Skydda ditt YouTube-konto

Från och med 1 november 2021 måste kreatörer som genererar intäkter aktivera tvåstegsverifiering för Google-kontot de använder för sin YouTube-kanal om de vill ha åtkomst till YouTube Studio eller innehållshanteraren i YouTube Studio. Läs mer

Om du skyddar YouTube-kontot förhindrar du att kontot eller kanalen hackas, kapas eller blir utsatt för intrång.

Obs! Om du tror att ditt konto har blivit hackat kan du läsa om hur du skyddar det.

Skydda ditt YouTube-konto

Prenumerera på kanalen YouTube Creators för att få de senaste nyheterna, uppdateringar och tips.

Skapa ett starkt lösenord och håll det skyddat

Skapa ett starkt lösenord

Ett starkt lösenord håller dina personliga uppgifter säkra och gör att ingen annan kommer åt ditt konto.

Välj ett starkt och svårt lösenord: Använd minst åtta tecken. Du kan blanda bokstäver, siffror och symboler som du vill.

Välj ett unikt lösenord: Använd inte kontolösenordet för YouTube på andra webbplatser. Om en webbplats blir hackad kan lösenordet användas för att logga in på ditt YouTube-konto.

Undvik personliga uppgifter och vanliga ord: Använd inte personliga uppgifter som ditt födelsedatum, vanliga ord som ”lösenord” eller vanliga mönster som ”1234”.

Skydda ditt lösenord mot hackare

Om du aktiverar lösenordsskyddet för Chrome får du en avisering om du anger lösenordet på en webbplats som inte tillhör Google. Du får till exempel en avisering om du anger lösenordet på en webbplats som utger sig för att vara Google, och du kan då ändra kontolösenordet för YouTube.

Hantera lösenorden

En lösenordshanterare kan hjälpa dig att skapa och hantera starka, unika lösenord. Du kan använda Chromes lösenordshanterare eller någon annan betrodd sådan.
Tips! Du kan ta reda på om lösenord i ditt Google-konto har kapats, är svaga eller har återanvänts för flera konton med hjälp av lösenordskontrollen.

Lämna aldrig ut dina inloggningsuppgifter

Lämna aldrig ut lösenord. YouTube frågar aldrig efter lösenord i ett e-postmeddelande, sms eller telefonsamtal. YouTube skickar aldrig formulär som efterfrågar personliga uppgifter som personnummer, finansiell information eller lösenord.

Gör en säkerhetskontroll regelbundet

På sidan Säkerhetskontroll finns anpassade säkerhetsrekommendationer för ditt konto, och du kan göra kontot ännu säkrare genom att följa de här tipsen.

Lägga till eller uppdatera alternativ för kontoåterställning

Ditt telefonnummer för återställning och din återställningsadress kan användas för att
  • blockera andra från att logga in på kontot utan ditt tillstånd
  • varna dig om misstänkt aktivitet på kontot
  • återställa kontot om du skulle bli utelåst.

Aktivera tvåstegsverifiering

Med tvåstegsverifiering kan hackare hållas ute från ditt konto även om ditt lösenord blir stulet. Du har följande alternativ:
Säkerhetsnycklar är ett starkare verifieringsalternativ eftersom de förhindrar nätfisketekniker som använder sms-koder.

Ta bort misstänkta personer från ditt konto

Om du inte känner igen personer som hanterar ditt konto kan det hända att det har blivit hackat och att någon försöker verifiera ägarskap av kontot för att utnyttja det. Du kan ändra eller ta bort personer beroende på vilken kontotyp du har.

Ta bort webbplatser och appar som du inte behöver

För att skydda YouTube-kontot ska du undvika att installera okända appar eller appar från okända källor. Hantera och ta bort appar som du inte behöver från dina kopplade konton.

Uppdatera programvaran och säkerhetskopiera kontot

Inaktuella webbläsare, operativsystem eller appar kan vara mer utsatta för hackare. Håll programvaran uppdaterad och säkerhetskopiera kontot regelbundet.

Skydda dig mot misstänkta meddelanden och misstänkt innehåll

Nätfiske innebär att en hackare utger sig för att vara pålitlig i syfte att samla in personliga uppgifter. Personliga uppgifter kan omfatta

• finansiell information
  • personnummer
  • kreditkortsnummer.

Hackare kan utge sig för att vara familjemedlemmar, kollegor eller representanter för företag eller myndigheter i e-post, sms och på webbsidor.

YouTube frågar dig aldrig om ditt lösenord, din e-postadress eller andra kontouppgifter. Låt dig inte luras om någon kontaktar dig och låtsas jobba för YouTube.

Undvik misstänkta frågor
  • Svara inte på misstänkta e-postmeddelanden, sms, snabbmeddelanden, webbsidor eller telefonsamtal där du ombeds uppge personliga uppgifter eller finansiell information.
  • Klicka inte på länkar i e-postmeddelanden, i sms, på webbsidor eller i popup-fönster från webbplatser eller avsändare som inte är tillförlitliga.
  • E-postmeddelanden från YouTube kommer bara från @youtube.com eller @google.com.

sök efter mindre felstavningar i e-postadresser

Exempel på ett misstänkt nätfiskemeddelande

Undvik misstänkta webbsidor

Google Chrome och Sök varnar dig om misstänkt innehåll och oönskad programvara.
Läs mer om hur du hanterar varningar för sådant i Chrome och Sök.

Anmäl skräppost eller nätfiske

För att skydda dig mot nätfiske ska du aldrig ange ditt lösenord på någon annan sida än myaccounts.google.com. Om du ser videor på YouTube som du tror är skräpinnehåll eller nätfiske vill vi gärna att du flaggar dem så att YouTube-teamet kan granska dem. Om du vill ha mer information om skräppost och nätfiske besöker du National Cyber Security Alliance.
Tips! Lär dig mer om nätfiske med vårt nätfiskequiz.

Konfigurera och kontrollera kanalbehörigheterna

Om du är en kreatör kan du bjuda in någon annan att hantera din YouTube-kanal utan att ge åtkomst till Google-kontot. Ge någon åtkomst till kanalen som:

• Ansvarig: Kan lägga till och ta bort andra och redigera kanalinfon.
  • Redigerare: Kan redigera kanalinfon.
  • Tittare: Kan se (men inte redigera) all kanalinfo.
  • Tittare (begränsad): Kan se (men inte redigera) all kanalinfo förutom intäktsinformationen.

Läs mer om hur du konfigurerar och kontrollerar kanalbehörigheterna.

Obs! Om du har ett varumärkeskonto kan du bjuda in andra till att hantera ditt Google-konto och din YouTube-kanal. Kontrollera om du har ett varumärkeskonto och läs mer om hur du hanterar behörigheter för varumärkeskonton.