Een beleidsregel maken

De functies die in dit artikel worden beschreven, zijn alleen beschikbaar voor gebruikers van YouTube Studio Content Manager. Hier vind je meer informatie over het algemene YouTube-beleid.

In Studio Content Manager is een beleid een set regels die aangeeft welke acties er moeten worden uitgevoerd als video's worden geclaimd door Content ID. Als een video wordt geclaimd, bepaalt het beleid hoe een of meer van deze regels worden toegepast:

Inkomsten genereren: Toestaan dat de video wordt bekeken met advertenties.

Tracking: Toestaan dat de video zonder advertenties wordt bekeken en gegevens over videoweergaven worden opgehaald.

Blokkeren: Zorgen dat de video niet zichtbaar is.

Als je een beleid wilt maken, selecteer je een of meer van deze regels en voeg je voorwaarden toe, zoals het aantal referentieovereenkomsten, om op te geven hoe en wanneer regels moeten worden toegepast.

Nieuw beleid toevoegen

1. Log in bij Studio Content Manager.
  2. Selecteer Beleid in het linkermenu.
  3. Kies een methode:
    • Bestaand beleid gebruiken als template: Zoek het bestaande beleid en klik op Actie selecteren en dan Dupliceren. Er wordt een vooraf ingevulde template geladen die je kunt bewerken om je nieuwe beleid te maken.
    • Nieuw beleid maken: Klik op NIEUW BELEID TOEVOEGENen dan Nieuw beleid toevoegen.
    • Een YouTube Shorts-previewbeleid maken (alleen voor muzieklabel- en distributeurs): Volg deze stappen.
  4. Geef een Beleidsnaam en Beleidsbeschrijving op voor het nieuwe beleid.
    • Kies een naam die goed aangeeft wat het beleid doet en die duidelijk verschilt van andere beleidsregels, zoals 'Alleen inkomsten genereren in Frankrijk'.
  5. Klik op REGEL TOEVOEGEN en selecteer de actie voor het beleid: Inkomsten genereren, Monitoren, Blokkeren of Controleproces.
    • Als je Controleproces selecteert, moet je opgeven of dat van toepassing is op 'Inkomsten genereren', 'Monitoren' of 'Blokkeren'. Meer informatie over de optie Controleproces.
      Tip: Als je wilt dat het beleid op een later tijdstip wordt toegepast, klik je op GEPLAND BELEID TOEVOEGEN. Selecteer de beleidsactie ('Inkomsten genereren', 'Blokkeren', 'Monitoren' of 'Controleproces'). Geef de datum en tijd op waarop het beleid moet ingaan. Dit kun je in UTC of in je lokale tijd doen. Volg de onderstaande stappen.
  6. Klik op VOORWAARDE TOEVOEGEN om beleidsvoorwaarden op te geven. Maak een keuze uit: Overeenkomsttype, Kijkerslocatie, Mate van overeenkomst gebruikersvideo of Aantal referentieovereenkomsten.
    • Als je een voorwaarde toevoegt, wordt de actie die je in stap 5 hebt geselecteerd alleen uitgevoerd als wordt voldaan aan de door jou opgegeven voorwaarden.
    • Je kunt meerdere voorwaarden toevoegen. Als er meerdere voorwaarden zijn, wordt de regel alleen toegepast als aan alle voorwaarden wordt voldaan.
    • Als je Mate van overeenkomst gebruikersvideo of Aantal referentieovereenkomsten selecteert, voer je de benodigde kwalificaties in: Percentage %ofMin. (mm:ss), Is groter dan, Is kleiner dan of Is gelijk aan, en de waarde.
  7. Klik op OPSLAAN. Het nieuwe beleid wordt weergegeven op de pagina Beleid  en kan nu worden toegepast op geclaimde video's.
Met een aangepast beleid kun je dezelfde beleidsregels op meerdere geclaimde video's tegelijk toepassen. Als je een beleid bewerkt, worden wijzigingen automatisch doorgevoerd in alle claims op grond van dit beleid.

Voorbeelden

Hieronder staan enkele veelvoorkomende scenario's met instructies waarmee je de scenario's in beleid kunt omzetten

Uploadbeleid per gebied instellen

Voorbeeldscenario

Ik wil inkomsten genereren met mijn video in de Verenigde Staten, mijn video blokkeren in Australië en deze monitoren in Japan. Ik bezit nergens anders de rechten op mijn video.

Het beleid instellen:

1. Stel de eigendom van je item in op de VS, Australië en Japan.
  2. Stel Blokkeren buiten eigendom in voor de claim voor je geüploade video.
  3. Maak een aangepast beleid en voeg 3 regels toe: Inkomsten genereren, Blokkeren en Monitoren.
  4. Voeg de voorwaarde Locatie van kijker toe aan elke regel.
  5. Klik voor de regel Inkomsten genereren op LANDEN BEWERKEN.
    1. Zorg dat de standaardoptie Geselecteerde gebieden toevoegen is geselecteerd.
    2. Klik op Gebied toevoegen en selecteer Verenigde Staten.
    3. Klik op OPSLAAN.
  6. Klik voor de regel Blokkeren op LANDEN BEWERKEN.
    1. Zorg dat de standaardoptie Geselecteerde gebieden toevoegen is geselecteerd.
    2. Klik op Gebied toevoegen en selecteer Australië.
    3. Klik op OPSLAAN.
  7. Klik voor de regel Monitoren op LANDEN BEWERKEN.
    1. Zorg dat de standaardoptie Geselecteerde gebieden toevoegen is geselecteerd.
    2. Klik op Gebied toevoegen en selecteer Japan.
    3. Klik op OPSLAAN.

Het bovenstaande beleid leidt nu tot deze acties:

Regel Voorwaarde
Inkomsten genereren met de video Als Locatie van kijker de Verenigde Staten is
De video blokkeren Als Locatie van kijker Australië is
De video monitoren Als Locatie van kijker Japan is
Een referentiebestand maken voor uitsluitend Content ID-overeenkomsten, zonder openbare video's

Voorbeeldscenario

Ik upload een referentiebestand zodat Content ID door gebruikers gegenereerde content kan claimen, maar ik wil niet dat het bestand dat ik upload, wordt weergegeven.

Het beleid instellen:

In dit scenario heb je geen beleid nodig. Upload de referentievideo via een Reference Only-spreadsheettemplate. Je kunt de geüploade video ook instellen op Privé.

Door fans geüploade clips toestaan

Voorbeeldscenario

Ik wil advertenties weergeven in door fans geüploade video's met clips die korter zijn dan 5 minuten en video's met clips die langer zijn dan 5 minuten blokkeren.

Het beleid instellen:

1. Maak een aangepast beleid en voeg 2 regels toe: Inkomsten genereren en Blokkeren.
  2. Voeg de voorwaarde Mate van overeenkomst gebruikersvideo toe aan elke regel.
  3. Selecteer voor de regel Inkomsten genereren naast Mate van overeenkomst gebruikersvideo Minuten (mm:ss) en Is kleiner dan. Voer in het tekstvak 5 minuten in.
  4. Selecteer voor de regel Blokkeren naast Mate van overeenkomst gebruikersvideo Minuten (mm:ss) en Is groter dan. Voer in het tekstvak 5 minuten in.

Het bovenstaande beleid leidt nu tot deze acties:

Regel Voorwaarde
Inkomsten genereren met de video Als de Mate van overeenkomst gebruikersvideo minder is dan 5 minuten
De video blokkeren Als de Mate van overeenkomst gebruikersvideo langer is dan 5 minuten
Nagesynchroniseerde versies van mijn video claimen

Voorbeeldscenario

Ik wil nagesynchroniseerde versies van mijn content claimen.

Het beleid instellen:

Meestal hoef je geen afzonderlijke beleidsregels te maken om nagesynchroniseerde versies van je audiovisuele content te claimen. Een overeenkomstbeleid omvat standaard overeenkomsten voor videocontent en audiovisuele content.

Je hebt alleen een afzonderlijk beleid nodig als je nagesynchroniseerde content anders wilt behandelen dan volledige overeenkomsten. Als je bijvoorbeeld een andere drempelwaarde voor overeenkomsten wilt instellen of een andere actie wilt toepassen op nagesynchroniseerde versies. In dit scenario maak je een beleid met aparte regels voor volledige audiovisuele overeenkomsten en voor nagesynchroniseerde visuele overeenkomsten.

Alleen muzieklabel- en distributeurpartners:

Een YouTube Shorts-previewbeleid toevoegen

Als je een muzieklabel of distributeur bent, moet je een YouTube Shorts-previewbeleid toevoegen en het toepassen op de betreffende geluidsopname-items om Shorts-previews te ondersteunen. Zo voeg je een YouTube Shorts-previewbeleid toe:

1. Log in bij Studio Content Manager.
  2. Selecteer Beleid in het linkermenu.
  3. Klik op NIEUW BELEID TOEVOEGEN en dan YouTube Shorts-previewbeleid toevoegen.
  4. Geef een Naam van beleid en Beschrijving van het beleid op.
    • Bekijk het voorbeeld hieronder om een Shorts-previewbeleid in te stellen.
  5. Geef naast Aantal referentieovereenkomsten de gewenste toegestane duur op in seconden.
    • De maximale duur van een Short is 60 seconden.
    • Als je ervoor wilt zorgen dat de gehele track op de releasedatum beschikbaar is in Shorts, moet het overeenkomstbeleid een Aantal referentieovereenkomsten hebben, zodat Shorts maximaal 16 seconden van het referentiebestand mogen gebruiken. Met andere woorden: de referentieovereenkomst moet zijn ingesteld op meer dan 16 seconden.
  6. Klik op OPSLAAN.
Opmerkingen:
  • We raden je aan om een voorwaarde 'Aantal referentieovereenkomsten' toe te voegen waarmee je uploads toestaat waarbij de preview is toegevoegd zonder de creatieve tools voor Shorts. Als je bijvoorbeeld ook een preview op andere platforms aanlevert en crossposten op YouTube wilt toestaan, moet je deze voorwaarde toevoegen zodat uploads met de duur van de preview worden toegestaan. Als je dit niet doet, worden uploads mogelijk geblokkeerd.
  • Er kunnen limieten zijn voor de hoeveelheid muziek die gebruikers kunnen toevoegen. Als je wilt weten hoeveel muziek je mag gebruiken binnen je overeenkomst met YouTube, neem je je Shorts-amendement door of neem je contact op met je contactpersoon voor YouTube-support.

Voorbeeld

Shorts-previews toestaan

Voorbeeldscenario

Ik wil toestaan dat gebruikers een preview van 30 seconden van een nummer met een toekomstige releasedatum kunnen gebruiken in Shorts.

Het beleid instellen:

1. Log in bij Studio Content Manager.
  2. Selecteer Beleid in het linkermenu.
  3. Klik op NIEUW BELEID TOEVOEGEN en dan YouTube Shorts-previewbeleid toevoegen.
  4. Geef een Naam van beleid en Beschrijving van het beleid op.
    • Voorbeeld van een naam van het beleid: 'Shorts-preview - 30 seconden'
    • Voorbeeld van een beschrijving van het beleid: 'Shorts-previews van maximaal 30 seconden toestaan'
  5. Vul naast Aantal referentieovereenkomsten de waarde '00:30' in.
  6. Klik op OPSLAAN.
  7. Selecteer Items  in het linkermenu.
  8. Zoek het relevante geluidsopname-item en klik op de titel van het item om de pagina Itemdetails te openen.
  9. Selecteer Eigendom en beleid  in het linkermenu.
  10. Klik op het tabblad Overeenkomstbeleid en dan OVEREENKOMSTBELEID VOOR ITEMS AANPASSEN.
  11. Zoek het Shorts-previewbeleid op dat je in stap 1 t/m 6 hierboven hebt gemaakt en selecteer het beleid in de lijst.
  12. Klik op AANGEPAST BELEID INSTELLEN.
  13. Klik op GEPLAND BELEID TOEVOEGEN en selecteer het gewenste overeenkomstbeleid.
  14. Geef de releasedatum van de gehele track op.
  15. Klik op VOORWAARDE TOEVOEGEN en dan Locatie van kijker
    • Als je geen voorwaarde voor Locatie van kijker toevoegt, wordt het geplande beleid mogelijk niet correct toegepast. Als je bijvoorbeeld inkomsten wilt genereren met gebruikersvideo's via content uit de gehele track in alle gebieden, stel je de voorwaarde Locatie van kijker in op Algemeen en stel je het overeenkomstbeleid in op Inkomsten genereren.
  16. Klik op OPSLAAN om het beleid op te slaan.
  17. Klik op TOEPASSEN om het geüpdatete overeenkomstbeleid voor het item toe te passen.

Nadat je stap 6 hierboven hebt uitgevoerd, kun je het beleid ook plannen met DDEX. Volg hiervoor deze stappen.

Houd rekening met het volgende:

Als je beleid de voorwaarde Aantal referentieovereenkomsten heeft en gebruikers via andere platforms toegang hebben tot delen van het nummer, is het mogelijk dat dit beleid uploads met deze delen van het nummer van andere platforms toestaat. Het volgende scenario kan bijvoorbeeld ook plaatsvinden als je het bovenstaande previewbeleid gebruikt:

• Een label levert 30 seconden van het refrein van een nummer als Shorts-preview aan YouTube, maar maakt een preview van het couplet uit datzelfde nummer op een andere plek beschikbaar.
  • De gebruiker maakt een video zonder de Shorts-tools, neemt daarin het couplet van het nummer op en uploadt de video.
  • De video is mogelijk zichtbaar als het gebruik van het nummer niet langer is dan 30 seconden.

Als je het gebruik van nummers van andere platforms wilt voorkomen, verwijder je de voorwaarde Aantal referentieovereenkomsten wanneer je je Shorts-previewbeleid maakt.