Externt värdlagrade privata appar

Externt värdlagrade APK-filer (Android Package) skickas inte till Google för genomsökning. Därför kan vi inte garantera att innehållet är säkert. Användarna får information om detta när de försöker öppna en externt värdlagrad app.

En privat app med en APK som lagras externt, utanför Google Play (t.ex. på din server) kallas en externt värdlagrad app. Om du vill distribuera externt värdlagrade appar via hanterad Google Play måste en JSON-fil med appens metadata laddas upp på Play Console.

Begränsningar för externt värdlagrade appar

Följande begränsningar gäller för externt värdlagrade appar:

• Externt värdlagrade appar kan endast publiceras i produktionskanalen. Slutna lanseringar stöds inte för externt värdlagrade appar.
  • Det går inte att publicera externt värdlagrade appar via iFrame för hanterad Google Play.
  • IT-administratören kan inte fjärrinstallera externt värdlagrade appar på enheter med en jobbprofil. Användare med en jobbprofil måste installera dem manuellt från hanterad Google Play.
  • Visning på en andra skärm via Android Auto har inaktiverats. Detta beror på att alla appar som är inriktade på Auto måste genomgå en specifik granskning för att säkerställa att de inte är distraherande för förare.

Generera en JSON-fil med metadata

Innan du kan publicera en externt värdlagrad app laddar du upp en JSON-fil med appens metadata på Play Console. Det gör det möjligt att distribuera appen till organisationens användare via hanterad Google Play.

Om EMM-leverantören inte har något verktyg att generera sådana filer med har Google ett Python-skript som du kan använda för att generera filen själv. Skriptet kräver att följande finns installerat på datorn och är tillgängligt via systemets PATH-variabel:

Du genererar JSON-filen med följande kommando (med din egen APK-fils sökväg och webbadress):

python externallyhosted.py ––apk=<sökväg/till/apk-fil.apk> ––externallyHostedUrl=“<https://www.example.com/test.apk>” > filnamn.json

Publicera en externt värdlagrad app på Play Console

Om du vill publicera en externt lagrad app måste ditt utvecklarkonto på Play Console även vara administratörskonto för organisationen.

När du har genererat appens metadatafil i JSON-format kan du publicera appen via Play Console:

1. Logga in på Play Console med organisationens administratörskonto.
    Du måste koppla kontot till Play Console om du inte redan har gjort det (i Registrera dig för ett utvecklarkonto på Google Play finns mer information).
  2. Skapa en privat app genom att publicera den i den egna organisationen. Se till att du har lagt till minst en organisation i Privat appåtkomst.
  3. Klicka på Ladda upp externa APK-filer.
  4. Välj Skapa ny version uppe till höger på sidan.
  5. Klicka på Hantera inställningar i Appsignering via Google Play och välj sedan Välj bort appsignering via Google Play.
  6. Klicka på Uppdatera och sedan på Välj bort.
  7. Klicka på Ladda upp i AAB-arkiv och APK-filer.
  8. Ladda upp appens JSON-metadatafil och lägg till ett versionsnamn. Klicka på Spara.
  9. Filen laddas upp och informationen om APK visas.
  10. Testa att ändra några fält så att konfigurationsfilen blir ogiltig i JSON-filen. Ett fel visas när den laddas upp.
  11. Om du inte har valt någon organisation på sidan Hanterad Google Play eller om appsignering via Google Play inte har valts bort visas ett felmeddelande när den laddas upp.

Autentisera förfrågningar om nedladdning av externt värdlagrade APK-filer

När en begäran om att ladda ned en APK-fil skickas från hanterad Google Play till en extern server bifogas en cookie med en JSON-webbtoken (JWT). Vi rekommenderar att du avkodar denna JWT och autentiserar nedladdningen. Mer information finns i artikeln om att autentisera nedladdningen på företagsservern.