Retningslinjer om feilinformasjon knyttet til valg

2. juni 2023 oppdaterte vi hvordan disse retningslinjene gjelder for tidligere valgresultater i USA. Du kan finne ut mer i bloggen vår.

Noen typer villedende eller bedragersk innhold som innebærer betydelig fare for alvorlig skade, er ikke tillatt på YouTube. Dette inkluderer noen typer feilinformasjon som kan være svært ødeleggende i den virkelige verden, for eksempel noen typer teknisk manipulert innhold eller innhold som virker forstyrrende på demokratiske prosesser.

Retningslinjer om feilinformasjon knyttet til valg: YouTube-retningslinjene for brukere

Hvis du ser innhold som bryter disse retningslinjene, ber vi deg om å rapportere det. Her finner du informasjon om hvordan du rapporterer brudd på retningslinjene for brukere. Hvis du har funnet flere videoer eller kommentarer fra én kanal som du vil rapportere, kan du rapportere hele kanalen.

Slik påvirker disse retningslinjene deg

Når du legger ut innhold

Disse retningslinjene forbyr visse typer innhold knyttet til frie og rettferdige demokratiske valg. Ikke legg ut innhold knyttet til valg på YouTube hvis det passer med noen av beskrivelsene nedenfor.

• Valgsabotasje: innhold som tar sikte på å gi velgerne villedende informasjon om stemmetidspunkt, -lokale eller -metode eller kvalifikasjonskrav for å stemme, samt andre falske påstander som i betydelig grad kan motvirke valgdeltakelse.
  • Kvalifikasjonskrav for kandidater: innhold med falske påstander om de tekniske kvalifikasjonskravene til politiske kandidater som stiller til valg, eller offentlig valgte embetspersoner. Kvalifikasjonskravene som vurderes, er basert på gjeldende nasjonal lov og rett og inkluderer alder, statsborgerskap og helsetilstand.
  • Oppfordringer til å gripe inn i demokratiske prosesser: innhold som oppfordrer andre til å gripe inn i demokratiske prosesser, for eksempel ved å forhindre eller forstyrre valgprosedyrer.
  • Integritet ved valg: innhold med falske påstander om at det har vært utstrakt valgfusk, feil eller teknisk svikt under bestemte valg av regjeringsledere, eller innhold med påstander om at de godkjente resultatene fra slike valg var falske. Disse retningslinjene gjelder for øyeblikket
    • forbundsdagsvalget i Tyskland 2021
    • presidentvalget i Brasil 2014, 2018 og 2022

Husk at listen ikke er uttømmende.

Eksempler

Følgende typer innhold er ikke tillatt på YouTube (merk at listen ikke er uttømmende):

Valgsabotasje
  • spredning av villedende informasjon om stemmegivning, for eksempel at seerne kan stemme ved å sende SMS til et bestemt nummer
  • oppdiktede kvalifikasjonskrav for valgdeltakelse, for eksempel at man må være over 50 år for å stemme ved et bestemt valg
  • formidling av feil valgdato til seerne
  • påstander om at en velgers politiske tilhørighet er synlig på konvolutten som brukes til å stemme via post
  • spredning av falske påstander om at velgere uten statsborgerskap har hatt en avgjørende rolle i tidligere valg
  • spredning av falske påstander om at de elektroniske stemmemaskinene i Brasil er blitt hacket for å endre stemmene til enkeltpersoner
Kvalifikasjonskrav for kandidater
  • påstander om at en kandidat til et embete eller en nåværende embetsperson ikke er kvalifisert for det aktuelle embetet, basert på falsk informasjon om aldersgrensen for dette embetet i det aktuelle landet eller den aktuelle regionen
  • påstander om at en kandidat til et embete eller nåværende embetsperson ikke er kvalifisert for det aktuelle embetet, basert på falsk informasjon om kravene til statsborgerskap for dette embetet i det aktuelle landet eller den aktuelle regionen
  • påstander om at en kandidat til et embete eller nåværende embetsperson ikke er kvalifisert for det aktuelle embetet, basert på falsk informasjon om at vedkommende er død, ikke er gammel nok eller på andre måter ikke innfrir kvalifikasjonskravene
Oppfordringer til å gripe inn i demokratiske prosesser
  • innhold der seerne blir bedt om å danne lange valgkøer for å gjøre det vanskeligere for andre å avgi stemme
  • innhold der seerne blir bedt om å hacke myndighetenes offisielle nettsteder for å forsinke offentliggjøring av valgresultatene
  • innhold der seerne blir oppfordret til å gå til fysisk angrep på valgmedarbeidere, velgere, kandidater eller andre personer i valglokaler for å forhindre stemmegivning
Integritet ved valg
  • innhold der det fremsettes falske påstander om at utstrakt valgfusk, feil eller teknisk svikt endret utfallet av det tyske parlamentsvalget (Bundestag), noe som delegitimerer opprettelsen av en ny regjering eller selve valget og utnevnelsen av den neste tyske forbundskansleren
  • spredning av falske påstander om at utstrakt valgfusk, feil eller teknisk svikt endret utfallet av det brasilianske presidentvalget i 2018

Pedagogisk, dokumentarisk, vitenskapelig eller kunstnerisk innhold

Noen ganger kan innhold som ellers er i strid med disse retningslinjene, bli værende på YouTube hvis det finnes pedagogisk, dokumentarisk, vitenskapelig eller kunstnerisk kontekst i videoen, lyden, tittelen eller beskrivelsen. Dette betyr ikke at det er fritt frem å fremme feilinformasjon. Utvidet kontekst kan inkludere motstridende synspunkter eller tilfeller der innholdet fordømmer, bestrider eller harselerer med feilinformasjon som bryter retningslinjene våre. Se hvordan YouTube evaluerer pedagogisk, dokumentarisk, vitenskapelig eller kunstnerisk innhold.

Relaterte retningslinjer

Valgrelatert innhold er også underlagt andre retningslinjer for brukere. Dette kan inkludere følgende:

• Innhold som har til hensikt å true enkeltpersoner, for eksempel valgmedarbeidere, kandidater eller velgere, er ikke tillatt i henhold til retningslinjene om trakassering og nettmobbing.
  • Innhold som er teknisk manipulert eller forfalsket på en måte som villeder brukerne – vanligvis utover klipp som er tatt ut av kontekst – og som kan utgjøre betydelig risiko for alvorlig skade, er ikke tillatt i henhold til retningslinjene om feilinformasjon. Dette kan for eksempel være video som er teknisk manipulert slik at det virker som en kandidat til et offentlig verv trekker seg fra valget.
  • Innhold med falske påstander om at video fra tidligere hendelser er hentet fra aktuelle hendelser, og som derfor utgjør en betydelig risiko for alvorlig skade, er ikke tillatt i henhold til retningslinjene om feilinformasjon. Dette kan for eksempel være en video som viser et statsoverhode som uttrykker toleranse for en voldelig konflikt som hen i realiteten aldri har tolerert.
  • Innhold som oppfordrer folk til å begå voldshandlinger, inkludert handlinger som er rettet mot valgmedarbeidere, kandidater eller velgere, er ikke tillatt i henhold til retningslinjene om voldelig eller eksplisitt innhold.
  • Innhold som fremmer vold eller hat mot enkeltpersoner eller grupper basert på bestemte egenskaper, er ikke tillatt i henhold til retningslinjene om hatsk innhold. Dette inkluderer for eksempel innhold der en deltaker ved en politisk samling umenneskeliggjør en beskyttet gruppe basert på egenskaper som etnisitet, religion eller seksuell legning.
  • Innhold der formålet er å utgi seg for å være en annen person eller kanal, for eksempel en politisk kandidat eller et politisk parti, er ikke tillatt i henhold til retningslinjene om falsk identitet.
  • Innhold med eksterne linker til materiale som bryter retningslinjene våre og kan medføre betydelig risiko for alvorlig skade, for eksempel villedende eller bedragersk innhold knyttet til valg, hatsk innhold rettet mot beskyttede grupper eller trakassering av valgmedarbeidere, kandidater eller velgere. Dette kan være klikkbare nettadresser, muntlig veiledning i en video om hvordan brukerne kommer seg til andre nettsteder, eller andre former for linkdeling.

Husk at dette bare er eksempler. Ikke legg ut innhold hvis du tror det kan være i strid med disse retningslinjene. Retningslinjene for annonsørvennlig innhold gjelder også. Merk at disse retningslinjene også gjelder for eksterne linker i innholdet ditt. Dette kan være klikkbare nettadresser, muntlig forklaring om hvordan brukerne kommer seg til andre nettsteder, med mer.

Hva skjer når innhold er i strid med disse retningslinjene?

Hvis innholdet ditt er i strid med disse retningslinjene, fjerner vi det og gir deg beskjed per e-post. Hvis vi ikke får sjekket om en link du legger ut, er trygg, kan det hende vi fjerner den. Merk at nettadresser som er i strid med retningslinjene, og som legges ut i selve videoen eller i videoens metadata, kan føre til at videoen fjernes.

Hvis det er første gang du bryter retningslinjene for brukere, får du mest sannsynlig et varsel uten videre konsekvenser for kanalen din. Du får mulighet til å få en innføring i retningslinjene, slik at varselet utløper etter 90 dager. Hvis de samme retningslinjene brytes i løpet av disse 90 dagene, utløper ikke varselet, og kanalen din får en advarsel. Hvis du bryter andre retningslinjer etter at du har fullført opplæringen, får du et nytt varsel.

Hvis du får 3 advarsler i løpet av 90 dager, blir kanalen din sagt opp. Finn ut mer om advarselssystemet vårt.

Vi kan si opp kanalen eller kontoen din ved gjentatte brudd på retningslinjene for brukere eller vilkårene for bruk. Vi kan også si opp kanalen eller kontoen din ved enkelttilfeller av alvorlig trakassering eller tilfeller der kanalen brukes spesielt til å bryte retningslinjene. Vi kan slutte å tilby innføring i retningslinjene til brukere som står bak gjentatte brudd. Finn ut mer om kanal- eller kontooppsigelser.