Users can now migrate Google Podcasts subscriptions to YouTube Music or to another app that supports OPML import. Learn more here

Hoe Google de taal van zoekresultaten bepaalt

Als je op Google zoekt, krijg je misschien resultaten in andere talen dan de taal waarin je hebt gezocht, vooral op plaatsen waar veel mensen 2 of meer talen spreken. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe de taal van resultaten automatisch wordt bepaald en hoe je handmatig op een bepaalde taal kunt filteren.

Hoe we de taal van resultaten bepalen

In veel landen en regio's gebruiken mensen meerdere talen om op Google te zoeken. Google wil meertalige mensen zo goed mogelijk van dienst zijn en gebruikt daarom verschillende factoren om automatisch te bepalen welke taal of talen het meest relevant zijn voor resultaten:

Taal waarin de gebruiker heeft gezocht

De taal die iemand gebruikt bij het zoeken, is een zeer belangrijke factor die ons systeem laat weten of iemand content in een andere taal dan de eigen taalinstellingen wil krijgen. Iemand in Frankrijk met Franse taalinstellingen kan bijvoorbeeld in het Engels, Arabisch of andere talen zoeken en content in die talen krijgen.

Nuttigheid van content

Onze systemen begrijpen of content in een bepaalde taal nuttig is voor gebruikers die in verschillende talen zoeken. Dit komt vaak voor in landen waar mensen meer dan één taal kennen, vooral als er niet genoeg informatie in de gezochte taal is.

Instelling voor weergavetaal

Met de instelling voor weergavetaal kun je de taal beheren die wordt gebruikt voor knoppen en andere weergavetekst in Google Zoeken. Via deze instelling kan Google ook bepalen in welke taal zoekresultaten worden getoond, maar alle resultaten worden niet op die taal gefilterd.

Browser- en apparaatinstellingen

Bij sommige browsers en apparaten kun je voorkeurstalen instellen. Als browsers of apparaten deze voorkeuren aan Google kunnen doorgeven, kan aan de hand daarvan worden bepaald in welke taal zoekresultaten worden getoond. Maar ze filteren niet per se alle resultaten op die taal.

Instellingen voor locatie en regio

Google gebruikt ook de landinstelling van een gebruiker om de taal van de zoekresultaten te bepalen. De locatie van een gebruiker is nuttig als woorden in verschillende talen op dezelfde manier worden gespeld, zoals 'taxi'. Google bepaalt automatisch je locatie, maar je kunt je regio-instellingen altijd wijzigen.

Informatie geleverd door contentcreators

Als je meertalige content maakt, kun je Google laten weten welke versie moet worden getoond voor bepaalde talen.

Resultaten filteren op een bepaalde taal

Je kunt de zoekresultaten op 2 manieren handmatig filteren op een bepaalde taal:

• Taalfilter voor resultaten: Dit is een filter dat boven de zoekresultaten verschijnt en waarmee je resultaten kunt beperken tot een voorkeurstaal of meerdere voorkeurstalen. Meer informatie
  • Taalfilter voor geavanceerd zoeken: Filter resultaten op de pagina Geavanceerd zoeken.

Houd er rekening mee dat taalfilters voornamelijk zijn bedoeld voor webresultaten. Bepaalde zoekfuncties, zoals Kenniskaart-weergaven en Voorpaginanieuws, veranderen misschien niet als je ze gebruikt. Ze werken misschien ook niet voor webresultaten als Google de taal van een pagina niet kan waarnemen. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld als een pagina meer dan één taal bevat of als de content niet voldoet aan onze richtlijnen voor hoe Google meertalige sites kan begrijpen.