Ange lagringsgränser

Utgåvor som stöds för den här funktionen: Business Starter, Business Standard och Business Plus, Enterprise Standard och Enterprise Plus Education Fundamentals, Education Standard, Teaching and Learning Upgrade och Education Plus, Essentials, Enterprise Essentials och Enterprise Essentials Plus, Nonprofits. Jämför utgåvor

Kunder med Business Starter: Gemensamt lagringsutrymme lanseras för dig i maj 2023. Lagringsgränser över 30 GB som anges i administratörskonsolen träder inte i kraft förrän organisationen flyttas till gemensamt lagringsutrymme.

Education-kunder går till Ange lagringsgränser. Om du vill frigöra utrymme på ditt eget Google-konto kan du besöka du den här sidan i stället.

Om du vill fördela organisationens gemensamma lagringsutrymme kan du ange lagringsgränser för användare och delade enheter. Utan gränser för lagringsutrymme som administratören har angett begränsas användningen av lagringsutrymme för användare och delade enheter enbart av det totala lagringsutrymmet för organisationen.

Om du inte anger lagringsgränser ser användare i organisationen inte indikatorer för lagringsgränser i Google Workspace-produkter.

På den här sidan

Ange lagringsgränser för användare

Innan du börjar: Gör så här om inställningen ska tillämpas för vissa användare: Samla kontona i en organisationsenhet (om inställningarna ska göras per avdelning) eller i en konfigurationsgrupp (om inställningarna ska gälla användare på olika avdelningar).

Om du vill få en varning om en gruppmedlem överskrider lagringsgränsen gör du gruppen till en filtreringsgrupp och väntar 24–48 timmar innan du anger lagringsgränsen.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Lagring.
  3. I avsnittet Lagringsinställningar klickar du på Hantera.

4. Till vänster klickar du på den enhet vars användare du vill tillämpa en lagringsgräns på:
    • Organisationsenhet: Klicka på organisationsenheten.
    • Grupp – klicka på Grupper. Klicka på sökfältet och börja ange namnet på gruppen. Klicka sedan på gruppen.

Observera att lagringsgränser för grupper alltid åsidosätter lagringsgränser för organisationer. Du kan ange vilka grupper som åsidosätter varandra via gruppinställningarna. Läs mer om konfigurationsgrupper

5. Om avsnittet Lagringsgräns för användare inte redan är öppet klickar du på det.
  6. Välj och ange mängden lagringsutrymme som tillåts för varje användare.
  7. Klicka på Spara. Om du anger en gräns för en underordnad organisationsenhet som tidigare har ärvt en gräns från en överordnad organisationsenhet klickar du på Åsidosätt. Om du tidigare har angett en gräns för en underordnad organisationsenhet och vill att den ska ärva gränsen från en överordnad organisationsenhet klickar du på Ärv.

En varning visas om vissa användare i en organisationsenhet redan överskrider lagringsgränsen. Du varnas enbart för gruppmedlemmar om gruppen är inställd som en filtreringsgrupp. Mer information finns i Varningsmeddelanden för lagringsgräns på den här sidan.

Det kan ta upp till 24 timmar innan lagringsgränsen träder i kraft för Gmail och Foto. För Drive gäller lagringsgränsen efter att användaren lägger till eller redigerar en fil nästa gång.

Ange lagringsgränser för delade enheter

Om du vill förhindra att delade enheter använder för mycket av organisationens lagringsutrymme kan du ställa in en lagringsgräns för de delade enheter som är tilldelade en viss organisationsenhet.

Innan du börjar (valfritt): Om du vill tillämpa olika lagringsgränser på olika delade enheter tilldelar du organisationsenheter delade enheter.

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Lagring.
  3. I avsnittet Lagringsinställningar klickar du på Hantera.
  4. Till vänster klickar du på organisationsenheten med de delade enheter som du vill ange en lagringsgräns för.
  5. Klicka på Lagringsgräns för delad enhet.
  6. Välj och ange hur mycket lagringsutrymme varje delad enhet kan använda.
  7. Klicka på Spara. Om du anger en gräns för en underordnad organisationsenhet som tidigare har ärvt en gräns från en överordnad organisationsenhet klickar du på Åsidosätt. Om du tidigare har angett en gräns för en underordnad organisationsenhet och vill att den ska ärva gränsen från en överordnad organisationsenhet klickar du på Ärv.

Om vissa delade enheter redan överskrider lagringsgränsen varnas du innan policyn tillämpas. Mer information finns i Varningsmeddelanden för lagringsgräns på den här sidan.

Obs!

• När du har angett en gräns för en delad enhet gäller den för en delad enhet när en användare nästa gång lägger till eller redigerar en fil på den delade enheten.
  • Gränser för delade enheter hindrar inte användarna från att skapa fler delade enheter. Om du är orolig för att vissa användare förbrukar för mycket lagringsutrymme genom att skapa delade enheter kan du begränsa vem som kan skapa delade enheter

Exempel på scenarier för lagringsgränser

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla och gå högst upp

Ange en standardgräns för lagringsutrymme för alla användare i organisationen
Välj den översta organisationsenheten och aktivera en lagringsgräns för användare. Om du till exempel ställer in en lagringsgräns på 10 GB för användare har alla användare en individuell lagringsgräns på 10 GB om du inte åsidosätter lagringsgränsen med lagringsgränser för underordnade organisationsenheter eller grupper.
Ange en lagringsgräns för en användare
Placera användaren i en organisationsenhet eller konfigurationsgrupp. Ange sedan en lagringsgräns för organisationsenheten eller gruppen.
Ange en annan lagringsgräns för användare i en organisationsenhet
Om du vill att medlemmar i en organisationsenhet ska ha mer eller mindre lagringsutrymme än standardgränsen ställer du först in standardgränsen och väljer sedan den organisationsenhet som ska ha en annan gräns. Om du till exempel ställer in en gräns på 10 GB lagringsutrymme för användare i organisationsenheten på toppnivå kan du ställa in en individuell lagringsgräns på 20 GB för alla användare i organisationsenheten Marknadsföring. Lagringsgränsen på 20 GB åsidosätter standardgränsen för lagringsutrymme på 10 GB.
Ange en annan lagringsgräns för alla användare i en grupp
Du kan ange individuella lagringsgränser för medlemmar i en grupp. Du kan till exempel ha några fotografer i organisationsenheten Marknadsföring som behöver mer lagringsutrymme än de andra användarna. Du kan skapa en grupp med namnet Fotografer och aktivera en lagringsgräns på 500 GB för denna fotogrupp. Nu får alla som läggs till i fotogruppen automatiskt en lagringsgräns på 500 GB.
Ange en annan lagringsgräns för alla delade enheter i en organisationsenhet
Du kanske vill att varje delad enhet i en organisationsenhet för marknadsföring ska ha en gräns på 500 GB medan varje delad enhet för resten av organisationen har en gräns på 50 GB. Om du vill ställa in dessa gränser anger du gränsen på 50 GB för delade enheter i organisationsenheten på toppnivå och sedan gränsen på 500 GB för delade enheter i organisationsenheten Marknadsföring.

Så här upplever användarna lagringsgränser

Med lagringsgränser på, när användarna går till Min enhet, ser de ett statusfält för hur mycket lagringsutrymme de använder. När de öppnar detaljpanelen för en delad enhet ser de ett statusfält som visar hur mycket lagringsutrymme som används och lagringsgränsen på den delade enheten.

Användare som överskrider lagringsgränsen ser varningsrutor högst upp i Google Drive där det står att lagringsutrymmet är lågt eller Lagringsutrymmet är fullt med en knapp för att klicka på Frigör utrymme. Detta leder till en artikel instruera dem om hur de rensar filer.

När användarna öppnar en delad enhet som är nära eller över lagringsgränsen visas varningar högst upp på sidan.

Vad händer när användarna överskrider lagringsgränserna?

När användarna överskrider lagringsgränserna händer följande omedelbart:

• Användarna kan inte ladda upp nya filer eller bilder till Google Drive.
  • Användarna kan inte skapa nya filer i appar där innehåll skapas gemensamt, som Google Dokument, Kalkylark, Presentationer, Teckningar och Formulär. Innan hen minskar användningen av lagringsutrymme kan ingen redigera eller kopiera sina berörda filer eller skicka in formulär som ägs av användaren.
  • Användarna kan inte lägga till eller säkerhetskopiera foton och videor till Google Foto.
  • Användarnas möjlighet att skicka och ta emot e-post i Gmail påverkas. Obs! Education-kunder är undantagna från denna begränsning.
  • Användarna kan inte spela in nya möten i Google Meet.

Obs! Användarna kan fortfarande logga in på sitt Google Workspace-konto och visa och ladda ned filer.

Vad händer när delade enheter överskrider lagringsgränserna?

Om en delad enhet överskrider gränsen för lagringsutrymme kan användarna inte lägga till nya filer eller redigera befintliga filer. Lös problemet:

• En innehållshanterare eller ansvarig för den delade enheten kan flytta eller radera innehåll från den delade enheten.
  • En administratör kan öka lagringsgränsen som gäller för den delade enheten.

Varningar om lagringsgräns

Du kan se varningar eller felmeddelanden när du försöker tillämpa en lagringsgräns på användare eller delade enheter. Nedan hittar du vanliga felmeddelanden och sätt att åtgärda dem.

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla och gå högst upp

Vissa användare överskrider redan lagringsgränsen

När du tillämpar en gräns för lagringsutrymme för användare på en organisationsenhet eller grupp utnyttjar vissa användare kanske redan mer lagringsutrymme än vad policyn tillåter. För gränser baserade på organisationsenhet ser du en varning om att vissa användare kan överskrida lagringsgränsen som du är på väg att tillämpa. För gruppbaserade gränser visas en varning om gruppen är inställd som en filtreringsgrupp. Innan du tillämpar policyn är det viktigt att förstå vad som händer med användare som överskrider lagringsgränser.

Så här ser du vilka användare som överskrider gränsen:

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Lagring.
  3. Klicka på Visa alla användare.

På den här sidan kan du filtrera användare efter specifika organisationsenheter och efter hur mycket lagringsutrymme de använder.

När du har tillämpat en gräns för lagringsutrymme för användare ser användarna ett statusfält i Google Drive som visar hur mycket lagringsutrymme de använder. De får även en avisering om de har ont om lagringsutrymme.

Lagringsutrymmet överskrider gränsen för utgåvan

När du tillämpar en gräns för lagringsutrymme på en organisationsenhet eller grupp kan vissa användare ha en Google Workspace-licens som begränsar deras tillgängliga lagringsutrymme till mindre än lagringsgränsen. I det här fallet visas följande meddelande: Lagringsgränserna gäller kanske inte för användare med befintliga lagringsbegränsningar.

Vissa delade enheter överskrider gränsen för lagringsutrymme

När du tillämpar en lagringsgräns på delade enheter kan vissa delade enheter redan använda mer lagringsutrymme än vad policyn tillåter. I så fall visas en varning. Innan du tillämpar policyn är det viktigt att förstå vad som händer med delade enheter som överskrider lagringsgränserna.

Så här tar du reda på vilka delade enheter som överskrider gränsen:

1. Öppna Googles administratörskonsol.
  2. På administratörskonsolen går du till Menyföljt avLagring.
  3. Klicka på Visa alla delade enheter.

På den här sidan kan du filtrera delade enheter efter specifika organisationsenheter och sortera dem efter hur mycket lagringsutrymme de använder.