Eindschermen toevoegen aan video's

Je kunt meer kijkers trekken met krachtige eindschermen in je video's. Deze zijn te zien op mobiele apparaten en desktops. Gebruik eindschermen aan het einde van een video om:

• kijkers naar andere video's, afspeellijsten of kanalen op YouTube te leiden,
  • abonnees te genereren voor je kanaal,
  • je website, merchandise en crowdfundingcampagnes te promoten.

Eindschermen vormen een onderdeel van je video en worden tijdens de laatste vijf tot twintig seconden van een video getoond. Je video moet minimaal 25 seconden duren om een eindscherm te kunnen hebben.

Je kunt maximaal vier elementen toevoegen om je content, kanaal of websites te promoten. Op desktopcomputers worden elementen uitgevouwen wanneer een gebruiker de muisaanwijzer erop plaatst. Op mobiele apparaten worden elementen uitgevouwen wanneer een gebruiker erop tikt.

Eindschermvereisten voor kijkers

Momenteel ondersteund

• YouTube.com op computers
Zelfs als kijkers annotaties hebben uitgeschakeld, zien ze de eindschermen die je aan je video's toevoegt.

Niet ondersteund

• De apps YouTube Music, YouTube Kids en YouTube TV
  • Flash
  • 360°-video's

Eindschermen gebruiken

Een eindscherm toevoegen

Opmerking: Om een slechte gebruikerservaring te voorkomen, werken eindschermen alleen met video's zonder standaardannotaties. Als je ze wilt toevoegen aan een video met annotaties, moet je de publicatie van de annotaties eerst ongedaan maken. Je kunt deze later opnieuw publiceren als je besluit toch geen gebruik te maken van een eindscherm.

1. Log in op je YouTube-account.
  2. Klik rechtsboven op het accountpictogram > Creator Studio.
  3. Selecteer in het linkermenu Videobeheer > Video's.
  4. Klik op Bewerken bij de video waaraan je het eindscherm wilt toevoegen.
  5. Klik in de bovenste tabbalk op Eindscherm.
  6. Als de geselecteerde video annotaties bevat, volg je de instructies om de publicatie van de annotaties ongedaan te maken. Je kunt ze later altijd opnieuw publiceren.
  7. Je krijgt je video te zien met het vooraf gedefinieerde raster en een tijdlijn die aangeeft welk deel beschikbaar is voor het eindscherm. Klik op Element toevoegen. Je kunt maximaal vier elementen toevoegen. Eén van de elementen moet een video of afspeellijst zijn.
  8. Kies hoe je je eindscherm wilt opbouwen:
    • Element toevoegen: Je kunt maximaal vier elementen aan een video toevoegen. Minimaal één element moet een video of afspeellijst zijn. Selecteer de elementen en voer de vereiste informatie in. Klik daarna op Element maken.
    • Kopiëren uit video: Je kunt het eindscherm van een van je andere video's kopiëren en de elementen bewerken.
    • YouTube-sjabloon: Je kunt kiezen uit standaardindelingen waarin verschillende elementen zijn gecombineerd. Je moet de elementen op het eindscherm zelf nog definiëren, bijvoorbeeld door het kanaal toe te voegen dat je wilt aanbevelen.
  9. Pas de positie en grootte van de elementen op het raster aan. Pas de duur van het element in de tijdlijn hieronder aan.
  10. Klik op Opslaan.

Je kunt op elk gewenst moment een voorbeeld van het element bekijken door in de linkerbovenhoek van de speler Voorbeeld te selecteren. Je kunt het eindscherm en de elementen altijd weer bewerken.

Wat je eindscherm kan laten zien

Elementen zijn stukjes content die je aan je eindscherm kunt toevoegen. Sommige elementen kunnen worden uitgevouwen voor meer informatie. Je kunt maximaal vier elementen aan je eindscherm toevoegen voor video's met de standaard beeldverhouding van 16:9.

Elementen kunnen verschillende soorten content bevatten:

• Video of afspeellijst: Selecteer dit om altijd je nieuwste video te tonen. Geef YouTube toestemming om een video van je kanaal te kiezen die het meest geschikt is voor de kijker of kies een video of afspeellijst van je kanaal of je openbare of verborgen content.
  • Abonneren: Moedig abonnementen op je kanaal aan.
  • Goedgekeurde websites: Link naar je gekoppelde website of goedgekeurde websites voor merchandise en crowdfunding. Op het eindscherm wordt standaard de afbeelding van de website weergegeven, maar je kunt ook een titel opgeven en een call-to-action selecteren.
  • Kanaal: Promoot een ander kanaal en geef een aangepast bericht op.
Praktische tips voor het maken van eindschermen
  • Gebruik elementen die relevant zijn voor de video.
  • Gebruik call-to-actions voor verschillende elementen van het eindscherm en moedig kijkers aan om te klikken.
  • Als je een aangepaste afbeelding gebruikt, raden we je aan een afbeelding te kiezen van ten minste 300 x 300 pixels.
  • Zorg dat je aan het eind van je video genoeg ruimte en tijd over hebt voor een eindscherm. Houd bij het bewerken van de video rekening met de laatste twintig seconden.
  • Je kunt de elementen van je eindscherm op verschillende momenten laten verschijnen.
Eindschermstatistieken bekijken

Je kunt de prestaties van je eindschermen bekijken in het rapport Kijkersloyaliteit of het rapport Eindschermen van YouTube Analytics.

1. Log in op je YouTube-account.
  2. Klik rechtsboven op het accountpictogram > Creator Studio.
  3. Selecteer in het linkermenu YouTube Analytics > Eindschermen.

Opmerking: Eindschermen zijn bedoeld als sterke afsluiting van je video voor je kijkers. We optimaliseren het systeem op basis van prestaties, kijkersgedrag, gebruikte apparaten en context. Er zijn gevallen waarin je eindscherm niet wordt getoond. Zo kunnen we het eindscherm overslaan als je video op de achtergrond wordt afgespeeld, of kunnen we de plaatsing op hele kleine schermen aanpassen. Daarom raden we af om naar elementen te wijzen of essentiële content toe te voegen aan het eindschermgedeelte van de video.

Andere interactieve elementen, zoals kaartteasers, aanbevolen content en brandingwatermerken, worden onderdrukt wanneer het eindscherm wordt getoond.