op verzonden e-mails. Voor envelopontvangers is de optie alleen van toepassing op ontvangen e-mails. Maak eerst de groep als u dit nog niet heeft gedaan.

Opmerking: Deze optie geldt voor groepsleden en leden van onderliggende groepen. Als Groep B bijvoorbeeld lid is van Groep A, geldt deze optie voor leden van Groep A en Groep B.

5. Klik onder in het dialoogvenster Instelling toevoegen op Opslaan Wijzigingen verwerken kan tot 24 uur duren, maar meestal gaat het sneller. Meer informatie.