Veiledning for YouTube-virksomhet

Sjekk statusen for krav

Disse funksjonene er bare tilgjengelige for partnere som bruker YouTube Studio-innholdsbehandlingen.

Når du gjør krav på innhold, indikerer du at du har enerett til å distribuere innholdet på nettet i landene/regionene der reglene dine gjelder.

I Studio-innholdsbehandlingen grupperes kravene etter enkeltvideoer (under «Videoer med krav»), slik at du kan administrere alle krav mot enkeltvideoer samtidig.

Slik sjekker du statusen for krav:

1. Logg på Studio-innholdsbehandlingen.
  2. Velg Videoer med krav på menyen til venstre.
  3. For å finstemme listen klikker du på filterlinjen etterfulgt av Kravstatus.
  4. Klikk i avmerkingsboksen ved siden av én eller flere statuser: Aktivt, Potensielt, Bestridt, Anket, Inaktivt, Venter, Fjerning, Forsinket fjerning og Fjerning under evaluering.
  5. Klikk på BRUK.
Merk:
  • Du ser flere filtre under hver kravstatus du velger. Du kan finne ut mer om dette i Mer informasjon om kravstatuser-delen nedenfor.
  • Mer enn én kravstatus kan gjelde for hver video det er gjort krav på.
  • Noen kravstatuser indikerer problemer du må ta stilling til, inkludert Potensielt, Bestridt og Anket. Finn ut mer om hvordan du gjennomgår og løser problemer med krav.

Hva betyr kravstatusene?

Aktivt krav

Aktivt krav betyr at et krav som er tilknyttet innholdsbehandlingen din, er aktivt.

Under Aktivt krav-filteret kan du velge et ytterligere filter: Gjenopptatt etter bestridelse. Du får en liste over de aktive kravene som er bestridt av en bruker, der bestridelsen er gjenopprettet av deg.

Potensielt krav

Et potensielt krav er et krav som ikke er aktivt ennå, fordi du må gjennomgå det først.

Hvis du vil filtrere de potensielle kravene dine, kan du velge blant følgende andre filtre:

• Sendt til vurdering: krav som må gjennomgås manuelt basert på innstillingene dine i Studio-innholdsbehandlingen eller en samsvarsregel. Finn ut mer om hvordan du sender krav til manuell vurdering.
  • Kort samsvar: krav sendt til vurdering fordi den samsvarende videoen er kort.
  • Videoen er lastet opp av en annen bruker av innholdsbehandlingen: krav som må gjennomgås fordi en annen bruker av innholdsbehandlingen har lastet opp det samsvarende innholdet.
  • Usikkert samsvar: krav som må gjennomgås fordi Content ID har vurdert innholdet som et usikkert samsvar.
  • Bryter YouTube-retningslinjene for inntektsgenerering: krav som må gjennomgås fordi kravet potensielt bryter noen av YouTube-retningslinjene for inntektsgenerering.
  • Tilbakevirkende blokkering: blokkeringskrav med usikkert samsvar mot videoer som allerede er lastet opp på YouTube. Dette kan skyldes forsinkede referanseleveringer eller Content ID-forbedringer.
Bestridt krav

Bestridte krav er krav opplasteren av videoen det er gjort krav på, har bestridt. YouTube iverksetter ikke tiltak mot et bestridt krav før du har gjennomgått det.

Du kan filtrere bestridte krav etter hvilken årsak opplasteren oppga ved innsendelsen:

• Opphavsrettsbeskyttet materiale er feilidentifisert: bestridelser som er sendt inn fordi opplasteren hevder at innholdet som er gjort krav på i videoen, er feilidentifisert.
  • Rimelig bruk («fair use»): bestridelser som er sendt inn fordi opplasteren hevder å ha gjort omfattende endringer i innholdet det er fremsatt krav mot, eller fordi opplasteren hevder at videoen er beskyttet av prinsippene for rimelig bruk («fair use»), rimelig behandling («fair dealing») eller lignende unntak fra opphavsretten.
  • Autorisert: bestridelser som er sendt inn fordi opplasteren hevder å ha tillatelse eller lisens til å bruke innholdet som er gjort krav på i videoen.
  • Originalt innhold: bestridelser som er sendt inn fordi opplasteren hevder at innholdet er originalt, og at hen eier alle rettighetene til det.
  • Uten opphavsrett: bestridelser som er sendt inn fordi opplasteren hevder at innholdet som er gjort krav på i videoen, ikke lenger er beskyttet av opphavsretten.
Anket krav

Ankede krav er krav opplasteren av videoen som er gjort krav på, anker etter at det opprinnelige bestridte kravet ble gjenopprettet av deg.

Du kan filtrere ankede krav etter hvilken årsak opplasteren oppga ved innsendelsen:

• Opphavsrettsbeskyttet materiale er feilidentifisert: anker som er sendt inn fordi opplasteren hevder at innholdet som er gjort krav på i videoen, er feilidentifisert.
  • Rimelig bruk («fair use»): anker som er sendt inn fordi opplasteren hevder å ha gjort omfattende endringer i innholdet det er fremsatt krav mot, eller fordi opplasteren hevder at videoen er beskyttet av prinsippene for rimelig bruk («fair use»), rimelig behandling («fair dealing») eller lignende unntak fra opphavsretten.
  • Autorisert: anker som er sendt inn fordi opplasteren hevder å ha tillatelse eller lisens til å bruke innholdet som er gjort krav på i videoen.
  • Originalt innhold: anker som er sendt inn fordi opplasteren hevder at innholdet er originalt, og at hen eier alle rettighetene til det.
  • Uten opphavsrett: anker som er sendt inn fordi opplasteren hevder at innholdet som er gjort krav på i videoen, ikke lenger er beskyttet av opphavsretten.
Inaktivt krav

Et inaktivt krav er ikke aktivt lenger.

Hvis du vil filtrere de inaktive kravene dine, kan du velge blant følgende andre filtre:

• Utløpt – ikke gjennomgått: potensielle krav som ikke ble gjennomgått innen 30 dager. Du kan gjenopprette inaktive potensielle krav, slik at de blir aktive igjen.
  • Videoen er fjernet av opplasteren: krav som er inaktive fordi brukeren slettet videoen. Bare nylig slettede videoer vises. Videoer som ble slettet tidligere, vises ikke.
  • Innsigelse fra brukeren: krav som er frafalt fordi brukeren har sendt inn en innsigelse og fått medhold. Finn ut mer om innsigelser.
  • Forespørsel om overføring av innholdselement: krav frafalt som følge av overføring av innholdselementet til en ny eier. Finn ut mer om overføring av innholdselementer til en ny eier.
  • Kanal lagt til i godkjenningsliste: krav som frafalt etter at kanalen som lastet opp videoen det er gjort krav på, ble lagt til i godkjenningslisten din. Finn ut mer om kanaler som er unntatt fra Content ID-krav.
  • Tvisteløsning: krav som frafalt manuelt etter at brukeren bestridte dem, eller som automatisk frafalt etter at det bestridte kravet utløp.
  • Videoen er endret: krav som frafalt etter at brukeren redigerte det opphavsrettsbeskyttede innholdet. Finn ut mer om hvordan du fjerner innhold som er gjort krav på, fra videoer.
  • Avvist manuelt av partner: krav som ikke var en del av en bestridelsesprosess, som ble manuelt frafalt av en bruker i innholdsbehandlingen din. Krav kan frafalles når som helst. Finn ut mer om hvordan du frafaller krav.
  • Referansen er fjernet eller ekskludert: krav som frafalt fordi en partner ekskluderte dem manuelt fra referansen, fordi referansen ble deaktivert eller fordi referansesegmentet ble merket som mistenkelig.
  • Erstattet av et annet krav: krav som frafalt fordi det ble erstattet av et bedre samsvar.
  • Eierskapet er fjernet fra innholdselementet: krav som frafalt fordi eierskapet ble fjernet fra innholdselementet. Finn ut mer om hvordan du oppdaterer eierskap for innholdselementer.
  • Avsluttet (ingen AdSense- eller AdSense for YouTube-konto): krav som frafalt etter at den aktuelle AdSense- eller AdSense for YouTube-kontoen ble deaktivert.
  • Avsluttet (ingen inntektsgenerering): krav som frafalt fordi inntektsgenereringen ble slått av.
  • Avsluttet (eget videosamsvar): krav som frafalt automatisk fordi kanaleieren eier samsvarskravet.
Ventende krav

Et ventende krav er et potensielt eller bestridt krav som venter på gjennomgang fra en annen part. Du kan ikke gjøre noe med slike krav før den andre parten har vurdert dem fra sin side. Ventende krav kan skyldes følgende:

• Innebygde medieelementer
    • Musikkutgivere kan ha et Komposisjon-innholdselement innebygd i et lydopptak, og potensielt kan det finnes et krav for dette lydopptaket.
    • Utgiverne kan se kravet med statusen «Venter (andre eiere)», men de kan ikke foreta seg noe.
  • Regler for flereierskap av innholdselementer og Send til vurdering
    • Hvis en av eierne godkjenner kravet, blir kravet aktivt for alle eiere selv om det venter på gjennomgang fra de andre eierne.
    • Hvis én eier frafaller det ventende kravet, må alle eierne bekrefte dette før kravet kan frafalles.
  • Ugyldig referanse venter på vurdering
    • Du kan gjennomgå ugyldige referanser på Problemer-siden :
      • På filterlinjen klikker du på Status etterfulgt avVenter.
      • Velg et filter etterfulgt av Problemtype etterfulgt av Ugyldig referanse.
Krav om fjerning
Et krav om fjerning er et krav mot videoer som er fjernet på grunn av en fjerningsforespørsel. Finn ut mer om fjerningsforespørsler.
Forsinket fjerning
Forsinket fjerning viser til planlagt fjerning av videoer med krav som følge av en fjerningsforespørsel. Opphavsrettseiere kan sende inn forespørsler om forsinket fjerning der videoopplasteren får sju dager på seg til å løse kravet før videoen blir fjernet. Finn ut mer om forespørsler om forsinket fjerning.
Fjerning under evaluering
Fjerning under evaluering viser til videoer med fjerningsforespørsler som følge av krav, som YouTube-teamet gjennomgår for øyeblikket. Finn ut mer om fjerningsforespørsler.

Merk:

Når en kanal tilknyttet innholdsbehandlingen din laster opp en video som mottar et opphavsrettskrav, skjer følgende:

• Eventuelle krav fra førsteparter («opplasterkrav») forblir aktive med mindre opplasteren lukker dem eller videoen blir slettet.
  • Samsvarsreglene knyttet til kravet tas ikke i bruk før Content ID-kravet fra tredjeparten er løst (med unntak av eventuelle blokkeringsregler for geogjerder opplasteren anga før kravet ble fremsatt av tredjeparten).

Når du gjør krav på en video som er lastet opp av en annen kanal, skjer følgende:

• Eventuelle krav fra førsteparter («opplasterkrav») forblir aktive med mindre opplasteren lukker dem eller videoen blir slettet. Det er imidlertid bare enkelte videoer opplasteren kan tjene penger på, for eksempel videoer som er kvalifisert for inntektsdeling for coverlåtvideoer.

Merk: Du kan se videoers status for inntektsgenerering på Videoer-siden.