Basisprincipes van YouTube Studio Analytics

In YouTube Analytics kun je de prestaties van je kanaal en je video's bijhouden met actuele statistieken en rapporten.

Naar YouTube Analytics gaan

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer Analytics in het menu bovenaan.

In YouTube Analytics zie je verschillende tabbladen. Afgezien van het tabblad Overzicht is elk tabblad zo samengesteld dat je de gegevens ziet die het meest relevant zijn voor je doelen.

Opmerking: De statistieken die je in YouTube Analytics ziet, kunnen verschillen afhankelijk van het platform dat je gebruikt: de klassieke desktopversie, de desktopversie van YouTube Studio of de YouTube Studio-app. Actuele statistieken in Analytics zijn sneller beschikbaar in YouTube Studio (zowel de desktopversie als de app) dan in de klassieke versie van Creator Studio.

Overzicht

Op het tabblad Overzicht zie je de belangrijke statistieken voor je kanaal. Het hoofddiagram laat de kijktijd, weergaven en abonnees zien. Als je aan het YouTube-partnerprogramma deelneemt, zie je ook je geschatte opbrengst van de afgelopen 28 dagen.

Op dit tabblad zie je ook 4 rapporten:

• Best presterende video's: Je video's gerangschikt op het aantal weergaven.
  • Realtime activiteit: Je prestaties in de afgelopen 48 uur of 60 minuten.
  • Nieuwste video's: De prestaties van je tien meest recente video's.
  • Gebruikelijke prestaties: Een vergelijking tussen de prestaties van je nieuwste video en de gebruikelijke prestaties van je kanaal.

Opmerking: Je ziet deze rapporten alleen als er genoeg gegevens over je openbare video's of je kanaal beschikbaar zijn.

Bereik
Op het tabblad Bereik zie je het algemene bereik van je muziek. Het hoofddiagram geeft aan hoeveel mensen een vertoning van je video's of video's met alles of bijna alles van jouw nummer op YouTube hebben gezien en hoeveel mensen daarna hebben doorgeklikt om je video's te bekijken.
Op dit tabblad vind je ook de volgende rapporten:
Betrokkenheid
Op het tabblad Betrokkenheid zie je wat je kijkers precies bekijken. In het hoofddiagram zie je het totale aantal kijkminuten en hoelang kijkers gemiddeld naar een van de video's hebben gekeken.
Op dit tabblad vind je ook de volgende kaarten:
Publiek
Op het tabblad Publiek zie je wie je video's bekijken. Het hoofddiagram toont je unieke kijkers, het gemiddelde aantal bekeken video's per kijker en de groei of afname van je abonnees.
Op dit tabblad vind je ook de volgende rapporten:
  • Meest voorkomende landen: Het publiek per land. De gegevens zijn gebaseerd op IP-adressen.
  • Meest gebruikte ondertitelingstalen: Het publiek per ondertitelingstaal. De gegevens zijn gebaseerd op het gebruik van ondertiteling.
  • Leeftijd en geslacht: Het publiek per leeftijdscategorie en geslacht. De gegevens zijn gebaseerd op ingelogde gebruikers op alle apparaten.
  • Wanneer je kijkers op YouTube zitten: De online activiteit van je publiek op jouw kanaal en YouTube in het algemeen. De gegevens zijn gebaseerd op je kijkers op alle apparaten in de afgelopen 28 dagen.
Je ziet mogelijk alleen de demografische gegevens van een kleine groep kijkers. De gegevens hoeven daarom geen goede afspiegeling te zijn van de algemene samenstelling van je verkeer.
Opbrengst
Het tabblad Opbrengst is alleen beschikbaar voor creators die deelnemen aan het YouTube-partnerprogramma en laat alleen gegevens zien voor video's die door jou zijn geüpload.

Op het tabblad Opbrengst kun je je inkomsten op YouTube bijhouden. Het hoofddiagram toont je geschatte inkomsten, het aantal video's waarmee je inkomsten genereert en je geschatte gemiddelde opbrengst per 1000 weergaven.
Op dit tabblad vind je ook de volgende rapporten:
  • Geschatte maandelijkse opbrengst: Hoeveel je kanaal heeft opgebracht in de afgelopen 6 maanden. Voor lopende maanden en maanden waarvoor de betalingen nog niet zijn voltooid, wordt de opbrengst geschat. Dat kan dus nog veranderen.
  • Best verdienende video's: De video's met de hoogste geschatte opbrengst voor de periode.
  • Inkomstenbronnen: Hoe je geld verdient met YouTube.
  • Advertentietypen: De indeling van de advertentie en het bijbehorende koopplatform. Deze uitsplitsing is alleen beschikbaar voor YouTube-advertentieopbrengst en statistieken op basis van vertoningen.
  • Transactieopbrengst: De geschatte netto-opbrengst uit transacties, bijvoorbeeld voor betaalde content en Super Chat, waarbij eventuele terugbetalingen door partners al zijn verwerkt.

Een voorbeeld bekijken

Bekijk de volgende video van het YouTube Creators-kanaal over de basisprincipes van YouTube Studio Analytics.

Analytics in YouTube Studio

Meer gegevens weergeven in YouTube Analytics

Een rapport uitvouwen

Je kunt op MEER BEKIJKEN of GEAVANCEERDE MODUS klikken op bijna elk rapport in YouTube Analytics om het op volledig scherm te bekijken. Met de weergave op volledig scherm krijg je meer inzicht in je gegevens over een tijdsverloop.

In het dropdownmenu rechtsboven kun je de statistiek wijzigen die je in het diagram ziet. Je kunt ook met het blauwe plusteken  extra statistieken aan je rapport toevoegen, zoals weergaven of kijktijden.

Gebruik de Esc-toets of selecteer Sluiten  om een uitgevouwen rapport te verlaten.

Lijndiagram

Lijndiagrammen laten zien hoe je videogegevens in de loop van de tijd zijn veranderd. Je kunt de volgende opties aanpassen:
  • Detailniveau van gegevens: Diagrammen kunnen worden weergegeven met gegevenspunten per dag, week, maand of jaar.
  • Statistiek vergelijken: Selecteer een tweede statistiek voor je vergelijking, die in de grafiek wordt weergegeven.

Staafdiagram

Je kunt een staafdiagram gebruiken om de geselecteerde gegevens weer te geven als horizontale balken waarvan de lengtes de waarden aangeven. Als je de datum als een dimensie selecteert, wordt het staafdiagram als lijndiagram weergegeven.
Opmerking: Bij dit type diagram is het niet mogelijk de datumdimensie weer te geven of de geselecteerde gegevens te vergelijken met de totalen.

Analyses op videoniveau bekijken

YouTube Analytics geeft verschillende rapporten weer als je een specifieke video bekijkt. Ga als volgt te werk om YouTube Analytics te openen voor een specifieke video:

1. Selecteer Video's in het linkermenu.
  2. Klik op de titel of thumbnail van een video.
  3. Selecteer Analytics in het linkermenu.

Andere manieren om videoanalyses te bekijken

1. Nadat je hebt geklikt om een rapport uit te vouwen, klik je in linksboven op je kanaalnaam. Je ziet een zoekvak waarin je een specifieke video kunt selecteren.
  2. Nadat je hebt geklikt om een rapport uit te vouwen, plaats je de muisaanwijzer op een videotitel en selecteer je Analytics
  3. Als je op kanaalniveau op de Analytics-iconen klikt, ga je naar de analysegegevens van de bijbehorende video.

Specifiekere gegevens bekijken

Nadat je op MEER BEKIJKEN hebt geklikt om een kaart uit te vouwen, zie je extra opties waarmee je meer gegevens kunt bekijken.

• Meer informatie over een afzonderlijke rij weergeven: Je kunt op rijen met blauwe tekst in je rapport klikken om gedetailleerdere gegevens te bekijken. Als je bijvoorbeeld je verkeersbronnen bekijkt, kun je op resultaten zoals 'YouTube-zoekopdracht' klikken om te zien welke specifieke zoekopdrachten tot verkeer op je kanaal hebben geleid.
  • Gegevens filteren: Elk uitgevouwen rapport bevat bovenaan een filterbalk. Je kunt bijvoorbeeld filteren op het land van kijkers, op livestreams of on demand video's.
  • Andere dimensies selecteren: Als je een rapport hebt uitgevouwen, worden dimensies zoals geografie en apparaattype onder de filterbalk weergegeven.
  • Statistieken toevoegen: Gebruik de blauwe plusknop  om extra statistieken toe te voegen aan je rapport.

Prestaties vergelijken

Je kunt op verschillende manieren de prestaties van je video's vergelijken.

• Directe vergelijking: Nadat je op MEER BEKIJKEN hebt geklikt om een rapport uit te vouwen, selecteer je Vergelijken met... om twee items te vergelijken. Je kunt elke combinatie van je kanaal, groepen of specifieke video's vergelijken. Als je twee items vergelijkt, kun je ook de gegevens vergelijken voor verschillende perioden, dimensies, statistieken, etc.
  • Voorgestelde vergelijkingen: 'Van periode tot periode' toont de groei van je kanaal op de korte termijn. 'Van jaar tot jaar' toont de groei van je kanaal op de lange termijn.
  • Vergelijkingsregels: Als je analysegegevens voor een specifieke video bekijkt, worden er automatisch vergelijkingsregels weergegeven voor rapporten met belangrijke statistieken als de periode is ingesteld op 'Sinds publicatie'. Dit is een vergelijking van de prestaties van je meest recent geüploade video met je gemiddelde prestaties.
  • Meerdere lijndiagrammen: Nadat je op MEER BEKIJKEN hebt geklikt om een rapport uit te vouwen, kun je de selectievakjes naast afzonderlijke items in het rapport aanvinken. Elk aangevinkt item heeft een bijbehorende regel in het rapport. De rij 'Totaal' is standaard geselecteerd.

Gegevens exporteren

In YouTube Studio kun je maximaal vijftig rijen met gegevens bekijken. Je kunt de exportfunctie  gebruiken om een rapport te downloaden en zo maximaal vijfhonderd rijen te bekijken. Meer informatie over hoe je gegevens uit YouTube Analytics exporteert.