Tärkeää tietoa vanhemmille YouTube Kidsistä

YouTube Kids on suunniteltu hauskaksi paikaksi koko perheelle. YouTube Kids ‑sovelluksessa voi katsoa suosittuja lastenvideoita ja monipuolisia uutuuksia lapsille helpolla tavalla.

Voit valita perheellesi sopivimman YouTube-käyttökokemuksen. Lue lisää YouTuben valvotuista käyttökokemuksista.

Ennen kuin lapsesi aloittaa sovelluksen käytön, sinun on hyvä tietää muutamia asioita.

YouTube Kids ‑profiilit

YouTube Kidsiin kirjautunut vanhempi voi luoda oman profiilin kullekin kotitaloudessaan asuvalle lapselle. Katseluasetukset ja suositukset ovat profiilikohtaisia, joten jokainen lapsi voi käyttää YouTube Kids ‑sovellusta itselleen sopivalla tavalla.

Profiilit ovat saatavilla laitteilla, kun

• vanhempi on kirjautunut laitteelle
  • YouTube Kids ‑sovellus on asennettu.

Profiileja voi olla jopa kahdeksan. Lue lisää profiilin luomisesta.

Huom. YouTube Kidsiä voi käyttää myös kirjautumatta.
Miten YouTube Kidsin videot valitaan?

Ensimmäinen vaihtoehto on antaa lapsesi tutustua kaikkiin YouTube Kidsissä oleviin videoihin. Vanhemmat voivat valita kolmesta ikään perustuvasta sisältöasetuksesta:

• päiväkoti-ikäiset (enintään 4-vuotiaat)
  • esikouluikäiset (5–8-vuotiaat)
  • kouluikäiset (9–12-vuotiaat).

Automaattinen järjestelmämme valitsee videoita YouTuben laajemmasta sisältövalikoimasta. Pyrimme kaikin tavoin seulomaan pois lapsille sopimatonta sisältöä. Kaikkia videoita ei voi kuitenkaan tarkastaa erikseen eikä mikään automaattinen järjestelmä ole täydellinen. Jos vastaasi tulee sopimatonta sisältöä, voit estää sen tai tehdä siitä ilmoituksen, jonka tarkastamme mahdollisimman pian.

Toinen vaihtoehto on valita sisältö lapselle itse (Hyväksy sisältö itse ‑asetus). Jos valitset tämän vaihtoehdon, lapsi ei voi käyttää hakutoimintoa. Lisätietoa tämän vaihtoehdon käyttöönotosta saat YouTube Kidsin lapsilukkoasetusten ohjeista.

Valitse vaihtoehto, joka sopii lapsellesi parhaiten. Voit muuttaa näitä asetuksia milloin tahansa. Alla kerrotaan myös erilaisista työkaluista ja asetuksista, joilla voit kontrolloida lapsesi käyttökokemusta paremmin. Lue lisää lapsilukko- ja muista asetuksista.

Miten lapsi löytää videoita YouTube Kidsistä?

YouTube Kidsin videoita voi löytää useilla eri tavoilla:

Haku

Jos otat haun käyttöön, YouTube Kidsissä olevat miljoonat videot ovat lapsesi löydettävissä ja katseltavissa. Nämä videot on valittu erityisellä algoritmilla, joka on suunniteltu näyttämään osuvia ja lapsille sopivia tuloksia.
Haun kautta löytyvät videot eivät kuitenkaan ole ihmisen tarkastamia. YouTube käsittelee valtavia määriä erilaista sisältöä. Vaikka teemme parhaamme, lapsesi saattaa silti löytää sovelluksesta sisältöä, jota et haluaisi hänen katsovan.
Jos haluat rajoittaa lapselle näkyvää sisältöä enemmän kuin mihin algoritmimme pystyy, voit poistaa haun käytöstä lapsilukkoasetuksista. Jos otat haun pois käytöstä, lapsesi voi käyttää vain YouTube Kidsin vahvistamia kanavia. Huomaa, että sovelluksesi hakuasetuksista riippumatta lapsesi saattaa löytää sisältöä, jota et halua hänen katsovan.
Huom. Kun poistat haun käytöstä, katselu- ja hakuhistoria tyhjennetään. Samoin poistetaan Videosuositukset ja Katso uudestaan ‑videot.
Hakutoiminnon ja sen estämisen lisäksi YouTube Kidsissä on muitakin lapsilukkoasetuksia, joista voit valita lapsellesi sopivat. Lue lisää lapsilukko- ja muista asetuksista.

Aloitusnäytön videot

Aloitusnäytöllä näkyvät videot on ryhmitelty kategorioihin, esim. "Ohjelmat" ja "Musiikki". YouTube Kidsiin saatetaan silloin tällöin lisätä väliaikaisia kategorioita, kuten "Lukeminen" lukukuukauden kunniaksi. Sovellus valitsee nämä videot erityisen algoritmin avulla, ja valintaan osallistuu jossain määrin myös tarkastajia. Videot voidaan luokitella sen perusteella, mitä lapsesi on aiemmin katsonut ja hakenut. Nämä videot ovat vain pieni osa YouTube Kidsin miljoonista videoista.
Jos valitsit asetuksen "Vain hyväksytty sisältö", lapsesi aloitusnäytöllä näkyy vain "Sinulle hyväksyttyjä" ‑kategoria, joka sisältää itse valitsemaasi sisältöä.

Videosuositukset

Videosuositukset perustuvat algoritmiin, eivätkä ne aina ole ihmisten tarkastamia. Suositeltuja videoita näytetään riippumatta siitä, onko haku käytössä. Ne näkyvät lisäkategoriana aloitusnäytöllä sen jälkeen, kun YouTube Kidsissä on katsottu useita videoita. Videosuosituksia voi myös näkyä aloitusnäytön neljässä videokategoriassa tai katselusuosituksena lapselle sen jälkeen, kun hän on katsonut videoita aloitusnäytöllä tai hakenut videota. Videosuositukset perustuvat sovelluksessa katsottuun tai haettuun sisältöön. Ne poimitaan aina YouTube Kidsin koko videovalikoimasta.
Voit nollata Videosuositukset tyhjentämällä sovellushistorian lapsilukkoasetuksista. Huomaa, että kun poistat haun käytöstä, videosuositukset tyhjennetään yhdessä katselu- ja hakuhistorian kanssa.
Kun Keskeytä historiatietojen käyttö on päällä, sovellus ei käytä keskeytyksen aikana katsomiasi videoita tai tekemiäsi hakuja videosuositusten valitsemiseen. Voit laittaa Keskeytä historiatietojen käyttö ‑asetuksen päälle tai pois lapsilukkoasetuksista.
Voit luoda oman profiilin kullekin lapsellesi, jotta he voivat saada yksilöllisiä suosituksia.
Jos olet valinnut lapsesi profiilin asetukseksi "Vain hyväksytty sisältö", videosuosituksia valitaan vain hyväksymästäsi sisällöstä. Lue lisätietoja videosuosituksista.

Katso uudestaan

Katso uudestaan ‑kategoriasta lapsesi voi valita sovelluksessa aiemmin katsottuja videoita.
Voit nollata Katso uudestaan ‑videot tyhjentämällä sovelluksen historian lapsilukkoasetuksista. Huom. Jos otat haun pois päältä, Katso uudestaan ‑videot sekä haku- ja katseluhistoria tyhjennetään.
Kun Keskeytä historiatietojen käyttö on päällä, sovellus ei käytä keskeytyksen aikana katsomiasi videoita tai tekemiäsi hakuja Katso uudestaan ‑videoiden valitsemiseen. Voit laittaa Keskeytä historiatietojen käyttö ‑asetuksen päälle tai pois lapsilukkoasetuksista.
Voit luoda oman profiilin kullekin lapsellesi, jotta he voivat saada yksilöllisiä suosituksia.

Mitä lapsilukkoasetuksia YouTube Kidsissä on?

Voit eri ominaisuuksilla räätälöidä YouTube Kidsin lapsellesi sopivaksi. Voit esimerkiksi rajoittaa ruutuaikaa sovelluksen parissa. Muita lapsilukkotoimintoja:

Lue lisää lapsilukko- ja muista asetuksista.

Millaisia mainoksia YouTube Kidsissä näkyy?

Sovelluksessa voidaan näyttää rajoitetusti maksettuja mainoksia, jotta voimme tarjota sen käyttöön maksutta. Kun lapsi katsoo videon sovelluksessa, hän voi nähdä sitä ennen mainosintron sekä maksetun mainoksen, jossa on Mainos-merkintä. Maksettujen mainosten on oltava YouTuben mainostuskäytäntöjen mukaisia, ja kiellettyjä kategorioita ovat esimerkiksi ruoka ja juomat. Lue lisää YouTube Kidsin mainoksista ja YouTuben mainostuskäytännöistä.

Käyttäjien YouTubeen lataamat videot eivät ole maksettuja mainoksia, joten niitä ei ole merkitty mainoksiksi eivätkä ne kuulu mainostuskäytäntöjemme piiriin. Videot voivat sisältää sisältöä yrityksiltä tai yrityksistä, jotka ovat mahdollisesti ostaneet maksettuja mainoksia sovelluksessa. Esimerkiksi hakusanalla "juna" lapsi voi nähdä ehdotuksia juna-aiheisista animaatioista ja lauluista tai videoista, joissa on oikeita junia. Ne voivat olla yksityisten käyttäjien tai lelujunia valmistavien yritysten lisäämiä, mutta niitä ei pidetä maksettuina mainoksina, sillä ne eivät ole osa YouTube Kidsin mainontaohjelmaa. Samalla periaatteella haun ”suklaa” tuloksena voidaan näyttää käyttäjän lataama video suklaajälkiruoan valmistuksesta, vaikka emme salli suklaavalmistajien maksettuja mainoksia. Lue lisää YouTube Kidsin videoista.

Jos haluat katsoa lapsen kanssa videoita, joissa ei ole maksettuja mainoksia, kokeile YouTube Kids ‑sovellusta YouTube Premium ‑tilauksellaLue lisää.

Datan ja henkilötietojen kerääminen ja käyttö YouTube Kidsissä

Lisätietoja datakäytännöistä saat YouTube Kidsin tietosuojailmoituksesta. Näet sen osoitteesta kids.youtube.com/t/privacynotice tai sovelluksen asetusten Tietosuoja-osiosta.
Pyrimme erilaisin keinoin suojaamaan sovelluksen käyttäjien yksityisyyttä. On tärkeää, että vanhempi tai huoltaja lukee tämän ilmoituksen, ennen kuin lapsi alkaa käyttää sovellusta. Jos et ole YouTube Kidsiä käyttävän lapsen vanhempi tai huoltaja tai et hyväksy tietosuojakäytäntöämme, älä anna lapsen käyttää sovellusta.
Sovelluksen tarjoaja: Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, United States.