Wilt u onderwijs op afstand opzetten? Meer informatie

Gebruikers toegang geven tot Google-services gebaseerd op leeftijd

Deze functie is alleen beschikbaar in Google Workspace for Education-versies.

U kunt instellen of gebruikers toegang hebben tot bepaalde Google-services gebaseerd op hun leeftijd, om de services aan te passen aan hun behoeften. De standaard op leeftijd gebaseerde toegangsinstelling hangt af van uw instellingstype:

• Instellingen voor basis- en middelbaar onderwijs: Gebruikers waarvoor niet is ingesteld dat deze 18 jaar of ouder zijn, hebben geen toegang tot bepaalde functies in Google-services.
  • Instellingen voor hoger onderwijs: Voor gebruikers waarvoor niet is ingesteld dat ze onder de 18 zijn, gelden geen aanvullende beperkingen voor Google-services. Beheerders in deze organisatie moeten echter aangeven of gebruikers onder de 18 zijn.

Over de nieuwe standaardinstellingen

Beheerders moeten aangeven of gebruikers in hun organisatie 18 jaar of ouder zijn. Het volgende gebeurt als u niets doet vóór 1 september 2021:

• Voor alle gebruikers in het basis- en middelbaar onderwijs voor wie niet is aangegeven dat ze ouder zijn dan 18, wordt standaard ingesteld dat ze jonger zijn dan 18. Ze hebben dan geen toegang tot bepaalde functies in Google-services.
  • Gebruikers onder de 18 raken daarnaast de toegang kwijt tot bepaalde services.
  • Services zonder aan-/uit-knop worden ingesteld op Beperkt voor gebruikers voor wie niet is aangegeven dat ze ouder zijn dan 18 jaar. U kunt deze instelling niet wijzigen voor deze gebruikers. Zie Services beheren die niet afzonderlijk kunnen worden aan- of uitgezet voor meer informatie.

De op leeftijd gebaseerde instelling geldt voor de organisatie op het hoogste niveau U kunt echter aangeven dat bepaalde gebruikers, zoals docenten en andere werknemers, ouder zijn dan 18 door ze in een organisatie-eenheid of toegangsgroep te plaatsen en het juiste leeftijdsniveau in te stellen. Zie De instelling aanpassen voor uw organisatie (hieronder) voor meer informatie.

App-beperkingen voor gebruikers onder de 18

Voor gebruikers onder de 18 gelden beperkingen in bepaalde Google-services als ze zijn ingelogd op hun Google Workspace for Education-account. Sommige services zijn daarnaast niet beschikbaar voor gebruikers onder de 18.

Alles openen  |  Alles sluiten

YouTube
Als u YouTube aanzet, kunt u bepalen welke YouTube-video's kunnen worden bekeken door ingelogde gebruikers in uw organisatie en netwerk met de instellingen voor de Beperkte modus in YouTube. Zie De YouTube-instellingen van uw organisatie beheren voor meer informatie.
Daarnaast kunnen gebruikers in het basis- en middelbaar onderwijs onder de 18 ook het volgende niet doen:
  • Kanalen, playlists, Stories of Shorts maken, of video's uploaden.
  • Livestreamevenementen bekijken of maken.
  • Reacties bekijken of posten.
  • Deelnemen aan live chats.
  • Kanaallidmaatschappen, creatormerchandise, films en tv-programma's, Super Chat en Super Stickers kopen of deelnemen aan inzamelingsacties via YouTube Giving.
  • Bepaalde apps gebruiken, zoals YouTube Go, YouTube Music, YouTube Studio, YouTube TV en YouTube VR.
  • Andere functies gebruiken, zoals:
    • De meeste meldingen krijgen.
    • Casten op tv.
    • Gameaccounts koppelen.
    • De incognitomodus gebruiken.
    • Gepersonaliseerde advertenties zien.
    • Beperkte modus aan- of uitzetten.
  • Video's toevoegen aan Presentaties.
Google Zoeken
SafeSearch is een gebruikersbeleid waarmee de meeste expliciete content uit Google-zoekresultaten wordt gefilterd. Voor gebruikers onder de 18 die zijn ingelogd bij Google Zoeken met hun Google Workspace for Education-account staat SafeSearch standaard aan in alle browsers.
Opmerking: SafeSearch is ook een Chrome-beleid dat u kunt toepassen op niet-ingelogde gebruikers in de Chrome-browsers.

Gerelateerde onderwerpen

Google Play
Als u Google Play aanzet, geldt het volgende voor Google Workspace for Education-gebruikers onder de 18:
  • Ze kunnen alleen content zien met de classificatie Iedereen, Iedereen van 10 jaar en ouder, of Tiener. Zie Contentclassificatie voor apps en games op Google Play.
  • Ze kunnen geen Google Play-content kopen uit de categorieën Apps en games, Films en tv, en Boeken.
  • Ze kunnen geen seksueel expliciete boeken lezen of ernaar luisteren in Boeken in Google Play. Gebruikers zien mogelijk wel expliciete boeken als ze ernaar zoeken of ze openen via een rechtstreekse link naar de contentpagina.
Google Maps en Google Earth
Als u Google Maps en Google Earth aanzet, kunnen Google Workspace for Education-gebruikers onder de 18 het volgende niet doen:
  • Functies gebruiken waarvoor moet worden betaald.
  • Openbare posts maken, zoals reacties en reviews.
  • Deelnemen aan Local Guides.
  • De locatiegeschiedenis aanzetten voor hun Google Workspace for Education-account.
  • De Google Maps-tijdlijn openen.
  • Hun eigen locatie delen.
Google Foto's
Als u Google Foto's aanzet, kunnen Google Workspace for Education-gebruikers onder de 18 het volgende niet doen:
Services die niet beschikbaar zijn voor gebruikers onder de 18

Services met een aan-/uit-knop

Ook al hebben de volgende functies een aan-/uit-knop in de Google Beheerdersconsole, Google Workspace for Education-gebruikers jonger dan 18 jaar kunnen deze services niet gebruiken in hun Google Workspace for Education-account, ongeacht wat u hier instelt:
  • Blogger
  • Merkaccounts
  • Campaign Manager
  • DoubleClick Studio
  • Google Ad Manager
  • Google Ads
  • Google AdSense
  • Google Analytics
  • Google Cloud Platform
  • Google Pay
  • Google Play Console
  • Google Public Data Explorer
  • Locatiegeschiedenis
  • Merchant Center
  • Partner Dash
  • Partnercentrum voor Play Boeken
  • Search Ads 360

Services zonder aan-/uit-knop

Gebruikers in het basis- en middelbaar onderwijs voor wie beheerders hebben ingesteld dat ze onder de 18 zijn, hebben met hun Google Workspace for Education-account geen toegang tot Google-services zonder individuele aan-/uit-knop. Beheerders kunnen voor deze gebruikers alleen services aanzetten die een aan-/uit-knop hebben.

Gerelateerde onderwerpen

De instelling aanpassen voor uw organisatie

U kunt gebruikers verplaatsen naar een organisatie-eenheid of toegangsgroep en instellingen toepassen gebaseerd op hun leeftijd. Zie Configuratiegroepen voor gebruik door beheerders voor meer informatie.

Als u organisatie-eenheden of toegangsgroepen gebruikt, moet u het volgende doen:

• Stel in dat de leden van organisatie-eenheden en configuratiegroepen met docenten en andere werknemers 18 jaar of ouder zijn. Zorg dat alle gebruikers in die organisatie-eenheid of groep 18 jaar of ouder zijn.
  • Verplaats gebruikers onder de 18 in de organisatie-eenheden of toegangsgroepen voor docenten en andere werknemers naar een andere organisatie-eenheid of groep en pas daar de juiste leeftijdsinstelling op toe.
  • Als uw instelling in het hoger onderwijs gebruikers heeft die onder de 18 zijn, moet u deze in een eigen organisatie-eenheid of groep plaatsen en er de juiste leeftijdsinstelling op toepassen.

Opmerking: Als u een gebruiker verwijdert, verwijdert u ook de informatie over de op leeftijd gebaseerde toegangsinstelling van het account.

Op leeftijd gebaseerde toegang instellen voor Google-services

Vóór 1 september 2021 kunt u het leeftijdsniveau van uw gebruikers instellen in de Google Beheerdersconsole. Daarna geldt voor alle gebruikers zonder leeftijdsaanduiding de standaardinstelling voor uw instellingstype. U kunt na 1 september 2021 echter nog steeds wijzigingen aanbrengen.

Opmerking: Op leeftijd gebaseerde instellingen die u instelt, worden pas van kracht op 1 september 2021.

Voordat u begint: Zorg dat voor uw instelling de juiste leeftijdsinstelling geldt door te controleren of het juiste organisatietype is ingesteld in de Google Beheerdersconsole. Zie Uw organisatietype voor Google Workspace for Education selecteren voor meer informatie.

Zo stelt u op leeftijd gebaseerde toegang in:

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Klik op de homepage van de Beheerdersconsole op Accountinstellingenand thenOp leeftijd gebaseerde toegangsinstellingen.
  3. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid of een configuratiegroep.
  4. Kies een optie bij Kies het juiste leeftijdslabel:
    • Sommige of alle gebruikers zijn onder de 18 jaar
    • Alle gebruikers zijn 18 jaar of ouder
  5. Klik op Opslaan. Als je een organisatie-eenheid of groep hebt ingesteld, kun je de instelling mogelijk laten overnemen of overschrijven van een bovenliggende organisatie-eenheid of instellen op Niet ingesteld voor een groep.