Belangrijke informatie voor ouders over YouTube Kids

YouTube Kids is een leuke, gezinsvriendelijke plek voor kinderen en gezinnen. De YouTube Kids-app bevat populaire kindervideo's en interessante nieuwe content, en is gebruiksvriendelijk voor kinderen.

Je kunt YouTube afstemmen op jouw gezin. Kom meer te weten over ouderlijk toezicht op YouTube.

Voordat je kind aan de slag gaat, moet je het volgende weten:

YouTube Kids-profielen

Ouders die bij YouTube Kids zijn ingelogd, kunnen voor elk kind in hun huishouden een afzonderlijk profiel maken. Elk profiel heeft eigen weergavevoorkeuren en aanbevelingen, waardoor meerdere kinderen optimaal gebruik kunnen maken van de YouTube Kids-app.

Profielen zijn beschikbaar op apparaten waarop:

• de ouder is ingelogd en
  • de YouTube Kids-app is geïnstalleerd.

Je kunt maximaal acht profielen maken. Meer informatie over hoe je een profiel maakt

Opmerking: Je kunt YouTube Kids ook gebruiken zonder in te loggen.
Hoe worden de video's voor YouTube Kids geselecteerd?

Je kunt instellen dat je kind alle YouTube Kids-video's kan ontdekken. Ouders kunnen kiezen uit 3 contentinstellingen voor leeftijdsgroepen:

• Peuters (4 jaar en jonger)
  • Jongere kinderen (5-8 jaar)
  • Oudere kinderen (9-12 jaar)

Onze geautomatiseerde systemen selecteren content uit het volledige aanbod van video's op YouTube. We doen ons uiterste best om content uit te sluiten die niet geschikt is voor kinderen, maar we kunnen niet alle video's handmatig beoordelen en geen enkel geautomatiseerd systeem is perfect. Als je ongeschikte video's vindt, kun je ze blokkeren of aan ons melden zodat we die snel kunnen beoordelen.

Je kunt er ook voor kiezen om handmatig alle video's te selecteren die je kind mag zien (Zelf content goedkeuren). Als je deze optie kiest, kan je kind de zoekfunctie niet gebruiken. In de YouTube Kids-gids over ouderlijk toezicht en instellingen voor ouders vind je meer informatie over deze optie.

Kies de optie die jij het beste vindt voor je kind. Je kunt deze instellingen altijd wijzigen. We bieden ook allerlei tools en instellingen (hieronder beschreven) om de ervaring van je kind nog preciezer te bepalen. Meer informatie over ouderlijk toezicht en instellingen voor ouders

Hoe kunnen kinderen video's vinden in YouTube Kids?

Je kunt op verschillende manieren video's vinden in YouTube Kids:

Zoeken

Als je de zoekfunctie aanzet, kan je kind zoeken in de miljoenen video's die beschikbaar zijn in YouTube Kids. Deze video's worden geselecteerd door een speciaal algoritme dat relevante en geschikte video's zoekt.
De video's die beschikbaar zijn via de zoekfunctie, zijn niet beoordeeld door onze medewerkers. YouTube bevat enorm veel video's voor verschillende doelgroepen en over de meest uiteenlopende onderwerpen. We doen ons best om alleen geschikte content te laten zien, maar het kan gebeuren dat je kind content te zien krijgt die jij niet geschikt vindt.
Als je de YouTube-ervaring van je kind wilt beperken, kun je de zoekfunctie uitzetten bij de instellingen voor ouders. Als je de zoekfunctie uitzet, heeft je kind alleen toegang tot kanalen die zijn geverifieerd door YouTube Kids. Ook als de zoekfunctie uitstaat in de app, kan het nog steeds gebeuren dat je kind content te zien krijgt die je niet geschikt vindt.
Opmerking: Als je de zoekfunctie uitzet, worden je kijk- en zoekgeschiedenis en de video's onder Aanbevolen en Nog een keer kijken gewist.
Naast de zoekfunctie zijn er nog meer functies voor ouderlijk toezicht om YouTube Kids af te stemmen op je kind. Meer informatie over ouderlijk toezicht en instellingen voor ouders

Video's op het startscherm

De video's op het startscherm zijn gegroepeerd in categorieën, zoals Series en Muziek. YouTube Kids kan soms tijdelijke categorieën bevatten, bijvoorbeeld de categorie Lezen tijdens de Kinderboekenweek. Deze video's worden door de app geselecteerd op basis van een speciaal algoritme en in sommige gevallen ook beoordeeld door onze medewerkers. De video's kunnen worden gerangschikt op basis van wat je kind heeft bekeken of gezocht. Het is een kleine selectie uit de miljoenen video's die beschikbaar zijn in YouTube Kids.
Als je de instelling Alleen goedgekeurde content hebt gekozen, toont het startscherm van je kind maar één categorie. Deze categorie heet Voor jou goedgekeurd en bevat de content die jij hebt geselecteerd.

Aanbevolen video's

Aanbevolen video's worden geselecteerd op basis van ons algoritme en worden niet altijd beoordeeld door onze medewerkers. Deze categorie verschijnt op het startscherm nadat er meerdere video's zijn bekeken in YouTube Kids. Het maakt niet uit of de zoekfunctie aan- of uitstaat. Er kunnen ook video's worden aanbevolen in de vier videocategorieën op het startscherm en als suggestie voor de volgende video die je kind kan bekijken. Dit gebeurt nadat je kind video's heeft bekeken op het startscherm of naar video's heeft gezocht. De aanbevelingen zijn gebaseerd op wat er is bekeken en waarnaar is gezocht in de app, en zijn afkomstig uit het complete videoaanbod van YouTube Kids.
Je kunt Aanbevolen video's resetten door de geschiedenis van de app te wissen bij de instellingen voor ouders. Als je de zoekfunctie uitzet, worden niet alleen de Aanbevolen video's gewist, maar ook je kijk- en zoekgeschiedenis.
Als je de geschiedenis onderbreekt, gebruikt de app je zoektermen en nieuwe video's die je bekijkt niet meer als input voor je Aanbevolen video's. Je kunt de geschiedenis onderbreken bij de instellingen voor ouders.
Je kunt een profiel voor je kind maken, zodat meerdere kinderen ieder hun eigen aanbevelingen krijgen.
Als het profiel van je kind zo is ingesteld dat er alleen goedgekeurde content wordt getoond, worden er aanbevolen video's gekozen op basis van content die je hebt goedgekeurd voor je kind. Meer informatie over Aanbevolen video's

Nog een keer kijken

In Nog een keer kijken ziet je kind video's die eerder zijn bekeken in de app.
Je kunt de video's in Nog een keer kijken resetten door de geschiedenis van de app te wissen in de instellingen voor ouders. Als je de zoekfunctie uitzet, worden de video's in Nog een keer kijken gewist, net als je kijk- en zoekgeschiedenis.
Als je de geschiedenis onderbreekt, gebruikt de app je zoektermen en nieuwe video's die je bekijkt niet meer als input voor Nog een keer kijken. Je kunt de geschiedenis onderbreken bij de instellingen voor ouders.
Je kunt een profiel voor je kind maken, zodat meerdere kinderen ieder hun eigen aanbevelingen krijgen.

Welke functies voor ouderlijk toezicht biedt YouTube Kids?

De app heeft functies waarmee je YouTube Kids kunt afstemmen op je kind. Je kunt bijvoorbeeld een timer instellen om te bepalen hoelang je kind de app kan gebruiken. Ook kun je:

Meer informatie over ouderlijk toezicht en instellingen voor ouders

Welke soorten advertenties of reclames worden getoond in YouTube Kids?

We staan een beperkt aantal betaalde advertenties toe in de app, zodat we die kosteloos kunnen aanbieden. Als je kind een video afspeelt in de app, kan er een betaalde advertentie worden getoond. Deze is gemarkeerd als advertentie en wordt ingeleid door een advertentie-intro. Deze betaalde advertenties moeten voldoen aan ons advertentiebeleid. Volgens dit beleid zijn bepaalde categorieën, zoals voeding en dranken, niet toegestaan. Meer informatie over advertenties in YouTube Kids en ons advertentiebeleid

Video's die door gebruikers zijn geüpload naar YouTube zijn geen betaalde advertenties. Ze worden dan ook niet gemarkeerd als advertentie en vallen dus niet onder ons advertentiebeleid. Onder deze video's valt ook content over of van bedrijven die advertentieruimte hebben ingekocht in de app. Als je bijvoorbeeld naar 'treinen' zoekt, kunnen de zoekresultaten tekenfilms, liedjes en video's over echte treinen bevatten die door een gebruiker of een speelgoedfabrikant zijn geüpload. Dit zijn geen betaalde advertenties, omdat ze geen deel uitmaken van het advertentieprogramma van YouTube Kids. Zo kan een zoekopdracht naar 'chocolade' ook een video van een gebruiker opleveren over het maken van chocoladetoffees, ondanks dat betaalde advertenties van chocoladefabrikanten niet zijn toegestaan. Meer informatie over video's in YouTube Kids

Als je samen met je kind video's zonder betaalde advertenties wilt bekijken, kun je de YouTube Kids-app combineren met YouTube Premium. Meer informatie

Verzameling en gebruik van informatie en persoonsgegevens op YouTube Kids

Lees de Privacyverklaring van YouTube Kids voor meer informatie over onze gegevensprocedures. Je vindt deze verklaring op kids.youtube.com/t/privacynotice of bij de instellingen van de app, onder het gedeelte Privacy.
We nemen voorzorgsmaatregelen om de privacy van de gebruikers van onze app te beschermen. Het is belangrijk dat de ouder of voogd van het kind deze verklaring leest voordat het kind de app gaat gebruiken. Ben je niet de ouder of voogd van het kind dat YouTube Kids gaat gebruiken, of ben je dat wel maar ga je niet akkoord met onze privacyprocedures? Geef het kind dan geen toestemming om de app te gebruiken.
Deze app wordt beheerd door Google LLC, 1600 Amphitheatre Pkwy, Mountain View, CA 94043, Verenigde Staten.