Hakukampanjan luominen

Huom. Google parantaa uusien käyttäjien rekisteröitymisprosessia, joten uusien Google Ads ‐käyttäjien työnkulku voi muuttua. Alla oleva sisältö koskee Google Ads ‐käyttäjiä, jotka ovat jo luoneet Google Ads ‐tilin ja kirjautuneet sisään tililleen. Tätä sivua päivitetään vuoden 2023 aikana.

Hakukampanjoiden avulla voit sijoittaa mainoksia kaikkialle Googlen laajaan hakuverkostoon. Mainoksesi näkyvät ihmisille, jotka etsivät aktiivisesti yrityksesi tarjoamia tuotteita tai palveluita.

Hakukampanja on yksi Google Adsissa käytettävissä olevista kampanjatyypeistä.

Hyödyt

• Tavoitteiden saavuttaminen: Hakukampanjoiden avulla voit saada lisää myyntiä, liidejä tai liikennettä verkkosivustollesi.
  • Osuva kohdistus: Mainokset voidaan kohdistaa käyttäjille, jotka etsivät aktiivisesti tuotteita tai palveluita, joita yrityksesi tarjoaa.
  • Helppo käyttöönotto: Mainosten luominen on helppoa, eikä niihin tarvita erityiselementtejä.

Ohjeet

1. Luo uusi kampanja ja valitse tavoite

Aloita luomalla kampanja tililläsi ja valitsemalla kampanjalle tavoite.

LUO KAMPANJA TILILLÄSI

Hakukampanjan ja tavoitteen luominen

Huom. Alla olevat ohjeet koskevat Google Adsin uutta ulkoasua. Jos haluat käyttää aiempaa ulkoasua, klikkaa Ulkoasu-kuvaketta ja valitse Käytä aiempaa ulkoasua. Jos käytät Google Adsin aiempaa versiota, etsi haluamasi sivu Ominaisuuksien sijainnit ‑artikkelin avulla tai käyttämällä Google Adsin yläreunan navigaatiopaneelissa olevaa hakukenttää.
  1. Klikkaa Google Ads ‑tililtä Kampanjat-kuvaketta Campaigns Icon.
  2. Klikkaa osiovalikosta avattavaa Kampanjat-valikkoa.
  3. Valitse Kampanjat.
  4. Aloita uuden kampanjan luominen klikkaamalla pluspainiketta .
  5. Valitse tavoitteeksi Myynti, Liidit tai Liikenne verkkosivustolle.
    • Voit valita myös Luo kampanja ilman tavoitekohtaista opastusta.
  6. Klikkaa "Valitse kampanjatyyppi" ‑kohdasta Haku.
  7. Voit lisätä yritystäsi koskevia muita tietoja "Valitse tavat, joilla haluat saavuttaa tavoitteen" ‑kohtaan.
  8. Klikkaa Jatka.
  9. Lisää seuraavalle sivulle kampanjan nimi.
Huom. Kampanjan luonnin aikana muutokset tallennetaan automaattisesti luonnokseksi.
Myös Display-, Shopping- ja Videokampanjat voivat auttaa sinua saavuttamaan myyntiä, liidejä ja sivustoliikennettä koskevat tavoitteesi, mutta niitä varten tarvitset lisäelementtejä, kuten kuvia, tuotesyötteitä ja videoita.

Luonnokset

1. Jos haluat muokata kampanjaluonnosta, siirry Kampanjat-sivulle.
  2. Löydät luonnokset kampanjalistan yläosasta.
  3. Klikkaa Jatka.

2. Valitse kampanja-asetukset

Seuraavaksi valitset, kenelle haluat kohdistaa mainoksesi, miten haluat käyttää budjettisi ja millaisilla elementeillä haluat tehostaa kampanjaasi.

Saatat nähdä ilmoituksia, joiden avulla voit varmistaa, etteivät tietyt asetukset estä mainoksiasi näkymästä. Pyri korjaamaan mahdolliset ongelmat ennen kampanjasi julkaisua.

Kohdistuksen valitseminen

Pohdi kohdistusta valitessasi, millaiset henkilöt voisivat olla valmiita ostamaan tuotteesi, tilaamaan yrityksesi uutiskirjeen tai käymään sivustollasi. Valitse Sisällytä Googlen hakukumppanit ‑ruutu, jos haluat mainostesi näkyvän myös muissa kuin Googlen hakukoneissa.

1. Jos et merkitse ruutua valituksi, mainoksesi näkyvät Googlen hakusivuilla hakuverkostossa mutta eivät hakukumppaneiden sivustoilla.
  2. Valitse Display-verkosto-kohdan valintaruutu, jos haluat laajentaa tavoittavuuttasi hakutuloksista muille sivustoille.
  3. Valitse Sijaintiasetukset, jos haluat tarkentaa kohdistusta sen mukaan, millainen yhteys käyttäjillä on valitsemiisi alueisiin.
    • Tämä asetus voi olla hyödyllinen, jos mainostat esimerkiksi Helsingissä järjestettävää tapahtumaa, johon odotetaan paljon kävijöitä muualta. Tällöin voit valita asetukseksi Kohdistusalueitasi hakevat käyttäjät.
  4. Valitse maantieteelliset alueet, joilla haluat mainostesi näkyvän, tai paikat, jotka haluat sulkea pois. Lue lisää mainosten kohdistamisesta maantieteellisiin sijainteihin.
    • Poissulkemisesta voi olla hyötyä, jos kohdistat mainonnan laajalle alueelle mutta haluat välttää jotakin alueen osaa. Voit siis esimerkiksi kohdistaa mainokset kaikkialle Yhdysvaltoihin mutta sulkea pois tietyn osavaltion tai kaupungin.
    • Jos aluekohdistus on liian suppea ja ennakoitujen klikkausten arvo on 0, näet aluekohdistuksen laajentamiseen kehottavan ilmoituksen.
  5. Lisää kohdekielet. Kun luot mainoksia ja avainsanoja, niissä tulee käyttää tässä valitsemiasi kieliä. Lue lisää kielikohdistuksesta.
  6. Voit lisätä kohdistukseen yleisöjä demografisten tietojen, kiinnostuksen kohteiden, verkkotoiminnan ja uudelleenmarkkinoinnin perusteella. Lue lisää yleisökohdistuksesta
    • Klikkaa Selaa, niin näet vaihtoehtoja, jotka voivat sopia tavoitteisiisi.
Kun luot myöhemmin mainoksia, voit parantaa kohdistusta valitsemalla avainsanoja, joilla potentiaaliset asiakkaat tekevät hakuja.

Hintatarjousten asettaminen

Kohdistus määrää, kuka näkee mainoksesi. Hintatarjoukset puolestaan määräävät, mitä haluat kyseisten henkilöiden tekevän.

1. Valitse hintatarjousasetukset kampanjatavoitteesi mukaan:
    • Haluatko myyntiä tai liidejä? Keskity siinä tapauksessa konversioihin. Katso ohjeet verkkosivuston konversioseurannan käyttöönottoon.
    • Haluatko liikennettä verkkosivustollesi? Keskity siinä tapauksessa klikkauksiin.
    • Jos olet ottanut käyttöön konversiot ja valinnut niille tietyn arvon, sinun kannattaa keskittyä konversioarvoon. Tällä vaihtoehdolla voit tavoitella tiettyä mainostuottoa (ROAS).
    • Jos haluat maksimoida sen, kuinka usein mainoksesi näkyy, valitse Osuus impressioista. Näin voit varmistaa, että tietty prosenttiosuus osuvien hakutulossivujen kävijöistä näkee mainoksesi.
  2. Jos sinulla on jo kokemusta hintatarjouksista, voit valita hintatarjousstrategian suoraan. Katso, miten valitset hintatarjousstrategian tavoitteidesi perusteella.
  3. Klikkaa Näytä lisäasetukset, niin voit tehdä lisää valintoja:
    • Konversiot: Valitse, millaisista konversioista haluat tehdä hintatarjouksia.
    • Mainosten esitysaikataulu: Valitse tietyt päivät ja kellonajat, jolloin haluat mainostesi näkyvän.
    • Mainosten vuorottelu: Valitse, haluatko parempia tuloksia tuottavien mainosten näkyvän muita useammin vai kaikkien mainosten näkyvän tasaisesti.

Mainosten parantaminen elementeillä

Mainoselementtien avulla voit lisätä mainoksiisi esimerkiksi puhelinnumeroita, sivustolinkkejä ja liidilomakkeita, jotta mainoksiin voi reagoida monella tavalla. Elementit voivat myös saada mainokset näyttämään isommilta hakutuloksissa.

1. Valitse elementit sen mukaan, mistä voi olla hyötyä potentiaalisille asiakkaille:
  2. Voit luoda uusia elementtejä tai valita jonkin aiemmin luomistasi elementeistä.
  3. Näet oletuksena sivustolinkki-, huomioteksti- ja puheluelementit. Klikkaa Mainoselementti, niin näet kaikki käytettävissä olevat elementit.
  4. Tallenna kampanja-asetukset klikkaamalla Tallenna ja jatka ja luo seuraavaksi mainosryhmiä.

Kampanjan optimointi sen luomisen aikana

Kun luot kampanjaa, saatat saada ilmoituksia valintojesi perusteella. Voit esimerkiksi saada tietoa ongelmista, jotka voivat heikentää kampanjan tuloksia tai olla niin merkittäviä, että ne estävät kampanjan julkaisemisen.

Kampanjaa luodessasi näet navigointivalikon, josta voit seurata edistymistäsi. Valikko myös nostaa esiin asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Siirtymällä navigointivalikon vaiheesta toiseen voit tarkistaa helposti mahdollisia kohdistamiseen, hintatarjouksiin, budjettiin tai muihin kampanja-asetuksiin liittyviä ongelmia ja ratkaista niitä. Katso, miten voit luoda toimivan kampanjan.

3. Luo mainosryhmiä

Kun olet valinnut kampanja-asetukset, voit luoda mainosryhmiä. Kunkin mainosryhmän tulee vastata jotakin aihetta, jota tuotteistasi kiinnostuneet käyttäjät hakevat netistä.

Oletetaan, että yrityksesi myy huonekaluja. Voit luoda mainosryhmän nimeltä "Sohvat" ja lisätä siihen avainsanoiksi esimerkiksi "nahkasohvat", "divaanit" ja "kahdenistuttavat sohvat". Seuraavaksi voit luoda sohvamainoksia ja linkittää ne sivustosi sohvaosioon.

Mainosryhmiä voi luoda kahdella eri tavalla:

1. Vakiotyyppinen: Lisäät hakuihin liittyviä avainsanoja ja luot niitä vastaavia mainoksia.
  2. Dynaaminen: Google käyttää sivustosi sisältöä mainosten kohdistamisessa ja mainosten luomisessa.

Vakiotyyppisten mainosryhmien luominen

"Vakio" on valittu oletuksena mainosryhmätyypiksi. Muista, että voit käyttää kussakin kampanjassa vain yhtä mainosryhmätyyppiä.

1. Nimeä mainosryhmä.
  2. Lisää avainsanoja (yksi riviä kohti). Avainsanat määrittävät sen, minkä hakutulosten yhteydessä mainoksesi todennäköisesti näkyvät.
    • Voit saada ideoita avainsanoihin lisäämällä tuotteesi tai palvelusi Avainsanaideoita-kohtaan. Voit käyttää myös Avainsanojen suunnittelijaa, jos haluat saada lisäopastusta avainsanojen valintaan.
  3. Valitse avainsanojen vastaavuustyypit, jotta voit kontrolloida sitä, mitkä haut käynnistävät mainoksesi. Avainsanat vastaavat oletuksena laajaa joukkoa samantyyppisiä hakuja. Voit kohdistaa mainonnan tietyille asiakasryhmille muuttamalla seuraavien merkkien avulla sitä, mitä hakuja avainsanat vastaavat:
    • Lausekevastaavuus: Lisää avainsanan ympärille lainausmerkit " ", jos haluat avainsanan vastaavan lauseketta ja sen läheisiä muunnelmia.
    • Tarkka vastaavuus: Lisää avainsanan ympärille hakasulkeet [ ], jos haluat kohdistaa mainokset tarkkoihin hakuihin.
    • Negatiiviset avainsanat: Lisää avainsanan eteen miinusmerkki −, jos haluat sulkea pois tiettyjä hakuja.
  4. Klikkaa Tallenna ja jatka.

Dynaamisten mainosryhmien luominen

Jos et ole aiemmin käyttänyt Google Adsia, suosittelemme käyttämään kampanjassa vakiotyyppisiä mainosryhmiä. Dynaamisissa hakumainoksissa käytetään tarkennettua kohdistusta ja tekoälyä, joista voi olla hyötyä hyvin laajoissa mainoskampanjoissa.

Muista, että voit käyttää kussakin kampanjassa vain yhtä mainosryhmätyyppiä.

1. Valitse mainosryhmätyypiksi Dynaaminen.
  2. Nimeä mainosryhmä.
  3. Lisää sivustosi verkkotunnus. Tämä voi olla joko verkkotunnus tai aliverkkotunnus.
  4. Valitse kohdekategoriat, jos sellaisia on käytettävissä. Lue lisää Dynaamisten hakumainosten kohteiden luomisesta.
  5. Lisää verkkotunnuksessa tai aliverkkotunnuksessa olevia verkkosivuja.
    • Valitse sivuja, jotka liittyvät riittävän läheisesti toisiinsa, jotta niitä voidaan mainostaa samanlaisilla mainoksilla.
  6. Voit kohdistaa mainokset sivuihin myös sääntöjen avulla.
    • Jos esimerkiksi haluat mainosryhmän keskittyvän kenkien mainostamiseen, voit luoda mainoksia sivuille, joiden URL-osoitteessa, sisällössä tai otsikossa esiintyy sana "kenkä". Voit myös luoda mainoksia sivustoosi sopivan, kenkiin liittyvän kategorian perusteella.
  7. Klikkaa Uusi mainosryhmä, jos haluat lisätä muita mainosryhmiä.
  8. Viimeistele dynaamisten mainostesi asetukset klikkaamalla Tallenna ja jatka.

4. Luo Hakumainoksia

Mainoksia luotaessa on erityisen tärkeää keskittyä siihen, että ne sopivat avainsanoihin. Luo sellaisia otsikoita ja kuvauksia, jotka vastaavat mainosryhmän avainsanoja.

Suosittelemme myös luomaan kuhunkin mainosryhmään vähintään kolme mainosta. Näin kirjoitat toimivia tekstimainoksia.

Hakumainosten luominen

1. Lisää lopullinen URL. Kun joku klikkaa mainostasi, hän päätyy tälle sivulle.
  2. Mainoksesi tekstissä näkyy oletuksena vain verkkotunnus. Jos esimerkiksi lopullinen URL-osoitteesi on www.example.com/kengät, mainoksessasi näkyy www.example.com. Jos haluat, että mainoksessasi näkyy isompi osa URL-osoitteesta, voit lisätä näkyvän URL-osoitteen.
  3. Lisää 1–3 otsikkoa. Otsikot näkyvät sinisellä tekstillä mainoksen yläosassa. Lue lisää tekstimainoksista.
  4. Voit muokata mainoksessa näkyvää URL-osoitetta muuttamalla näkyvää polkua. Näkyvä URL-osoite ei vaikuta siihen, mille sivulle katsojat päätyvät mainostasi klikattuaan.
  5. Lisää enintään kaksi riviä kuvaustekstiä. Voit kuvata tuotettasi tai palveluasi sekä sitä, mitä hyötyä siitä on asiakkaille. Kuvauksen enimmäismerkkimäärä on 90.
  6. Voit lisätä URL-osoitteeseesi seurantaparametreja. Niiden avulla voit seurata, mistä liikenne on peräisin (esim. mobiililaitteista).
  7. Viimeistele mainoksen luominen klikkaamalla Valmis.
  8. Klikkaa Uusi mainos, jos haluat lisätä mainosryhmään muita mainoksia.
  9. Tarkista, että olet luonut mainoksia kaikkiin mainosryhmiin.
  10. Klikkaa Tallenna ja jatka.
  11. Tarkistussivulla näet listan virheistä, jotka voivat rajoittaa kampanjasi tuloksia.
  12. Näet ilmoituksia, joissa kehotetaan korjaamaan kampanjaan liittyviä ongelmia. Esimerkki:
    • Laskutusongelmat
    • Avainsanoja tai mainoksia puuttuu
    • Virheellinen lopullinen URL
  13. Voit korjata virheet klikkaamalla Korjaa.
  14. Kun kampanja on valmis, klikkaa Julkaise-painiketta.
    • Voit muokata asetuksia, mainosryhmiä ja mainoksia Etusivulta.

Luo Dynaamisia hakumainoksia

Jos valitset Dynaamiset hakumainokset, Google luo lopullisen URL-osoitteen, otsikon ja näkyvän URL-osoitteen. Luot kuitenkin itse mainoksen kuvaustekstin.

1. Lisää enintään kaksi riviä kuvaustekstiä. Voit kuvata tuotettasi tai palveluasi sekä sitä, mitä hyötyä siitä on asiakkaille. Kuvauksen enimmäismerkkimäärä on 90.
  2. Voit lisätä URL-osoitteeseesi seurantaparametreja. Niiden avulla voit seurata, mistä liikenne on peräisin (esim. mobiililaitteista).
  3. Viimeistele mainoksen luominen klikkaamalla Valmis.
  4. Klikkaa Uusi mainos, jos haluat lisätä mainosryhmään muita mainoksia.
  5. Tarkista, että olet luonut mainoksia kaikkiin mainosryhmiin.
  6. Klikkaa Tallenna ja jatka.
  7. Tarkistussivulla näet listan virheistä, jotka voivat rajoittaa kampanjasi tuloksia.
  8. Voit korjata virheet klikkaamalla Korjaa.
  9. Kun kampanja on valmis, klikkaa Julkaise-painiketta.
    • Voit muokata asetuksia, mainosryhmiä ja mainoksia Etusivulta.

5. Valitse budjettisi

Kohdistus määrää sen, kuka näkee mainoksesi. Hintatarjoukset puolestaan määräävät, mitä haluat kyseisten käyttäjien tekevän, mutta budjettisi määrää sen, kuinka moni näkee mainoksesi.

• Lisää päiväbudjettisi. Tämä on keskimääräinen summa, jonka haluat käyttää päivittäin.
    • Google suosittelee eri budjettivaihtoehtoja sellaisten eri kampanjoiden (samankaltaisten mainostajien kampanjoiden tai omien aiempien kampanjoidesi) perusteella, jotka ovat samantyyppisiä kuin luomasi uusi kampanja. Suositeltujen budjettivaihtoehtojen lisäksi voit halutessasi valita oman budjetin.
    • Niinä päivinä, jolloin saat todennäköisemmin klikkauksia ja konversioita, mainontaan saattaa mennä enemmän rahaa. Kulut tasoittuvat kuitenkin kuukauden kuluessa niin, että käytetty summa vastaa lisäämääsi budjettia. Lue lisää veloituksista ja keskimääräisestä päiväbudjetista.
Huom. Kun lisäät kampanjan jaettuun budjettiin, kampanjan budjetti lisätään myös jaetun budjetin summaan. Jos saavutat kampanjalla tavoitteesi, voit harkita budjetin korottamista, jotta voit saada vielä parempia tuloksia. Jos et voi korottaa budjettia, voit muokata kohdistusta, hintatarjouksia ja mainoksia.

Mitä seuraavaksi?

Kampanjan luotuasi saattaa mennä muutama päivä, ennen kuin mainoksesi alkavat näkyä. Mainokset hyväksytään yleensä yhden arkipäivän kuluessa. Tulosten täydelliseen optimointiin hintatarjousstrategian avulla voi mennä kauemmin.

Voit hyödyntää jatkossa alla mainittuja oppaita, jos haluat kehittyä mainostajana tai korjata mahdollisesti kohtaamiasi ongelmia.

Kampanjan optimointi

Suorita Skillshopissa Google-hakumainosten peruskurssi.

TUTUSTU KURSSIIN
  1. Katso, miten voit luoda toimivan kampanjan.
  2. Katso, miten voi optimoida Hakukampanjasi datan avulla.
  3. Seuraa konversioita sivustollasi, jotta näet, saavutatko mainontatavoitteesi.

Yleisten ongelmien ratkaiseminen

1. Mahdollisia syitä, joiden vuoksi mainoksesi ei näy
  2. Hylätyn mainoksen korjaaminen
  3. Google Ads ‑käytäntöön liittyvät tilien jäädytykset