Käytännön luominen

Tässä artikkelissa kuvatut ominaisuudet koskevat vain YouTube Studio Content Managerin käyttäjiä. Yleisempää tietoa YouTuben käytännöistä on tässä ohjeartikkelissa.

Studio Content Managerissa käytäntö on joukko sääntöjä, joiden perusteella Content ID ‑vaatimuksen kohteena olevaa videota käsitellään. Kun videosta on tehty vaatimus, käytäntö määrittää, miten sääntöjä sovelletaan:

Kaupallista: Salli videon katselu mainosten kanssa.

Seuraa: Salli videon katselu ilman mainoksia ja kerää dataa videon katselukerroista.

Estä: Älä salli videon näkymistä.

Jos haluat luoda käytännön, valitse näistä säännöistä yksi tai useampi ja lisää niihin ehtoja (esim. viittauksen vastaavuus) määrittääksesi, miten ja milloin sääntöjä sovelletaan.

Uuden käytännön lisääminen

1. Kirjaudu Studio Content Manageriin.
  2. Valitse vasemmasta valikosta Käytännöt .
  3. Valitse luontitapa:
    • Käytä aiemmin luotua käytäntöä mallina: Etsi nykyinen käytäntö ja klikkaa Valitse toiminto. ja sitten Kopioi. Esitäytetty malli latautuu. Voit muokata sitä ja luoda uuden käytännön.
    • Luo uusi käytäntö: Klikkaa LISÄÄ UUSI KÄYTÄNTÖja sitten Lisää uusi käytäntö.
    • Luo YouTube Shorts ‐näytekäytäntö (vain levy-yhtiöt ja jakelijakumppanit): Seuraa näitä ohjeita.
  4. Kirjoita Käytännön nimi ja uuden käytännön kuvaus.
    • Käytä nimeä, joka kuvaa käytännön tarkoitusta ja erottaa sen selkeästi muista käytännöistä. Nimi voi esimerkiksi olla ”Kaupallista vain Suomessa”.
  5. Klikkaa LISÄÄ SÄÄNTÖ ja valitse Kaupallista, Seuraa, Estä tai Ohjaa tarkistukseen.
    • Jos valitset Ohjaa tarkistukseen, sinun on valittava, koskeeko kyseinen sääntö Kaupallista-, Seuraa- vai Estä-toimintoa. Lue lisää Ohjaa tarkistukseen ‑vaihtoehdosta.
      Vinkki: Jos haluat käytännön astuvan voimaan myöhemmin, klikkaa LISÄÄ AJOITETTU KÄYTÄNTÖ. Valitse käytäntö (Kaupallista, Estä, Seuraa tai Ohjaa tarkistukseen). Valitse päivä ja aika, jolloin käytäntö astuu voimaan (UTC-ajassa tai omalla aikavyöhykkeelläsi). Seuraa sitten loppuja alla olevia vaiheita.
  6. Klikkaa LISÄÄ EHTO, jos haluat määrittää käytännölle ehtoja. Valitse Vastaavuustyyppi, Katsojan sijainti, Käyttäjävideon vastaavuus tai Viittauksen vastaavuus.
    • Jos lisäät ehdon, vaiheessa 5 valitsemaasi käytäntöä ei sovelleta, elleivät valitut ehdot täyty.
    • Voit lisätä useita ehtoja. Jos ehtoja on useita, sääntöä sovelletaan vain, kun ne kaikki täyttyvät.
    • Jos valitset Käyttäjävideon vastaavuustai Viittauksen vastaavuus, kirjoita sopiva tarkenne: Prosenttia % tai Minuuttia (mm:ss), On suurempi kuin, On pienempi kuin tai On yhtä suuri kuin sekä haluamasi arvo.
  7. Klikkaa TALLENNA. Uusi käytäntö näkyy Käytännöt ‐sivulla, ja sitä voidaan nyt soveltaa vaatimuksen kohteena oleviin videoihin.
Omaa käytäntöä voidaan soveltaa samanaikaisesti useaan vaatimuksen kohteena olevaan videoon. Kun muokkaat käytäntöä, muutokset tulevat voimaan automaattisesti kaikissa sen pohjalta tehdyissä vaatimuksissa.

Esimerkkejä

Alla on esimerkkejä yleisistä tilanteista sekä ohjeet, miten voit luoda niihin sopivia käytäntöjä.

Eri latauskäytäntöjen valitseminen eri alueille

Esimerkkitilanne

Haluan kaupallistaa videoni Yhdysvalloissa, estää sen Australiassa ja seurata sitä Japanissa. En omista videon oikeuksia muissa maissa.

Käytännön määrittäminen:

1. Aseta ensin sisältökohteen omistajuus Yhdysvalloissa, Australiassa ja Japanissa.
  2. Aseta Estä omistusalueen ulkopuolella ladatun videon vaatimuksissa.
  3. Luo oma käytäntö ja lisää kolme sääntöä: Kaupallista, Estä ja Seuraa.
  4. Lisää kuhunkin sääntöön Katsojan sijainti ‑ehto.
  5. Klikkaa Kaupallista-säännön kohdalta MUUTA MAA-ASETUKSIA.
    1. Varmista, että oletusasetus Lisää valitut maat on valittuna.
    2. Klikkaa Lisää maa ja valitse Yhdysvallat.
    3. Klikkaa TALLENNA.
  6. Klikkaa Estä-säännön kohdalta MUUTA MAA-ASETUKSIA.
    1. Varmista, että oletusasetus Lisää valitut maat on valittuna.
    2. Klikkaa Lisää maa ja valitse Australia.
    3. Klikkaa TALLENNA.
  7. Klikkaa Seuraa-säännön kohdalta MUUTA MAA-ASETUKSIA.
    1. Varmista, että oletusasetus Lisää valitut maat on valittuna.
    2. Klikkaa Lisää maa ja valitse Japani.
    3. Klikkaa TALLENNA.

Yllä olevaa käytäntöä sovelletaan näin:

Sääntö Ehto
Kaupallista video Katsojan sijainti on Yhdysvallat.
Estä video Katsojan sijainti on Australia.
Seuraa videota Katsojan sijainti on Japani.
Viitetiedoston luominen vain Content ID ‑sisällöntunnistusta varten ilman julkisesti nähtävillä olevan videon lisäämistä

Esimerkkitilanne

Olen lataamassa viitetiedostoa, jonka perusteella Content ID ‑järjestelmä tekee vaatimuksia käyttäjien luomasta sisällöstä. En kuitenkaan halua kenenkään näkevän lataamaani tiedostoa.

Käytännön määrittäminen:

Sinun ei tarvitse luoda käytäntöä. Toimita viitevideo käyttämällä Pelkkä viite ‑taulukkomallia. Vaihtoehtoisesti voit asettaa lataamasi videon yksityiseksi.

Fanien lataamien klippien salliminen

Esimerkkitilanne

Haluan mainostaa fanien lataamissa videoissa, joissa käytetään alle viiden minuutin mittaisia klippejä, ja estää videot, joissa klipit ovat tätä pidempiä.

Käytännön määrittäminen:

1. Luo oma käytäntö ja lisää kaksi sääntöä: Kaupallista ja Estä.
  2. Lisää kumpaankin sääntöön Käyttäjävideon vastaavuus ‑ehto.
  3. Valitse Kaupallista-säännön kohdalta Käyttäjävideon vastaavuus, valitse Minuuttia (mm:ss) ja On pienempi kuin. Kirjoita tekstikenttään "5 minuuttia".
  4. Valitse Estä-säännön kohdalta Käyttäjävideon vastaavuus, valitse Minuuttia (mm:ss) ja On suurempi kuin. Kirjoita tekstikenttään "5 minuuttia".

Yllä olevaa käytäntöä sovelletaan näin:

Sääntö Ehto
Kaupallista video Käyttäjävideon vastaavuus on alle 5 minuuttia
Estä video Käyttäjävideon vastaavuus on yli 5 minuuttia
Sisällön jälkiäänitettyjen versioiden vaatimukset

Esimerkkitilanne

Haluan tehdä vaatimuksia sisältöni jälkiäänitetyistä versioista.

Käytännön määrittäminen:

Yleensä ei tarvitse luoda erikseen käytäntöjä, jotka kohdistuvat audiovisuaalisen sisällön jälkiäänitettyihin versioihin. Osumakäytännöt kattavat oletuksena sekä kuvasisällön että audiovisuaalisen sisällön vastaavuudet.

Erillinen käytäntö tarvitaan vain silloin, kun haluat soveltaa jälkiäänitettyihin versioihin täydestä vastaavuudesta poikkeavaa käytäntöä. Voit esimerkiksi määrittää poikkeavan osumakynnyksen tai ottaa käyttöön eri toiminnon jälkiäänitettyjen vastaavuuksien kohdalla. Tässä tapauksessa luo uusi käytäntö, jossa on erilliset säännöt täydelle audiovisuaaliselle vastaavuudelle ja jälkiäänitetylle kuvavastaavuudelle.

Vain levy-yhtiöt ja jakelijakumppanit:

Lisää YouTube Shorts ‐näytekäytäntö

Jos edustat levy-yhtiötä tai jakelijakumppania, sinun on lisättävä YouTube Shorts ‐näytekäytäntö ja sovellettava sitä asianmukaisiin äänitallenteisiin Shorts-näytteiden tukemiseksi. YouTube Shorts ‐näytekäytännön lisääminen:

1. Kirjaudu Studio Content Manageriin.
  2. Valitse vasemmasta valikosta Käytännöt .
  3. Valitse LISÄÄ UUSI KÄYTÄNTÖ ja sitten Lisää YouTube Shorts ‐esikatselukäytäntö.
  4. Täytä kentät Käytännön nimi ja Käytännön kuvaus.
    • Alla olevasta esimerkistä näet, miten Shorts-esikatselukäytäntö kannattaa määrittää.
  5. Lisää haluamasi pituus sekunneissa Viittauksen vastaavuus ‐kohtaan.
    • Shorts-videon enimmäispituus on 60 sekuntia.
    • Jotta täyspitkä kappale on saatavilla Shorts-videoissa julkaisupäivänä, osumakäytännöllä on oltava Viittauksen vastaavuus ‐ehto, jolla sallitaan enintään 16 sekunnin osuus viitetiedostosta Shorts-videoissa. Toisin sanoen viitteen vastaavuuden arvoksi tulee asettaa yli 16 sekuntia.
  6. Klikkaa TALLENNA.
Huomioitavaa:
  • Suosittelemme lisäämään Viittauksen vastaavuus ‐ehdon, jos haluat sallia lataukset, joissa esikatselu on luotu Shorts-työkalujen ulkopuolella. Jos esimerkiksi tarjoat näytteen myös muilla alustoilla ja haluat sallia sen julkaisemisen myös YouTubeen, lisäämällä tämän ehdon sallit näytteen käyttämisen korkeintaan ehdossa määritetyn mittaisena. Muussa tapauksessa tällainen käyttö voidaan estää.
  • Käyttäjien lisäämän musiikin määrä saattaa olla rajoitettu. Jos haluat tarkistaa, mikä määrä musiikkia on sallittu YouTuben kanssa tekemässäsi sopimuksessa, tutustu Shorts-muutokseen tai ota yhteyttä YouTuben tukeen.

Esimerkki

Salli Shorts-näytteet

Esimerkkitilanne

Haluan tarjota käyttäjille 30 sekunnin näytteen myöhempänä ajankohtana julkaistavasta kappaleesta Shorts-videona.

Käytännön määrittäminen:

1. Kirjaudu Studio Content Manageriin.
  2. Valitse vasemmasta valikosta Käytännöt .
  3. Valitse LISÄÄ UUSI KÄYTÄNTÖ ja sitten Lisää YouTube Shorts ‐esikatselukäytäntö.
  4. Täytä kentät Käytännön nimi ja Käytännön kuvaus.
    • Esimerkki käytännön nimestä: "Shorts-esikatselu – 30 sekuntia".
    • Esimerkki käytännön kuvauksesta: "Salli enintään 30 sekunnin Shorts-näytteet".
  5. Lisää Viittauksen vastaavuus ‐kohtaan "00:30".
  6. Klikkaa TALLENNA.
  7. Valitse vasemmasta valikosta Sisältökohteet .
  8. Etsi äänitallenne ja avaa sen Elementin tiedot -sivu klikkaamalla sisältökohteen nimeä.
  9. Valitse vasemmasta valikosta Omistajuus ja käytäntö .
  10. Avaa Osumakäytäntö-välilehti ja sitten MUOKKAA SISÄLTÖKOHTEEN OSUMAKÄYTÄNTÖÄ.
  11. Hae vaiheissa 1–6 luotua Shorts-esikatselukäytäntöä ja valitse käytäntö listasta.
  12. Klikkaa LISÄÄ OMA KÄYTÄNTÖ.
  13. Klikkaa LISÄÄ AJOITETTU KÄYTÄNTÖ ja valitse haluamasi osumakäytäntö.
  14. Lisää täyspitkän kappaleen julkaisupäivä.
  15. Klikkaa LISÄÄ EHTO ja sitten Katsojan sijainti.
    • Jos et lisää Katsojan sijainti ‑ehtoa, ajoitettua käytäntöä ei ehkä sovelleta oikein. Jos esimerkiksi haluat kaupallistaa kaikilla alueilla sellaiset käyttäjien videot, joissa käytetään täyspitkää kappaletta, aseta Katsojan sijainti ‐ehdoksi "Maailmanlaajuinen" ja osumakäytännöksi "Kaupallista".
  16. Tallenna käytäntö klikkaamalla TALLENNA.
  17. Ota sisällön päivitetty osumakäytäntö käyttöön sisältökohteelle klikkaamalla KÄYTÄ.

Kun olet suorittanut vaiheen 6, voit ajoittaa käytännön myös DDEX:n avulla seuraamalla näitä ohjeita.

Hyvä muistaa

Jos käytäntöön on lisätty Viittauksen vastaavuus ‐ehto ja käyttäjät voivat käyttää osia kappaleesta muilta alustoilta, käytäntö saattaa sallia lataukset, joissa käytetään näitä kappaleen osia muilta alustoilta. Esimerkiksi seuraava tilanne voi toteutua, jos käytetään yllä olevaa esimerkkikäytäntöä:

• Levy-yhtiö toimittaa 30 sekuntia kappaleen kertosäkeestä Shorts-esikatseluna YouTubeen. Näyte saman kappaleen säkeistöstä on kuitenkin saatavilla muualla.
  • Käyttäjä lataa Shorts-videoiden luontityökalujen ulkopuolella luodun videon, jossa käytetään kappaleen säkeistöä.
  • Video voi olla katsottavissa, jos kappaleen käyttö ei ylitä 30 sekuntia.

Jos haluat rajoittaa muilta alustoilta peräisin olevien kappaleiden käyttöä, voit poistaa Viittauksen vastaavuus ‐ehdon luodessasi Shorts-esikatselukäytännön.