Komma igång med att publicera företagsappar

Inledning

Det finns flera strategier för att implementera och driftsätta appar för företagsutvecklare att välja bland. Hur du avgör vilket sätt som är rätt för dig beror på flera saker, bland annat vem appen är avsedd för och vilken roll du har som utvecklare. I den här artikeln beskrivs olika strategier för att publicera företagsappar på Google Play beroende på appens målgrupp.

Publicera appar på den kommersiella marknaden

Om du utvecklar en app för en bred kundgrupp bör du publicera den på Google Play. Google Play sätter dig i kontakt med miljarder användare varje dag och exponerar dina appar på den bästa plattformen för upptäckt och distribution.

Du som vill komma igång med Google Play behöver ett utvecklarkonto på Google Play. Alla utvecklare som ansvarar för att publicera appar, vare sig det är för ett internt betatest eller för allmänheten, måste ha ett konto på Google Play Console. En organisation kan tilldela utvecklare olika åtkomstnivåer på Google Play Console och ge dem behörighet till en eller flera appar som publiceras för organisationen. När det hela är klart kan du använda Google Play inte bara till att publicera och marknadsföra appar utan även till att övervaka viktiga nyckeltal, ta del av användarrecensioner och mycket annat. Vi har ett omfattande utbildningsutbud som hjälper dig igång.

Alla utvecklare bör vara medvetna om vad de får och inte får göra när de skapar appar. Google vill erbjuda en säker och tillförlitlig upplevelse för alla, och vår policy är till för att leverera dina appar och spel till miljarder människor världen över på ett säkert sätt. Samma regler gäller för appar som utvecklats för företag som för alla andra appar på Google Play, och vi rekommenderar att du håller dig underrättad om de senaste uppdateringarna i policycentret för utvecklare.

Till sist: om du använder varumärkesskyddad grafik eller text, som ett företagsnamn eller en logotyp, eller om du använder licensierad eller upphovsrättsskyddad immateriell egendom, måste du meddela Google att du har tillstånd innan appen publiceras. Annars kan det tolkas som en överträdelse av Google Plays policy, även om materialet kommer från det egna företagets varumärke. Du skulle förmodligen inte vilja att en tredje part använde dina varumärken, så vi måste kontrollera att ditt utvecklarkonto har behörighet att använda dem.

Publicera anpassade appar för företagskunder

Ibland vill en utvecklare publicera en app enbart för vissa företag. I sådana fall har utvecklaren två alternativ:

1. Publicera appen direkt med hjälp av företagets organisations-id för hanterad Google Play.
  2. Skicka appens binärfil (APK) till företaget så att de kan publicera den åt sina anställda.

Många utvecklare föredrar det första alternativet. Med denna metod behåller utvecklaren kontrollen över lanseringen och kan säkerställa att de organisationer som appen har publicerats för alltid har den senaste versionen.

En utvecklare som vill använda denna metod bör stämma av med kunden att företaget har aktiverat hanterad Google Play i företagets EMM-system (Enterprise Mobility Management). Kolla sedan med kunden att de har uppgett sitt organisations-id för tredjepartsutvecklaren. Slutligen kan utvecklaren rikta in appar på företagskunderna med Google Play Console.

I vissa fall kan kunden behöva styra mer i detalj vilka versioner av en app som når slutanvändarna. Utvecklaren kan göra detta genom att skapa kanaler för slutet test, en för varje version av en app, och rikta in dem mot enskilda organisations-id:n i hanterad Google Play. Genom att rikta in en viss sluten kanal mot en viss organisation kan IT-avdelningen lansera enskilda versioner av en utvecklares app i sin egen takt. Det ger större flexibilitet vid lanseringen, men kräver också ett nära samarbete mellan utvecklare och IT-administratörer och är kanske inte tillgängligt i varje EMM.

Alternativt kan företaget få binärfilen och publicera den inom sin organisation. Den rekommenderade metoden för detta är att använda hanterad Google Play. Det kan finnas andra metoder, men dessa stöds inte av Google. Om du tillåter en organisation att publicera sin egen kopia av en APK-fil är det viktigt att veta att appens paketnamn måste vara globalt unikt på hela Google Play, inte bara inom en organisation i hanterad Google Play. Om ett paketnamn redan används måste du kompilera om appen med ett annat paketnamn.

I båda fallen kan utvecklare effektivisera publiceringen genom att integrera Google Play Custom Publishing API med appen. Detta API möjliggör programmatisk hantering av butiksuppgifter på Play, APK-filer med mera. Google Play Custom Publishing API har redan integrerats med populära verktyg för distribution och lansering som Fastlane och kan enkelt byggas in i ett anpassat verktyg.

Publicera interna appar för medarbetare

Ett företag kan utveckla egna privata appar och publicera dem för sina anställda. Företaget har flera alternativ när det gäller att publicera privata appar för anställda:

1. Företaget kan publicera sina privata appar med Google Play Console.
  2. Företaget kan publicera privata appar direkt från sitt EMM-system, om leverantören har stöd för integrering med Google Play
  3. Företaget kan publicera privata appar med Custom Publishing API

Verifieringen av privata appar går snabbare jämfört med offentliga och anpassade appar. Privata appar är avsedda för användning i ett enskilt företag. Google ger företagsutvecklare större flexibilitet vad gäller användningen av begränsade funktioner som plats eller telefoni så att det ska finnas stöd för fler specialiserade arbetsflöden.

Stöd för internt och externt betatest

Oavsett om du utvecklar en kommersiell app för tusentals kunder eller en privat app för ett enskilt företag kommer du i något skede att behöva testa den. Google Play stöder testning med hjälp av kanaler, där tidiga versioner av en app kan göras tillgängliga för testanvändare. Som utvecklare kan du publicera via en reguljär testkanal (som canary, alfa, beta) och låta kunderna ta del av den. Du kan också göra enskilda versioner tillgängliga för testning på det sätt som beskrivs ovan. Alla utvecklare kan använda sig av testappar.