Slik bruker du direktechatten på YouTube

Direktechatten er som standard slått på, med mindre direktesendingen er angitt som laget for barn. Når direktesendingen avsluttes, arkiveres den, og seerne kan se direktechatten i opptaket.

Direktechatfunksjonen er bare tilgjengelig på YouTube-videosider, ikke i innbygde spillere.

Direktesendte spørsmålsrunder

Direktesendt spørsmålsrunde

I en direktesendt spørsmålsrunde kan skapere og seere samhandle mer i sanntid. Denne funksjonen kan brukes under direktesendinger og premierer. Som skaper kan du tilpasse spørsmål og svar i chatten ved å finne ut hvordan du modererer direktechatten.

Merk: Direktesendte spørsmålrunder og avstemninger er ikke tilgjengelige på mobil. Hvis du strømmer via YouTube-mobilappen, kan du administrere sendingen i kontrollrommet for direktesendinger for å få tilgang til direktechatfunksjoner.

Slik starter du en direktesendt spørsmålsrunde:

1. Planlegg eller start en direktesending eller premiere.
  2. Nederst i chatvinduet klikker du på og velger Start en spørsmålsrunde.
  3. Legg til oppfordringen, og klikk på Start spørsmålsrunde.
  4. Listen over spørsmål vises i chatvinduet når en spørsmålsrunde starter. For å svare på et spørsmål må du velge et fra listen, klikke på menyen » og klikke på Velg spørsmålet. Spørsmålet festes øverst i chatvinduet og er synlig for seerne. Klikk på Lukk for å lukke et spørsmålsbanner fra chatvinduet.

Merk: Klikk på nedoverpilen øverst i chatmenyen, og velg Fremhevede chatmeldinger eller Alle chatmeldinger for å se meldingene i direktechatten.

1. For å avslutte den direktesendte spørsmålsrunden klikker du på Avslutt spørsmålsrunden øverst i chatten. Alle ubesvarte spørsmål fra listen blir slettet, og den direktesendte spørsmålsrunden er tilgjengelig i chatopptaket.

Merk: Detaljer om direktesendte spørsmålsrunder er ikke tilgjengelige i YouTube Analytics. Seerne kan bare sende inn ett spørsmål per minutt.

Fjern eller slett et spørsmål:

Hvis du vil slette et spørsmål du har sendt inn, som ikke er festet i en chat, kan du gå til Min aktivitet.

• Hvis du vil slette spørsmål som er festet i chatvinduet, klikker du på menyen » og deretter på Slett.

Visning av direktechatten

Seerne kan velge mellom to ulike visninger av direktechatten.

• Fremhevede chatmeldinger: I denne visningen filtreres potensielle nettsøppelmeldinger bort, så chatten blir nyttigere og enklere å lese.
  • Direktechat: Denne visningen er ikke filtrert. Alle chatmeldinger vises idet de kommer inn.

Merk: Direktesendinger som er redigert i videoredigereren, har ikke chatopptak. Dette gjelder for alle typer redigeringsfunksjoner som blir brukt.

Slik rangeres fremhevede chatmeldinger

Fremhevede chatmeldinger er meldinger som seerne sannsynligvis kommer til å like og svare på. Hvilke meldinger som vises, er basert på ulike signaler, inkludert tekst i chatmeldinger, brukernavn eller kanalnavn samt brukerbilder og videoer.

I de fremhevede chatmeldingene vises det kanskje ikke innhold som YouTube vurderer at seerne sannsynligvis ikke kommer til å like og svare på. Dette kan omfatte kommentarer YouTube har registrert som potensielt upassende, nettsøppel eller publisert av brukere med falsk identitet Disse registreres basert på en rekke signaler – for eksempel tekst i chatmeldinger, tekst i kanal- eller brukernavnet til brukeren som har kommentert, brukerbilde eller modereringsinnstillingene for kanalen.

Direktechatmerker

Direktechatmerker brukes til å identifisere senderen og moderatoren . Hvis kanalen din kan tilby medlemskap, kan du lage dine egne medlemsmerker som også vises i direktechatten.

Emojier

Emojier er små bilder som kan uttrykke for eksempel en følelse eller en idé. Det finnes en rekke emojier som er tilgjengelige for alle, og skapere kan også lage sine egne emojier som medlemmene av kanalen kan bruke.

Legg til emojier i kommentarer eller meldinger

På mobil: Når du skriver en chatmelding, kan du trykke på for å legge til en YouTube-emoji. Du kan også trykke på emojiikonet på tastaturet på enheten for å legge til emojier fra operativsystemet.

På datamaskin:: Når du skriver en chatmelding, kan du trykke på Legg til emoji.

Merk: På datamaskin kan du trykke og holde på en emoji for å tilpasse utseendet. Innstillingene dine lagres for fremtidig bruk. Hvis du vil endre standardinnstillingen, velger du en annen emojivariant. Du kan også fjerne innstillingen ved å slette informasjonskapslene i nettleseren og andre nettstedsdata eller logge av YouTube.

Legg til YouTube Emote-ikoner i kommentarer eller meldinger

YouTube Emote-ikonene er et sett med statiske bilder som bare er tilgjengelige på YouTube, og som bare kan brukes i direktechat og kommentarer. Disse ikonene er laget av mange forskjellige kunstnere, og du kan bruke dem til å uttrykke følelser eller ideer. Du finner dem via emojivelgeren over standardemojiene.

På mobil: Når du skriver en chatmelding, kan du trykke på for å legge til et YouTube Emote-ikon.

På datamaskin: Når du skriver en chatmelding eller kommentar, kan du trykke på for å legge til et YouTube Emote-ikon.

Reaksjoner

Under direktesendinger kan seerne bruke reaksjoner for å respondere på det som skjer i øyeblikket. Seerne kan bruke reaksjoner når direktechatten er åpen. Du og publikum får se anonymiserte reaksjoner, altså er det ikke mulig å se hvilke brukere som har reagert.

Typer reaksjoner

• Seerne kan bruke reaksjoner som hjerte, smilefjes, smellbongbong, rødmende ansikt og «100».

Slå reaksjoner av eller på

Som skaper kan du slå av eller på reaksjoner for en sending i kontrollrommet for direktesendinger. Du kan endre denne innstillingen når som helst i løpet av sendingen.

1. Gå til YouTube Studio på en datamaskin.
  2. Øverst til høyre klikker du på OPPRETT  etterfulgt av Send direkte for å åpne kontrollrommet for direktesendinger.
  3. Klikk på Send direkte-fanen.
  4. Klikk på Endre og deretter på Tilpasning.
  5. Velg Reaksjoner.

Send meldinger

Slik legger du ut noe i direktechatten:

1. Klikk der det står «Si noe», og skriv inn tekst.
  2. Klikk på Send .

Svar andre i chatfeeden

Du kan svare andre i chatfeeden ved å nevne brukernavnet til vedkommende.

1. Skriv inn «@».
  2. Begynn å skrive inn brukernavnet.
  3. Velg brukernavnet.

Både du og det nevnte chatmedlemmet ser brukernavnet uthevet i direktechatten. Dette gjør det enklere å se svaret i chatfeeden.

Meldingsbegrensninger

Seerne kan sende maksimalt elleve meldinger på inntil 200 tegn i løpet av 30 sekunder. Eieren av sendingen berøres ikke av denne begrensningen. Seerne kan ikke legge ut spesialtegn, nettadresser eller HTML-tagger.

Chat bare for abonnenter og bare for medlemmer

En kanaleier kan angi at direktechatten skal være tilgjengelig bare for medlemmer eller bare for abonnenter.

Hvis chatten bare er for abonnenter, kan kanaleieren angi hvor lenge seerne må ha abonnert for å kunne delta. For å se hvor lenge du må ha abonnert, og hvor lenge du faktisk har abonnert, trykker du på Informasjon  i meldingsfeltet i direktechatten.

Fest meldinger

Du kan feste dine egne meldinger eller meldinger fra seerne i direktechatten.

Det er bare du som kan feste meldinger – ikke moderatorene eller seerne. Festede meldinger vises under Superchat.

1. Gå til chatvinduet under en direktesending eller premiere.
  2. Finn en melding i direktechatten (det kan godt være din egen), og trykk eller klikk på Mer ».
  3. Du fester meldingen ved å trykke eller klikke på Fest .

Merk: Du kan bare feste én melding om gangen. Du kan erstatte en festet melding ved å feste en annen. Hvis du vil løsne en melding, klikker du på Mer og deretter Løsne på en festet melding.

Opprett avstemninger i direktesendinger

Kanaleiere kan opprette og administrere avstemninger i direktesendinger og premierer. Avstemningen kan ikke endres når noen først har stemt.

1. Planlegg eller start en direktesending eller premiere.
  2. Nederst i chatvinduet trykker du på Opprett en avstemning .
  3. Opprett avstemningen, og velg Spør seerne dine.

For å avslutte en avstemning og se resultatene i chatten trykker du på Avslutt avstemningen på banneret øverst i chatten.

Begrensninger

Avstemninger kan

• bare opprettes via YouTube på datamaskin
  • ha 2–4 alternativer
  • bare ses direkte – de vises ikke i direktechatopptak
  • bare vare i opptil 24 timer

Bygg inn direktechatten

Under en direktesending kan du bygge inn direktechatten på ditt eget nettsted med en iframe.

Merk: Innbygging av direktechat er ikke tilgjengelig i mobilnettlesere.

1. Finn video-ID-en for direktesendingen. Du finner video-ID-en i nettadressen til videosiden (youtube.com/watch?v=12345). I dette tilfellet er video-ID-en «12345».
  2. Finn domenet til nettstedet du vil bygge inn chatten på. Hvis du vil bygge inn chatten på www.example.com/youtube_chat, er innbyggingsdomenet «www.example.com».
  3. Sett sammen nettadressen for innbygging på følgende måte: https://www.youtube.com/live_chat?v=12345&embed_domain=www.example.com.
    • Denne nettadressen er for iframe-rammen. Merk at verdien for embed_domain må samsvare med nettadressen til nettstedet du vil bygge inn chatten på. Hvis de er ulike, åpnes ikke den innbygde chatten.