Regels instellen voor geavanceerde contentfilters voor e-mails

Als u instructies en richtlijnen wilt voor juridische, beveiligings- en complianceredenen, gaat u naar Google Workspace: Juridisch en naleving.

Als beheerder kunt u regels instellen om te bepalen wat er moet gebeuren met berichten die content bevatten die overeenkomt met een of meer expressies. Dit type geavanceerde contentfilters voor e-mails wordt content-compliance genoemd.

U kunt bijvoorbeeld het volgende doen:

• Uitgaande berichten laten weigeren die gevoelige bedrijfsgegevens bevatten. U kunt bijvoorbeeld een uitgaand filter instellen waarmee het woord vertrouwelijk in uitgaande berichten wordt gedetecteerd.
  • Een metadataovereenkomst instellen voor een IP-adresbereik, en berichten van IP-adressen buiten dat bereik in de quarantaine laten plaatsen.
  • Berichten met content die overeenkomt met specifieke tekstreeksen of patronen laten doorsturen naar de juridische afdeling van uw bedrijf.

Dynamische e-mail: Als u regels voor content-compliance en dynamische e-mail gebruikt voor uw organisatie, bekijkt u hoe complianceregels worden toegepast op dynamische berichten.

Complianceregels

Regels voor content-compliance zijn gebaseerd op vooraf ingestelde woorden, zinsdelen, tekstpatronen of numerieke patronen. U kunt eenvoudige overeenkomsten, geavanceerde overeenkomsten en metadataovereenkomsten instellen. U kunt mogelijk ook een overeenkomst voor vooraf ingestelde content instellen.

Met content-compliance kunnen tekstbijlagen, gangbare bijlagetypen (zoals docs, xlsx en pdf) en niet-ASCII-tekens worden gescand. Zowel eenvoudige als geavanceerde contentovereenkomsten die van toepassing zijn op de inhoud van een bericht, gelden ook voor tekst die uit bijlagen wordt gehaald. Regels die gelden voor de inhoud van een bericht, gelden ook voor de uit bijlagen opgehaalde tekst.

Gmail probeert binaire bijlagen, zoals Microsoft Word-documenten, om te zetten in tekst. Regels die gelden voor de inhoud van een bericht, gelden ook voor de omgezette tekst. Meer informatie over regels instellen voor compliance van bijlagen.

Complianceacties

Als een bericht overeenkomt met een regel voor content-compliance, kunt u het volgende laten doen:

• Het bericht weigeren.
  • Het bericht in de quarantaine plaatsen.
  • Het bericht bezorgen met aanpassingen.

Hoe regels worden toegepast

De regels gelden voor alle gebruikers in een organisatie-eenheid, tenzij u de opties wijzigt. In een onderliggende organisatie-eenheid kunt u regels uitschakelen die deze organisatie-eenheid overneemt van een bovenliggende organisatie-eenheid. U kunt ook meerdere regels toevoegen aan elke organisatie-eenheid.

Als u meerdere regels instelt, hangen de gevolgen voor een bericht af van de voorwaarden die u instelt en welke regel prioriteit heeft. Zie De invloed van meerdere instellingen op wat er gebeurt met berichten voor meer informatie.

Berichten beter beveiligen met gehoste S/MIME

Afhankelijk van uw versie kunt u berichten beter beveiligen met S/MIME. Stel bijvoorbeeld een regel in waarmee S/MIME-versleuteling moet worden gebruikt voor uitgaande berichten. U stelt deze regel in met de optie Versleuteling, zoals beschreven in Stap 4 hierboven.

U kunt ook S/MIME-gerelateerde metadatakenmerken gebruiken in expressies. U doet dit door een metadataovereenkomst te definiëren als u een of meer expressies toevoegt om te specificeren waarnaar wordt gezocht. Zie Berichten beter beveiligen met gehoste S/MIME voor een overzicht.

Een regel voor content-compliance instellen

Stap 1: Naar de compliance-instellingen van Gmail gaan in de Google Beheerdersconsole

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Appsand thenGoogle Workspaceand thenGmailand thenCompliance.
  3. (Optioneel) Selecteer links de juiste organisatie-eenheid.

4. Scroll naar de instelling Content-compliance in het gedeelte Compliance. Plaats de muisaanwijzer op de instelling en klik op Configureren. Als de instelling al is geconfigureerd, plaatst u de muisaanwijzer op de instelling en klikt u op Bewerken of Nog een toevoegen.

5. Voer voor elke nieuwe instelling een unieke beschrijving in.

6. Ga naar de volgende stap om de instelling te configureren.

Stap 2: Opgeven voor welke e-mailberichten de instelling geldt

U kunt de regel instellen voor binnenkomende, uitgaande of interne berichten. Interne berichten worden verzonden en ontvangen binnen de domeinen en subdomeinen die zijn verbonden aan uw organisatie.

1. Vink de vakjes aan naast het soort berichten waarop u wilt dat de regel wordt toegepast.

2. Ga door met de volgende stap.

Stap 3: Een of meer expressies toevoegen om op te geven waarnaar wordt gezocht

U kunt maximaal 10 expressies toevoegen. U moet elke expressie apart toevoegen en opslaan.

Opmerking: U kunt expressies toevoegen, bewerken of verwijderen in het vak Instelling toevoegen. Als u Bewerken of Verwijderen niet ziet naast een expressie, gebruikt u de scrollbar onderaan de tabel om naar rechts te scrollen.

1. Geef in de lijst op of aan één of meerdere voorwaarden moet worden voldaan voordat de actie wordt uitgevoerd op het bericht. Als u bijvoorbeeld Als EEN van de volgende overeenkomt met het bericht selecteert, kan elk van de voorwaarden zorgen dat de actie wordt uitgevoerd op het bericht.

2. Klik op Toevoegen.

3. Kies het soort overeenkomst dat u wilt gebruiken voor de expressie uit de lijst:

• Eenvoudig contentresultaat: Voer de content in die moet overeenkomen. Eenvoudig contentresultaat werkt hetzelfde als de zoekfunctie in Gmail. Als u bijvoorbeeld zoekt naar 'een woord', worden alle tekenreeksen met 'een' en 'woord' geretourneerd, zoals 'een nieuw, ander woord'.

• Geavanceerd contentresultaat: Selecteer de Locatie van de tekst in het bericht en het Overeenkomsttype. Voer vervolgens de content in waarnaar moet worden gezocht. De tekenreeks moet exact overeenkomen, in tegenstelling tot Eenvoudig contentresultaat. Bekijk de tabellen hieronder voor een omschrijving van elke locatiemogelijkheid in een bericht en de overeenkomsttypen.

• Overeenkomende metadata: Selecteer het kenmerk dat moet overeenkomen en het Overeenkomsttype. Voer indien nodig de Overeenkomstwaarde in. Bekijk de tabel hieronder voor een beschrijving van metadatakenmerken en overeenkomsttypen.

• Overeenkomst vooraf ingestelde content: Kies een van de vooraf ingestelde contentdetectors, zoals creditcardnummer of burgerservicenummer. U kunt ook het aantal keer instellen dat de detector moet voorkomen in een bericht voordat de actie die u heeft aangegeven, in gang wordt gezet. Daarnaast kunt u de actie ook in gang laten zetten als de detector in het bericht voldoet aan een vertrouwensdrempel.

Deze functie is niet beschikbaar voor alle versies. Ga naar Uw e-mailverkeer scannen met de functie Gegevensverlies voorkomen voor meer informatie.

4. Klik op Opslaan. U moet wellicht naar beneden scrollen om de nieuwe expressie te zien.

5. Ga door met de volgende stap.

Locatie van geavanceerd contentresultaat

Locatie Beschrijving

Kopteksten en berichttekst

De volledige kopteksten en de inhoud van het bericht. Inclusief bijlagen (MIME-gedeelten gedecodeerd).

Volledige berichtkoppen

Alle koptekstvelden. De berichttekst en de bijlagen worden niet gecontroleerd.

Hoofdgedeelte

Het hoofdtekstgedeelte van het e-mailbericht. Inclusief bijlagen (MIME-gedeelten gedecodeerd).

Onderwerp

Het onderwerp van de e-mail, zoals dit in de koptekst van de e-mail staat.

Koptekst afzender

Het e-mailadres van de afzender, zoals dit in de Van-koptekst staat. Dit kan verschillen van de afzender onder Envelopafzender.

De koptekst van de afzender bestaat uit het e-mailadres tussen punthaken. Deze bevat niet de accountnaam.

Bekijk dit voorbeeld:

Van: Jane Doe <jdoe@example.com>

De koptekst van de afzender is jdoe@example.com.

Opmerking: Voor contentfilters verwijdert Gmail punten en plustekens (+) uit gebruikersnamen tijdens de bezorging van berichten. jane.doe@gmail.com wordt bijvoorbeeld omgezet naar janedoe@gmail.com. Als u dus overeenkomsten wilt zoeken voor berichten die jane.doe@gmail.com of janedoe@gmail.com in de Van-koptekst hebben staan, moet u de punt niet toevoegen aan het patroon voor contentovereenkomst. Ga voor meer informatie over de richtlijnen voor e-mailadressen naar:

Koptekst ontvangers

De ontvanger(s) zoals deze in de kopteksten Aan, Cc en Bcc van de e-mail staan. Deze kunnen verschillen van de ontvangers onder Elke envelopontvanger.

Hiermee wordt slechts één ontvanger tegelijk vergeleken. Als er twee of meer ontvangers zijn, komt de geavanceerde contentregel niet overeen met alle ontvangers in een tekenreeks. Gebruik Volledige berichtkoppen om een regel in te stellen voor berichten voor meerdere ontvangers.

In de volledige kopteksten worden niet de e-mailadressen van Bcc-ontvangers meegenomen. Regels op basis van het aantal ontvangers in de volledige koptekst worden dus wellicht niet toegepast op alle ontvangers als sommige ontvangers in de Bcc staan.

De koptekst van de ontvanger bestaat uit het e-mailadres tussen punthaken. Deze bevat niet de accountnaam.

Bekijk dit voorbeeld:

Aan: Jane Doe <jdoe@example.com>
Cc: John Doe <johndoe@example.com>
Bcc: John Smith <jsmith@example.com>

De kopteksten van de ontvangers zijn jdoe@example.com, johndoe@example.com en jsmith@example.com.

Opmerking: Voor contentfilters verwijdert Gmail punten en plustekens (+) uit gebruikersnamen tijdens de bezorging van berichten. jane.doe@gmail.com wordt bijvoorbeeld omgezet naar janedoe@gmail.com. Als u dus overeenkomsten wilt zoeken voor berichten die jane.doe@gmail.com of janedoe@gmail.com in de Van-koptekst hebben staan, moet u de punt niet toevoegen aan het patroon voor contentovereenkomst. Ga voor meer informatie over de richtlijnen voor e-mailadressen naar:

Envelopafzender

De oorspronkelijke afzender die is gerapporteerd tijdens het SMTP-communicatieverzoek. Deze kan verschillen van de afzender onder Koptekst afzender. Meestal, maar niet altijd, komt deze overeen met het adres in de koptekst Return-path.

Elke envelopontvanger

De ontvanger(s) die zijn gerapporteerd tijdens het SMTP-communicatieverzoek. Deze kunnen verschillen van de ontvangers onder Koptekst ontvanger. Dit resultaat kan individuele gebruikers bevatten die onderdeel zijn van een uitgebreide groep.

Hiermee wordt slechts één ontvanger tegelijk vergeleken. Als er twee of meer ontvangers zijn, komt de geavanceerde contentregel niet overeen met alle ontvangers in een tekenreeks.

Onbewerkt bericht

De volledige kopteksten en de berichttekst, inclusief alle bijlagen en andere MIME-gedeelten van het bericht. MIME-gedeelten zijn niet gedecodeerd. Dit is hetzelfde als RFC-2822-berichtbytes.

Overeenkomsttype geavanceerd contentresultaat

Overeenkomsttype Beschrijving

Begint met

Zoekt in de geselecteerde locatie naar content die begint met het gespecificeerde teken of de gespecificeerde tekenreeks.

Eindigt op

Zoekt in de geselecteerde locatie naar content die eindigt met het gespecificeerde teken of de gespecificeerde tekenreeks.

Bevat tekst

Zoekt in de geselecteerde locatie naar content die de gespecificeerde tekenreeks bevat.

Bevat niet

Zoekt in de geselecteerde locatie naar content die de gespecificeerde tekenreeks niet bevat.

Is gelijk aan

Zoekt in de geselecteerde locatie naar content die exact overeenkomt met de gespecificeerde tekenreeks.

Is leeg

Zoekt in de geselecteerde locatie naar lege content.

Komt overeen met regex

Zoekt in de geselecteerde locatie naar content die overeenkomt met de gespecificeerde reguliere expressie. Zie 'Over regex-overeenkomsten' hieronder.

Komt niet overeen met regex

Zoekt in de geselecteerde locatie naar content die niet overeenkomt met de gespecificeerde reguliere expressie. Zie 'Over regex-overeenkomsten' hieronder.

Een of meer woorden komen overeen

Zoekt in de geselecteerde locatie naar content die overeenkomt met een of meer van de woorden in de gespecificeerde woordenlijst.

Alle woorden komen overeen

Zoekt in de geselecteerde locatie naar content die overeenkomt met alle woorden in de gespecificeerde woordenlijst.

Over regex-overeenkomsten

U gebruikt de geavanceerde contentovereenkomsttypen Komt overeen met regex en Komt niet overeen met regex om regels voor content-compliance in te stellen met reguliere expressies.

Wat is regex?

Een reguliere expressie, ook wel een regex genoemd, is een methode om tekst te koppelen aan patronen. Een regex kan bijvoorbeeld het patroon beschrijven van e-mailadressen, URL's, telefoonnummers, identificatienummers van werknemers, burgerservicenummers of creditcardnummers.

Bekijk de volgende bronnen voor meer informatie over reguliere expressies:

Opmerking: Elke regex in een regel voor content-compliance kan maximaal tienduizend tekens bevatten.

Waarom is de overeenkomstlocatie belangrijk?

U moet de juiste overeenkomstlocatie kiezen wanneer u een regex maakt. Met de overeenkomstlocatie (zie de tabel hierboven) specificeert u in welk onderdeel van het bericht wordt gezocht naar overeenkomsten.

Voor bepaalde overeenkomstlocaties wordt de content waarnaar wordt gezocht, opgesplitst voordat deze wordt gescand door de regex. Bijvoorbeeld:

• Koptekst ontvanger: De velden Aan, Cc en Bcc van een berichtkop worden opgesplitst in individuele e-mailadressen, die één voor één worden vergeleken met het regex-patroon. Als u berichten wilt detecteren die naar 5 of meer gebruikers worden gestuurd, werken overeenkomsten met Koptekst ontvanger niet.
  • Volledige koptekst: Scannen in meerdere koptekstvelden wordt niet ondersteund. Elk koptekstveld wordt één voor één vergeleken met de regex. Bijvoorbeeld: Het veld Aan wordt gezien als één tekenreeks en het veld Cc wordt gezien als een andere tekenreeks. U kunt dus niet één regex maken waarmee de velden Aan en Cc tegelijk worden doorzocht.

Opmerking: Als een enkel veld, zoals Verificatieresultaten, meerdere regels bevat, kan de regex wel alle regels doorzoeken, maar worden de spaties aan het begin van elke regel opgeslagen als onderdeel van het veld. U moet dus zorgen dat spaties worden meegenomen, door een jokerteken toe te voegen of spaties expliciet toe te voegen aan de expressie.

Wat is de optie Minimum aantal overeenkomsten?

Wanneer u een regel voor content-compliance instelt met een regex, voert u de regex en twee optionele velden in: een beschrijving van de regex en een minimum aantal overeenkomsten.

In de optie Minimum aantal overeenkomsten specificeert u het aantal keer dat de regex moet voorkomen in de overeenkomstlocatie voordat de actie van de regel in gang wordt gezet. Als u bijvoorbeeld 2 invoert, moet het regex-patroon minstens twee keer voorkomen in de overeenkomstlocatie voordat de actie wordt uitgevoerd op het bericht.

Metadatakenmerken en overeenkomsttypen

De beschikbare combinaties van kenmerk/overeenkomsttype zijn onder andere de volgende:

Kenmerk Overeenkomsttype Beschrijving

Berichtverificatie

• Bericht is geverifieerd
  • Bericht is niet geverifieerd

Selecteer deze optie zodat berichten die wel of niet zijn geverifieerd, worden meegenomen in uw compliance-expressie.

Voldoet aan de DMARC-standaard. Het bericht wordt geverifieerd als 1) SPF slaagt en het domein van de envelopafzender overeenkomt met het domein in de Van-koptekst, of 2) als de DKIM-controle slaagt voor het domein in de Van-koptekst. Anders wordt het bericht gezien als niet-geverifieerd.

Bron-IP-adres

• Valt binnen het volgende bereik

• Valt niet binnen het volgende bereik

Selecteer deze optie om berichten in uw compliance-expressie mee te nemen die wel of niet binnen het gespecificeerde IP-bereik vallen. Vul het bereik in het veld in.

De Bron-IP is het IP-adres van de verzendmailserver. Dit wordt normaal gesproken gebruikt voor SPF-verificatie. Zie Hoe Gmail het bron-IP-adres bepaalt voor meer informatie.

Beveiligd verzenden (TLS)

• De verbinding is TLS-versleuteld

• De verbinding is niet TLS-versleuteld

Selecteer deze optie zodat berichten die wel of niet TLS-versleuteld zijn, worden meegenomen in de compliance-expressie.

S/MIME-versleuteling

• Bericht is S/MIME-versleuteld

• Bericht is niet S/MIME-versleuteld

Selecteer deze optie zodat berichten die wel of niet zijn versleuteld met S/MIME, worden meegenomen in uw compliance-expressie.

Deze optie is alleen beschikbaar in versies waarin S/MIME wordt ondersteund.

S/MIME-handtekening

• Bericht is S/MIME-ondertekend

• Bericht is niet S/MIME-ondertekend

Selecteer deze optie zodat berichten die wel of niet zijn ondertekend met S/MIME, worden meegenomen in de compliance-expressie.

Deze optie is alleen beschikbaar in versies waarin S/MIME wordt ondersteund.

Berichtgrootte

• Is groter dan het volgende (MB)

• Is kleiner dan het volgende (MB)

Selecteer deze optie om in uw compliance-expressie berichten mee te nemen die groter of kleiner zijn dan de gespecificeerde grootte. Voer de berichtgrootte in MB in het veld in.

Opmerking: Dit is de onbewerkte grootte van het volledige bericht. Deze kan tot 33% groter zijn dan de oorspronkelijke grootte van het bericht en de bijlagen, als gevolg van normale coderingsoverhead.

Vertrouwelijke modus van Gmail
  • Bericht staat in de vertrouwelijke modus van Gmail
  • Bericht staat niet in de vertrouwelijke modus van Gmail

Selecteer deze optie zodat berichten die wel of niet in de vertrouwelijke modus van Gmail staan, worden meegenomen.
Spam
  • Malware gedetecteerd via sandbox-beveiliging

Selecteer deze optie om berichten mee te nemen die door sandbox-beveiliging zijn geïdentificeerd als berichten met een malware-bijlage.

Deze optie is alleen beschikbaar voor versies waarin sandbox-beveiliging wordt ondersteund.

Stap 4: Opgeven wat er moet worden gedaan als een bericht overeenkomt met een expressie

1. Geef op of een bericht moet worden gewijzigd, geweigerd of in quarantaine moet worden geplaatst als het voldoet aan de voorwaarden. (U vindt meer informatie hieronder.)

2. Configureer de opties voor de actie die u kiest.

3. (Optioneel) Klik op Opties weergeven om aanvullende opties te configureren die bepalen wanneer deze instelling wordt toegepast. Zie 'Aanvullende parameters configureren' hieronder voor meer informatie.

4. Ga naar De configuratie opslaan.

Bericht weigeren

Het bericht wordt geweigerd voordat het de ontvanger bereikt. U kunt een bericht invoeren om de afzender te laten weten waarom het bericht is geweigerd. Er worden geen andere routings- of complianceregels toegepast op overeenkomende berichten.

Opmerking: Gmail voegt automatisch een SMTP-weigeringscode toe, zoals 550 5.7.1. Dit is een vereiste van de SMTP-standaard. De code kan niet worden verwijderd.

Bericht in quarantaine plaatsen

Hiermee wordt het bericht in de beheerdersquarantaine geplaatst, waar u het bericht kunt bekijken voordat u bepaalt of het moet worden verzonden of geweigerd. Deze optie is alleen beschikbaar voor het accounttype 'Gebruikers'. Zie Accounttypen waarop dit van toepassing is voor meer informatie.

Vink het vakje aan voor Afzender een melding sturen wanneer een e-mail in quarantaine is geplaatst (alleen voor verzonden e-mails) om uw gebruikers een melding te laten sturen als hun verstuurde berichten in quarantaine worden geplaatst.

Bericht wijzigen

Voeg kopteksten toe, verwijder bijlagen, wijzig de envelopontvanger, voeg meer ontvangers toe en wijzig de route. Zie Opties voor het aanpassen van berichten voor meer informatie.

Opmerking: We raden u aan routingsinstellingen toe te passen voor het specifieke gebruik dat moet worden ondersteund. Zo kunnen met een instelling voor content-compliance en een routingsinstelling dezelfde routingsopties worden ingesteld. Gebruik een instelling voor content-compliance echter voor content en een routingsinstelling voor algemene routinggerelateerde zaken, zoals dubbele bezorging. Meer informatie over e-mailrouting, inclusief gebruik en voorbeelden.

Functies

Koptekst X-Gm-Original-To toevoegen

Voeg een koptag toe als de ontvanger wordt gewijzigd, zodat de ontvangende server weet wie de oorspronkelijke envelopontvanger was. Een voorbeeld van een koptag is X-Gm-Original-To: gebruiker@solarmora.com.

Kopteksten X-Gm-Spam en X-Gm-Phishy toevoegen

Voeg kopteksten toe om aan te geven dat een bericht een spam- of phishingstatus heeft gekregen. Beheerders van ontvangstservers kunnen deze informatie gebruiken om speciale regels in te stellen voor het beheer van spam- en phishingberichten. Zie De instelling 'Koptekst Spam' toevoegen aan alle standaard routingregels voor meer informatie.

Aangepaste kopteksten toevoegen

Voeg aangepaste kopteksten toe aan berichten waarop deze instelling van toepassing is. U kunt bijvoorbeeld een koptekst toevoegen die overeenkomt met de beschrijving die u voor de instelling heeft ingevuld. Zo kunt u bepalen waarom een bericht op een bepaalde manier is doorgestuurd of waarom een regel is getriggerd.

Vooraan een aangepast onderwerp toevoegen

U kunt voor bepaalde berichten een aangepaste tekst laten toevoegen aan het begin van de onderwerpregel. U kunt bijvoorbeeld Vertrouwelijk laten toevoegen aan gevoelige e-mails. Als de regel wordt getriggerd door een bericht met het onderwerp Maandelijks rapport, zien gebruikers dit onderwerp: [Vertrouwelijk] Maandelijks rapport.

Route wijzigen en Spam ook omleiden

• Route wijzigen: U kunt de bestemming van het bericht wijzigen van de standaard Gmail-server in een andere e-mailserver, zoals Microsoft Exchange.

Opmerking: Voordat u de route kunt wijzigen, moet u de nieuwe route toevoegen in de Beheerdersconsole. Zie E-mailroutes toevoegen voor geavanceerde Gmail-bezorging voor meer informatie.

• Spam ook omleiden: Deze optie is beschikbaar als u Route wijzigen selecteert. Overduidelijke spam wordt niet bezorgd. Vink echter het vakje aan voor Spam ook omleiden om eventuele aanvullende e-mails die u markeert als spam, toch te routeren Vink het vakje niet aan als u normale berichten wel wilt routeren, maar spam niet. De e-mailinstellingen in de Beheerdersconsole (bijvoorbeeld een lijst met vooraf geautoriseerde afzenders) overschrijven de spaminstellingen.

• Terugsturen van deze ontvanger onderdrukken: Vink dit vakje aan als u niet wilt dat geweigerde berichten worden teruggestuurd naar de ingestelde e-mailroute. Bijvoorbeeld als u niet wilt dat geweigerde berichten worden omgeleid via een geautomatiseerd systeem. Vink het vakje niet aan als u wilt dat geweigerde berichten in het ontvangende e-mailsysteem terechtkomen zodat er een bouncebericht wordt gestuurd, bijvoorbeeld om afzenders te laten weten dat hun bericht niet is bezorgd.

Envelopontvanger wijzigen

Het bericht slaat het postvak van de oorspronkelijke ontvanger over en gaat naar de nieuwe ontvanger.

U kunt de envelopontvanger op de volgende manieren wijzigen:

• Het hele e-mailadres van de ontvanger vervangen: Vul na Ontvanger vervangen het volledige e-mailadres in, zoals gebruiker@solarmora.com.
  • Gebruikersnaam vervangen: Als u alleen de gebruikersnaam van het e-mailadres van de ontvanger wilt wijzigen en het domein hetzelfde wilt houden, vult u voor @bestaand-domein de gebruikersnaam in, zoals gebruiker.
  • Domein vervangen: Als u alleen het domein van het e-mailadres van de ontvanger wilt wijzigen en de gebruikersnaam hetzelfde wilt houden, vult u na bestaande-gebruikersnaam@ het domein in, zoals solarmora.com.

De bestemmingsserver wordt bepaald door een MX-lookup (MX-zoeken) in het domein van de nieuwe ontvanger. Als u de functie Route wijzigen gebruikt, wordt de bestemmingsserver bepaald door de opgegeven route.

Als u liever een aanvullende ontvanger in de Bcc wilt plaatsen, gebruikt u de optie Meer ontvangers toevoegen (hieronder beschreven).

Spamfilter overslaan voor dit bericht

Binnenkomende berichten bezorgen bij ontvangers, zelfs als het spamfilter ze als spam identificeert. Deze optie geldt alleen voor ontvangen berichten. U kunt de spamfilters niet laten overslaan voor uitgaande berichten. Opmerking: Deze optie is niet beschikbaar voor het accounttype Groepen. Zie Accounttypen waarop dit van toepassing is voor meer informatie.

Bijlagen van bericht verwijderen

U kunt bijlagen verwijderen uit berichten. U kunt ook een tekst toevoegen om ontvangers te laten weten dat er bijlagen zijn verwijderd.

Meer ontvangers toevoegen

1. Als u dubbele bezorging of bezorging op meerdere adressen wilt instellen, vinkt u het vakje aan voor Meer ontvangers toevoegenand then en klikt u op Toevoegen .
  2. Als u individuele e-mailadressen wilt toevoegen, selecteert u Basis in de lijst and then en klikt u op Opslaan
  3. (Optioneel) Klik op Toevoegen om meer adressen toe te voegen.
  4. (Optioneel) Als u geavanceerde opties voor de secundaire bezorging wilt kiezen, selecteert u Geavanceerd in de lijst.

Voor secundaire bezorging kunt u de envelopontvanger wijzigen, kopteksten toevoegen, vooraan een aangepast onderwerp toevoegen en bijlagen verwijderen. Opmerking: De geavanceerde optie Geen spam bezorgen aan deze ontvanger wordt niet ondersteund voor het accounttype Groepen.

Houd rekening met het volgende als u ontvangers toevoegt:

• Er geldt een limiet van honderd aanvullende ontvangers voor elke regel.
  • Instellingen voor de primaire bezorging gelden ook voor de secundaire bezorging.
  • Voor secundaire bezorging zijn de vakjes voor Geen spam bezorgen aan deze ontvanger en Terugsturen van deze ontvanger onderdrukken standaard aangevinkt.
  • Als u aanvullende ontvangers toevoegt, wordt er een bericht gemaakt voor elke toegevoegde ontvanger. De geavanceerde Gmail-instellingen gelden voor elk bericht.

Versleuteling (alleen voor verstuurde e-mails)

Standaard probeert Gmail berichten te bezorgen met Transport Layer Security (TLS). Als beveiligd transport niet beschikbaar is, wordt het bericht verzonden via een onveilige verbinding.

Als u wilt dat alle berichten die voldoen aan de voorwaarden in de instelling worden verzonden via een beveiligde verbinding, vinkt u het vakje aan voor Beveiligd transport (TLS) vereisen. Als TLS niet beschikbaar is aan de kant van de verzender of de ontvanger, wordt het bericht niet verzonden.

Als u een G Suite Enterprise- of Enterprise for Education-account heeft, kunt u ook berichten weigeren of vereisen dat berichten alleen kunnen worden verstuurd als ze S/MIME-versleuteld zijn. Zie Berichten beter beveiligen met gehoste S/MIME voor meer informatie.

Opmerking:

Deze functie wordt ondersteund in de volgende versies: Enterprise Plus, Education Fundamentals, Education Standard, Teaching and Learning Upgrade en Education PlusVersies vergelijken

Aanvullende parameters configureren

Als u aanvullende opties voor routingbeleid wilt instellen, zoals adreslijsten maken of kiezen voor welke accounttypen het beleid geldt, klikt u onderaan op Opties weergeven.

Adreslijsten

Een adreslijst is een lijst met e-mailadressen en domeinen die u maakt. Gebruik adreslijsten om instellingen toe te passen of over te slaan voor de e-mailadressen en domeinen op de lijst. Bekijk uitgebreide informatie over adreslijsten en hoe ze worden gebruikt met de Gmail-instellingen.

Gmail controleert het volgende om te zien of een adres op de adreslijst staat:

• Inkomende berichten: Of het domein of e-mailadres van de afzender op de adreslijst staat
  • Uitgaande berichten: Of het domein of e-mailadres van de ontvanger op de adreslijst staat

Zo gebruikt u adreslijsten in deze instelling:

1. Klik op Opties bekijken.
  2. Vink het vakje aan voor Adreslijsten gebruiken om toepassing van deze instelling over te slaan of te beheren.
  3. (Alleen routingsinstellingen) Selecteer een optie bij Adreslijsten toepassen op correspondenten voor overeenkomsten met adreslijsten:
    • Adreslijsten toepassen op correspondenten: Kijk in het veld Van voor gekregen e-mails en naar de ontvangers voor gestuurde e-mails. Voor afzenders is de optie Verificatie vereist ook aangevinkt (meer informatie in stap 8).
    • Adreslijsten toepassen op ontvangers: Controleer of de ontvangers op de adreslijsten staan.

Opmerking: Deze optie is niet beschikbaar in de Gmail-instellingen voor content-compliance.

4. Selecteer een optie om deze instelling over te slaan of toe te passen:
    • Deze instelling overslaan voor specifieke adressen/domeinen: Sla de instelling helemaal over als er een overeenkomst met de adreslijst is. Alle andere criteria in de instelling worden genegeerd.
    • Deze instelling alleen toepassen op specifieke adressen/domeinen: Gebruik een overeenkomst met een adreslijst als voorwaarde om de instelling toe te passen. Als er andere criteria zijn opgegeven in de instelling, moeten deze ook overeenkomen voordat de instelling wordt toegepast. Voorbeelden van andere criteria zijn overeenkomstexpressies, accounttypen en envelopfilters.
  5. Klik op een optie voor de adreslijst:
    • Bestaande lijst gebruiken: Selecteer de naam van een bestaande adreslijst en ga door met stap 9.
    • Lijst maken of bewerken: Het tabblad Adreslijst toevoegen of Adreslijst beheren wordt geopend. Voer stap 6-9 uit.
  6. Vul in het vak Adreslijst toevoegen de naam van de nieuwe adreslijst in.
  7. Als u adressen of domeinen een voor een op de lijst wilt zetten, klikt u op Adres toevoegen. Als u een door komma's gescheiden lijst met adressen of domeinen wilt toevoegen, klikt u op Adressen met meerdere tegelijk toevoegen.

8. Als u wilt dat de instelling wordt overgeslagen voor goedgekeurde afzenders die geen verificatie gebruiken, zet u de optie Verificatie vereist uit. Als u verificatie uitzet, loopt u meer risico op spam of gespoofte berichten. Meer informatie over afzenderverificatie.

9. Klik op Opslaan.

Ga als u klaar bent naar Accounttypen waarop dit van toepassing is.

Accounttypen waarop dit van toepassing is (vereist)

Afhankelijk van de berichtactie die u heeft gekozen en het type organisatie-eenheid dat u configureert, zijn sommige accounttypen wellicht niet beschikbaar.

Selecteer een of meer accounttypen waarop de instelling van toepassing is:

• Gebruikers (standaard): de instelling is van toepassing op geregistreerde G Suite-gebruikers. Voor verzenden en uitgaande e-mails wordt de instelling getriggerd als uw gebruikers e-mails verzenden. Voor ontvangen en binnenkomende e-mails wordt de instelling getriggerd als uw gebruikers e-mails ontvangen.
  • Groepen: de instelling is van toepassing op groepen die zijn ingesteld in uw organisatie. Voor verzenden en uitgaande e-mails wordt de instelling getriggerd als uw groepen e-mails of overzichten doorsturen naar leden. Voor ontvangen en binnenkomende e-mails wordt de instelling getriggerd als uw groepen e-mails ontvangen.
  • Onbekend/verzameladres: de instelling wordt getriggerd als uw organisatie e-mails ontvangt die niet voor een van uw geregistreerde G Suite-gebruikers is. Deze instelling geldt alleen voor ontvangen en binnenkomende e-mails.

Opmerking: De accounttypen 'Groepen' en 'Onbekend/verzameladres' zijn niet van toepassing op deze functies:

• Kopteksten X-Gm-Spam en X-Gm-Phishy toevoegen
  • Spamfilter overslaan voor dit bericht
  • Spam ook omleiden

Ga als u klaar bent naar De instelling toevoegen en opslaan.

Envelopfilter

(Optioneel) Als u wilt dat de instelling alleen geldt voor specifieke envelopafzenders en -ontvangers, stelt u een envelopfilter in:

1. Klik onderaan het venster Instelling toevoegen op Opties weergeven.
  2. Vink een of beide vakjes aan:
    • Alleen van invloed op specifieke envelopafzenders
    • Alleen van invloed op specifieke envelopontvangers
  3. Kies een optie in de lijst:
    • Eén e-mailadres: Vul het volledige e-mailadres van een gebruiker in.
    • Patroonovereenkomst: voer een reguliere expressie in om een reeks afzenders of ontvangers in uw domein op te geven. Voorbeeld:

^(?i)(gebruiker1@solarmora\.com|gebruiker2@solarmora\.com|gebruiker3@solarmora\.com)$

Meer informatie over richtlijnen voor het gebruik van reguliere expressies.

• Groepslidmaatschap: selecteer een of meer groepen uit de lijst. Voor envelopafzenders is deze optie alleen van toepassing op verzonden e-mails. Voor envelopontvangers is de optie alleen van toepassing op ontvangen e-mails. Maak eerst de groep als u dit nog niet heeft gedaan.

Opmerking: Deze optie geldt voor groepsleden en leden van onderliggende groepen. Als Groep B bijvoorbeeld lid is van Groep A, geldt deze optie voor leden van Groep A en Groep B.

Ga als u klaar bent naar De configuratie opslaan.

De configuratie opslaan

Laatste stap: De instelling toevoegen en opslaan

1. Klik op Instelling toevoegen of Opslaan.

De nieuwe instellingen worden weergegeven op de instellingenpagina.

2. Klik onderaan op Opslaan.

Regels maken voor berichten in de vertrouwelijke modus

Wat er gebeurt met berichten in vertrouwelijke modus

U kunt opgeven welke actie er moet worden uitgevoerd op binnenkomende of uitgaande berichten in de vertrouwelijke modus van Gmail door een of meer complianceregels te maken. U kunt bijvoorbeeld complianceregels gebruiken om binnenkomende berichten naar uw domein te blokkeren.

Hoe complianceregels worden getriggerd voor berichten

• Instellingen voor content-compliance of regels die u heeft gemaakt voor onderwerp, berichttekst en berichtbijlagen gelden voor uitgaande berichten die in de vertrouwelijke modus worden verstuurd.
  • Uitgaande berichten waarvoor een complianceregel geldt waarmee bijlagen worden verwijderd, worden geweigerd. De afzender krijgt een bouncebericht.

• Binnenkomende berichten in de vertrouwelijke modus worden gecontroleerd, maar alleen de berichtkop wordt gescand.

Wanneer berichten in de vertrouwelijke modus in quarantaine worden geplaatst

• Uitgaande berichten in de vertrouwelijke modus worden niet in de beheerdersquarantaine geplaatst. Ze worden geweigerd en de afzender krijgt een bouncebericht.
  • Binnenkomende berichten in de vertrouwelijke modus worden in de beheerdersquarantaine geplaatst, maar alleen de berichtkop wordt gescand.

Een complianceregel maken om binnenkomende berichten te blokkeren

Met de instructies in dit gedeelte kunt u een complianceregel maken om binnenkomende berichten in de vertrouwelijke modus naar uw domein te blokkeren. Zie Regels instellen voor content-compliance voor uitgebreide informatie over hoe u complianceregels maakt voor alle soorten content.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Appsand thenGoogle Workspaceand thenGmailand thenCompliance.
  3. Ga in het gedeelte Compliance naar Content-compliance.
  4. Plaats de muisaanwijzer op de instelling Content-compliance en klik op Configureren. Als u eerder complianceregels heeft ingesteld voor andere soorten e-mail, plaatst u de muisaanwijzer op een regel en klikt u op Nog een toevoegen.

Het dialoogvenster Instelling toevoegen verschijnt. Voer een naam in, selecteer voor welk soort berichten de instelling moet gelden en welke actie er moet worden uitgevoerd, gebaseerd op het bericht.

5. In het dialoogvenster Instelling toevoegen:
    • Voer een naam in voor de regel.
    • Vink onder E-mailberichten waarop dit van toepassing is het vakje aan voor Inkomend.
    • Kies onder Expressies toevoegen de optie Als EEN OF MEER van de volgende overeenkomt met het bericht
    • Klik onder Expressies op Toevoegen en selecteer Overeenkomende metadata.
    •  Kies in het dropdownmenu Kenmerk de optie Vertrouwelijke modus van Gmail en kies onder Overeenkomsttype de optie Bericht staat in de vertrouwelijke modus van Gmail.
    • Klik op Opslaan.
  6. Kies in het volgende gedeelte, waarin u opgeeft wat er moet gebeuren als een bericht overeenkomt met de regel, de optie Bericht weigeren.
  7. (Optioneel) Voer eventueel een aangepast weigeringsbericht in dat naar de afzender wordt gestuurd.
  8. Klik op Instelling toevoegen.

Gerelateerde informatie

Praktische tips om regels sneller te testen

Google, Google Workspace en de gerelateerde merken en logo's zijn handelsmerken van Google LLC. Alle andere bedrijfs- en productnamen zijn handelsmerken van de bedrijven waarmee ze in verband worden gebracht.