YouTube Shorts Fund

11 April 2022: YouTube Shorts Fund var det första steget mot att stödja kreatörer så att de kan tjäna pengar med Shorts och under de senaste åtta månaderna har vi betalat tusentals kreatörer. Vi fortsätter att lära oss genom att experimentera med olika sätt att belöna kreatörer från fonden, bland annat genom att göra så att fler kreatörer får betalt och att höja beloppet som kreatörerna kan få. Vissa kreatörer som inte tidigare var kvalificerade kan nu få bonusar på under 100 USD och andra kreatörer kan börja få bonusar över maxbeloppet på 10 000 USD. De här experimenten ändrar inte betalningarna till kreatörer som för närvarande tjänar pengar från fonden, även om vissa kreatörer kan få mer.

10 mars 2022: Med anledning av den senaste avstängningen av Googles annonseringssystem i Ryssland pausar vi möjligheten att skapa nya ryska konton i AdSense, AdMob och Google Ad Manager. Vi pausar även annonsering för annonsörer baserade i Ryssland i Googles tjänster och nätverk i hela världen. Därför kan kreatörer i Ryssland för närvarande inte slutföra nya YPP-registreringar.

YouTube Shorts Fund

YouTube Shorts Fund är en fond med 100 miljoner dollar för att belöna kreatörer för deras arbete med att skapa kreativa och unika Shorts-videor som är till glädje för YouTube-communityn. Vi kontaktar tusentals kreatörer varje månad för att berätta att de är kvalificerade för en Shorts-bonus från fonden.

För att vara kvalificerad för en bonus från YouTube Shorts Fund:

• Kanaler måste ha laddat upp minst en kvalificerad Shorts-video de senaste 180 dagarna.
  • Kanalerna måste följa YouTubes riktlinjer för communityn, upphovsrättsregler och policyer för intäktsgenerering.
  • Kanaler som laddar upp videor med vattenmärken eller logotyper från sociala medier från tredje part, videor som inte är originalvideor (till exempel oredigerade klipp från filmer eller tv-serier) eller videor som återuppladdats från andra kreatörers kanaler blir inte kvalificerade.
  • Kreatörerna måste vara 13 år eller äldre i USA, eller ha uppnått myndighetsålder i deras länder/regioner.
  • För kreatörer som är 13–18 år måste en förälder eller vårdnadshavare godkänna villkoren och skapa ett AdSense-konto för betalningarna om ett inte redan finns länkat till kanalen.
  • Kreatörerna måste befinna sig i ett/en av dessa länder/regioner:
    • Algeriet
    • Amerikanska Samoa
    • Argentina
    • Aruba
    • Azerbajdzjan
    • Australien
    • Österrike
    • Bahrain
    • Bangladesh
    • Bermuda
    • Belarus
    • Belgien
    • Bolivia
    • Bosnien-Hercegovina
    • Brasilien
    • Bulgarien
    • Kanada
    • Caymanöarna
    • Chile
    • Colombia
    • Costa Rica
    • Kroatien
    • Cypern
    • Tjeckien
    • Danmark
    • Dominikanska republiken
    • Ecuador
    • Egypten
    • El Salvador
    • Estland
    • Finland
    • Frankrike
    • Franska Guyana
    • Franska Polynesien
    • Georgien
    • Tyskland
    • Ghana
    • Grekland
    • Guatemala
    • Guadeloupe
    • Guam
    • Honduras
    • Hongkong
    • Ungern
    • Island
    • Indien
    • Indonesien
    • Irak
    • Israel
    • Italien
    • Jamaica
    • Japan
    • Jordanien
    • Kazakstan
    • Kenya
    • Kuwait
    • Lettland
    • Libanon
    • Libyen
    • Liechtenstein
    • Litauen
    • Luxemburg
    • Nordmakedonien
    • Malaysia
    • Malta
    • Martinique
    • Mayotte
    • Mexiko
    • Montenegro
    • Marocko
    • Nepal
    • Nederländerna
    • Nya Zeeland
    • Nicaragua
    • Nigeria
    • Norge
    • Nordmarianerna
    • Oman
    • Pakistan
    • Panama
    • Papua Nya Guinea
    • Paraguay
    • Peru
    • Filippinerna
    • Polen
    • Portugal
    • Puerto Rico
    • Qatar
    • Irland
    • Réunion
    • Rumänien
    • Ryssland
    • Senegal
    • Serbien
    • Singapore
    • Saudiarabien
    • Slovakien
    • Slovenien
    • Sydafrika
    • Sydkorea
    • Spanien
    • Sri Lanka
    • Sverige
    • Schweiz
    • Taiwan
    • Tanzania
    • Thailand
    • Tunisien
    • Turkiet
    • Turks- och Caicosöarna
    • Uganda
    • Ukraina
    • Förenade Arabemiraten
    • Förenade kungariket
    • USA
    • Amerikanska Jungfruöarna
    • Uruguay
    • Venezuela
    • Vietnam
    • Jemen
    • Zimbabwe

Kanaler behöver inte generera intäkter på YouTube just nu för att vara kvalificerade. Kreatörer i YouTubes partnerprogram och partnerkanaler under ett Multi-Channel Network (MCN) är också kvalificerade.

Läs mer om Shorts Fund

Hur kvalificerar jag mig för Shorts Fund?
Varje månad uppmanar vi tusentals Shorts-kreatörer att göra anspråk på en bonus från Shorts Fund baserat på hur kanalens Shorts-videor presterade föregående månad. En kanals Shorts-videor räknas in i deras månadsresultat varje månad som tittare tittar på dem, inte bara den månad de laddas upp.
Det finns ingen särskild resultattröskel för att kvalificera sig för en bonus. Resultatnivån som krävs för att kvalificera sig för en bonusbetalning kan variera från månad till månad baserat på olika faktorer, som var tittarna befinner sig och den allmänna tillväxten för Shorts-videor.
Resultatet för din kanals Shorts-videor granskas varje månad. Även om du inte kvalificerar dig den ena månaden kan du göra det nästa.
Hur vet jag om jag kvalificerat mig för Shorts Fund?
Viktigt! Google skickar aldrig oönskade meddelanden för att be om ditt lösenord eller personliga uppgifter. Kontrollera alltid att e-postmeddelandet kommer från en e-postadress med domänen @youtube.com eller @google.com innan du klickar på en länk.
Kreatörerna blir informerade om att de kvalificerat sig via e-post och aviseringar i YouTube-appen efter den första veckan i varje månad. Både e-postmeddelandet och aviseringen innehåller bonusbeloppet och anvisningar om hur du gör anspråk på det.
Kreatörer som kvalificerat sig bör få dessa aviseringar kort efter första veckan i månaden. De har fram till den 25:e varje månad på sig att göra anspråk på bonusen, annars kan den förfalla.

Har du missat ett e-postmeddelande om Shorts-bonus?

Ibland fastnar våra meddelanden i e-postfilter. Ta en titt i skräpmappen om du inte hittar vårt e-postmeddelande om bonusen.

Hur mycket kan jag få från Shorts Fund?
Kvalificerade kanaler kan få mellan 100 och 10 000 USD varje månad. Bonusarna justeras baserat på var kreatörens publik finns. Därför kan antalet tittare och engagemanget som krävs för att kvalificera sig skilja sig mellan olika kreatörer.
Bonusbetalningarna görs till kanalens länkade AdSense-konto. Källskatt och efterlevande av andra AdSense-policyer krävs för att få betalningen.
Hur gör jag anspråk på min Shorts-bonus från Shorts Fund?
Kvalificerade kreatörer kan välja GÖR ANSPRÅK PÅ BONUS i e-postmeddelandet eller aviseringen i appen för att gå till Shorts Fund-sidan i YouTube Studio. Där måste kreatörerna slutföra två steg för att göra anspråk på sin bonus:
  1. Godkänna villkoren för bonusen.
  2. Skapa eller länka ett AdSense-konto.
Kanaler med ett aktivt och länkat AdSense-konto, eller de som tar emot betalningen från ett MCN eller nätverk, kan göra anspråk på bonusen efter att dessa två steg slutförts.
Om du skapar ett AdSense-konto kan det ta några dagar för YouTube att skapa AdSense-kontot och länka det till din kanal. Vi skickar ett e-postmeddelande när kontot är länkat och bekräftar huruvida du gjort anspråk på din bonus eller inte.
Hur får jag min Shorts-bonus från AdSense?
För att göra anspråk på en bonus och få betalt måste kvalificerade kreatörer se till att ett godkänt och aktivt AdSense-konto är länkat till deras kanal. Om du redan har ett AdSense-konto får du din bonusbetalning tillsammans med andra eventuella intäkter från YouTube.

Skapa ett AdSense-konto för första gången

Om du har kvalificerat dig för en Shorts-bonus men inte har ett AdSense-konto hjälper vi dig att komma igång. Välj GÖR ANSPRÅK PÅ BONUS i e-postmeddelandet eller aviseringen i appen som meddelat dig om bonusen. Då öppnas sidan Shorts Fund i YouTube Studio:
  1. Välj START under Steg 1 för att godkänna bonusvillkoren.
  2. Välj START under Steg 2 för att skapa ditt AdSense-konto.
  3. När du blir tillfrågad om du redan har ett AdSense-konto väljer du Nej, jag vill skapa ett.
  4. Välj FORTSÄTT för att gå till AdSense.
  5. Välj det Google-konto du vill använda till AdSense.
    Obs! Om du redan använder AdSense till annat än YouTube loggar du in på det Google-konto som används med ditt befintliga AdSense-konto.
  6. Godkänn villkoren följt av välj Skapa konto.
  7. Ange din adress följt av välj Skicka.

Efter att du skapat ditt AdSense-konto skickar vi ytterligare anvisningar om hur du slutför din AdSense-profil. Dessa inkluderar att ange nödvändiga skatteuppgifter, bekräfta att dina personuppgifter stämmer och att ange en betalmetod.

Läs mer om att få betalt med AdSense.

När får jag betalt från YouTube Shorts Fund?
Kvalificerade kreatörer med ett länkat AdSense-konto kan räkna med att få betalningen 4–6 veckor från det att de gör anspråk på bonusen. Om du inte har ett AdSense-konto länkat till din kanal blir du ombedd att registrera dig för AdSense eller att länka ett befintligt konto.
Exempel på tidsplan
Januari En kreatörs nya och befintliga Shorts-videor räknas in i kanalens resultat för en betalning från Shorts Fund i februari.
Början av februari YouTube granskar Shorts-kanalens resultat för januari och meddelar kvalificerade kreatörer att de blivit kvalificerade för en bonusbetalning.
25 februari Kvalificerade kreatörer måste göra anspråk på sin bonus och länka ett AdSense-konto till sin kanal, annars kan bonusen upphöra att gälla.
Mars AdSense skickar februari månads bonusbetalningar till de kreatörer som har konfigurerat ett AdSense-konto för att ta emot betalningar.

För kanaler som måste skapa ett AdSense-konto kan betalningen ta längre tid. Tiden det tar beror på hur snabbt AdSense-kontot godkänns och betalningsuppgifterna ställs in. Den här processen kan ta flera månader och innebär följande:

När allt är klart görs betalningen från AdSense mellan den 21:a och 26:e i månaden. Mer information om betalningscykeln för AdSense finns i Tidsplaner för betalning för AdSense.