Basisbeginselen van Analytics in de bètaversie van YouTube Studio

In YouTube Analytics kun je de prestaties van je kanaal en je video's bijhouden met actuele statistieken en rapporten.

Naar YouTube Analytics gaan

1. Log in bij de bètaversie van YouTube Studio.
  2. Selecteer Analytics in het menu bovenaan.

In YouTube Analytics zie je verschillende tabbladen. Behalve in het tabblad Overzicht zie je in ieder tabblad de gegevens die het meest relevant zijn voor je doelen.

Opmerking: De statistieken die je in YouTube Analytics ziet, kunnen verschillen afhankelijk van het platform dat je gebruikt: de klassieke desktopversie, de desktopversie van YouTube Studio of de YouTube Studio-app. Actuele statistieken in Analytics zijn namelijk sneller beschikbaar in YouTube Studio (zowel de desktopversie als de app) dan in de klassieke versie van Creator Studio.

Overzicht

Op het tabblad Overzicht zie je de belangrijke statistieken voor je kanaal. Het hoofddiagram laat de kijktijd, weergaven en abonnees zien. Als je aan het YouTube-partnerprogramma deelneemt, zie je ook je geschatte inkomsten van de afgelopen 28 dagen.

Op dit tabblad zie je ook twee rapporten:

• Topvideo's: Je video's gerangschikt op kijktijd.
  • Realtime activiteit: Je prestaties in de afgelopen 48 uur of 60 minuten.
Bereik
Op het tabblad Bereik bereiken zie je het algemene bereik van je kanaal. Het hoofddiagram geeft aan hoeveel mensen een vertoning van je video's op YouTube hebben gezien en hoeveel mensen vervolgens hebben doorgeklikt om je video's te bekijken.
Op dit tabblad vind je ook de volgende rapporten:
Interesse
Op het tabblad Interesse zie je wat je kijkers precies bekijken. In het hoofddiagram zie je het totale aantal kijkminuten en hoelang kijkers gemiddeld naar een van je video's hebben gekeken.
Op dit tabblad vind je ook de volgende kaarten:
Kijkers
Op het tabblad Publiek zie je wie je video's bekijkt. Het hoofddiagram toont je unieke kijkers, het gemiddelde aantal bekeken video's per kijker en de groei of afname van je abonnees.
Op dit tabblad vind je ook de volgende rapporten:
  • Meest voorkomende landen: Het publiek van je content per land. De gegevens zijn gebaseerd op IP-adressen.
  • Meest gebruikte ondertitelingstalen: Het publiek van je kanaal per ondertitelingstaal. De gegevens zijn gebaseerd op het gebruik van ondertiteling.
  • Geslacht: Het publiek van je content per geslacht. De gegevens zijn gebaseerd op ingelogde gebruikers op alle apparaten.
  • Leeftijd: Het publiek van je content per leeftijdscategorie. De gegevens zijn gebaseerd op ingelogde gebruikers op alle apparaten.
Je ziet mogelijk alleen de demografische gegevens van een kleine groep kijkers. De gegevens hoeven daarom geen goede afspiegeling te zijn van de algemene samenstelling van je verkeer.

Opbrengst

Dit tabblad is alleen beschikbaar voor creators die deelnemen aan het YouTube-partnerprogramma.
Op het tabblad Opbrengst kun je je inkomsten op YouTube bijhouden. Het hoofddiagram toont je geschatte inkomsten, het aantal video's waarmee je inkomsten genereert en je geschatte gemiddelde opbrengst per duizend weergaven.
Op dit tabblad vind je ook de volgende rapporten:
  • Geschatte maandelijkse opbrengst: Hoeveel je kanaal heeft opgebracht de afgelopen zes maanden. Voor lopende maanden en maanden waarvoor de betalingen nog niet zijn voltooid, wordt de opbrengst geschat en kan dus nog veranderen.
  • Best verdienende video's: De video's met de hoogste geschatte opbrengst voor de periode.
  • Inkomstenbronnen: Hoe je geld verdient met YouTube.
  • Advertentietypen: De indeling van de advertentie en het bijbehorende koopplatform. Deze uitsplitsing is alleen beschikbaar voor YouTube-advertentieopbrengst en statistieken op basis van vertoningen.

Meer gegevens weergeven in YouTube Analytics

Een rapport uitvouwen

Je kunt op MEER BEKIJKEN klikken op bijna elk rapport in YouTube Analytics om het op volledig scherm weer te geven. Met de weergave op volledig scherm krijgt je meer inzicht in je gegevens over een tijdsverloop.

Je kunt de statistiek wijzigen die je in het diagram bekijkt, zoals het aantal weergaven of de kijktijd. Hiervoor gebruik je het dropdownmenu linksboven. Je kunt ook het blauwe pluspictogram selecteren om meer statistieken toe te voegen aan je rapport.

Gebruik de Esc-toets of selecteer Sluiten om een uitgevouwen rapport te verlaten.

Analyses op videoniveau bekijken

YouTube Analytics geeft verschillende rapporten weer wanneer je een specifieke video bekijkt. Ga als volgt te werk om YouTube Analytics te openen voor een specifieke video:

1. Selecteer Video's in het linkermenu.
  2. Klik op de titel of thumbnail van de video.
  3. Selecteer Analytics in het linkermenu.

Andere manieren om videoanalyses te bekijken

1. Nadat je hebt geklikt om een rapport uit te vouwen, klik je in linksboven op je kanaalnaam. Er wordt een zoekvak weergegeven waarin je een specifieke video kunt selecteren.
  2. Nadat je hebt geklikt om een rapport uit te vouwen, plaats je de muisaanwijzer op een videotitel en selecteer je Analytics
  3. Als je op kanaalniveau op de Analyticspictogrammen klikt, ga je naar de analysegegevens van de bijbehorende video.

Specifiekere gegevens bekijken

Als je hebt geklikt op MEER BEKIJKEN om een kaart uit te vouwen, zie je extra opties waarmee je meer gegevens kunt bekijken.

• Meer informatie over een afzonderlijke rij weergeven: Je kunt op rijen met blauwe tekst in je rapport klikken om gedetailleerdere gegevens te bekijken. Als je bijvoorbeeld je verkeersbronnen bekijkt, kun je op resultaten zoals 'YouTube-zoekopdracht' klikken om te zien welke specifieke zoekopdrachten tot verkeer op je kanaal hebben geleid.
  • Gegevens filteren: Elk uitgevouwen rapport bevat bovenaan een filterbalk. Je kunt bijvoorbeeld filteren op het land van kijkers of op live streams of on demand video's.
  • Andere dimensies selecteren: Als je een rapport hebt uitgevouwen, worden dimensies zoals geografie en apparaattype onder de filterbalk weergegeven.
  • Statistieken toevoegen: Gebruik de blauwe plusknop om extra statistieken toe te voegen aan je rapport.

Prestaties vergelijken

Er zijn verschillende manieren om de prestaties van je video's te vergelijken.

• Directe vergelijking: Nadat je op MEER BEKIJKEN hebt geklikt om een rapport uit te vouwen, selecteer je Vergelijken met... om twee items te vergelijken. Je kunt elke combinatie van je kanaal, groepen of specifieke video's vergelijken. Wanneer je twee items vergelijkt, kun je bovendien de gegevens vergelijken voor verschillende perioden, dimensies, statistieken, enzovoort.
  • Vergelijkingsregels: Wanneer je analysegegevens voor een specifieke video bekijkt, worden er automatisch vergelijkingsregels weergegeven voor rapporten met belangrijke statistieken als de periode is ingesteld op 'Sinds publicatie'. Hiermee worden de prestaties van je meest recent geüploade video vergeleken met je normale prestaties.
  • Meerdere lijndiagrammen: Nadat je op MEER BEKIJKEN hebt geklikt om een rapport uit te vouwen, kun je de selectievakjes naast afzonderlijke items in het rapport aanvinken. Elk aangevinkt item heeft een bijbehorende regel in het rapport. De rij 'Totaal' is standaard geselecteerd.

Gegevens exporteren

Je kunt maximaal 50 rijen met gegevens bekijken in de bètaversie van YouTube Studio. Je kunt de exportfunctie gebruiken om een rapport te downloaden en zo maximaal vijfhonderd rijen te bekijken. Meer informatie over hoe je gegevens uit YouTube Analytics exporteert.