Retningslinjer om feilinformasjon

Enkelte typer villedende eller bedragersk innhold som innebærer betydelig fare for alvorlig skade, er ikke tillatt på YouTube. Dette inkluderer visse typer feilinformasjon som kan være svært ødeleggende i den virkelige verden, visse typer teknisk manipulert innhold eller innhold som virker forstyrrende på demokratiske prosesser.

Hvis du ser innhold som bryter disse retningslinjene, ber vi deg om å rapportere det. Her finner du informasjon om hvordan du rapporterer brudd på retningslinjene for brukere. Hvis du har funnet flere videoer eller kommentarer som du ønsker å rapportere, kan du rapportere hele den aktuelle kanalen.

Slik påvirker disse retningslinjene deg

Når du legger ut innhold

Ikke legg ut innhold på YouTube hvis det passer med noen av beskrivelsene nedenfor:

• Feilinformasjon knyttet til folketelling: Innhold der formålet er å spre feilinformasjon om tidspunkt, sted, metode eller kvalifikasjonskrav for å delta i en folketelling, eller andre falske påstander som i betydelig grad kan motvirke deltakelse i folketellingen.
  • Manipulerte medier: Innhold som er teknisk manipulert eller forfalsket på en måte som villeder brukerne (utover klipp som er tatt ut av kontekst), og som kan utgjøre betydelig risiko for alvorlig skade.
  • Innhold som er tilskrevet feil omstendigheter: innhold med falske påstander om at videoopptak fra tidligere hendelser er hentet fra aktuelle hendelser, og som dermed kan medføre alvorlig skade.

Eksempler

Her er noen eksempler på innhold som ikke er tillatt på YouTube:

Feilinformasjon knyttet til folketelling
  • spredning av feilinformasjon om hvordan man deltar i en folketelling
  • falske påstander som advarer mot deltakelse i folketellinger, som påstander om at respondentens innvandringsstatus blir rapportert til myndighetene
Manipulert innhold
  • feiloversatte videoundertekster som forverrer geopolitiske spenninger og skaper stor risiko for alvorlig skade
  • videoer som er teknisk manipulert (vanligvis utover klipp som er tatt ut av kontekst) for å få det til å se ut som at en embetsperson er død
  • videoinnhold som er teknisk manipulert (vanligvis utover klipp som er tatt ut av kontekst) for å fabrikkere hendelser, og som kan utgjøre betydelig risiko for alvorlig skade.
Innhold som er tilskrevet feil personer
  • innhold som fremstilles som dokumentasjon på brudd på menneskerettighetene på et bestemt sted, men som i realiteten er hentet fra et annet sted eller en annen hendelse
  • opptak av soldater som slår ned på demonstranter, med falske påstander om at innholdet er fra en aktuell hendelse, når innholdet i realiteten er flere år gammelt

Husk at dette bare er eksempler. Ikke legg ut innhold hvis du tror det kan være i strid med disse retningslinjene. Merk at disse retningslinjene også gjelder for eksterne linker i innholdet ditt. Dette kan være klikkbare nettadresser, muntlig forklaring om hvordan brukerne kommer seg til andre nettsteder, med mer.

Pedagogisk, dokumentarisk, vitenskapelig eller kunstnerisk innhold

Vi kan tillate innhold som bryter retningslinjene om feilinformasjon på denne siden, hvis innholdet inkluderer utvidet kontekst i videoen, lyden, tittelen eller beskrivelsen. Dette betyr ikke at det er fritt frem å fremme feilinformasjon. Vi kan gjøre unntak hvis formålet med innholdet er å slå ned på, bestride eller håne feilinformasjon som bryter retningslinjene våre.

Vi tillater også personlige meninger om emnene ovenfor, så lenge de ikke er i strid med noen av retningslinjene som er beskrevet ovenfor.

Hva skjer når innhold er i strid med disse retningslinjene?

Hvis innholdet ditt er i strid med disse retningslinjene, fjerner vi det og gir deg beskjed per e-post. Hvis vi ikke kan sjekke om en link du legger ut, er trygg, kan det hende vi fjerner den.

Hvis det er første gang du bryter retningslinjene for brukere, får du trolig et varsel uten videre konsekvenser for kanalen din. Hvis det ikke er første gang, kan kanalen din få en advarsel. Hvis du får 3 advarsler i løpet av 90 dager, blir kanalen din sagt opp. Her kan du lese mer om advarselssystemet vårt.

Vi kan si opp kanalen eller kontoen din ved gjentatte brudd på retningslinjene for brukere eller vilkårene for bruk. Vi kan også avslutte kanalen eller kontoen din ved alvorlige enkelttilfeller av uriktig bruk eller tilfeller der kanalen brukes spesielt til å bryte retningslinjene. Her kan du finne ut mer om kanal- og kontooppsigelser.